Ξεκίνησε η άγρια ​​φροντίδα του βιβλίου

Ξεκίνησε η άγρια ​​φροντίδα του βιβλίου

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης των πιστωτών στο Löwenbräukeller του Μονάχου, ο διαχειριστής αφερεγγυότητας ανέφερε την κατάσταση στον επεξεργαστή πληρωμών Wirecard. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αντισταθμίζονται από τρομακτικά χρέη.

Η μεγάλη αίθουσα χορού του Löwenbräukeller στο Μόναχο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 άτομα. Σε αυτούς τους χρόνους Corona, ωστόσο, μπορεί να είναι μόνο 350. Και οι κανονικοί επισκέπτες, ώστε να διατηρείται επαρκής απόσταση. Και οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από ψητό βόειο κρέας και κρέας.

Οι κυρίες και κύριοι που μαζεύονται στο παραδοσιακό εστιατόριο από τις 8:30 π.μ. Αντίθετα, θέλουν να μάθουν από τον διαχειριστή αφερεγγυότητας Michael Jaffé εάν και πόσες από τις αξιώσεις τους εναντίον του αφερέγγυου επεξεργαστή πληρωμών Wirecard που μπορούσαν να δουν ξανά.

Επτά δικαστές και έντεκα δικαστικοί αξιωματούχοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλα λειτουργούν ομαλά στην αίθουσα. Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, μόνο ένα κλάσμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο χρέος που έχει συσσωρεύσει η Wirecard πιθανότατα θα επιστραφεί στους πιστωτές.

Εκτός από τις τράπεζες και τις εταιρείες κεφαλαίων, επιτρέπονται επίσης ιδιώτες επενδυτές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγράψει τις ζημίες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της συντριβής των μετοχών της Wirecard ως αξιώσεις αποζημίωσης.

Είχαν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου για να το κάνουν αυτό. Μέχρι τότε, οι πιστωτές της Wirecard AG και οι έξι αφερέγγυες θυγατρικές Wirecard Technologies, Issuing Technologies, Service Technologies, Acceptance Technologies, Sales International Holding και Global Sales έπρεπε να καταχωρίσουν τις απαιτήσεις τους στον πίνακα αφερεγγυότητας.

Ο δικηγόρος Michael Jaffé, ο οποίος διορίστηκε διαχειριστής αφερεγγυότητας, θα αναφέρει σχετικά με την κατάσταση στη Wirecard στη σημερινή συνεδρίαση. Η διαδικασία πτώχευσης άρχισε στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τους κανόνες, η συνάντηση των πιστωτών πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών μηνών από την έναρξη της διαδικασίας.

Μετά την πώληση ορισμένων θυγατρικών στο εξωτερικό, η Jaffé κατάφερε να ανακοινώσει την πώληση της βασικής επιχείρησης της Wirecard χθες, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των πιστωτών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισπανική τράπεζα Santander θέλει να αναλάβει την τεχνολογική πλατφόρμα, τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό, περίπου 500 υπαλλήλους. Η πτωχευτική περιουσία θα βελτιώσει οριακά μόνο αυτή τη συμφωνία, καθώς η τιμή αγοράς φέρεται να είναι μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Η μητρική εταιρεία Wirecard AG, οι θυγατρικές Wirecard Technologies και Wirecard Acquiring and Issues καθώς και η Wirecard Bank δεν θα αναληφθούν από τους Ισπανούς.

Η Jaffé είχε πουλήσει προηγουμένως την πρώην θυγατρική της Wirecard στις ΗΠΑ και άλλες εταιρείες στη Βραζιλία και τη Ρουμανία, και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματοοικονομικούς κύκλους, τα συνολικά έσοδα μέχρι στιγμής ήταν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτά τα έσοδα ωφελούν τους πιστωτές. Περαιτέρω πωλήσεις προγραμματίζονται στην Ασία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ότι το βουνό του χρέους της Wirecard μπορεί να αφαιρεθεί με αυτόν τον τρόπο.

Ο διαχειριστής αφερεγγυότητας βρήκε μόνο περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς της εταιρείας. Προηγουμένως, οι διαχειριστές της ομάδας είχαν εκκαθαρίσει τους λογαριασμούς. Η Jaffé παρατήρησε πολλές ύποπτες συναλλαγές μεταξύ του τέλους του 2019 και της χρεοκοπίας της Wirecard στα μέσα του 2020. Στους επιχειρηματικούς εταίρους στην Ασία χορηγήθηκαν δάνεια άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι αβέβαιο εάν τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των χρημάτων μπορεί να εισέλθει στην πτωχευτική περιουσία.

Όπως συμβαίνει συχνά στο παρελθόν, μόνο ένα μέρος των απαιτήσεων θα πρέπει να αποπληρωθεί στους πιστωτές αυτή τη φορά. Όπως φαίνεται από την έκθεση πτώχευσης, η ιρλανδική εταιρεία Trinity Investments είναι πλέον ο μεγαλύτερος πιστωτής της Wirecard. Έχει αγοράσει απαιτήσεις άνω των 770 εκατομμυρίων ευρώ, από μετατρέψιμα και δημόσια ομόλογα, αλλά και από τραπεζικά δάνεια.

Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από 15 ινστιτούτα είχε χορηγήσει πιστωτικές γραμμές Wirecard ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων αντλήθηκαν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Commerzbank, η LBBW και οι μεγάλες ολλανδικές τράπεζες ABN Amro και ING ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές.

Αυτά τα τέσσερα ινστιτούτα έκαναν το καθένα στη Wirecard πιστωτικό όριο περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. 100 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW. Πολλές τράπεζες έχουν πλέον διαγράψει σε μεγάλο βαθμό τα δάνεια.

Και τι γίνεται με τους ιδιώτες επενδυτές; Κανονικά, απομακρύνονται με άδεια χέρια σε διαδικασίες πτώχευσης, επομένως τα χρήματα που επενδύουν εξαφανίστηκαν επειδή ήταν συνιδιοκτήτες της εταιρείας ως μέτοχοι. Κατά συνέπεια, οι απώλειες αποτελούν μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά με τη Wirecard. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μέτοχοι, καθώς και άλλοι πιστωτές, έχουν πέσει θύματα απάτης, παραποίησης λογαριασμών και χειραγώγησης της αγοράς. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να αναλάβουν δράση εναντίον των ελεγκτών. Η ΕΥ έχει εκδώσει το απεριόριστο πιστοποιητικό της εδώ και χρόνια και, κατά συνέπεια, παραβίασε τις υποχρεώσεις επιθεώρησης. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι τέτοια παράπονα παίρνουν μια μακρά ανάσα, επειδή συνεχίζονται για πολλά χρόνια – με ανοιχτό αποτέλεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *