Connect with us

NEWSDESK

Το σχέδιο Brexit της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019

Editorial Team

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου  που μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων, που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017, και προτείνει κείμενο για τα εκκρεμή ζητήματα της αποχώρησης, τα οποία αν και αναφέρονται, δεν εξετάζονται λεπτομερώς στην κοινή έκθεση. Ενσωματώνει επίσης το κείμενο σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης που ενέκρινε το Συμβούλιο (άρθρο 50) στις 29 Ιανουαρίου 2018.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019.Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης αποτελείται από έξι μέρη – μεταξύ των οποίων οι εισαγωγικές διατάξεις, τα δικαιώματα των πολιτών, άλλα ζητήματα της αποχώρησης όπως το θέμα των προϊόντων που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, ο δημοσιονομικός διακανονισμός, οι μεταβατικές ρυθμίσεις και οι θεσμικές διατάξεις – καθώς και ένα πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο καθιστά λειτουργική την τρίτη επιλογή που περιγράφεται στην κοινή έκθεση, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά συνόρων με ελέγχους στη νήσο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για εφεδρική λύση που προτείνει η κοινή έκθεση, η οποία θα ισχύσει σε περίπτωση μη συμφωνίας για άλλη λύση. Το εν λόγω σχέδιο πρωτοκόλλου δεν προδικάζει τις συνομιλίες σχετικά με τις άλλες δύο πιθανές λύσεις.

Το σχέδιο αποχώρησης δημοσιεύεται στο διαδίκτυο σύμφωνα με την πολιτική διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή παρουσίασε τώρα αυτό το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης για να δώσει χρόνο, πρώτον, για τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, στη συνέχεια, για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να συμφωνηθεί και να κυρωθεί πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης θα σταλεί στο Συμβούλιο (άρθρο 50) και στη διευθύνουσα ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit προς συζήτηση, προτού διαβιβαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προς διαπραγμάτευση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει περαιτέρω τη θέση του όσον αφορά το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ενόψει της συνεδρίασής του στις 22 και 23 Μαρτίου, όπου αναμένεται ότι θα εγκρίνει συμπληρωματικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η συνολική συμφωνία αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 θα πρέπει να συναφθεί από το Συμβούλιο (άρθρο 50), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής και στην κοινή έκθεση της 8ης Δεκεμβρίου 2017.Ζήτησε από την Επιτροπή, ως διαπραγματευτή της Ένωσης, και από το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους για όλα τα ζητήματα της αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν είχαν ακόμη εξεταστεί κατά την πρώτη φάση, να παγιώσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και να ξεκινήσουν την εκπόνηση των αντίστοιχων τμημάτων της συμφωνίας αποχώρησης. Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη φάση μπορούν να προχωρήσουν μόνο στον βαθμό που όλες οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης γίνουν πλήρως σεβαστές και μεταφραστούν πιστά σε νομικούς όρους το ταχύτερο δυνατόν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) της 29ης Απριλίου 2017, καθώς και οι γενικές αρχές και οι διαδικαστικές ρυθμίσεις για τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων που καθορίστηκαν στις οδηγίες διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2017, εξακολουθούν να εφαρμόζονται πλήρως σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων.

NEWSDESK

Σε δυο φοιτητές από τα Σεπόλια η Προπτυχιακή Υποτροφία «One of a kind» του Ιδρύματος Ωνάση

Editorial Team

Published

on

Η διαδικασία για την Ειδική Υποτροφία που θεσπίστηκε προς τιμήν των αδερφών Αντετοκούνμπο ολοκληρώθηκε και ανέδειξε δύο επιτυχόντες!

Ήταν Ιούνιος του 2017, όταν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, σε μια συγκλονιστική εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταξύ άλλων, έκαναν αναδρομή στα σκληρά παιδικά τους χρόνια, ανέδειξαν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στην αφετηρία της ζωής τους και τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως είναι ο ρατσισμός, αλλάκαι οι δυσκολίες στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα,ακριβώς όπως ήταν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, και θέλοντας να στείλει ένα κοινό μήνυμα μαζί τους, το Ίδρυμα Ωνάση στην εκδήλωση εκείνη ανακοίνωσε ότι θεσπίζει τηνΕιδικήΠροπτυχιακή Υποτροφία«OneofaKind». Όπως είχε εξηγήσει τότε και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου:«Η συμβολική θέσπιση της υποτροφίας αυτής έχει έναν διπλό στόχο:αφενός να δώσει την ευκαιρία σε ένα παιδί χωρίς ελληνική ιθαγένεια, ή με ελληνική ιθαγένεια την οποία έχει αποκτήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, να σπουδάσει και να διεκδικήσει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του, καιαφετέρου να στείλει ένα μήνυμα για μια πιο ανοιχτή κοινωνία πολιτών».

Ωστόσο,απότη διαδικασία επιλογής τελικά δεν αναδείχθηκεένας, αλλά δύο επιτυχόντες:ηΚατερίνα Αμπντέλ Σαϊέντ και ο Γιακούμπ Ματσιεγιέβσκι, και οι δυο φοιτητές από τα Σεπόλια!Αν και η αρχική προκήρυξη της υποτροφίας προέβλεπε έναν ή μία επιτυχόντα, το Ίδρυμα Ωνάση, συνεκτιμώντας όλα τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, αποφάσισε ναπροσφέρει την υποτροφία στους δύο επικρατέστερους, που ήταν η Κατερίνα και ο Γιακούμπ.

Όπως προέβλεπαν οι σχετικοί όροι και οι προϋποθέσεις η συγκεκριμένη υποτροφία απευθυνόταν σε απόφοιτο/-η Ελληνικού Δημόσιου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, που υπάγεται στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.Στις γειτονιές, δηλαδή, από όπου ξεκίνησαν τον αγώνα τους και το ξεχωριστό ταξίδι τους ο Γιάννης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Και μπορεί η Κατερίνα και ο Γιακούμπ να μην έχουν έφεση στο μπάσκετ, ωστόσο ανακάλυψαν αυτό που αγαπούν, έπλασαν το δικό τους όνειρο και, με όχημα την παιδεία, ανέδειξαν τις δικές τους «υπερδυνάμεις» για να το κατακτήσουν.

Ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της υποτροφίας, ο Γιάννηςκαι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θέλησαν να συγχαρούν τα δύο παιδιάμέσα από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση. Αρχικά, στο μήνυμά του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ανέφερε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Κατερίνα και τον Γιακούμπ και να τους ευχηθώ να κατακτήσουν κάθε τους όνειρο. Κυρίως εύχομαι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αναδείξουν τις δικές τους υπερδυνάμεις συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά. Ο αθλητισμός είναι ένας όμορφος δρόμος, παρόλα αυτά πιστεύω ότι η παιδεία ανοίγει ακόμα πιο πολλούς ορίζοντες. Για αυτό και είμαι χαρούμενος και περήφανος που αυτό που δεν μπόρεσα να κάνω εγώ, να σπουδάσω δηλαδή, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν δύο παιδιά και, μάλιστα, έχοντας δίπλα τους το Ίδρυμα Ωνάση.Η υποτροφία,πουθέσπισε προς τιμήν μας, τους εξασφαλίζει την αναγκαία ηρεμία για να πετύχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτό το Ίδρυμα Ωνάση, που μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό.»Από την άλλη, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο,που είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τα δύο παιδιά από κοντά,δήλωσε: «Όπως είχα πει και μετά την εκδήλωση τον Ιούνιο στη Στέγη, αυτή η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική γιατί δίνειτην ευκαιρία σε παιδιά μεταναστών, όπως εμείς, να κάνουν βήματα μπροστά, να προοδεύσουν και να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Θα ήθελα να ευχηθώ συγχαρητήρια στην Κατερίνα και τον Γιακούμπ, αλλά και να στείλω ένα μήνυμα σε όλα τα παιδιά που ξεκινούν από δύσκολη αφετηρία, για οποιονδήποτε λόγο: μην το βάζετε κάτω. Βρείτε τις δικές σας υπερδυνάμεις και πιστέψτε στο όνειρό σας.»

Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017, η Κατερίνα ΑμπντέλΣαϊέντ, αιγυπτιακής καταγωγής, κατάφερε να εισαχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστήμιου Αθηνών και, συγκεκριμένα, στο τμήμα Ρωσικής Γλώσσας & Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, ενώ ο Γιακούμπ Ματσιεγιέβσκι, πολωνικής καταγωγής, πέρασε στο Τμήμα Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Παρά τη δύσκολη αφετηρία τους, με όπλο τους το πάθος, τη συνέπεια, το ήθοςκαι, φυσικά, τον προσωπικό τους κόπο, παρέμειναν προσηλωμένοι στον στόχο τους και κατάφεραν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Στη φοιτητική τους σταδιοδρομία, το Ίδρυμα Ωνάση θα είναι δίπλα τους και, μέσω της υποτροφίας «OneofaKind», θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν το όνειρό τους φτάνοντας στο δικό τους «ψηλά».

Έμπνευση για τη σύμπραξη του Ιδρύματος Ωνάση με τους αδερφούς Αντετοκούνμπο δεν αποτέλεσε μόνο η επιτυχία τους, αλλά και τα στοιχεία τα οποία ενσαρκώνουν οι δύο Έλληνες αθλητές, όπως είναι η σεμνότητα, η αγωνιστικότητα και το πάθος για σκληρή δουλειά.

Continue Reading

NEWSDESK

Social Media: δικλείδες ασφαλείας για το παράνομο περιεχόμενο

Editorial Team

Published

on

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του και να εξετάζει εάν απαιτούνται πρόσθετα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση του γρήγορου εντοπισμού και της αφαίρεσης παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νομοθετικών μέτρων σχετικά με τη συμπλήρωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αυτής, η Επιτροπή, προτού αποφασίσει αν θα χρειαστεί να προταθούν νομοθετικά μέτρα, διατυπώνει σήμερα σύσταση σχετικά με ορισμένα επιχειρησιακά μέτρα – συνοδευόμενα από τις αναγκαίες διασφαλίσεις-, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη για να εντείνουν περαιτέρω αυτήν την προσπάθεια. Η σύσταση ισχύει για όλες τις μορφές παράνομου περιεχομένου, από το τρομοκρατικό περιεχόμενο και την υποκίνηση του μίσους και της βίας, μέχρι το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή τα προϊόντα απομίμησης/παραποίησης και την παραβίαση των δικαιωμάτων του δημιουργού. Βασίζεται στις εργασίες που έχουν αναληφθεί από κοινού με τον κλάδο στο πλαίσιο διαφόρων εθελοντικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη διασφάλιση της εξάλειψης από το διαδίκτυο κάθε παράνομου περιεχομένου, και ενισχύει τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο διαφόρων πρωτοβουλιών.

Η εξάπλωση παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο διαδίκτυο και συνιστά απειλή κατά της ασφάλειας. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη διαδικτυακή προστασία των Ευρωπαίων, οι πλατφόρμες χρειάζεται να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Τα προαιρετικά μέτρα που λαμβάνει ο κλάδος, με την ενθάρρυνση της Επιτροπής μέσω του φόρουμ της ΕΕ για το διαδίκτυο όσον αφορά το επιγραμμικό τρομοκρατικό περιεχόμενο, του κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και του μνημονίου συνεννόησης για την πώληση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, έχουν επιτύχει αποτελέσματα. Υπάρχει, ωστόσο, σημαντικό περιθώριο για αποτελεσματικότερη δράση, ιδίως σχετικά με το πιο πιεστικό ζήτημα του τρομοκρατικού περιεχομένου, το οποίο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια.

Ενισχυμένες διαδικασίες για την αποτελεσματικότερη αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου

Η σύσταση καθορίζει επιχειρησιακά μέτρα για να εξασφαλίσει τον ταχύτερο εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου, να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, αξιόπιστων πηγών επισήμανσης παράνομου περιεχομένου και αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και για να αυξήσει τη διαφάνεια και τις διασφαλίσεις για τους πολίτες:

  • Σαφέστερες διαδικασίες «αναγγελίας και δράσης»: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν απλούς και διαφανείς κανόνες για την επισήμανση παράνομου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των ταχύρρυθμων διαδικασιών για αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου. Προκειμένου να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη αφαίρεση περιεχομένου που δεν είναι παράνομο, οι πάροχοι περιεχομένου θα πρέπει να ενημερώνονται για τις σχετικές αποφάσεις και να έχουν τη δυνατότητα να τις αμφισβητήσουν.
  • Αποδοτικότερα εργαλεία και τεχνολογίες πρόληψης: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν εύχρηστα συστήματα επισήμανσης στους χρήστες και να διαθέτουν εργαλεία πρόληψης για τον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, ιδίως σχετικού με την τρομοκρατία, καθώς και περιεχομένου το οποίο θεωρείται παράνομο ανεξάρτητα από τις εκάστοτε συνθήκες, όπως το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης.
  • Ισχυρότερες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων: για να διασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις για την αφαίρεση περιεχομένου είναι σωστές και βάσιμες, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται αυτόματα εργαλεία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν αποτελεσματικές και κατάλληλες εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας και του ελέγχου από άνθρωπο, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και των κανόνων προστασίας δεδομένων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει, μέσω προαιρετικών ρυθμίσεων, να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και εργαλείων που εξασφαλίζουν τον αυτόματο εντοπισμό. Αυτή η κοινή ευθύνη θα πρέπει να είναι κυρίως επωφελής για τις μικρότερες πλατφόρμες οι οποίες διαθέτουν πιο περιορισμένους πόρους και εμπειρογνωσία.
  • Στενότερη συνεργασία με τις αρχές: εάν υπάρχει ένδειξη σοβαρής αξιόποινης πράξης ή υποψίες ότι συγκεκριμένο παράνομο περιεχόμενο συνιστά απειλή για τη ζωή ή την ασφάλεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου. Τα κράτη μέλη προτρέπονται να θεσπίσουν τις κατάλληλες νομικές υποχρεώσεις.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη φύση του παράνομου περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό η σύσταση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας κατά την αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου.

Αυξημένη προστασία από τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο

Το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο συνιστά ιδιαίτερα σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων, και η διάδοσή του πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή προτείνει επίσης σήμερα πιο συγκεκριμένες διατάξεις για τον περαιτέρω περιορισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο:

  • Ο κανόνας της μιας ώρας: λαμβανομένου υπόψη ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο είναι εξαιρετικά βλαβερό κατά τις πρώτες ώρες της εμφάνισής του στο διαδίκτυο, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει κατά γενικό κανόνα να αφαιρούν το εν λόγω περιεχόμενο εντός μιας ώρας από την αναφορά του.
  • Ταχύτερος εντοπισμός και αποτελεσματική αφαίρεση: εκτός από την αναφορά, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης, όπως ο αυτόματος εντοπισμός, ώστε το τρομοκρατικό περιεχόμενο να αφαιρείται ή να απενεργοποιείται αποτελεσματικά και γρήγορα και να μην επανεμφανίζεται μετά την αφαίρεσή του. Για να βοηθούν τις μικρότερες πλατφόρμες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταλλάσσουν και να βελτιστοποιούν τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, καθώς και να θεσπίζουν ρυθμίσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της EUROPOL.
  • Βελτίωση του συστήματος αναφοράς: θα πρέπει να καθιερωθούν, το συντομότερο δυνατό, ταχύρρυθμες διαδικασίες επεξεργασίας των αναφορών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και πόρους για τον εντοπισμό, την αναγνώριση και την αναφορά τρομοκρατικού περιεχομένου.
  • Τακτική υποβολή εκθέσεων: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τακτικά, κατά προτίμηση ανά τρίμηνο, έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με τις αναφορές και την παρακολούθησή τους, καθώς και για τη συνολική συνεργασία τους με διάφορες επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με αυτή τη σύσταση και θα αποφασίζει εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, όπως νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θα συνεχίσει επίσης την ανάλυση της κατάστασης, σε στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, και στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει σχετική δημόσια διαβούλευση κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Για να είναι δυνατή η παρακολούθηση των συνεπειών της σύστασης, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν πληροφορίες, εντός τριών μηνών, σχετικά με το τρομοκρατικό περιεχόμενο και εντός έξι μηνών σχετικά με άλλο παράνομο περιεχόμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ήδη την πρόκληση του παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου, μέσω δεσμευτικών και μη δεσμευτικών μέτρων, στο πλαίσιο τομεακών και οριζόντιων πρωτοβουλιών. Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο τομεακών διαλόγων με επιχειρήσεις δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, βάσει του κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις αφαιρούν σήμερα κατά μέσο όρο το 70% της παράνομης ρητορικής μίσους που τους κοινοποιείται και, στο 80% και πλέον των περιπτώσεων αυτών, η αφαίρεση πραγματοποιείται εντός 24 ωρών. Ωστόσο, το παράνομο επιγραμμικό περιεχόμενο παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα με σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων, και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή οικονομία.

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2017, και με βάση τις διάφορες συνομιλίες με τους επαγγελματίες του κλάδου, η Επιτροπή εξέδωσε, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατευθυντήριες γραμμές και κοινά εργαλεία για τον γρήγορο και έγκαιρο εντοπισμό, την αφαίρεση και την πρόληψη της επανεμφάνισης παράνομου περιεχόμενου που υποκινεί το μίσος, τη βία και την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι μπορεί να απαιτηθούν και άλλα μέτρα για την εξάλειψη παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο, μεταξύ άλλων νομοθετικά μέτρα. Έκτοτε, η Επιτροπή παροτρύνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να εντείνουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου επιγραμμικού περιεχομένου, ιδίως αυτού που σχετίζεται με την τρομοκρατία, το συντομότερο δυνατόν.

Continue Reading

NEWSDESK

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: 90 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις σε ερευνητικά έργα

Editorial Team

Published

on

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδοτεί νέα ερευνητικά έργα με στόχο να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες και να διαμορφώσει νέες συμπράξεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Το Ταμείο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017 από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες και διαμορφώνει νέες συμπράξεις σε διασυνοριακό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο της έρευνας θα διαθέσει 90 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν πλήρως και άμεσα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2017-2019).

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έχει ουσιώδη σημασία για τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εταιρειών του τομέα της άμυνας και των στρατευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την εξασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Τα πανευρωπαϊκά συνεργατικά ερευνητικά έργα στον τομέα της άμυνας που υποστηρίζονται από το Ταμείο σχεδιάζονται με σκοπό να εξασφαλίσουν την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, να θέσουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές αμυντικές ικανότητες και να στηρίξουν μια πιο καινοτόμο και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.»

Νέα ερευνητικά έργα

Τα νέα ερευνητικά έργα που έχουν επιχορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι τα ακόλουθα:

Ocean2020:θα υποστηρίζει τις αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης και αποτροπής για τον σκοπό αυτό θα ενσωματώσει τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και μη επανδρωμένα υποβρύχια σε επιχειρήσεις του στόλου. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα συνδυάζονται με συμβατικά συστήματα προκειμένου να μπορούν οι στρατιωτικοί διοικητές να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελισσόμενων καταστάσεων.Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία απαρτιζόμενη από 42 εταίρους από 15 χώρες της ΕΕ, υπό την καθοδήγηση της εταιρείας LeonardoS.p.A. Θα χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το 2019 το έργο θα πραγματοποιήσει δύο επιδείξεις σε πραγματικές συνθήκες: μία στη Βαλτική θάλασσα, υπό την ηγεσία του σουηδικού ναυτικού, και μία στη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία του ιταλικού ναυτικού.Στο έργο συμμετέχουν τα υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας. Οι βιομηχανικοί εταίροι είναι οι εξής: Indra, Safran, Saab, MBDA, PGZ/CTM Hensoldt, Intracom-IDE, Fincantieri και Qinetiq. Μεταξύ των ερευνητικών κέντρων συγκαταλέγονται τα εξής: ο γερμανικός οργανισμός Fraunhofer, το ολλανδικό Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Πειραματισμού (CMRE NATO) και το ιταλικό Istituto Affari Internazionali (IAI).

ACAMSII: θα αναπτύξει προσαρμοζόμενη παραλλαγή, η οποία θα προστατεύει τους στρατιώτες έναντι των αισθητήρων που λειτουργούν σε διάφορα μήκη κυμάτων. Συμμετέχουν εταίροι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Οι συμμετέχουσες εταιρείες προέρχονται από τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της αεροδιαστημικής και της ενοποίησης των αμυντικών συστημάτων: CITEVE, Damel και Safran. Τα ερευνητικά κέντρα είναι το σουηδικό Totalförsvaretsforskningsinstitut(FOI), ο οργανισμός Fraunhofer και το ολλανδικό NederlandseOrganisatievoorToegepastNatuurwetenschappelijkOnderzoek (TNO).

GOSSRA: στόχος αυτού του έργου είναι να εξασφαλίσει ότι τα στοιχεία πολύπλοκων συστημάτων των στρατιωτικών στολών συμβαδίζουν μεταξύ τους. Οι στρατιώτες είναι εξοπλισμένοι με διάφορα συστήματα τα οποία πρέπει να λειτουργούν μαζί. Το έργο επιδιώκει να διαμορφώσει μεθοδολογία για τον καθορισμό του τρόπου διασύνδεσης των εξαρτημάτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη νέων συστημάτων που να συμβαδίζουν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Το έργο θα υλοποιήσουν εταίροι από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Οι συμμετέχουσες εταιρείες είναι οι εξής: Rheinmetall, Indra, GMV aerospace and defence, Leonardo, Larimart και Saab. Επίσης συμμετέχουν οι ΜΜΕ Tekever και iTTi και το ερευνητικό ίδρυμα NederlandseOrganisatievoorToegepastNatuurwetenschappelijkOnderzoek (TNO).το έργο Vestlife έχει ως στόχο να αναπτύξει υπερελαφρές θωρακισμένες στολές για πεζούς στρατιώτες.

Vestlife: στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει προστατευτικό ρουχισμό για στρατιώτες. Θα ασχοληθεί με τη δημιουργία ενδυμάτων αποτελεσματικών από αμυντική άποψη, αλλά που να είναι και πιο ελαφριά, ευέλικτα και άνετα. Συμμετέχουν εταίροι από την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, μαζί με τις εταιρείες CITEVE και FY-composites και τα ερευνητικά ιδρύματα AITEX και TECNALIA. Δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι BRAPA και Petroceramics, συμμετέχουν επίσης στο έργο.

Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν ύστερα από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, που δημοσιεύτηκε το 2017. Τον Δεκέμβριο του 2017 υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία επιχορήγησης με την κοινοπραξία PYTHIA. Αυτό το έργο αποσκοπεί στον εντοπισμό των βασικών τάσεων στο ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον των καινοτόμων τεχνολογιών άμυνας.

Επίσης, η Επιτροπή θα εγκρίνει σύντομα το πρόγραμμα εργασίας του 2018 για την έρευνα στον τομέα της άμυνας και θα ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να δημοσιεύσει τις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων σχετικά με την έρευνα στον εν λόγω τομέα για το τρέχον έτος. Οι προσκλήσεις θα εστιαστούν στις τεχνολογίες ηλεκτρονικού σχεδιασμού όσον αφορά αμυντικές εφαρμογές και σε ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος. Η επόμενη αυτή δέσμη επιχορηγήσεων για έρευνα στον τομέα της άμυνας θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τη συγκρότηση, ύστερα από το 2020, ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με χρηματοδοτική ικανότητα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τη στήριξη των αμυντικών ικανοτήτων από αυτά, ένας εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός ύψους 500 εκατ. ευρώ θα είναι αφιερωμένος στην έρευνα στον τομέα της άμυνας, γεγονός που καθιστά την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην έρευνα στον τομέα της άμυνας.

Continue Reading

Latest

TECH6 hours ago

Πώς να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του Wi-Fi στο σπίτι σας

Στο σημερινό συνδεδεμένο κόσμο είναι σχεδόν αδιανόητη η καθημερινότητα χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο και για πρακτικούς λόγους τα περισσότερα νοικοκυριά...

BUSINESS TODAY10 hours ago

ΣΕΒΤ: Στρατηγική επιλογή η βιώσιμη ανάπτυξη

«Σήμερα που οι εξελίξεις στον κλάδο μας κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, σεβόμενη...

BUSINESS TODAY11 hours ago

Τριετές σχέδιο για “Πράσινες” επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ

Υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά...

INSIGHTS12 hours ago

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας

Για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο πρέπει να δομηθεί...

INSIGHTS14 hours ago

Η Ισπανία επιδιώκει επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα

Τελευταία, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας από μεγάλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, προσφορές κατατέθηκαν σε διεθνείς...

INSIGHTS16 hours ago

Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσωπών της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και εκπροσώπων Ελληνικών και Σερβικών επιχειρηματικών...

BUSINESS TODAY1 day ago

Πολυνίκης για άλλη μια χρονιά στα Tourism Awards 2018 το Porto Carras Grand Resort

Σε μια βραδιά γιορτής του Ελληνικού τουρισμού και μια λαμπρή τελετή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ,...

BUSINESS TODAY1 day ago

5 βραβεία για τη Nelios στα Greek Hospitality Awards

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε για τη Nelios ο εορτασμός των 10 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, αφού απέσπασε 5 συνολικά...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE