Ισπανία και ΗΒ σε συνομιλίες για στρατιωτική συνεργασία

Ισπανία και ΗΒ σε συνομιλίες για στρατιωτική συνεργασία

Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται μια συμφωνία ασφάλειας και άμυνας που προορίζεται να χρησιμεύσει ως βασικό στοιχείο της νέας συνεργασίας που επιδιώκουν και οι δύο πλευρές μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ισπανικές διπλωματικές πηγές, η συμφωνία θα καλύψει θέματα όπως η καταπολέμηση του τζιχαντισμού, η άμυνα στον κυβερνοχώρο και οι κοινές στρατιωτικές αποστολές. Θα περιέχει επίσης «μέτρα εμπιστοσύνης» σχετικά με τη βάση στο Γιβραλτάρ, ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου που αποτελεί πηγή συνεχούς τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

Μαζί με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κορυφαία στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Είναι πυρηνική δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η συμφωνία της τελευταίας στιγμής μετά το Brexit που επιτεύχθηκε στις 24 Δεκεμβρίου δεν περιλαμβάνει κεφάλαια για την εξωτερική πολιτική ή την άμυνα, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για διμερή συνεργασία.

Τώρα που έχει αποκλειστεί το ευρωπαϊκό φόρουμ (και η Βρετανία δεν ήταν ποτέ πολύ ενεργό μέλος του ίδιου), η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου περιορίζεται σε πρωτοβουλίες εντός του ΝΑΤΟ, στις οποίες είναι και οι δύο μέλη.

Στο διμερές μέτωπο, υπάρχουν πολύ λίγες υφιστάμενες συμφωνίες: το 1985 πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή σημειώσεων σχετικά με τον εξοπλισμό συνεργασίας και άμυνας και το 2015 υπήρξε συμφωνία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Όμως η πραγματικότητα ξεπερνά αυτά τα νομικά όρια: η βρετανική εταιρεία BAE Systems είναι βασικός εταίρος στο πρόγραμμα αεροσκαφών Eurofighter, η μεγαλύτερη τέτοια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει η Ισπανία. Και η Rolls-Royce, για τώρα τουλάχιστον, παραμένει ο ιδιοκτήτης του ITP, του κύριου κατασκευαστή κινητήρων της Ισπανίας.

Ο στόχος είναι να υπογραφεί μια φιλόδοξη συμφωνία που να καλύπτει όλες τις πτυχές της αμυντικής συνεργασίας. Αλλά μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να αγνοήσει την ύπαρξη της βάσης στο Γιβραλτάρ.

Η παρουσία αυτής της βάσης προκάλεσε συνεχή τριβή, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου κατά την οποία το πυρηνικό υποβρύχιο Tireless πέρασε ένα χρόνο στο λιμάνι του Γιβραλτάρ, μεταξύ Μαΐου 2000 και Μαΐου 2001, να υποβληθεί σε επισκευές για ρωγμή. Η παρουσία του προκάλεσε σημαντική ανησυχία στην περιοχή και προκάλεσε πολλές διπλωματικές πιέσεις.

Η Ισπανία διατηρεί περιορισμούς κατά της βρετανικής βάσης στο Γιβραλτάρ, όπου τα πλοία που φθάνουν ενδέχεται να μην αγκυροβολούν στα ισπανικά λιμάνια αμέσως πριν ή μετά. Και εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τα στρατιωτικά αεροσκάφη που κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν ισπανικό εναέριο χώρο.

Μέσω του ΝΑΤΟ, η Ισπανία λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με Βρετανούς υποβρύχιες που κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ, αλλά δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και των δύο χωρών.

Ο στόχος του σχεδίου συμφωνίας είναι να συμπεριλάβει «μέτρα εμπιστοσύνης» σχετικά με τη χρήση της βάσης του Γιβραλτάρ προκειμένου να «αποφευχθεί το είδος τριβής που παρατηρείται τακτικά στο παρελθόν», σύμφωνα με ισπανικές διπλωματικές πηγές.

Η κίνηση εντάσσεται σε ένα νέο κλίμα συνεργασίας που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη συμφωνία της 31ης Δεκεμβρίου που επιτρέπει στο Γιβραλτάρ να ενταχθεί στο χώρο Σένγκεν και να θέσει την Ισπανία, με την υποστήριξη του οργανισμού συνοριακού ελέγχου της Ευρώπης, Frontex, που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της διέλευσης στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *