Η Γερμανία και η Δανία σκέφτονται να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση εμβολίου Covid

Η Γερμανία και η Δανία σκέφτονται να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση εμβολίου Covid

Η Γερμανία και η Δανία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου Covid-19 σε άτομα που έχουν ήδη λάβει ένα πρώτο τρύπημα, καθώς η απογοήτευση για την αργή πρόοδο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εμβολιασμού συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Βρετανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δώσει προτεραιότητα στη χορήγηση μιας πρώτης δόσης είτε του Oxford / AstraZeneca είτε του Pfizer / BioNTech, ώστε να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα προστατευτούν νωρίτερα, με μια δεύτερη δόση να έρχεται 11 ή 12 – και όχι τρεις – εβδομάδες αργότερα.

Ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν τα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, προέκυψε τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn, ζήτησε από τον οργανισμό ελέγχου της νόσου της χώρας, το Ινστιτούτο Robert Koch, να διερευνήσει την αναβολή ενός δεύτερου τρυπήματος.

Η κίνηση, η οποία ακολουθεί εκτεταμένη κριτική ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να προμηθεύσει επαρκή ποσότητα εμβολίου και ότι δεν μπόρεσε να επιταχύνει την εθνική της εκστρατεία εμβολιασμού, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από γιατρούς.

Ο Leif Erik Sander, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εμβολίων στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα έλλειψη εμβολίων και τον πολύ υψηλό αριθμό λοιμώξεων και νοσηλείας στη Γερμανία, μια στρατηγική στην οποία εμβολιάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το νωρίτερο δυνατό είναι πιο αποτελεσματικό. ”

Η Δανία εξετάζει επίσης την επέκταση του χάσματος μεταξύ τρυπήματος. Το ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες να εξετάζει ένα διάστημα 3 έως 6 εβδομάδων.

Με τη βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα από την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, το μόνο που έχει κερδίσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι στιγμής, με ποσοστό περίπου 90%, οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δόσεων θα μπορούσε να είναι λογικό.

Ο EMA δήλωσε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι πρέπει να τηρείται το μέγιστο διάστημα 42 ημερών ή έξι εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό χωρίς αλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας του θα θεωρηθεί «εκτός ετικέτας χρήση», η οποία συνεπάγεται χαμηλότερες υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές εμβολίων.

Σε μια περαιτέρω προσπάθεια για την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, το γερμανικό υπουργείο Υγείας συνέστησε επίσης μια επιπλέον έκτη δόση από φιαλίδια του BioNTech / Pfizer jab, μια πρακτική που έχει επιτραπεί σε πολλές άλλες χώρες.

Ενώ η έγκριση του EMA για μια δεύτερη βολή, από τη Moderna, η οποία αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, θα διευκολύνει την κατάσταση σε κάποιο βαθμό, μια έλλειψη εμβολίων σε ολόκληρη την ήπειρο οδήγησε σε αργή ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο, προκαλώντας αυξανόμενη απογοήτευση.

Το συλλογικό πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων της ΕΕ δέχθηκε έντονη κριτική, με τον Γερμανό ταμπλόιντ Μπιλντ να επικρίνει την «σιωπή της Άνγκελα Μέρκελ για την καταστροφή των εμβολίων» και να ζητήσει από τον καγκελάριο να εξηγήσει γιατί ανατέθηκε ένας «σαφώς εκτός βαθιάς κυπριακός επίτροπος της ΕΕ» τόσο ζωτική δουλειά.

Ο Markus Söder, ο αρχηγός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU της Merkel, δήλωσε την Κυριακή ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή είχε «πιθανώς προγραμματίσει πάρα πολύ γραφειοκρατικά: έχουν παραγγελθεί πολύ λίγα από τα σωστά εμβόλια και έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για τις τιμές μακρύς”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Uğur Şahin δήλωσε επίσης ότι τα προβλήματα της Ευρώπης ήταν σε μεγάλο βαθμό φταίξιμο των Βρυξελλών: η επιτροπή είχε υποθέσει ότι πολλά διαφορετικά εμβόλια θα ήταν έτοιμα ταυτόχρονα, οπότε δεν είχε παραγγείλει αρκετό για τη λήψη BioNtech / Pfizer, είπε.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, κατηγόρησε την ανεπαρκή παραγωγική ικανότητα, λέγοντας ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει δόσεις εμβολίου 2 δισεκατομμυρίων για τους 450 εκατομμύρια πολίτες της από έξι διαφορετικούς κατασκευαστές, αλλά αρκετοί δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, ενώ εκείνοι που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί στο επαρκής ένταση.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ελλείψεις θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να έχουν ξεπεραστεί έως τις αρχές της άνοιξης και σημειώνουν ότι ο κύριος παράγοντας είναι πόσους πολίτες της ΕΕ θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, παρά πόσους έχουν εμβολιαστεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Euronews, η Δανία ήταν το πιο επιτυχημένο κράτος μέλος της ΕΕ μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ΕΕ, με περισσότερους από 45.800 από τους 5.8 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας να λαμβάνουν μια πρώτη δόση για ποσοστό εμβολιασμού 0,78 ανά 100 άτομα.

Η Γερμανία, με ποσοστό εμβολιασμού 0,23 ανά 100 άτομα, είναι η επόμενη, με την Κροατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Πολωνία να ακολουθεί ποσοστά που κυμαίνονται από 0,19 έως 0,13. Η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι 0,07, ενώ οι Κάτω Χώρες δεν θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό έως τις 8 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για να επιταχύνει την εσκεμμένα προσεκτική προσπάθεια εμβολιασμού. Ένας φημολογούμενος εξοργισμένος Εμμανουήλ Μακρόν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ και τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αφού προέκυψε ότι μόνο 516 άτομα ανοσοποιήθηκαν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.

«Θα πάει πολύ αργά», είπε ο επιδημιολόγος Arnaud Fontanet, σημειώνοντας ότι 240.000 άτομα είχαν εμβολιαστεί στη Γερμανία κατά την ίδια περίοδο. Η εφημερίδα Le Monde ρώτησε αν η Γαλλία είχε φορέσει το «καπέλο της ευρωπαϊκής dunce».

Η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε μια αργή, σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας από τα κέντρα φροντίδας, βασιζόμενη κυρίως σε οικογενειακούς γιατρούς για τη διαχείριση των πυροβολισμών και απαιτώντας εκ των προτέρων διαβούλευση και γραπτή συγκατάθεση, έναντι του πιο σκεπτικιστικού πληθυσμού στην Ευρώπη.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή διαπίστωσε ότι το 58% των Γάλλων δεν θέλουν το εμβόλιο Covid-19, με τις γυναίκες να είναι πιο απρόθυμες από τους άνδρες να εμβολιάζονται και μόνο το 32% της ηλικιακής ομάδας 35-49 να είναι ευχαριστημένοι με το τρύπημα σε σύγκριση με το 58% άνω των 65 ετών.

Οι ειδικοί έχουν πει ότι η υπερβολική προσοχή κινδυνεύει να τρομάξει όσο περισσότερους ανθρώπους καθησυχάζει. Η κυβέρνηση έχει επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της, εμβολιάζοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας άνω των 50 ετών από τη Δευτέρα και λέγοντας ότι θα ανοίξει κέντρα μαζικού εμβολιασμού πριν από τον Φεβρουάριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *