Η Ελλάδα καταθέτει εκπρόθεσμα σχέδια θαλάσσιας χωροταξίας στην ΕΕ

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση των καθυστερημένων εθνικών σχεδίων θαλάσσιας χωροταξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζεται δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός και η υπεράκτια ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως απάντηση στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, καθώς δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα σχέδια μέχρι την προθεσμία του Μαρτίου 2021.

Τα σχέδια θαλάσσιας χωροταξίας έχουν ως στόχο την ορθολογική κατανομή και χρήση των θαλάσσιων περιοχών, ορίζοντας ζώνες για δραστηριότητες όπως η υδατοκαλλιέργεια, η θαλάσσια μεταφορά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από απειλές όπως η υπεραλίευση και η ρύπανση.

Η Ελλάδα, σε επίσημες δηλώσεις, απέδωσε την καθυστέρηση σε σειρά παραγόντων, όπως το εκτεταμένο μήκος των ακτών της, ο μεγάλος αριθμός νησιών και οι περίπλοκες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε επίσης ότι τα υποβληθέντα σχέδια δεν καθορίζουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, καθώς αυτά τα θέματα ρυθμίζονται μέσω διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες.

Η κατάθεση των σχεδίων εκτιμάται πως θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων της χώρας και στην ευθυγράμμιση της εθνικής πολιτικής με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου. Παράλληλα, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, διευκολύνοντας την επίτευξη περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Σχετικές δημοσιεύσεις