Connect with us

INSIGHTS

Απαραίτητη η δέσμευση όλων στην αγορά για την αλλαγή νοοτροπίας

Published

on

Ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση θα προέλθει από την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία πλούτου και νέων θέσεων απασχόλησης. Η προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που θα λειτουργεί με σταθερότητα, διαφάνεια και κανόνες δικαίου, είναι η προτεραιότητα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Human Capital, Employability, Competitiveness: A triple win from working together».

Στόχο του συνεδρίου αποτέλεσε η ανάδειξη και η προτροπή σε επιτυχημένα διεθνή εργαλεία και πολιτικές που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μία στροφή προς την ενίσχυση και αξιοποίηση των ταλέντων και της αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης μεταξύ εργαζομένου και επιχείρησης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης, κα Βενετία Κουσία “Είναι πολλές οι χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν την διπλή πρόκληση να ανακάμψουν από την οικονομική ύφεση και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους νέο-εισερχόμενους. Για την Ελλάδα αυτή η πρόκληση είναι πραγματικά ηράκλειος άθλος όταν από τις 138 χώρες που περιλαμβάνονται στη διαμόρφωση του διεθνούς δείκτη ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην 124η ως προς τη διατήρηση του ταλέντου της στη χώρα”. Επιπλέον έκανε έκκληση σε όλους τους παίκτες της αγοράς (πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικαστές, ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές)  να δεσμευτούν επί της ουσίας, ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Μια κοινή δέσμευση που θα επέτρεπε να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, να μετριέται το αποτέλεσμα τους και να τροποποιούνται αν δεν έφερναν αποτέλεσμα καλύτερο από την προηγούμενη κατάσταση.

Ο Gregory De Castro, Policy Assistant to the Director responsible for Skills, Directorate General for Employment, Social Affairs & Inclusion, European Commission επικεντρώθηκε στις βασικές ικανότητες και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού αναφέροντας: “Με τις κατάλληλες δεξιότητες, οι άνθρωποι εξοπλίζονται για θέσεις εργασίας με καλές αποδοχές. Σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, οι δεξιότητες σε ένα  μεγάλο βαθμό θα καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα που θα οδηγεί στην καινοτομία. Οι δεξιότητες αποτελούν παράγοντα έλξης επενδύσεων και θεμέλιο λίθο στην δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης”.

Ο Mark Keese, Head of the Skills & Employability Division in the Directorate for Employment, Labor & Social Affairs, OECD τόνισε ότι οι  διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας απαιτούν μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση η οποία θα δώσει ώθηση και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και εκείνους που βρίσκονται στην αναζήτηση νέας εργασίας να απασχοληθούν στους νέους αναδυόμενους επαγγελματικούς κλάδους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των ισορροπημένων θεσμών της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δεξιοτήτων, την προστασία της απασχόλησης και των στρατηγικών ενεργοποίησης που ενθαρρύνουν την κινητικότητα, ενώ θα παρέχεται επαρκή ασφάλεια της απασχόλησης για τους εργαζόμενους”.

Η Διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθ. Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: “Ο ΟΑΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης με στόχο να γίνει ένας σύγχρονος δημόσιος φορέας απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ το 2016 βελτίωσε την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, προχώρησε στην ενεργοποίηση των εργασιακών συμβούλων (ανέργων και εργοδοτών), προχώρησε σε δράσεις εξωστρέφειας (μονάδα μεγάλων εργοδοτών, στρατηγική προσέγγιση εργοδοτών), μέτρησης ικανοποίησης των πολιτών και εκπαίδευσης του προσωπικού του. Το 2017 ο Οργανισμός αυξάνει την αξιοπιστία του αλλάζοντας οργανωτικά, ακολουθώντας αποτελεσματικές πρακτικές στην εξυπηρέτηση των χρηστών του ενώ επανακαταρτίζει και εκπαιδεύει συνεχώς τους εργαζόμενους του προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις”.

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, N.Δ., τ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν την κρίση και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014. Αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια προβλήματα της αγοράς όπως η πολυνομία, υπουργικό βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρίας και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. Επίτροπος ΕΕ & πρ. Υπουργός, κα. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: “Υπάρχει σοβαρή ανάγκη εκσυγχρονισμού της σύνδεσης προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική αγορά εργασίας”. Η ύφεση που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ κακός οιωνός για την έτσι και αλλιώς πολύ μεγάλη ανεργία ανέφερε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να σχολιάσει επίσης στην έρευνα της Endeavor Greece που παρουσιάζει αθροιστικά από το 2008 – 2016 τους Έλληνες του BrainDrain να έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δις ευρώ ΑΕΠ στις νέες πατρίδες τους.

Την ανάγκη ανάπτυξης των ΙΤ δεξιοτήτων ήδη από το Δημοτικό και την έλλειψη γυναικών στον κλάδο της Πληροφορικήςτόνισε στην παρουσίασή της η Ελένη Τσιπά, PR& CSR Specialist GCMM cluster της Oracle Ελλάς, ενώ παρουσίασε τους τομείς της Πληροφορικής που θα προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας τα επόμενα 3 χρόνια και τις αντίστοιχες δεξιότητες που απαιτούνται.

INSIGHTS

Άνοδος για την εγχώρια αγορά βασικών χημικών και χημικών πρώτων υλών

Editorial Team

Published

on

Η  συνολική αξία της εγχώριας αγοράς βασικών χημικών και χημικών πρώτων υλών (χημικά B2B) κατέγραψε μικρή αύξηση την τελευταία τετραετία με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%. Η ζήτηση για βιομηχανικά χημικά “παρακολουθεί” την πορεία των παραγωγικών επιχειρήσεων στους κλάδους όπου τα προϊόντα αυτά έχουν εφαρμογή (π.χ. βιομηχανία πλαστικών, χρωμάτων, απορρυπαντικών κ.ά.).

Στα χημικά “B2B” δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν αναπτύξει μικτή δραστηριότητα (παραγωγή και εισαγωγές-εμπορία), τόσο στα εξεταζόμενα προϊόντα όσο και στα χημικά με την ευρύτερη έννοια (συνδυασμός τελικών και ενδιάμεσων προϊόντων).  Αρκετές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών.

Όπως υποδηλώνει και ο όρος “B2B”, τα προϊόντα αυτά απευθύνονται στη βιομηχανία για περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή άλλων χημικών προϊόντων, πριν την εφαρμογή τους στην τελική κατανάλωση. Επομένως, η ζήτησή τους επηρεάζεται από την πορεία των επιμέρους κλάδων εφαρμογής, μεταξύ των οποίων: τα χρώματα και τα βερνίκια, τα πλαστικά είδη, τα καθαριστικά και απορρυπαντικά, τα καλλυντικά, οι γραφικές τέχνες καθώς και τα αγροχημικά. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Βασικά Χημικά και Χημικές Πρώτες Ύλες» που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Παραμερίτη, Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, η οποία επιμελήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης, την περίοδο 2006-2008 η εγχώρια αγορά (πωλήσεις σε αξία) χημικών Β2Β παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο με μέσο ετήσιο ρυθμό 16,2%. Από το 2009 ανακόπτεται η ανοδική πορεία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας της χώρας με την αγορά να μειώνεται την επόμενη πενταετία (2009-2013) με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%. Η καθοδική αυτή πορεία ανακόπηκε το 2014, με την εγχώρια αγορά να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 2% περίπου την περίοδο 2014–2017.

Οι χημικές πρώτες ύλες που κατευθύνονται στις βιομηχανίες παραγωγής τελικών ειδικών χημικών προϊόντων (απορρυπαντικών, καλλυντικών, φαρμάκων, κ.λπ.) εκτιμάται ότι κατέλαβαν μερίδιο 55% επί της συνολικής αγοράς το 2016. Τα πετροχημικά και τα πολυμερή από κοινού εκτιμάται ότι απέσπασαν μερίδιο της τάξης του 45% το ίδιο έτος. Η εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει πρώτες ύλες και ενδιάμεσα χημικά που έχουν εφαρμογή στη βιομηχανία πλαστικών, όπως: πολυπροπυλένιο, πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC, βινυλοχλωρίδιο, χρωστικές ύλες (πιγμέντα) για το χρωματισμό πλαστικής μάζας (masterbatches), πολυαιθυλένιο, πολυστερίνη, πολυμερή για την παραγωγή φιλμ, φιαλών, καλωδίων, σωλήνων και προφίλ, χημικά αναγόμωσης ελαστικών, πρώτες ύλες πολυουρεθάνης κ.ά.

Όπως αναφέρει η κα Παραμερίτη, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας στα εξεταζόμενα προϊόντα είναι σταθερά ελλειμματικό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περιορίστηκε σημαντικά την περίοδο 2009-2013. Από την πρωτογενή έρευνα σε πληθώρα επιχειρήσεων του κλάδου προέκυψε ότι, η κυριότερη περιοχή προέλευσης των εισαγόμενων χημικών είναι οι χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.), ενώ κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών είναι οι Βαλκανικές χώρες και η Τουρκία.

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση των κυριότερων επιχειρήσεων χημικών “B2B” βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού που συντάχθηκε με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 26 επιχειρήσεων του κλάδου για τη διετία 2015-2016, προέκυψαν τα εξής: το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 7,1% το 2016/15,  γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση των απαιτήσεων (5,8%),  των αποθεμάτων (14,6%) αλλά και των τραπεζικών διαθεσίμων (24%). Οι συνολικές πωλήσεις των 26 επιχειρήσεων του ομαδοποιημένου ισολογισμού αυξήθηκαν κατά 5% το 2016/15. Το μικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 6,8%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν κατά 1,3%. Μικρή θετική μεταβολή (1,2%) παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) καθώς και τα κέρδη EBITDA (0,9%) την ίδια περίοδο.

Τέλος, αναφορικά με τη διεθνή αγορά σημειώνονται τα εξής: το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά χημικών (πωλήσεις σε αξία) απέσπασε και το 2016 η Κίνα με 39,6%. Ακολουθούν με διαφορά οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά για το 2016, το 27,2% των συνολικών πωλήσεων κατέλαβαν τα ειδικά χημικά και το 25,9% απέσπασαν τα πετροχημικά. Ακολουθούν τα πολυμερή με μερίδιο 21,6%, τα καταναλωτικά χημικά με 13,6% και τα βασικά με 11,7%.

Continue Reading

INSIGHTS

Νέοι κανόνες για την ηλεκτρική ενέργεια: Σύγκριση τιμών, αλλαγή παρόχων, παραγωγή στο σπίτι

Editorial Team

Published

on

Οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε εφαρμογή. Έχουν ήδη εγκριθεί από την επιτροπή Ενέργειας του ΕΚ στις 21 Φεβρουαρίου.

Οι κανόνες αποτελούν μέρος του ευρύτερου πακέτου μεταρρύθμισης της ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάστηκαν για να τονώσουν τον ανταγωνισμό, να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε περίοδο κρίσης και να διευκολύνουν τη μετάβαση προς τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας, με τη χρήση του ανέμου ή του ήλιου.

Παραγωγή και πώληση ενέργειας από το σπίτι

Καταναλωτές και τοπικές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια, να την καταναλώνουν και να την πωλούν σε άλλους.

Διευκολύνεται η αλλαγή παρόχου

Οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα – μέσα σε 24 ώρες- να αλλάζουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, εκτός αν επιθυμούν το τερματισμό πρόωρης σύμβασης ορισμένου χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος των προστίμων θα πρέπει να είναι μειωμένο και οι συμβάσεις που τις περιέχουν θα πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές απτά πλεονεκτήματα ως αντάλλαγμα.

Εξασφάλιση αξιόπιστων ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών

Πριν αλλάξεις πάροχο είναι απαραίτητο να γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Σε κάποιες χώρες οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακά εργαλεία για να συγκρίνουν τις τιμές. Το ΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι όλοι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης τουλάχιστον ενός δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου για τη σύγκριση τιμών μεταξύ των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι πολίτες έχουν ήδη το δικαίωμα να διακόψουν νέα σύμβαση εντός 14 ημερών, εάν έχουν συναφθεί μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου.

Λογαριασμοί

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν τις λεπτομέρειες των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί  απαιτώντας από τους παρόχους την παροχή πληροφοριών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τους κόστους της σε κάθε λογαριασμό με εύκολο και σαφή τρόπο.

Continue Reading

INSIGHTS

Η έκθεση Οινόραμα απεικονίζει το δυναμισμό του ελληνικού κρασιού

Editorial Team

Published

on

Άρρηκτο δίδυμο αποτελούν η έκθεση Οινόραμα και ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, αφού το Οινόραμα συνοδεύει και ενσαρκώνει την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και τις επιτυχίες των παραγωγών του τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό κατέδειξε η συνέντευξη Τύπου της διοργανώτριας εταιρείας του Οινοράματος, Vinetum, τη Δευτέρα 12/02/18στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί, σύσσωμοι οι φορείς του ελληνικού κρασιού, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ, αναφέρθηκαν στην έκθεση και στη σημασία της για το ελληνικό κρασί, όπως επίσης στις επιτυχίες και στους στόχους του οινικού κλάδου, μιλώντας με αυτόν τον τρόπο για ένα διπλό και ενιαίο «success story». Αυτό ακριβώς που θα αποτυπωθεί και φέτος στο Οινόραμα (10-12/03/18) όπου στο Ζάππειο Μέγαρο θα βρεθούν περισσότερα από 250 οινοποιεία.

Το Οινόραμα είναι πλέον η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Από το 1994 ήταν και παραμένει ο φυσικός χώρος φιλοξενίας και προβολής της οινικής παραγωγής της χώρας και το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου. Όπως ανέφερε ο δημιουργός και πρόεδρος της έκθεσης, Ντίνος Στεργίδης, «το Οινόραμα απετέλεσε τον ιμάντα μεταφοράς οινικής γνώσης στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, το έναυσμα για τη μορφοποίηση σε κλάδο, του ενδιάμεσου ―μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης― κρίκου της αγοράς κρασιού (αυτό που στα αγγλικά ονομάζουμε “trade”) και κατ’ επέκταση, χώρος αγοραπωλησίας. Εισήγαγε πλήθος καινοτομιών στο περιβάλλον των ελληνικών εκθέσεων και έθεσε υψηλούς οργανωτικούς στόχους στο ύψος των φιλοδοξιών του Έλληνα οινοπαραγωγού». Στημένο εξαρχής επάνω στα πρότυπα των κορυφαίων εκθέσεων κρασιού της Γαλλίας, το Οινόραμα γρήγορα έγινε αποτελεσματικό όχημα προβολής του ελληνικού κρασιού σε Έλληνες και ξένους αγοραστές και καταναλωτές.

Παράλληλη και εντυπωσιακή ήταν και η ανάπτυξη του οινικού κλάδου. «Από τη δεκαετία του ’80 με τα περίπου 100 οινοποιεία, σήμερα μετράμε πάνω από 1.000 μέρος των οποίων αναπτύχθηκαν και μέσα στην κρίση, πράγμα ελπιδοφόρο», σημείωσε ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Σήμερα, μάλιστα, ο κλάδος έχει στρέψει την προσοχή του στο αμπέλι, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού κρασιού μέσω υλοποίησης στρατηγικού σχεδίου για την αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα. «Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού μέσα από βιώσιμες και ανταγωνιστικές αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις», σημείωσε ο Χρίστος Μάρκου, πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα πέντε σημείων άμεσης εφαρμογής.

Η εικόνα του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού σαφώς έχει αναβαθμιστεί, όπως φαίνεται και από τη σημαντική ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι εξαγωγές, οι οποίες συνέβαλαν ώστε ο κλάδος να παραμείνει κραταιός ακόμα και εν μέσω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το 2010που άρχισε να εφαρμόζεται το στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ του ελληνικού κρασιού, παρατηρείται αύξηση 82% σε αξία και 28% σε ποσότητα στις ΗΠΑ, 91% και 31% αντίστοιχα στον Καναδά και 105% και 14%στην Αυστραλία. «Η ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών οίνου έχει σαφώς αναβαθμιστεί. Παλαιότερα, μεγάλο ποσοστό του κρασιού που εξάγαμε στην Αμερική ήταν σε συσκευασίες του 1,5 λίτρου, κάτι που συμβαίνει πλέον σπάνια», σημείωσε ο Στέλλιος Μπουτάρης, αντιπρόεδρος του ΣΕΟ. Στο ίδιο κλίμα και πιο σφαιρικά ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που εμφανίζει το επώνυμο ελληνικό κρασί στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και ειδικότερα στα σημεία Horeca που πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Η έκθεση Οινόραμα θα λειτουργήσει για το κοινό το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Μαρτίου, με τη Δευτέρα 12 Μαρτίου να είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες. Πληροφορίες για την έκθεση στο www.oenorama.com.

Continue Reading

Latest

BUSINESS TODAY35 mins ago

Η WIND για τέταρτη χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο

Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν...

PASSPORT2 hours ago

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για...

BUSINESS TODAY3 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Πρωτοπόρος Οργανισμός στην Εταιρική Υπευθυνότητα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατατάχθηκε ως πρωτοπόρος Οργανισμός, αφοσιωμένος στην εφαρμογή και στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας,...

BUSINESS TODAY4 hours ago

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανεβάζει τον πήχη στη διαχείριση υδάτινων πόρων

Στρατηγικός στόχος ο περιορισμός της επίπτωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο περιβάλλον «Κάθε σταγόνα μετράει»: σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η δέσμευση...

BUSINESS TODAY21 hours ago

Η Wind Ελλάς “Sustainability Leader 2017”

« η επικοινωνία και η τεχνολογία είναι σήμερα τα εργαλεία εξέλιξης των συνθηκών των ανθρώπων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος»...

BUSINESS TODAY23 hours ago

COSMOTE: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

Από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE Με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.500 μαθητών και πάνω από 800...

BUSINESS TODAY24 hours ago

Προστατεύουμε το Περιβάλλον με την ΑΒ Βασιλόπουλος

H AB Βασιλόπουλος, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ευαισθησία της για το περιβάλλον, με μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με...

BUSINESS TODAY1 day ago

Τέσσερα βραβεία για τη Celestyal Cruises στα Tourism Awards 2018

Η Celestyal Cruises, κατέκτησε τέσσερα σημαντικά βραβεία στα Tourism Awards 2018, σηματοδοτώντας την αξία των αδιάκοπων προσπαθειών της εταιρείας να...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE