Ο μύθος της μόδας Martin Margiela για να κάνει την επιστροφή ως καλλιτέχνη

Ο μύθος της μόδας Martin Margiela για να κάνει την επιστροφή ως καλλιτέχνη

Μετά από 12 χρόνια από το κοινό, ο αποκλειστικός σχεδιαστής μόδας Martin Margiela ανακοίνωσε την επιστροφή του – ως καλλιτέχνης.

Ο Βέλγος, ο οποίος αποχώρησε από το σχεδιασμό μόδας το 2009, πρόκειται να εκθέσει στη γκαλερί Lafayette Anticipations στο Παρίσι.

Η έκθεση, με την ονομασία Martin Margiela, θα ανοίξει στις 15 Απριλίου και θα περιλαμβάνει μια συλλογή από γλυπτά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις του, όλα προηγουμένως αόρατα στο κοινό.

«Αυτή η έκθεση γιορτάζει την ιδέα ότι ο Martin Margiela ήταν πάντα καλλιτέχνης, του οποίου το έργο έχει παίξει από τότε, εντός και εκτός του κόσμου της τέχνης», δήλωσε η γκαλερί σε δήλωση. «[Αυτός] μας έκανε πάντα να κοιτάμε τα πράγματα με φρέσκα μάτια. Πηγαίνοντας ενάντια στο σιτάρι καλλιέργησε μια εμμονή για διακριτικούς ανθρώπους, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα και ξεχασμένα μέρη και γεγονότα, προσφέροντάς τους μια νέα αξιοπρέπεια. ”

Ο Margiela αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας το 1979 και εργάστηκε για τον Jean Paul Gaultier μεταξύ 1984 και 1987 πριν ξεκινήσει την εταιρεία μόδας του Maison Martin Margiela (τώρα γνωστή ως Maison Margiela).

Τα εμπορικά σήματα Margiela σχέδια ήταν μεταμοντέρνα και αντι-μόδα. Θα χώριζε τα ρούχα που είχαν φορεθεί προηγουμένως και τα έβαζε ξανά μαζί με τεχνικές όπως λεύκανση και κοπή.

Θα αφήσει εκτεθειμένα νήματα και επενδύσεις στα σχέδιά του, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ατελιέ στη διαδικασία παραγωγής. Το σήμα κατατεθέν του, το “wig jacket”, ήταν ένα υψηλής ποιότητας παράδειγμα αυτού του είδους επαναστατικής αποδόμησης DIY: μια απόδοση ενός γούνινο μπουφάν με καφέ ακρυλικά μαλλιά που χρειάστηκαν 51 ώρες για να ράψουν μαζί.

«Εφηύρε την εννοιολογική μόδα της καλής τέχνης», δήλωσε η καθηγητής Angela McRobbie του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η οποία πρόσθεσε ότι η επιρροή του μπορεί να φανεί σήμερα σε σχεδιαστές, όπως η Demna Gvasalia του Balenciaga και ο Hussein Chalayan.

Η ίδια η Margiela ήταν ένα αίνιγμα. Τρέχοντας την ετικέτα του σε έντονη αντίθεση με τους μεγάλους σχεδιαστές της εποχής που έκαναν συναλλαγές με την επωνυμία και την εικόνα τους, επέμεινε ότι δεν τραβήχτηκαν φωτογραφίες του, δεν έγιναν συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο και δεν έκανε τέλος στο τέλος – εμφάνιση τόξων. Το 2011, είπε στο Independent, μέσω φαξ, «προτιμούμε να επικεντρωθούμε στα ρούχα και όχι σε ό, τι υπάρχει γύρω τους στα μέσα ενημέρωσης».

Το ναυαρχίδα του στις Βρυξέλλες ήταν βαμμένο εντελώς λευκό και ένα από τα εμπορικά του σήματα ήταν μια ανώνυμη λευκή ετικέτα ραμμένη στα ρούχα του. «Αρνήθηκε το δέλεαρ του σούπερ σταρ, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό αόρατο», είπε ο Μακρόμπι.

Μετά από 41 σόου στο διάδρομο μεταξύ 1989 και 2009, ανακοίνωσε την αποχώρησή του. «Ήταν άρρωστος από το σύστημα που έπρεπε να κάνει τόσες πολλές συλλογές ετησίως», είπε ο Reiner Holzemer, διευθυντής του ντοκιμαντέρ Martin Margiela: In His Words, τον περασμένο χρόνο.

«Αφού έφυγε, υπέφερε σωματικά και χρειάστηκε ένα χρόνο για να ανακάμψει από το άγχος». Ο Χόλζεμερ είπε ότι ο σχεδιαστής το έθεσε στο συμβόλαιό του ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να δει στην κάμερα.

«Το ότι κατάφερε να συνεχίσει να εργάζεται με τον τρόπο που έχει είναι μαρτυρία για το αντι-εμπορικό ήθος του και για το όραμά του ως καλλιτέχνη», δήλωσε ο McRobbie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *