Connect with us

GREEN

H κλιματική αλλαγή και οι χώρες της Nοτιοανατολικής Ασίας

Published

on

Μία ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές των χωρών της Ασίας πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Αθήνα, Benny Bahanadewa, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Στην εκδήλωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συμμετείχαν η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ως κύρια ομιλήτρια, ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Joompol Manaschuang, και η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Tran Thi Ha Phuong.

Παρευρέθησαν επίσης διπλωματικοί απεσταλμένοι από διάφορες Ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένων των: Sheila Tario και Rowena Maria Corpuz από την Πρεσβεία των Φιλιππίνων, Yoko Maejima από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Yoosik Kang από την Πρεσβεία της Κορέας, Yayat Sugiatna, Bayu Novita και Bharata από την Πρεσβεία της Ινδονησίας, Sujan Debnath από την Πρεσβεία του Μπανγκλαντές, Grang Dang από την Πρεσβεία του Βιετνάμ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο‐ινδονησιακής Φιλίας, Γεώργιος Ρούπας.

Ο Πρέσβης της Ινδονησίας, Α.Ε. Benny Bahanadewa, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εξέφρασε τη χαρά του για την διοργάνωση αυτής της σημαντικής συζήτησης. Στην συνέχεια υπογράμμισε τα εξής: «Η σημερινή συζήτηση ελπίζουμε να παρέχει γώνιμο έδαφος για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Με την κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από 175 χώρες τον Απρίλιο του 2016 στη Νέα Υόρκη, η διεθνής κοινότητα έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα αποδεκτό επίπεδο μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου. Οι πολιτικές και οι στρατηγικές της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματική αλλαγής είναι εξαιρετικά σημαντικές για την χώρα μου. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του γεγονότος ότι έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιολογικής ποικιλότητας στον κόσμο, η Ινδονησία παίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές αυτές. Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής δημιουργούν ανησυχία σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν κάνει μία σημαντική δέσμευση για τον μετριασμό της, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες. Πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας σήμερα την Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, τόνισε πως η ίδια εκτιμά ιδιαιτέρως την υποστήριξη του Πρέσβη της Ινδονησίας και τιμά βαθιά την συνεργασία τους. Κατόπιν δήλωσε τα εξής: «Αξιότιμε κύριε Πρέσβη. Με τη συμμετοχή σας στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Τράπεζα της Ελλάδας και μέσα από το ενδιαφέρον σας για τις προσπάθειες της B.I.O, έχετε ανταποκριθεί στην υπεράσπιση των ιδανικών μας. Είναι χαρά να βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε τέτοιους εκλεκτούς φίλους. Η B.I.O. έχει ισχυρούς δεσμούς με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και την Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Jiro Kondo, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για το Περιβάλλον, υπήρξε ταυτόχρονα ένα ηγετικό στέλεχος στις συζητήσεις του Κυότο και ένα επιφανές μέλος του διεθνούς συμβουλίου της Β.Ι.Ο. Θαυμάσιοι φίλοι από όλη την Ασία έχουν επίσης κοινά ιδανικά με εμάς και αισθανόμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί από εσάς ρωτούν συχνά: Τι είναι Βιοπολιτική; Ο στόχος μας – μέσω της πολιτικής, με την Πλατωνική έννοια του όρου – είναι η προστασία του βίου, της ζωή δηλαδή. Η ανθρωπότητα  έχει  δαπανήσει  δισεκατομμύρια  για  να  ανακαλύψουμε  ζωή  σε  άλλους πλανήτες και έχουμε παραμελήσει την πιο σημαντική ευθύνη μας – την προστασίας της ζωής, αυτού του μοναδικού αγαθού που υπάρχει στον δικό μας πλανήτη. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας ότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Καμία οικονομική συναλλαγή δεν θα έχει σημασία αν ο βίος παύσει στον πλανήτη μας. Στην Β.Ι.Ο έχουμε εργαστεί σκληρά για να κάνουμε την παγκόσμια κοινότητα να συνειδητοποιήσει την επείγουσα ανάγκη προστασίας του βίου ώστε να σταματήσει το θέμα να αγνοείται στο όνομα δεικτών όπως το ΑΕΠ. Οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ανανεωθούν οι πρωτογενείς στόχοι της πολιτικής καθώς και να υπάρξουν  νέοι  τρόποι  αξιολόγησης  του  κέρδους,  έτσι  ώστε  να  οικοδομήσουμε μια  νέα ανάπτυξη με βιώσιμο όραμα.

Έχουμε εργαστεί σκληρά για να ευαισθητοποιήσουμε τους ηγέτες στο Κυότο και στην Κοπεγχάγη για να κάνουν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της Κλιματικής Αλλαγής. Ευτυχώς η συνδιάσκεψη στο Παρίσι έφερε αποτελέσματα γι’ αυτό και η σημερινή μας συνάντηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ευαισθητοποίηση γύρω από την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων με ένα όραμα διεθνούς συνεργασίας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής υπήρξε εντυπωσιακή. Ωστόσο μια οριζόντια εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές  προκλήσεις.  Χρειαζόμαστε  σίγουρα  βαθύτερες  ρίζες  για  να  χτίσουμε  ένα καλύτερο μέλλον. Ο πολιτισμός και η τεχνολογία πρέπει να βαδίσουν χέρι‐χέρι και να επωφεληθούμε από την απεριόριστη έμπνευση που παρέχει ο βίος. Ο πολιτισμός, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ασία, μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα για την συνέχιση του αγαθού του βίου και για τις μελλοντικές γενιές. Στην Β.Ι.Ο στοχεύουμε στην ενεργό συμμετοχή των τεχνών στην εξερεύνηση και κατανόηση του μικρόκοσμου μέσα από μια συνολική εκστρατεία που περιλαμβάνει κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί στο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το 1990, η B.I.O. ίδρυσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο‐ Περιβάλλον (I.U.B.E.), προκειμένου να θέσει την προστασία του περιβάλλοντος στον πυρήνα της  εκπαίδευσης.  Το  I.U.B.E.  έχει  ξεκινήσει  ένα  εκτεταμένο  πρόγραμμα  διαδυκτυακής μάθησης  (e‐learning)  με  τη  συμμετοχή  139  χωρών.  Προσφέρουμε  μαθήματα,  εντελώς δωρεάν, που αφορούν θέματα όπως οι πράσινες θέσεις εργασίας, οι πόλεις με μηδενική ρύπανση, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, και η βιώσιμη γεωργία. Τα νέα μαθήματά μας θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό σε παραδείγματα από διάφορες περιοχές, και σας προσκαλώ όλους να υποβάλετε πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής της  κλιματικής των  χωρών σας.  Προκειμένου να  επωφεληθούν ολοένα και περισσότεροι από το έργο μας, θα ήθελα επίσης να σας προσκαλέσω να ενημερώσετε για αυτό το πρόγραμμα ιδρύματα και φορείς που μπορούν να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την B.I.O.

Το όραμα της Β.Ι.Ο για μια κοινωνία ελπίδας βασίζεται στην έννοια της βιο‐διπλωματίας. Η διαφοροποίηση – στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στη θρησκεία – είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τις ανάγκες μας και πρέπει να διατηρηθεί. Η διαφορετικότητα και η αλληλεξάρτηση είναι ο πλούτος της ανθρωπότητας και ο πλούτος του βίου. Η συνεργασία των διαφόρων τομέων απαιτείται για την αρμονική συνύπαρξή μας στον πλανήτη. Όταν ένα μέρος του σώματος μας πονάει, ολόκληρο το σώμα υποφέρει. Ομοίως, ολόκληρο το σώμα του βίου υποφέρει όταν τμήματά του καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή. Οι περιφερειακές και οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής οφείλουν να οδηγήσουν στην μεταξύ μας συνεργασία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλληλεξάρτησή μας και να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή και να προωθήσουμε μία κοινωνία ελπίδας και αρμονίας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τους Πρέσβεις της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, καθώς και σύντομα σχόλια από τους εκπροσώπους των Πρεσβειών της Κορέας, της Ιαπωνίας, των Φιλιππινών και του Μπαγκλαντές.

Ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Α.Ε. Joompol Manaschuang, επεσήμανε ότι κάθε χώρα πρέπει να λάβει   μέτρα   για   την   αναχαίτιση   της   κλιματικής   αλλαγής,   δηλώνοντας   τα   εξής:   «Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική ευθύνη μόνο των χωρών με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ταϊλάνδη συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναδείξει την ανάγκης της προσαρμογής και του μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής. Η Ταϊλάνδη δεν είναι ούτε φτωχή, ούτε πλούσια χώρα, ωστόσο έχει συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής υποβάλλοντας ένα νέο σχέδιο δράσης για το κλίμα στην Σύμβαση‐Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και υπογράφοντας την Συμφωνία του Παρισιού.

Η χώρα μου συμμορφώνεται πλήρως με το έργο των διεθνών οργανισμών στον τομέα της μείωσης των ρύπων, αλλά έχει επίσης δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εγχώριων πολιτικών. Επιπλέον έχουμε δεσμευτεί με την εφαρμογή εθελοντικών πολιτικών σε συμφωνία πάντα με την UNFCCC. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν μέσα από ένα ενεργειακό σχέδιο ανανεώσιμων πηγών που θα παρακινήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν θέση ευθύνης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2015, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε το Κεντρικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή για τα έτη 2015‐2050 με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θέσης της Ταϊλάνδης στην παγκόσμια Κλιματική πολιτική μέχρι το 2020».

Η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Α.Ε. Tran Thi Phuong Ha, διακήρυξε ότι είναι πρωταρχικό καθήκον κάθε χώρας να ασχοληθεί με την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. «Κάθε χρόνο, εκατοντάδες βιολογικά είδη χάνονται και, για τον λόγο αυτό, στο Βιετνάμ είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το περιβάλλον. Οι αδυναμίες του Πρωτοκόλλου του Κυότο και της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ότι δεν τα έχουν υπογράψει όλες οι βιομηχανικές χώρες, και αυτός είναι ο κύριος λόγος πιστεύω για τη συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μικρές χώρες όπως το Βιετνάμ πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και να συμβάλουν σε διεθνείς συναντήσεις και στην οργάνωση περιφερειακών διασκέψεων, όπως αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε συνεργασία με το Λάος και την Καμπότζη. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες που είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Οι μικρότερες χώρες είναι επίσης μέρος του προβλήματος μέσα από πρακτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασών και η κατασκευή φραγμάτων. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Στην συνέχεια, ο Yoosik Kang, από την Πρεσβεία της Κορέας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για  την  πρόσκλησή του  και  εξήγησε  ότι  η  Κορεατική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το θέμα και συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή. «Η Κορέα έχει υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας μιας  νέας  στρατηγικής για  την  πράσινη  ανάπτυξη για  να  μετατρέψει την οικονομία σε μια πράσινη οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Σεούλ είναι επίσης η έδρα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πράσινης Ανάπτυξης και του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, δύο οργανώσεις πλήρως αφιερωμένες στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής».

Η   Yoko   Maejima,   Υπεύθυνη   Πολιτικών   Υποθέσεων   στην   Πρεσβεία   της   Ιαπωνίας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για την πρόσκληση και ανέφερε ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για την πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια. «Η παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσει η κλιματική αλλαγή δεν έχει υπάρξει αρκετά αποτελεσματική. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να ευαισθητοποιήσουμε κάθε άτομο στον πλανήτη για τον επείγοντα χαρακτήρα του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής».

Η Sheila Tario, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Φιλιππίνων, συμφώνησε πλήρως με την Πρόεδρο της B.I.O. αναφορικά με  τη σημασία της διασύνδεσης και της αλληλεξάρτησης. Τόνισε ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μόνο μίας χώρας. «Οι Φιλιππίνες είναι ένας εταίρος στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής που έχει ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς επίσης και μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Τέλος, ο Δεύτερος Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές, Sujan Debnath, μετέφερε του χαιρετισμούς του Πρέσβη και ανέφερε ότι το Μπαγκλαντές είναι μια πολύ δραστήρια χώρα που καταπιάνεται με περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε επίσης ότι ενδιαφέρεται προσωπικά να παρακολουθήσει τα διαδικτυακά μαθήματα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής σε αυτό πεδίο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή ενός τιμητικού διπλώματος από την κα. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη στον Πρέσβη Benny Bahanadewa, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στον αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του βίου.

GREEN

Πως μπορεί το εμπόριο να σώσει τον πλανήτη- αρκεί να γίνει σωστά

Erik Solheim

Published

on

Στο Hyderabad, μια υπερσύγχρονη πανεπιστημιούπολη που φιλοξενεί μερικά από τα νεότερα και πιο λαμπρά μυαλά της Ινδίας, είναι ένας κόσμος θαυμάτων – μια όαση τεχνολογίας αιχμής σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο χώρος τροφοδοτείται από σειρές ηλιακών συλλεκτών, που κατασκευάζονται στην Κίνα, με τεχνολογία back-end και καλωδίωση από την Αυστραλία, την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία από τις επιτυχημένες επιχειρηματικές και τεχνολογικές ιστορίες πράσινης οικονομίας της Ινδίας. Μια νέα γενιά ινδών μηχανικών που ασχολούνται με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή λύσεων περιφερειακής ψύξης που θα χαρακτηρίζουν τα πράσινα κτίρια του μέλλοντος.

Είναι ένα ισχυρό σύμβολο του τρόπου με τον οποίο το εμπόριο και η εξάπλωση των αγαθών, των υπηρεσιών και των ιδεών μπορούν να βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε το είδος της δραματικής αλλαγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα που πρέπει να επιτύχουμε στην παγκόσμια οικονομία. Το εμπόριο φέρνει τεχνολογία αιχμής σε μεγάλη κλίμακα, διακόπτοντας τις συνήθεις πρακτικές. Το εμπόριο διασφαλίζει ότι η τεχνολογία φτάνει εκεί όπου χρειάζεται, το πιο καινούργιο και αποδοτικότερο διαθέσιμο μηχάνημα. Σε γενικές γραμμές, το εμπόριο αποτελεί επίσης έναν από τους ισχυρότερους μηχανισμούς οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας.

Η Ατζέντα του 2030 καλεί όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν το εμπόριο για να δημιουργήσουν έναν πιο αειφόρο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό κόσμο. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη θετική δυναμική των αμέτρητων κερδοφόρων ιδεών και δράσεων που αναδύονται σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το περιβάλλον και το εμπόριο ως μεμονωμένα ζητήματα. Αντίθετα, πρέπει να εναρμονίσουμε τις εμπορικές πολιτικές με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους.

Πρέπει όλοι να μιλήσουμε περισσότερο για τους δεσμούς μεταξύ εμπορίου, περιβάλλοντος, ανθεκτικότητας και της επίδρασης αυτής της σύνδεσης στους ανθρώπους. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτές οι κοινότητες δεν αλληλεπιδρούν αρκετά. Αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Roberto Azevêdo, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και εγώ, ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία για τη διεύρυνση και εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με πρακτικούς τρόπους χρήσης του εμπορίου για την ενίσχυση του περιβάλλοντος και της παγκόσμιας οικονομίας.

Στόχος μας είναι να φωτίσουμε τις ευκαιρίες προσέγγισης του εμπορίου και του περιβάλλοντος και να τονίσουμε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρηματιών, επενδυτών, επιστημόνων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών. Για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, στις 2 Οκτωβρίου, θα φιλοξενήσουμε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο με θέμα «Περιβάλλον, ευημερία και ανθεκτικότητα» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στη Γενεύη της Ελβετίας. Η εκδήλωση θα απαιτήσει δράσεις από τις χώρες, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για να φέρει το εμπόριο σε στενότερη ευθυγράμμιση με έναν υγιέστερο, βιώσιμο, ανθεκτικό και ευημερούντα κόσμο.

Σήμερα εξακολουθούμε να βλέπουμε πολύ συχνά το εμπόριο που οδηγεί σε ήδη μη βιώσιμα επίπεδα κατανάλωσης πόρων, απόβλητα που παράγονται και απορρίπτονται, συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Για παράδειγμα, οι εκπομπές από τον τομέα των μεταφορών, τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου, αυξάνονται ραγδαία και αντιπροσωπεύουν, περίπου το 18% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.

Εν τω μεταξύ, τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες, έχουν καταδείξει την ευπάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού, μεταφορών και διανομής που υποστηρίζουν το σύγχρονο εμπόριο. Τα γεγονότα αυτά, καθώς και οι φυσικές καταστροφές, η αδυναμία προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και οι κρίσεις ύδατος, συγκαταλέγονται στους πέντε πρώτους κινδύνους από την άποψη των αντιληπτών τους επιπτώσεων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι εξελίξεις, χρειαζόμαστε την εμπορική και περιβαλλοντική διακυβέρνηση για να ενισχύσουμε την άλλη και να προωθήσουμε την ανθεκτικότητα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τις ορθές πρακτικές, τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, τις επενδύσεις στο περιβάλλον και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών. Στην πραγματικότητα, οι χώρες της ομάδας G20 θα μπορούσαν να αυξήσουν το μέσο όρο της οικονομικής τους παραγωγής κατά 2,8% έως το 2050 μέσω ενός συνδυασμού πολιτικών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε υποδομές χαμηλών εκπομπών Οι συνεκτικές εμπορικές και περιβαλλοντικές πολιτικές μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες ώστε να ενταχθούν στις πράσινες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας μέσω ανοικτών αγορών.

Το εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί στόχο από μόνο του. Το εμπόριο πρέπει να οδηγήσει σε ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον. Η κοινή μας πρωτοβουλία με τον ΠΟΕ έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει αυτό το όραμα σε πραγματικότητα.

Για να καταστήσουμε διαθέσιμα όλα τα πράσινα προϊόντα, χρειαζόμαστε εμπορικές πολιτικές που προωθούν καινοτόμες λύσεις και μειώνουν τους δασμολογικούς και μη φραγμούς στην εισαγωγή και εξαγωγή αυτών των προϊόντων. Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια για το εμπόριο αειφόρων αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικά ορθών τεχνολογιών. Χρειαζόμαστε επίσης εμπορικές πολιτικές που να συνδέουν τη βιώσιμη παραγωγή με τη βιώσιμη κατανάλωση και να προωθήσουν μια ευρύτερη στροφή που βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση του εμπορίου πρέπει να εξελιχθεί και να γίνει πραγματικός σύμμαχος των πολυμερών προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Παρισίων. Η τιμολόγηση του άνθρακα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μηχανισμός για τη μείωση του παγκόσμιου αποτυπώματος του εμπορίου και για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε πράσινους τομείς. Το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πρέπει επίσης να συμβάλει ενεργά στην εξάλειψη των πρακτικών που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Οι νέοι κανόνες διεθνούς εμπορίου για τα ορυκτά καύσιμα και τις επιδοτήσεις αλιείας δεν θα ωφελήσουν μόνο το περιβάλλον, αλλά θα προωθήσουν ένα πιο δίκιο εμπορικό σύστημα. Η κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα, για παράδειγμα, θα αυξήσει τα έσοδα των κυβερνήσεων κατά 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας επίσης τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 20% και τους θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 55%. Τα υπουργεία περιβάλλοντος και οι ομάδες δράσης θα πρέπει να συμμετέχουν στενά στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Η συνεργασία δεν μπορεί να περιοριστεί στη θέσπιση διεθνών κανόνων ή θεσμών – τι γίνεται με την καθιέρωση επιτροπών περιβάλλοντος και εμπορίου σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση των εμπορικών πολιτικών με τους περιβαλλοντικούς στόχους;

Πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη: Για παράδειγμα, η πατρίδα μου, η Νορβηγία, αντιμετωπίζει το εμπόριο των αποβλήτων. Σύμφωνα με μια νέα πρόταση, το πλαστικό θα προστεθεί στον κατάλογο των αποβλήτων που υπόκεινται σε ελέγχους βάσει της Σύμβασης της Βασιλείας – αντιμετωπίζοντάς το αποτελεσματικά ως επικίνδυνο. Εν τω μεταξύ, η Κίνα εξαλείφει ήδη τις εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων, σταματώντας μία από τις αγορές για τη μη βιώσιμη χρήση του υλικού και συμβάλλοντας σε μια πιο κυκλική οικονομία.

Ένα πράγμα είναι σαφές – οι κυβερνητικές μας πολιτικές, οι μεμονωμένες δράσεις και οι εμπορικές πρακτικές που προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και προωθούν καινοτόμες λύσεις θα καθορίσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

*Μετάφραση- απόδοση από το Modern Diplomacy μέσω της αποκλειστικής διεθνούς συνεργασίας με το presscode.gr

Continue Reading

GREEN

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται: Οι κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Published

on

Τρία χρόνια μετά από τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στη COP21 στο Παρίσι, η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει τους αυξανόμενους κινδύνους για το κλίμα. Με τις εκπομπές να αυξάνονται και πάλι, οι κυβερνήσεις πρέπει να κατευθυνθούν προς τη μετατόπιση των οικονομιών τους σε ένα μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ, δείχνει ότι μόνο εννέα από τις 180 χώρες που συνυπέγραψαν την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή υπέβαλαν στην UNFCCC τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2050.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να δαπανούν μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για επιδότηση πετρελαίου, άνθρακα ή φυσικού αερίου και οι περισσότεροι δεν έχουν σπάσει την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, δεν αξιοποιούν επαρκώς τις δημόσιες δαπάνες ως μοχλό για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω των επενδύσεων σε υποδομές και καινοτομία χαμηλών εκπομπών.

“Μετά από όλες τις υποσχέσεις που έγιναν στο Παρίσι και παρά το γεγονός ότι έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε, λόγω της αδράνειας διακινδυνεύουμε να χάσουμε τον πόλεμο για την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και στη συνέχεια να αυξήσουν τη δράση τους εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς. Θα θέλαμε να βλέπουμε τις χώρες του ΟΟΣΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να δίνουν το παράδειγμα και για άλλους.”

Για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 πρέπει να μειωθούν γρήγορα φτάνοντας στο μηδέν κατά το δεύτερο μισό του αιώνα. Παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην πράσινη χρηματοδότηση και η εγρήγορση γύρω από τον κίνδυνο κλιματικών αλλαγών αυξάνεται – πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν ένα πιο μετασχηματιστικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση ενός μέλλοντος με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η έκθεση προτείνει τρόπους ευθυγράμμισης περισσότερων δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοοικονομικών ροών με τους στόχους του Παρισιού, ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση των υποδομών. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω καλύτερου σχεδιασμού και προοπτικής, ενσωματώνοντας τις ανησυχίες για το κλίμα σε όλες τις αποφάσεις του προϋπολογισμού και αξιοποιώντας τις δημόσιες συμβάσεις σε υποδομές χαμηλών εκπομπών.

Η ανάλυση του ΟΟΣΑ κατέδειξε ότι η μετατόπιση των επενδύσεων υποδομής σε επιλογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της μετάβασης, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5% έως το 2050, αντί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει τις συνέπειες χαμηλότερου κινδύνου ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το κόστος της μετάβασης σε πράσινες υποδομές θα αντισταθμιστεί από την εξοικονόμηση καυσίμων. Ωστόσο, οι κεντρικές κυβερνήσεις έχουν κάνει λίγα πράγματα για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ εναλλακτικών λύσεων υψηλών και χαμηλών εκπομπών.

Δυστυχώς, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται υπό κατασκευή ή προγραμματίζονται θα οδηγήσουν σε σχεδόν διπλασιασμό των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κίνητρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις υποδομές και τα αντικίνητρα για την εκπομπή σε όλους τους τομείς παραμένουν αδύναμα.

Continue Reading

GREEN

Πώς επηρεάζει την ΕΕ η κλιματική αλλαγή;

Published

on

Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και στην οικονομία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάθε περισσότερα στο γράφημα.

© European Union 2018 -EP

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στο οικοσύστημα, την οικονομία αλλά και την ευημερία των πολιτών.

Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη νότια Ευρώπη, παρόλο που σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και ορισμένα οφέλη, όπως για παράδειγμα η μείωση της ζήτησης για θέρμανση και οι βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της γεωργίας.

Περισσότερα στο γράφημα που ετοιμάσαμε.

Σχετικά με το γράφημα

Ο χάρτης αποτυπώνει το τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή διαφορετικές περιοχές στην Ευρώπη. Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE