Η Γαλλία συλλαμβάνει τον πρώην ηγέτη των ανταρτών της ΛΔΚ

Η Γαλλία συλλαμβάνει τον πρώην ηγέτη των ανταρτών της ΛΔΚ

Η Γαλλία συλλαμβάνει πρώην ηγέτη ανταρτών της ΛΔΚ για ρόλο στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Ο Ρότζερ Λούμπαλα υποψιάστηκε για διάφορες πράξεις κατά τη διάρκεια του πολέμου 1998-2002 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γάλλοι εισαγγελείς κατά της τρομοκρατίας ανακοίνωσαν τη σύλληψη του πρώην αρχηγού μιας ομάδας ανταρτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με την κατηγορία «συνενοχής σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Roger Lumbala, 62 ετών, είναι πρώην νομοθέτης της αντιπολίτευσης που ηγήθηκε του κόμματος RCD-N, μιας ένοπλης ομάδας που υποπτεύεται από ανακριτές του ΟΗΕ ότι πραγματοποίησε εξωδικαστικές δολοφονίες, βιασμούς και κανιβαλισμό κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας από το 1998-2002.

Οι κατηγορίες αφορούν τις ενέργειές του το 2002 στη βορειοανατολική περιφέρεια Ituri κατά των εθνικών ομάδων Nande και Twa, ανέφεραν οι εισαγγελείς στο AFP.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε το 2003 έδειξε για πρώτη φορά τον Lumbala, ο οποίος έγινε υπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας του μεταξύ 2004 και 2005. Ο Lumbala, ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μετά από αστυνομική έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να συλλάβει και να διώξει υπόπτους σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο εξωτερικό.

Αφού υπέβαλε μια αποτυχημένη προεδρική προσφορά σε εκλογές του 2006, ο Lumbala ακύρωσε την εντολή του νομοθέτη τον Ιανουάριο του 2013 για επανειλημμένη απουσία, καθώς αναφέρθηκε ότι είχε περάσει πολύ χρόνο στην Ουγκάντα ​​και τη Ρουάντα.

Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό τον κατηγόρησαν για «υψηλή προδοσία» και συνενοχή με τους αντάρτες του Μ23, οι οποίοι ηττήθηκαν τον Νοέμβριο του 2013 μετά από επίθεση από τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

Αλλά του επιτράπηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του το 2017 μετά από μια συμφωνία για τον τερματισμό μιας πολιτικής κρίσης στην απέραντη αφρικανική χώρα, μία από τις λίγες κατηγορούμενες προσωπικότητες των οποίων συμφωνήθηκε η ελευθερία ή η επιστροφή από την εξορία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *