Connect with us

FUTURE

Τα ρομπότ και το μέλλον

Published

on

Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται να αλλάξουν το πώς ζούμε, πώς δουλεύουμε και πώς διασκεδάζουμε Η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ αλλά και να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου διοργάνωσε ημερίδα με ειδικούς στην οποία συζήτησαν το θέμα.

Την ημερίδα άνοιξε η Róża Thun (ΕΛΚ, Πολωνία) με μια ματιά στο μέλλον: Κλείνοντας το μάτι ενώ φοράς έξυπνα γυαλιά θα καλείς το αυτόματο ταξί που σε αναγνωρίζει  και μόλις μπεις βάζει τη μουσική που σου αρέσει. Σε πηγαίνει στα μαγαζιά όπου κάνεις τα ψώνια σου χωρίς να βγάλεις πορτοφόλι γιατί η πληρωμή γίνεται αυτόματα ή δεν σε πάει καν στα μαγαζιά γιατί μπορείς να ψωνίσεις ότι θέλεις από το ίντερνετ και να τα παραλάβεις από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα τα φέρει στο σπίτι σου….

Όνειρο η εφιάλτης, όλες οι προαναφερθείσες τεχνολογίες υπάρχουν ήδη ή θα είναι διαθέσιμες μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον Νικ Σόνεμαν (της εταιρίας FutureCandy), ο οποίος μίλησε για τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της αγοράς της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Άλλωστε αρκετές από τις συσκευές που απαιτεί το σενάριο κυκλοφορούν ήδη και κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν αν και η Liisa Jaakonsaari (Σοσιαλιστές, Φινλανδία), αναρωτήθηκε για το κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ηλικιωμένων καθώς εξαπλώνονται όλες αυτές οι καινοτομίες.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν υιοθετούν έγκαιρα τις νέες τεχνολογίες
Σήμερα, ο κύριος όγκος της τεχνολογικής καινοτομίας παράγεται εκτός Ευρώπης και ο λόγος γι αυτό είναι η ίδια η νοοτροπία των Ευρωπαίων που δεν προκρίνει την καινοτομία,, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Σόνεμαν

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Άτκινσον (του αμερικανικού ινστιτούτου ITIF – Information Technology and Innovation Foundation) η Ευρώπη βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την βελτίωση της παραγωγικότητάς των επιχειρήσεών της κι ένας λόγος γι αυτό είναι η έλλειψη των οικονομιών κλίμακας που θα μπορούσε να αποφέρει η ανάπτυξη πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς και επιχειρήσεων με αντίστοιχο μέγεθος”.

Ρομπότ: μηχανές προόδου ή ανεργίας;
Για τον Σόνεμαν, στο (εγγύς) μέλλον θα πάψουμε να χρειαζόμαστε “οδηγούς ταξί και ταχυδρόμους” γιατί “θα μας περιβάλλουν αυτόματες μηχανές”. Στη δε ερώτηση της Kaja Kallas (Φιλελεύθεροι, Εσθονία) “και τι θα απογίνουν οι άνεργοι οδηγοί ταξί και ταχυδρόμοι” ο Σόνεμαν απάντησε ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για να σημειώσει ότι μόνο στη Γερμανία, η άνοδος του Facebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησε 100.000 θέσεις εργασίας.

FUTURE

Τα «έξυπνα» σπίτια

Published

on

Ο απλός και ενοποιημένος έλεγχος των υποσυστημάτων ενός σπιτιού όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια, το κλίμα, τα συστήματα ήχου και εικόνας, μηχανοκίνητα συστήματα παραθύρων, της πισίνας του spa και πολλά άλλα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, αναφέρεται ως οικιακός αυτοματισμός. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει από το τηλεχειριστήριο του κατασκευαστή, smartphones, tablets, μέσω διαδικτύου.

Θα μπορούσε να λειτουργεί το σπίτι μας όπως μια εφαρμογή για το iPhone ή το iPad; Ασφαλώς. Μία εφαρμογή μπορεί να ενεργοποιήσει τη θέρμανση καθώς επιστρέφετε από ένα ταξίδι, να ελέγξει το φωτισμό, να συνδεθεί με τις κάμερες ασφαλείας, να απενεργοποιήσει το συναγερμό, ή να ετοιμάσει τη σάουνα. Όπως επίσης να δημιουργήσει την ανάλογη ατμόσφαιρα (θερμοκρασία, μουσική, φωτισμοί) για κάθε περίσταση: χαλάρωση, πάρτυ, μελέτη κλπ.
Δεδομένου ότι ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού συνδέει όλα τα συστήματα του σπιτιού σας μαζί, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούν που ενισχύσουν την ασφάλεια και την προστασία της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, η κάμερα ασφαλείας μπορεί να εμφανιστεί αυτόματα στην οθόνη σας, όταν κάποιος πατήσει το κουδούνι, ή σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού μπορεί να ανάψουν τα εξωτερικά φώτα και από τα ηχεία να ακούγονται προκαθορισμένοι ήχοι ή μηνύματα.

Στο σημερινό κόσμο κυριαρχεί η απλότητα και η ευκολία. Ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου κάνει πιο άνετη την καθημερινότητα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κάνει το σπίτι σας πιο ασφαλές για την οικογένειά σας.

Continue Reading

FUTURE

Τι είναι η ψηφιακή ταυτότητα και γιατί είναι σημαντικό να εφαρμοστεί σωστά

Published

on

Ηγέτες από τον χώρο της πολιτικής, των Διεθνών Οργανισμών, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία για το ζήτημα της ψηφιακής ταυτότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 1.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν επίσημη ταυτότητα.Τα ψηφιακά συστήματα ταυτότητας και πρόσβασης μπορούν να ξεκλειδώσουν μια σειρά από βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενσωμάτωσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους πληθυσμούς να έχουν πρόσβαση σε άμεσες και πιο μακροπρόθεσμες υπηρεσίες.

Η επίτευξη προόδου θα απαιτήσει την επίλυση σημαντικών προκλήσεων.Εκτός από τις προκλήσεις του συντονισμού, όπως η διαλειτουργικότητα, τα άτομα και οι κοινότητες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις ατέλειες και τα τρωτά σημεία των υφιστάμενων συστημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

“Οι ψηφιακές ταυτότητες και τα συστήματα πρόσβασης αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του ψηφιακού μας μέλλοντος.Προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για τα άτομα και την κοινωνία, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν επίσημη ταυτότητα.Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών και οι επιχειρήσεις θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του μέλλοντος », δήλωσε ο Derek O’Halloran, Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Συστημάτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας.

«Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίτευξη ταυτοποίησης για όλους.Η Παγκόσμια Τράπεζα θα εξασφαλίσει πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεις σε έργα που σχετίζονται με την ταυτότητα τα επόμενα τρία χρόνια και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερη χρηματοδότηση από άλλες πηγές», δήλωσε η κ. Kristalina Georgieva, Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων των χωρών, των αναπτυξιακών εταίρων, των υπηρεσιών του ΟΗΕ, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών».

Απαιτείται διάλογος με πολλούς παράγοντες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές ταυτότητες και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο.Είναι κρίσιμο να συζητάμε ποιος πρέπει να δημιουργήσει, να ελέγξει και να επωφεληθεί από τις πληροφορίες ταυτότητας των ανθρώπων.Για την ενδυνάμωση των ατόμων, τα συστήματα ταυτότητας πρέπει να ενισχύουν την ασφάλεια και την ευκολία, να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.Η υιοθέτηση κοινών αρχών, προτύπων και πρακτικών, παράλληλα με τις καινοτομίες στις τεχνολογίες και τα πλαίσια εφαρμογής, θα είναι σημαντική για την υποστήριξη αυτών των στόχων.

Οι τεχνολογίες όπως το blockchain μπορούν να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στη δημιουργία μιας ασφαλούς, φορητής, προσωπικής λύσης για όσους ζουν χωρίς ταυτότητα, αλλά μόνο η τεχνολογία δεν αρκεί. Με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο σε υψηλό επίπεδο και με την υιοθέτηση του Διαδικτύου των Πάντων που αναμένεται να συνδέσει περισσότερες από 200 δισεκατομμύρια συσκευές στο διαδίκτυο μέχρι το 2020, το πεδίο εφαρμογής της διαχείρισης ταυτότητας επεκτείνεται γρήγορα στις συσκευές και τα νομικά πρόσωπα.

Ο συνεχής διάλογος και η συντονισμένη δράση μεταξύ ενδιαφερομένων από διάφορους τομείς, βιομηχανίες και περιφέρειες θα προωθήσουν την κοινή κατανόηση των προκλήσεων και των λύσεων και θα επιταχύνουν την παγκόσμια πρόοδο.

Continue Reading

FUTURE

Βιοτσίπ: Η αυξανόμενη οικειότητα με την τεχνολογία μας μετατρέπει σε cyborgs;

Published

on

Νομίζετε ότι θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς το κινητό σας τηλέφωνο; Τι γίνεται με το GPS στο αυτοκίνητό σας; Θα μπορούσατε να δουλέψετε χωρίς το smartwatch να σας υπενθυμίζει πόσο συχνά να σηκωθείτε από το γραφείο σας για να διατηρηθείτε υγιείς ή τις πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, ώστε να ξέρετε πώς να ντυθείτε;

Η εμμονή μας με την τεχνολογία και τις πληροφορίες που παρέχει καθημερινά έχει προχωρήσει πέρα από το σημείο των κινητών τηλεφώνων και smartwatches σε εμφυτευμένες καρδιακές οθόνες και τα Fitbits. Κάποτε οι καταναλωτές ήταν πολύ καχύποπτοι και απρόθυμοι για να αγοράσουν μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα, αλλά τώρα είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν αισθητήρες και άλλες φορητές τεχνολογίες στο σώμα τους. Με τη σειρά τους, οι εταιρείες αξιοποιούν αυτές τις συσκευές για να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους πιθανούς πελάτες τους.

Η τελευταία μόδα

Σκεφτείτε το: Μεταφέρετε (και δημιουργείτε) μεγάλα ποσά δεδομένων παντού που πηγαίνετε με φορητές και εμφυτευμένες τεχνολογίες. Αυτό σημαίνει συλλογή δεδομένων 24/7 για τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτές τις συσκευές, γεγονός που με τη σειρά του, τους βοηθά να δημιουργήσουν μια εικόνα 360 μοιρών για τους ασθενείς, τους αθλητές ή τους πελάτες που εξυπηρετούν με τα κατάλληλα προϊόντα, υπηρεσίες και εκστρατείες μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με έρευνες της Talend, μιας εταιρείας λογισμικού cloud & big data, το 33% των καταναλωτών διαθέτουν ήδη φορητά είδη όπως το Apple Watch ή έξυπνα ρούχα και άλλο ένα 30% αναμένεται να αγοράσουν εντός των επόμενων τριών ετών. Αυτές είναι πολλές νέες πηγές δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες – και μια πληθώρα εταιρειών πληροφορικής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των πελατών της.

Πώς χρησιμοποιούμε τα wearables

Ολοκληρώνοντας τη λίστα των σημερινών πιο συνηθισμένων περιπτώσεων χρήσης για τα wearables, είναι η υγειονομική περίθαλψη (57%), η ιδιωτικότητα (28%) και η ευκολία (20%), συμβάλλοντας στην ταχεία διάδοση και απορρόφηση αυτών των συσκευών.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι η κορυφαία χρήση για εμφυτευμένες τεχνολογίες, με την εισαγωγή προηγμένων συσκευών παρακολούθησης όπως η εγκεκριμένη από τη FDA Medtronic και έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει με ακρίβεια τους παθολογικούς καρδιακούς παλμούς. Αυτή η συσκευή εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και επικοινωνεί ασύρματα με την οθόνη κλίνης του ασθενούς, η οποία μεταφέρει τα δεδομένα στο δίκτυο Medtronic CareLink. Μόλις φορτωθούν τα δεδομένα, μπορούν να εκτελεστούν αλγόριθμοι για να προσδιοριστεί εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει βραδύτερους από τους μέσους καρδιακούς ρυθμούς, γεγονός που μπορεί να στερήσει τον εγκέφαλο και άλλα όργανα από το να πάρουν αρκετό οξυγόνο. Αυτή η προηγμένη χρήση ενσωματωμένων φορητών και μηχανικής μάθησης βοηθά τους γιατρούς να βρουν απαντήσεις σε ασθενείς με κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών για να διαχειριστούν καλύτερα ένα μεγάλο φάσμα ασθενών.

Εκτός της υγειονομικής περίθαλψης, η δεύτερη μεγαλύτερη χρήση για ενσωματωμένα φορέματα είναι η φυσική ασφάλεια. Αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν βιοτσίπ για να αντικαταστήσουν τα κλειδιά των καρτών και τους κωδικούς χειροκίνητης εισόδου για τους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, η Three Square Market προσέφερε στους εργαζόμενους τέτοια εμφυτεύματα για να ψωνίσουν από την καφετέρια, να ανοίξουν πόρτες, να συνδεθούν με υπολογιστές και να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα. Περίπου 50 υπάλληλοι υποβλήθηκαν στη διαδικασία, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι το τσιπ αξίζει, καθώς συμβάλλει στη διευκόλυνση των καθημερινών διαδικασιών. Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει με μια μαζική εισβολή στην ιδιωτική ζωή για πολλούς, για τους άλλους, τα βιοτσίπ είναι απλά ένας τρόπο για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Πρέπει να ανησυχείτε για τη συλλογή των πληροφοριών;

Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να δείχνουν ότι οι καταναλωτές εξοικειώνονται με την ψηφιακή εποχή, υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη για τις εταιρείες στο να κατανοούν τους διαφορετικούς τρόπους που απαιτούνται για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο πιθανό σενάριο που θα οδηγούσε τους καταναλωτές να σταματήσουν τη συνεργασία με μια εταιρεία, είναι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Στην πραγματικότητα, το 78% των καταναλωτών θέλουν να είναι βέβαιοι ότι έχουν πλήρη γνώση σε ότι κάνουν οι εταιρείες με τα δεδομένα τους. Όμως, καθώς η εμφυτευμένη και φορητή τεχνολογία γίνεται όλο και πιο κοινή και η τεχνολογία βελτιώνεται, η ανταλλαγή μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της ευκολίας θα αυξάνεται.

Δείτε το μέλλον της επαυξημένης πραγματικότητας, όπου οι εμφυτευμένες επαφές θα σας επιτρέψουν να αλληλεπιδράσετε με τον κόσμο γύρω σας με πρακτικούς τρόπους ή ένα μέλλον με εμφυτευμένα ακουστικά που μεταφράζουν γλώσσες σε πραγματικό χρόνο. Η ευκολία και η εμπειρία, θα σας οδηγήσουν να υιοθετήσετε την τεχνολογία που μπορεί να φορεθεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδώσετε οικειοθελώς την ιδιωτική σας ζωή.

Σε ποιο σημείο της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών θα μετατραπούμε σε cyborgs, καθοδηγούμενοι καθημερινά από τις εμφανείς και υποσυνείδητες πληροφορίες που μας τροφοδοτούνται μέσω ενσωματωμένων και εξωτερικών συσκευών; Η ημέρα της ολικής αυτοματοποίησης μπορεί να έχει φτάσει νωρίτερα από ό, τι νομίζετε.

Continue Reading

Latest

ARTE3 days ago

Μικροί Παράδεισοι

Την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 20:00, η διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, Athens – στα πλαίσια του αφιερώματος...

OPINION4 days ago

Το Συνέδριο του Economist δείχνει το «δρόμο» στην περιφερειακή ανάπτυξη

Η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ευρωπαϊκού οργανισμού και επικεντρώνεται στις περιφέρειες και στις πόλεις  έχοντας...

PASSPORT1 week ago

Η διπλωματία της νέας εποχής

Ποιες είναι οι αναδυόμενες τάσεις στη διπλωματία; Ερευνητές, επαγγελματίες και παρατηρητές αναρωτιούνται υπό ποιες διπλωματικές προσεγγίσεις μπορεί να βελτιωθεί ο...

PASSPORT1 week ago

Ο πόλεμος, η ειρήνη και η γεωπολιτική στον πολυπολικό κόσμο

Η διεθνής τάξη μοιάζει με τον Dr. Who της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς φαντασίας -περιοδικά καταστρέφεται, μόνο για να επανεμφανιστεί με...

PASSPORT1 week ago

Ο ψηφιακός διπλωμάτης

Η έννοια και οι πρακτικές της δημόσιας διπλωματίας συζητούνται από το 1960, αναζητώντας τρόπους ώστε να εφαρμοστεί στην καθημερινή διπλωματική...

PASSPORT2 weeks ago

Ποιες είναι οι μελλοντικές προθέσεις της Κίνας;

Καθώς η ισχύς της Κίνας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις ανησυχούν για την οικονομική, πολιτική και...

FUTURE2 weeks ago

Τα «έξυπνα» σπίτια

Ο απλός και ενοποιημένος έλεγχος των υποσυστημάτων ενός σπιτιού όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια, το κλίμα, τα συστήματα ήχου και...

PASSPORT2 weeks ago

Μπορεί να γίνει η ASEAN το NATO του Ειρηνικού;

Η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) γεννήθηκε από την επιθυμία για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, καθώς και...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE