Connect with us

OPINION

Ένας χρόνος μετά τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Editorial Team

Published

on

Περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 48.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι 14.400 στα νησιά. Υπάρχουν 2100 παιδιά ασυνόδευτα ή που χωρίστηκαν από την οικογένειά τους. Περισσότερα από 1000 παιδιά ζουν σήμερα «εκτός επίσημων δομών» και περιμένουν σε λίστα αναμονής για ένα ασφαλές καταφύγιο ενώ 16 παιδιά βρίσκονται υπό καθεστώς προστατευτικής επιμέλειας από την αστυνομία (κράτηση).

Από τον Οκτώβριο του 2016, οι θέσεις φιλοξενίας στα νησιά έχουν αυξηθεί από 7.450 σε 9.014. Και παρότι οι πιο ευπαθείς άνθρωποι και όσοι είναι επιλέξιμοι για οικογενειακή επανένωση μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο πληθυσμός στα νησιά υπερβαίνει σταθερά τις 14.400. Το Κοινό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, γεγονός που ενδέχεται να αφαιρέσει μελλοντικά τη δυνατότητα μεταφοράς των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, η κατάσταση των εκτοπισθέντων πληθυσμών στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Οι ανεπαρκείς μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης, με το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων και η επαναπροώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία, άφησαν χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Οι οργανώσεις ActionAid, Care, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children και Solidarity Now, συνυπογράφουν την έκθεση «Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο & Τι έχει αλλάξει;», που παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση στην χώρα και περιγράφει τα πιο επείγοντα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες παραμένουν ίδιες, αλλά η ζωή των προσφύγων έχει χειροτερέψει. Έχουν υπάρξει αρκετοί θάνατοι, καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση παιδιών στους χώρους υποδοχής, ενώ μετανάστες και πρόσφυγες έχουν δεχθεί επιθέσεις από ομάδες Ελλήνων ακροδεξιών.

Το θετικό είναι ότι έχει υπάρξει πρόοδος ως προς την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και μαθημάτων υποδοχής για τα παιδιά των προσφύγων στα δημόσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, παρόμοιες ευκαιρίες δεν παρέχονται ακόμα σε άτομα ηλικίας 15 – 18 ετών και σε παιδιά που βρίσκονται στα νησιά.

Επίσης, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, τόσους μήνες μετά δεν έχει δημοσιευτεί το επίσημο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος και τη μετάβαση από τους καταυλισμούς σε πιο κατάλληλες δομές μακροπρόθεσμης στέγασης, παρότι πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι όλες σχεδόν οι δομές θα έχουν κλείσει έως τα τέλη του 2017.

«Ένα χρόνο μετά την συμφωνία, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Τόσο η ίδια η συμφωνία όσο και η εφαρμογή της φέρνουν τους ανθρώπους στην απόγνωση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παιδιών, γυναικών και ανδρών παραβιάζονται αντί να προστατεύονται εδώ και ένα χρόνο, ενώ η πρόοδος που βλέπουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ μικρή» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.

Οι συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά, παραμένουν οι ίδιες. Πρέπει μεταξύ άλλων:

Να αναπτύξει και να εφαρμόσει επειγόντως ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, στο οποίο θα δεσμεύεται για τη μετακίνηση των ανθρώπων από τους καταυλισμούς σε ασφαλείς χώρους στέγασης σε αστικό περιβάλλον, να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, ευαίσθητες σε θέματα φύλου, καθώς και κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση.

Να φροντίσει για τη μετακίνηση ευπαθών ανθρώπων και ανθρώπων που είναι επιλέξιμοι για οικογενειακή επανένωση, απομακρύνοντάς τους από τα νησιά και μεταφέροντάς τους σε χώρους ασφαλούς στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

OPINION

Το Συνέδριο του Economist δείχνει το «δρόμο» στην περιφερειακή ανάπτυξη

ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Published

on

Η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ευρωπαϊκού οργανισμού και επικεντρώνεται στις περιφέρειες και στις πόλεις  έχοντας στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους χάρη σε επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ εστιάζεται  σε τέσσερεις  πυλώνες :έρευνα και καινοτομία, τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Ο Economist έδειξε στο πλαίσιο αυτό το «δρόμο» προς την ελληνική περιφερειακή ανάπτυξη με το Συνέδριο «Διακυβέρνηση και περιφερειακές αρτηρίες για την ανάπτυξη: η ώθηση της Ευρώπης – η ώθηση της Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Μαΐου 2018 στο Λουτράκι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σημαντικοί ομιλητές από το εσωτερικό και το εξωτερικό προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις, γύρω από μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις σε πολιτικές, το μεταναστευτικό, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που επωάζουν σε τομείς όπως επιμελητεία, τουρισμός και καινοτομία. Το Presscode,gr παρακολούθησε το διήμερο Συνέδριο και παραθέτει κάποιες από τις απόψεις των υψηλών προσκεκλημένων. Αναλυτικότερα:

Ο John Andrews, Consultant Editor του Economist και πρόεδρος του συνεδρίου ήταν αυτός που άνοιξε τις διεργασίες του συνεδρίου κάνοντας αναφορά στα δημοψηφίσματα στη Σκωτία και στο Brexit αλλά και στην περίπτωση της Καταλονίας στην Ισπανία και της Λομβαρδίας στην Ιταλία. Τόνισε ότι οι σχέσεις περιφέρειας και κέντρου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει πάνω σε αυτό. το μέλλον και είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουμε κατά νου».

Ο Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου και για τις εξαιρετικά καινοφανείς ιδέες και απόψεις «οι οποίες μας βοηθούν στη δημιουργία μιας κινητικότητας βελτίωσης στο επίπεδο άσκησης πολιτικής». O Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «χωρίς την περιφερειακή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί η παγκοσμιοποίηση». Σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τόνισε ότι δεν  θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί, ενώ εκτίμησε ότι η εξειδίκευση αυτού του προϋπολογισμού αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η χώρα θέλει ρηξικέλευθες πολιτικές, αλλαγή πλεύσης και πάνω απ’ όλα ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου. Η θέσπιση της περιφερειακής εξουσίας  πρόσθεσε είναι ένα νέο δεδομένο για τη χώρα με διάρκεια επτά έτη. Έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν μπορείς σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάς για μεταρρύθμιση. Ασφαλώς, ωστόσο, απαιτείται μια σωστή αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού για τη βελτίωση του θεσμικού του πλαισίου».

Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε ότι η διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα σήμερα.Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην Ελλάδα της αυτοδιοίκησης ως Ελλάδα της δικαιοσύνης, της συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας. «Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να βρίσκουμε εχθρούς και να τα φορτώνουμε όλα, η κοινωνία να καταρρέει, τα προβλήματα να αυξάνονται, να συσσωρεύονται οι συγκρούσεις και να δημιουργούμε ένα κοινωνικό αυτοματισμό.  Επίσης ο κ. Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «απρόσωπου δημοσίου», ούτως ώστε να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης, διαφθοράς, συναλλαγής. Ενώ τόνισε ότι: «Η διακυβέρνηση είναι η μεγάλη επανάσταση που πρέπει να κάνουμε, εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά». Επίσης επισήμανε ότι οι περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν συνέργειες και αποτελεσματική διαχείριση, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η Lamia Kamal-Chaoui, Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων, ΟΟΣΑ επικεντρώθηκε στις στρατηγικές για την αύξηση της απασχόλησης στις περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις σε εμπορεύσιμους τομείς και υπογράμμισε τη σημασία προώθησης εμπορικών δραστηριοτήτων με όχημα πρακτικές όπως τα clusters. Παράλληλα, ξεχώρισε τη σημασία διασφάλισης επαρκούς παροχής δεξιοτήτων και υποστήριξης εργασιακής κινητικότητας για την προσαρμογή σε σοκ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης των περιφερειών στον ανταγωνισμό με βάση τα πλεονεκτήματα σε τοπικό επίπεδο έναντι του φορολογικού ανταγωνισμού.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου η Gudrun Mosler-Törnström, Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάφερε ότι «η περιφέρεια για εμάς είναι μια υπο-εθνική οντότητα, δηλαδή ακριβώς κάτω από την εθνική κυβέρνηση». Όπως είπε η κ. Törnström, προκειμένου να προωθήσει κανείς την αρχή της επικουρικότητας για τα καλύτερα δυνατά οφέλη στους τοπικούς πληθυσμούς, θα πρέπει να ενισχύσει τις εξουσίες και τις ευθύνες σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα, στη συλλογή των φόρων, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που θα υποστηρίξουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Ένας άλλος τρόπος τόνισε ότι είναι η εξουσιοδότηση των περιφερειών για την κατάρτιση της δικής τους νομοθεσίας, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των εκάστοτε περιοχών.

Τέλος ο Magnus Berntsson, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών μίλησε για την ανάπτυξη του περιφερειακού επιπέδου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ότι «πολλές φορές οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται υπό εποπτεία. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν καθόλου στην αρχή της επικουρικότητας. Δουλεύουμε αγόγγυστα για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ Berntsson. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία της πολιτικής συνοχής για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιφέρεια Västra Götaland της Σουηδίας, εστίασε στην πολιτική για το κλίμα και μίλησε για την ανάγκη μετάβασης σε μια climate-smart κοινωνία, ξεχωρίζοντας παραμέτρους όπως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Συνέδριο εμπλούτισαν με τις ομιλίες τους: ο πρώην ιρλανδός πρωθυπουργός  John Bruton,ο αντιπρόεδρος της Rothschild Paolo Scaroni, ο επικεφαλής Σύμβουλος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής του Βελγίου, RonaldHall, ο Επικεφαλής Περιφερειακός Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Bojan Markovic, o Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, Kevin Featherstone, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, HubertCottogni, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Club of Rome, Graeme Maxton, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wold Bank, Wolfgang Fengler, o Διευθύνων Σύμβουλος του World Data Lab,  και ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της καμπάνιας του Obama για την Αμερική 2012 Kristofer Hamel. Παράλληλα την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Εργασίας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανθρωποκεντρικής Εταιρικής Κατάρτισης & Ανάπτυξης της JMK-, Γιάννης Καλογεράκης, ο Πρόεδρος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος για Ελλάδα, Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία, της IFCO Systems Hellas, Θεόδωρος Σταϊκόπουλος, ο Εκτελεστικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού THESgala, η Διευθύνων Σύμβουλος της Fereiko, Μαρία Βλάχου καθώς και άλλοι εμπειρογνώμονες.

Continue Reading

OPINION

Η εκπαίδευση ως εργαλείο προώθησης της έμφυλης ισότητας

Editorial Team

Published

on

Η ανάδειξη της πολυεπίπεδης συναρμογής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη και η αναγκαιότητα εισαγωγής του στην εκπαίδευση ως εργαλείο προώθησης της έμφυλης ισότητας, ήταν ο στόχος ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Στο μήνυμα της η ΓΓ Φωτεινή Κούβελα, τόνισε την αναγκαιότητα διοργάνωσης της ημερίδας, δεδομένων των στερεοτυπικών αντιλήψεων και έμφυλων διακρίσεων που επιμένουν να καθορίζουν την νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, επεσήμανε τον αποφασιστικό ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ισότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα φύλα.

Ιδιαίτερα, επισημαίνεται πως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει θέσει την εκπαίδευση ως βασικό άξονα προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020) και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις της στην εκπαιδευτική κοινότητα, μεταξύ των οποίων:

Η προκήρυξη, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο «Δημιουργούμε με όλα τα χρώματα – Παίζουμε με όλα τα παιχνίδια» για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, σε συνέχεια των προηγούμενων μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών

Η πραγματοποίηση επισκέψεων από καταρτισμένα στελέχη της Γραμματείας σε σχολικές μονάδες με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση μαθητών και μαθητριών σε θέματα έμφυλων ρόλων, στερεοτυπικών συμπεριφορών και έμφυλης βίας

Η στήριξη του άξονα των έμφυλων ταυτοτήτων της Θεματικής Εβδομάδας με την αποστολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής τεκμηριωτικού υλικού και με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των στελεχών της ΓΓΙΦ στα σχολεία, σε ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων

Η Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ζητήματα ισότητας των φύλων και η επιμόρφωση περισσότερων των 300 στελεχών και εκπαιδευτικών μέχρι σήμερα

Η Κατάρτιση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση με τον εμπλουτισμό του αναλυτικού προγράμματος και των σχολικών εγχειριδίων με την οπτική του φύλου

Η επισήμανση της ανάγκης αντιμετώπισης του έμφυλου Ψηφιακού Χάσματος στην εκπαίδευση

Η συνέχιση της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας με το  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Περαιτέρω, στο μήνυμα της κυρίας Κούβελα τονίζεται ότι: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνεχίζει τις δράσεις της στο χώρο της εκπαίδευσης με σκοπό την αποδόμηση των σεξιστικών προκαταλήψεων και την οικοδόμηση στη θέση τους ενός αξιακού συστήματος που προάγει τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησε πλήθος φοιτητών, φοιτητριών και εκπαιδευτικών, ακόμα και από όμορους νομούς, ενώ όλοι και όλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση της ημερίδας στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, επισημαίνεται ότι η ημερίδα «Φύλο και Εκπαίδευση» θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος και η Σύρος.

Continue Reading

OPINION

Προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής

Editorial Team

Published

on

«Μόνο με τις συνεχείς, συλλογικές και οργανωμένες προσπάθειες όλων μας, μπορούμε να επιτύχουμε: την αλλαγή της νοοτροπίας και των έμφυλων στερεοτύπων, την καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία, την  ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών και την προώθησή τους σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους», τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μιλώντας στο συνέδριο «Game Changer_ Women of Influence.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ποσοστά ανεργίας των γυναικών τα οποία αν και μειώθηκαν, συνεχίζουν να τις πλήττουν δυσανάλογα σε σχέση με εκείνα των ανδρών, στην καταγραφή της ανόδου που παρουσιάζει το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό δυσκολιών, καθώς και εμπόδια στην ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις των γυναικών, οι οποίες ενισχύουν τις έμφυλες ανισότητες στην επιχειρηματικότητα και την ανέλιξη τους στον τομέα της  εργασίας,  ενώ έκανε αναφορά και  στα μέτρα κοινωνικής προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί (περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σχολικά γεύματα, ολοήμερα σχολεία, ενίσχυση παιδικών επιδομάτων) και τα οποία θα συνεχιστούν, υπηρετώντας την ανάγκη εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Ειδική αναφορά έκανε σε συγκεκριμένες με τη θεματική προτεραιότητες του  «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016 – 2020 της ΓΓΙΦ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • στην προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής και την εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων
  • στην ανάπτυξη και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με άξονες προτεραιότητας που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της ψηφιακής αναβάθμισης των γυναικών, τονίζοντας  ότι η μείωση του ψηφιακού χάσματος αποτελεί πρόσθετο στόχο του έργου της ΓΓΙΦ. Διότι, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κρίσιμο αυτό τομέα για την ανάπτυξη, οι γυναίκες συμμετέχουν μόνο κατά 30%, όπως και ότι η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χρήση του διαδικτύου εξακολουθεί να υφίσταται, με την πρόκριση των ανδρών κατά 4.77 ποσοστιαίες μονάδες για το έτος 2016, η ανάγκη εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, κρίνεται ακόμη περισσότερο ως απολύτως αναγκαία.

Περαιτέρω, η κα Κούβελα έκανε λόγο για ορισμένες από τις σχετικές προτάσεις της ΓΓΙΦ, προς τα αρμόδια υπουργεία, που αποσκοπούν στην εξάλειψη των ως άνω ανισοτήτων, όπως:

  • να διερευνηθεί το ενδεχόμενο του ανασχεδιασμού των σχολικών βιβλίων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • να σχεδιαστούν δράσεις για την κατάρτιση νέων γυναικών στις ψηφιακές δεξιότητες (επιτροπή για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων)
  • να υλοποιηθούν δράσειςαπό την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς,στο πλαίσιο των «Νέων Εθνικών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης», με στόχο την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κυρίως νέων γυναικών και κοριτσιών, στο χώρο εργασίας.

Ολοκληρώνοντας, η Γενική Γραμματέας τόνισε: «Με το έργο της ΓΓΙΦ να στοχεύει στην υλοποίηση όλων των ως άνω παραμέτρων, θα συνεχίσουμε τις στοχευμένες δράσεις μας για την προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσεις, την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στον αγροτικό τομέα, τις παρεμβάσεις στο οικονομικό περιβάλλον(π.χ. υποδομές,ένταξη της διάστασης του φύλου στον προϋπολογισμό, αναμόρφωση φορολογικού συστήματος)και, βέβαια, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Με την Ισότητα των φύλων στις προτεραιότητες των πολιτικών μας, έχουμε παρέμβει σε όλα τα επίπεδα, παλιά και νέα που συναντιόνται έμφυλες ανισότητες. Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μπορεί να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, να στηρίξουμε τη γυναίκα και να προχωρήσουμε σε νέες κατακτήσεις».

Continue Reading

Latest

ARTE3 days ago

Μικροί Παράδεισοι

Την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 20:00, η διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, Athens – στα πλαίσια του αφιερώματος...

OPINION4 days ago

Το Συνέδριο του Economist δείχνει το «δρόμο» στην περιφερειακή ανάπτυξη

Η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ευρωπαϊκού οργανισμού και επικεντρώνεται στις περιφέρειες και στις πόλεις  έχοντας...

PASSPORT1 week ago

Η διπλωματία της νέας εποχής

Ποιες είναι οι αναδυόμενες τάσεις στη διπλωματία; Ερευνητές, επαγγελματίες και παρατηρητές αναρωτιούνται υπό ποιες διπλωματικές προσεγγίσεις μπορεί να βελτιωθεί ο...

PASSPORT1 week ago

Ο πόλεμος, η ειρήνη και η γεωπολιτική στον πολυπολικό κόσμο

Η διεθνής τάξη μοιάζει με τον Dr. Who της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς φαντασίας -περιοδικά καταστρέφεται, μόνο για να επανεμφανιστεί με...

PASSPORT1 week ago

Ο ψηφιακός διπλωμάτης

Η έννοια και οι πρακτικές της δημόσιας διπλωματίας συζητούνται από το 1960, αναζητώντας τρόπους ώστε να εφαρμοστεί στην καθημερινή διπλωματική...

PASSPORT2 weeks ago

Ποιες είναι οι μελλοντικές προθέσεις της Κίνας;

Καθώς η ισχύς της Κίνας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις ανησυχούν για την οικονομική, πολιτική και...

FUTURE2 weeks ago

Τα «έξυπνα» σπίτια

Ο απλός και ενοποιημένος έλεγχος των υποσυστημάτων ενός σπιτιού όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια, το κλίμα, τα συστήματα ήχου και...

PASSPORT2 weeks ago

Μπορεί να γίνει η ASEAN το NATO του Ειρηνικού;

Η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) γεννήθηκε από την επιθυμία για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, καθώς και...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE