Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna

Το δεύτερο ευρωπαϊκό ορόσημο στον αγώνα εμβολίων έρχεται σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης και πίεσης για τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε αυτήν την Τετάρτη την εμπορική άδεια του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna κατά του covid-19, καθιστώντας το δεύτερο αντίδοτο με την έγκριση του κοινοτικού εκτελεστικού για τη χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πράσινο φως έφτασε λίγες μόνο ώρες μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), σε μια έκτακτη συνάντηση.

Η απόφαση συνεπάγεται ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να αρχίσει να αποστέλλεται στα κράτη μέλη για ένεση αμέσως, προσθέτοντας έτσι το προαναφερθέν Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ στις 21 Δεκεμβρίου, και του οποίου η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα. , στις 27, σκοντάφτει, περνάει και εν μέσω σκληρής κριτικής σε ορισμένες χώρες.

“Αυτό το εμβόλιο μας παρέχει ένα άλλο εργαλείο για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Emer Cooke, εκτελεστικός διευθυντής του EMA, σε δήλωση. “Το ότι έχουμε αυτή τη δεύτερη θετική σύσταση εμβολίου μόλις ένα χρόνο μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ είναι απόδειξη των προσπαθειών και της δέσμευσης όλων των εμπλεκομένων”, πρόσθεσε.

Η υπό όρους έγκριση, που χορηγήθηκε μετά την αξιολόγηση της λεγόμενης Επιτροπής Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης του οργανισμού, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ, καθώς ο φόβος για αύξηση των λοιμώξεων μετά τη διάδοση των διακοπών σε ολόκληρη την ήπειρο. Χριστούγεννα, σε ένα κοκτέιλ που δεν ξέρει πια αν είναι το δεύτερο ή το τρίτο κύμα της πανδημίας, που προκαλείται από πανικό για τις μεταλλάξεις του ιού, και με αρκετές κυβερνήσεις να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού (στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν στο Κατάσταση του Μαρτίου) ή παράταση των υπαρχόντων ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή, όπως ανακοίνωσε η Γερμανία και η Ιταλία.

Επί του παρόντος, ολόκληρη η ΕΕ – εκτός από τη Φινλανδία, μεγάλο μέρος της Ελλάδας και μερικές μεμονωμένες περιοχές της Γαλλίας και της Ισπανίας (Κανάριοι Νήσοι και Αστούριας) – είναι κόκκινη, αν και με πολύ διαφορετικά περιστατικά, σύμφωνα με τον χάρτη που παράγεται εβδομαδιαία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Έλεγχος και πρόληψη ασθενειών (ECDC). Αυτό το σώμα προειδοποίησε ήδη σε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα: “Ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες εβδομάδες είναι υψηλός.”

Εν μέσω αυτής της αυξανόμενης πίεσης λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, ο EMA επρόκειτο να προωθήσει τα συμπεράσματά του σε μια άλλη έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, αλλά τελικά καθυστέρησε την αξιολόγηση μέχρι την Τετάρτη. Ο ιολόγος και σύμβουλος της βελγικής κυβέρνησης Marc Van Ranst αποσυνδέει την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna από το τρέχον ειδικό πλαίσιο της πανδημίας. “Δεν νομίζω ότι αυτό θα ασκήσει πίεση [στη ρυθμιστική αρχή]”, απαντά ο Van Ranst. «Εάν το εγκρίνουν, αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι εντάξει. Αλλά δεν θα αναζητήσουν συντομεύσεις, από αυτό είμαι σίγουρος »

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η Επιτροπή με τη Moderna, οι Βρυξέλλες θα έχουν 160 εκατομμύρια δόσεις αυτού του νέου εμβολίου (αρχικά υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση 80 εκατομμυρίων με επιλογή αγοράς για άλλα 80 εκατομμύρια, τα οποία έχει ήδη ασκήσει), η οποία Θα διανεμηθούν σε όλες τις 27 χώρες της ΕΕ καθώς παράγονται και η διανομή τους θα βασίζεται στον πληθυσμό, όπως συμφωνήθηκε στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Εμβόλια τον Ιούνιο. Ο EMA έχει δώσει την έγκρισή του για τον εμβολιασμό του σε άτομα άνω των 18 ετών.

“Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια”, γιόρτασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen. «Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και 2.000 δόσεις πιθανών εμβολίων κατά του covid-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων. ”

Η τεχνολογία της, βασισμένη στο messenger RNA, είναι παρόμοια με αυτή του Pfizer / BioNTech και, όπως αυτή, απαιτεί επίσης διπλή ένεση για την ανοσοποίηση του ασθενούς. Η αποτελεσματικότητα του 94,1%, που αποδεικνύεται σε αυτήν την περίπτωση σε μια δοκιμή με 30.000 άτομα, είναι επίσης παρόμοια.

Αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα υλικοτεχνικής υποστήριξης σε σχέση με τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της: Η Moderna απαιτεί περίπου -20ºC για τη συντήρησή της και μπορεί να διαρκέσει περίπου 30 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου, διευκολύνοντας τη διανομή, τη μεταφορά και την αποθήκευσή της, καθώς είναι ήδη υπάρχοντα πρότυπα. στα κυκλώματα εμβολιασμού, ενώ αυτή του Pfizer / BioNTech απαιτεί πιο ακραίες θερμοκρασίες -70ºC.

Τα υλικοτεχνικά προβλήματα σηματοδότησαν τις πρώτες 10 ημέρες της εκστρατείας εμβολιασμού. Και κάθε είδους κριτική έπεσε: κατά της στρατηγικής της ΕΕ, εναντίον των κυβερνήσεων, εναντίον του εργαστηρίου που τις παράγει, ή κατά ενός συνδυασμού αυτών, ανάλογα με τη χώρα και ανάλογα με τις μεμονωμένες περιπτώσεις.

Στη Γερμανία, όπου το εμβόλιο Pfizer / BioNTech είναι πολύ κοντά σε αυτά (έχει δημιουργηθεί σε αυτήν τη χώρα και παράγεται στο γειτονικό Βέλγιο), παρά το γεγονός ότι ηγείται της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού σε αριθμό ενέσιμων δόσεων, ο Υπουργός Υγείας Κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε αρκετά εμπορεύματα ή αρκετά γρήγορη έναρξη της εκστρατείας, ενώ το υπουργείο του συνέχισε να υπερασπίζεται την συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ με κάθε κόστος.

Στη Γαλλία, όπου την πρώτη εβδομάδα εμβολιάστηκαν πάνω από 500 άτομα και ο πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν, ήρθε να διαβεβαιώσει, ιδιωτικά, ότι πήγαιναν με «οικογενειακό περίπατο», σύμφωνα με το Le Journal du Dimanche, έχουν ήδη πατήσει τον επιταχυντή .

Μόνο δύο ημέρες αργότερα είχαν ξεπεράσει το όριο των 2.000 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός, Jean Cantex, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι σύντομα θα δουν μια «εκθετική καμπύλη» εμβολιασμένων, ενώ καταγγέλλουν τις «στείρες αντιπαραθέσεις που δεν έχουν σώσει ποτέ καμία ζωή» .

Αντιμέτωποι με κριτική, οι Βρυξέλλες υπερασπίζονταν πάντα τη διαχείρισή της ότι «δεν έβαζε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι», όπως το επανειλημμένα το χαρακτήρισε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το εμβόλιο δεν ήταν ποτέ να υπάρξει ούτε μία παρακέντηση και να βιαστεί για μαζική ανοσοποίηση τον Ιανουάριο, αλλά σταδιακά να αναπτυχθεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ενέσεων, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προετοιμασίας, διαφορετική τεχνολογία και θα εγκριθούν και θα φθάσουν όλο το χρόνο.

Ο ιολόγος Van Ranst υποβαθμίζει επίσης την εκκίνηση σε διαφορετικές ταχύτητες. Τα εμβόλια, κατά τη γνώμη του, είναι ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων. “Είμαστε μόνο στην αρχή, σχεδόν ακόμα δίνουμε τις τελετουργικές ενέσεις από την αρχή της εκστρατείας”, λέει. «Και θα φτάσουν περισσότερα εμβόλια. Αυτό ήταν πάντα το σχέδιο ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *