Connect with us

ONE PLANET

H κλιματική αλλαγή και οι χώρες της Nοτιοανατολικής Ασίας

Published

on

Μία ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές των χωρών της Ασίας πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Αθήνα, Benny Bahanadewa, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Στην εκδήλωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συμμετείχαν η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ως κύρια ομιλήτρια, ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Joompol Manaschuang, και η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Tran Thi Ha Phuong.

Παρευρέθησαν επίσης διπλωματικοί απεσταλμένοι από διάφορες Ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένων των: Sheila Tario και Rowena Maria Corpuz από την Πρεσβεία των Φιλιππίνων, Yoko Maejima από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Yoosik Kang από την Πρεσβεία της Κορέας, Yayat Sugiatna, Bayu Novita και Bharata από την Πρεσβεία της Ινδονησίας, Sujan Debnath από την Πρεσβεία του Μπανγκλαντές, Grang Dang από την Πρεσβεία του Βιετνάμ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο‐ινδονησιακής Φιλίας, Γεώργιος Ρούπας.

Ο Πρέσβης της Ινδονησίας, Α.Ε. Benny Bahanadewa, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εξέφρασε τη χαρά του για την διοργάνωση αυτής της σημαντικής συζήτησης. Στην συνέχεια υπογράμμισε τα εξής: «Η σημερινή συζήτηση ελπίζουμε να παρέχει γώνιμο έδαφος για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Με την κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από 175 χώρες τον Απρίλιο του 2016 στη Νέα Υόρκη, η διεθνής κοινότητα έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα αποδεκτό επίπεδο μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου. Οι πολιτικές και οι στρατηγικές της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματική αλλαγής είναι εξαιρετικά σημαντικές για την χώρα μου. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του γεγονότος ότι έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιολογικής ποικιλότητας στον κόσμο, η Ινδονησία παίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές αυτές. Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής δημιουργούν ανησυχία σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν κάνει μία σημαντική δέσμευση για τον μετριασμό της, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες. Πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας σήμερα την Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, τόνισε πως η ίδια εκτιμά ιδιαιτέρως την υποστήριξη του Πρέσβη της Ινδονησίας και τιμά βαθιά την συνεργασία τους. Κατόπιν δήλωσε τα εξής: «Αξιότιμε κύριε Πρέσβη. Με τη συμμετοχή σας στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Τράπεζα της Ελλάδας και μέσα από το ενδιαφέρον σας για τις προσπάθειες της B.I.O, έχετε ανταποκριθεί στην υπεράσπιση των ιδανικών μας. Είναι χαρά να βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε τέτοιους εκλεκτούς φίλους. Η B.I.O. έχει ισχυρούς δεσμούς με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και την Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Jiro Kondo, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για το Περιβάλλον, υπήρξε ταυτόχρονα ένα ηγετικό στέλεχος στις συζητήσεις του Κυότο και ένα επιφανές μέλος του διεθνούς συμβουλίου της Β.Ι.Ο. Θαυμάσιοι φίλοι από όλη την Ασία έχουν επίσης κοινά ιδανικά με εμάς και αισθανόμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί από εσάς ρωτούν συχνά: Τι είναι Βιοπολιτική; Ο στόχος μας – μέσω της πολιτικής, με την Πλατωνική έννοια του όρου – είναι η προστασία του βίου, της ζωή δηλαδή. Η ανθρωπότητα  έχει  δαπανήσει  δισεκατομμύρια  για  να  ανακαλύψουμε  ζωή  σε  άλλους πλανήτες και έχουμε παραμελήσει την πιο σημαντική ευθύνη μας – την προστασίας της ζωής, αυτού του μοναδικού αγαθού που υπάρχει στον δικό μας πλανήτη. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας ότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Καμία οικονομική συναλλαγή δεν θα έχει σημασία αν ο βίος παύσει στον πλανήτη μας. Στην Β.Ι.Ο έχουμε εργαστεί σκληρά για να κάνουμε την παγκόσμια κοινότητα να συνειδητοποιήσει την επείγουσα ανάγκη προστασίας του βίου ώστε να σταματήσει το θέμα να αγνοείται στο όνομα δεικτών όπως το ΑΕΠ. Οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ανανεωθούν οι πρωτογενείς στόχοι της πολιτικής καθώς και να υπάρξουν  νέοι  τρόποι  αξιολόγησης  του  κέρδους,  έτσι  ώστε  να  οικοδομήσουμε μια  νέα ανάπτυξη με βιώσιμο όραμα.

Έχουμε εργαστεί σκληρά για να ευαισθητοποιήσουμε τους ηγέτες στο Κυότο και στην Κοπεγχάγη για να κάνουν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της Κλιματικής Αλλαγής. Ευτυχώς η συνδιάσκεψη στο Παρίσι έφερε αποτελέσματα γι’ αυτό και η σημερινή μας συνάντηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ευαισθητοποίηση γύρω από την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων με ένα όραμα διεθνούς συνεργασίας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής υπήρξε εντυπωσιακή. Ωστόσο μια οριζόντια εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές  προκλήσεις.  Χρειαζόμαστε  σίγουρα  βαθύτερες  ρίζες  για  να  χτίσουμε  ένα καλύτερο μέλλον. Ο πολιτισμός και η τεχνολογία πρέπει να βαδίσουν χέρι‐χέρι και να επωφεληθούμε από την απεριόριστη έμπνευση που παρέχει ο βίος. Ο πολιτισμός, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ασία, μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα για την συνέχιση του αγαθού του βίου και για τις μελλοντικές γενιές. Στην Β.Ι.Ο στοχεύουμε στην ενεργό συμμετοχή των τεχνών στην εξερεύνηση και κατανόηση του μικρόκοσμου μέσα από μια συνολική εκστρατεία που περιλαμβάνει κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί στο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το 1990, η B.I.O. ίδρυσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο‐ Περιβάλλον (I.U.B.E.), προκειμένου να θέσει την προστασία του περιβάλλοντος στον πυρήνα της  εκπαίδευσης.  Το  I.U.B.E.  έχει  ξεκινήσει  ένα  εκτεταμένο  πρόγραμμα  διαδυκτυακής μάθησης  (e‐learning)  με  τη  συμμετοχή  139  χωρών.  Προσφέρουμε  μαθήματα,  εντελώς δωρεάν, που αφορούν θέματα όπως οι πράσινες θέσεις εργασίας, οι πόλεις με μηδενική ρύπανση, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, και η βιώσιμη γεωργία. Τα νέα μαθήματά μας θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό σε παραδείγματα από διάφορες περιοχές, και σας προσκαλώ όλους να υποβάλετε πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής της  κλιματικής των  χωρών σας.  Προκειμένου να  επωφεληθούν ολοένα και περισσότεροι από το έργο μας, θα ήθελα επίσης να σας προσκαλέσω να ενημερώσετε για αυτό το πρόγραμμα ιδρύματα και φορείς που μπορούν να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την B.I.O.

Το όραμα της Β.Ι.Ο για μια κοινωνία ελπίδας βασίζεται στην έννοια της βιο‐διπλωματίας. Η διαφοροποίηση – στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στη θρησκεία – είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τις ανάγκες μας και πρέπει να διατηρηθεί. Η διαφορετικότητα και η αλληλεξάρτηση είναι ο πλούτος της ανθρωπότητας και ο πλούτος του βίου. Η συνεργασία των διαφόρων τομέων απαιτείται για την αρμονική συνύπαρξή μας στον πλανήτη. Όταν ένα μέρος του σώματος μας πονάει, ολόκληρο το σώμα υποφέρει. Ομοίως, ολόκληρο το σώμα του βίου υποφέρει όταν τμήματά του καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή. Οι περιφερειακές και οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής οφείλουν να οδηγήσουν στην μεταξύ μας συνεργασία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλληλεξάρτησή μας και να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή και να προωθήσουμε μία κοινωνία ελπίδας και αρμονίας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τους Πρέσβεις της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, καθώς και σύντομα σχόλια από τους εκπροσώπους των Πρεσβειών της Κορέας, της Ιαπωνίας, των Φιλιππινών και του Μπαγκλαντές.

Ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Α.Ε. Joompol Manaschuang, επεσήμανε ότι κάθε χώρα πρέπει να λάβει   μέτρα   για   την   αναχαίτιση   της   κλιματικής   αλλαγής,   δηλώνοντας   τα   εξής:   «Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική ευθύνη μόνο των χωρών με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ταϊλάνδη συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναδείξει την ανάγκης της προσαρμογής και του μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής. Η Ταϊλάνδη δεν είναι ούτε φτωχή, ούτε πλούσια χώρα, ωστόσο έχει συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής υποβάλλοντας ένα νέο σχέδιο δράσης για το κλίμα στην Σύμβαση‐Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και υπογράφοντας την Συμφωνία του Παρισιού.

Η χώρα μου συμμορφώνεται πλήρως με το έργο των διεθνών οργανισμών στον τομέα της μείωσης των ρύπων, αλλά έχει επίσης δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εγχώριων πολιτικών. Επιπλέον έχουμε δεσμευτεί με την εφαρμογή εθελοντικών πολιτικών σε συμφωνία πάντα με την UNFCCC. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν μέσα από ένα ενεργειακό σχέδιο ανανεώσιμων πηγών που θα παρακινήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν θέση ευθύνης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2015, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε το Κεντρικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή για τα έτη 2015‐2050 με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θέσης της Ταϊλάνδης στην παγκόσμια Κλιματική πολιτική μέχρι το 2020».

Η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Α.Ε. Tran Thi Phuong Ha, διακήρυξε ότι είναι πρωταρχικό καθήκον κάθε χώρας να ασχοληθεί με την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. «Κάθε χρόνο, εκατοντάδες βιολογικά είδη χάνονται και, για τον λόγο αυτό, στο Βιετνάμ είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το περιβάλλον. Οι αδυναμίες του Πρωτοκόλλου του Κυότο και της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ότι δεν τα έχουν υπογράψει όλες οι βιομηχανικές χώρες, και αυτός είναι ο κύριος λόγος πιστεύω για τη συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μικρές χώρες όπως το Βιετνάμ πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και να συμβάλουν σε διεθνείς συναντήσεις και στην οργάνωση περιφερειακών διασκέψεων, όπως αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε συνεργασία με το Λάος και την Καμπότζη. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες που είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Οι μικρότερες χώρες είναι επίσης μέρος του προβλήματος μέσα από πρακτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασών και η κατασκευή φραγμάτων. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Στην συνέχεια, ο Yoosik Kang, από την Πρεσβεία της Κορέας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για  την  πρόσκλησή του  και  εξήγησε  ότι  η  Κορεατική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το θέμα και συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή. «Η Κορέα έχει υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας μιας  νέας  στρατηγικής για  την  πράσινη  ανάπτυξη για  να  μετατρέψει την οικονομία σε μια πράσινη οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Σεούλ είναι επίσης η έδρα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πράσινης Ανάπτυξης και του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, δύο οργανώσεις πλήρως αφιερωμένες στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής».

Η   Yoko   Maejima,   Υπεύθυνη   Πολιτικών   Υποθέσεων   στην   Πρεσβεία   της   Ιαπωνίας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για την πρόσκληση και ανέφερε ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για την πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια. «Η παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσει η κλιματική αλλαγή δεν έχει υπάρξει αρκετά αποτελεσματική. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να ευαισθητοποιήσουμε κάθε άτομο στον πλανήτη για τον επείγοντα χαρακτήρα του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής».

Η Sheila Tario, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Φιλιππίνων, συμφώνησε πλήρως με την Πρόεδρο της B.I.O. αναφορικά με  τη σημασία της διασύνδεσης και της αλληλεξάρτησης. Τόνισε ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μόνο μίας χώρας. «Οι Φιλιππίνες είναι ένας εταίρος στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής που έχει ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς επίσης και μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Τέλος, ο Δεύτερος Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές, Sujan Debnath, μετέφερε του χαιρετισμούς του Πρέσβη και ανέφερε ότι το Μπαγκλαντές είναι μια πολύ δραστήρια χώρα που καταπιάνεται με περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε επίσης ότι ενδιαφέρεται προσωπικά να παρακολουθήσει τα διαδικτυακά μαθήματα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής σε αυτό πεδίο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή ενός τιμητικού διπλώματος από την κα. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη στον Πρέσβη Benny Bahanadewa, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στον αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του βίου.

ONE PLANET

Τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν στη χρήση της φύσης για τη διαχείριση του νερού

Published

on

Την ανάγκη για χρήση της φύσης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής επισήμανε η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Νερού 2018. Η έκθεση καταδεικνύει ότι η ζήτηση νερού αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ταυτόχρονα η πρόσβαση σε αυτό τίθεται σε κίνδυνο από την ανθρώπινη ανάπτυξη και παρέμβαση καθώς και από την κλιματική αλλαγή.

Η αποψίλωση των δασών, οι έντονες  μέθοδοι καλλιέργειας και η αστικοποίηση θέτουν τους πόρους υπό πίεση, ενώ η κλιματική αλλαγή καθιστά τμήματα του κόσμου ακόμα πιο ευαίσθητα τόσο στις ξηρασίες όσο και στις πλημμύρες. Tα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι η φύση διαθέτει μια ποικιλία ανεκμετάλλευτων λύσεων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε νέες λύσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να ανταποκριθούμε στις αναδυόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια των υδάτων που προκαλούνται από την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή. Εάν δεν κάνουμε τίποτα, περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό μέχρι το 2050. Η παρούσα έκθεση προτείνει λύσεις που βασίζονται στη φύση για την καλύτερη διαχείριση του νερού. Αυτό είναι ένα σημαντικό καθήκον που όλοι πρέπει να πετύχουμε μαζί για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις που σχετίζονται με το νερό.

Η έκθεση επιχειρηματολογεί υπέρ της συνεργασίας με τη φύση ώστε να υποστηριχτεί μια «οικονομία κυκλική και αποδοτική από πλευράς πόρων». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται φυσικές διεργασίες όπως η κατακράτηση υγρασίας του εδάφους, η δημιουργία μεγάλων νέων υγροτόπων. Παράλληλα η έκθεση ενθαρρύνει την ενσωμάτωση τεχνικών που βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση που μπορούν να αποκομίσουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και να συμβάλλουν στην επίτευξη των ζωτικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2020,.

Ο Gilbert F. Houngb o πρόεδρος του UN-Water και πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης από την πλευρά του δήλωσε ότι «για πολύ καιρό, ο κόσμος έχει υιοθετήσει την τεχνική των παρεμβάσεων ή τις « γκρίζες « υποδομές για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων. Με αυτές τις μεθόδους παρεμπόδισε συχνά την παραδοσιακή γνώση που στρέφεται  στις  πιο πράσινες προσεγγίσεις. Τρία χρόνια μετά την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις λύσεις που βασίζονται στη φύση για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων διαχείρισης των υδάτων».

Continue Reading

ONE PLANET

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό για το 2018 αφιερωμένη στις λίμνες, τους υγροβιοτόπους και τις πλημμυρικές περιοχές

Δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Published

on

Το 1992, χρονιά κατά την οποία διοργανώθηκε η σπουδαία Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και κατά την οποία υιοθετήθηκαν σημαντικές διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και η Σύμβαση για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, αλλά και διάσημων πλέον πολιτικών κειμένων, όπως η Ατζέντα 21, ορίστηκε και η 22η Μαρτίου να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ώστε να αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση στην ανθρωπότητα για τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σπουδαιότερος παράγοντας για τη ζωή μας, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξη, οι υδατικοί πόροι.

Κάθε χρονιά ως σήμερα μια διαφορετική θεματική σε σχέση με το νερό αναδεικνύεται. Φέτος η Ημέρα είναι αφιερωμένη στις λύσεις που προσφέρει η ίδια η φύση για την διαχείριση των υδάτων, δηλαδή στην καλή λειτουργία των λιμνών, των υγροβιοτόπων και των φυσικών πλημμυρικών ζωνών. Όπως πολλές άλλες εορταστικές ημέρες, δεν πρόκειται για ημέραχαράς και ευφροσύνης ψυχής, αλλά για ημέρα μνήμης, ημέρα που στοχεύει να μας ευαισθητοποιήσει για ένα υπαρκτό και ενίοτε οξύ πρόβλημα, το οποίο ειδάλλως τείνουμε να το ξεχάσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Το αυτό συμβαίνει και με τους υγροβιοτόπους.

Ως λίμνες εννοούνται τόσο οι φυσικές όσο και οι τεχνικές. Οι υγροβιότοποι ή υγρότοποι, είναι τόποι που καλύπτονται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτονται πλήρως από νερά, αλλά που έχουν ένα υγρό υπόστρωμα για μεγάλο διάστημα του έτους και φιλοξενούν πλούσια και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα. Η Σύμβαση Ramsar εξειδικεύει τους υγροτόπους που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας διεθνώς, αλλά πλήθος μικρότερων υγροτόπωνείναι διασπαρμένοι στο έδαφος όλων των χωρών και αποτελούν την κατοικία, ίσως και τα μόνα καταφύγια ζωής για χιλιάδες είδη. Προστατευόμενοι ή μη οι υγροβιότοποι βρίσκονται σήμερα υπό εγκατάλειψη και υπό εξαφάνιση. Το ίδιο και τα είδη που φιλοξενούν. Ομοίως ενδιαφέρον έχουν και οι πλημμυρικές ζώνες οι οποίες αποτελούν τις φυσικές αντιστάσεις προς τον επικίνδυνο πλημμυρισμό, των γύρω βιοτόπων. Όλα δε τα σημεία, αποτελούν φυσικούς ταμιευτήρες γλυκού νερού.

Τα δύο τρίτα των υγροβιοτόπων παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις του ΟΗΕ, έχουν ήδη καταστραφεί. Χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας έχουν απωλέσει την φυσική τους κατοικία. Η απώλεια των λιμνών και υγροβιοτόπων και των πλημμυρικών ζωνών έχει οδηγήσει στη διασάλευση του μικροκλίματος των επί μέρους περιοχών, στην διατάραξη της βιολογικής αλυσίδας, στην έλλειψη αποθεμάτων νερού, στην έλλειψη επαρκούς τροφής και ανάπτυξης ακόμα και για τον ίδιο τον άνθρωπο, στην ανεπαρκή διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων. Και όλα αυτά, από την κακή, ανθρωπογενή, διαχείριση των οικοσυστημάτων μας. Ας μην πάμε με τον νου μας μακριά, σε αναπτυσσόμενες χώρες. Για να δούμε αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, ας μείνουμε στην Ελλάδα, και ελάτε να σας φιλοξενήσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, πανέμορφο τόπο, επιλογή θεών, ημιθέων, Ολυμπιονικών και ανθρώπων, την Ηλεία. Από τις τρεις λίμνες που διέθετε, σε ένα πανέμορφο σύμπλεγμα, του Καϊάφα, της Αγουλινίτσας και της Μουριάς, σήμερα οι δύο λίμνες έχουν αποξηρανθεί, και εξακολουθεί να υπάρχει μόνο η λίμνη του Καϊάφα, η οποία είναι σε τμήματά της ρυπασμένη. Έχουμε τρεις ποταμούς, τον Αλφειό, τον Πηνειό και την Νέδα, των οποίων η διαχείριση της απορροής τους είναι τόσο φτωχή που παρουσιάζονται συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Ομοίως πλημμυρίζουν και σε πολλά άλλα σημεία τους, όπως και στα φράγματά τους, αρδευτικά και υδροηλεκτρικά. Ο υγροβιότοπος του Κοτυχίου παρουσιάζει διάβρωση του λώρου του και δεν τυγχάνει επαρκούς επιστημονικής διαχείρισης.Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού έχει αφεθεί στη μοίρα της.Οι πηγές νόστιμου πόσιμου νερού αξιοποιούνται κατά το ήμισυ, καθώς μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται λόγω είτε ελλιπών ή ελλαττωματικών δικτύων ύδρευσης, είτε λόγω μεγάλων απωλειών των αρδευτικών δικτύων. Τα ιαματικά νερά σε όλη την Ηλεία έχουν απαξιωθεί, ενώ τα πόσιμα ιαματικά νερά δεν έχουν αξιοποιηθεί ποτέ εμπορικά για να δώσουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής και αφημμένα στάσιμα, αφορμίζουν. Δεκάδες περιοχές της Ηλείας δεν έχουν ακόμα και σήμερα πόσιμο νερό, ή νερό κατάλληλο για την υγιεινή και τις οικοκυρικές εργασίες!!

Σύμφωνα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό για το 2018, η φύση έχει τη δική της μηχανική υποδομή (“greeninfrastructure”). Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα. Ας απορρυπάνουμε τις λίμνες, τους υγροβιότοπους και ας άρουμε, όσο είναι δυνατόν τις λανθασμένες μας παρεμβάσεις, για να λειτουργήσουν πάλι ως αντιπλημμυρικά τα έργα που η ίδια η φύση έφτιαξε γύρω από τις λίμνες, τη θάλασσα και τους ποταμούς. Αν επαναπλημμυρίσουμε τις λίμνες μας, για να αποκαταστήσουμε την βιοποικιλότητα και την τοπική θερμοκρασία. Ας σεβαστούμε την δύναμη των ποταμών και ας άρουμε ή ας μειώσουμε τη λειτουργία των δυσλειτουργούντων φραγμάτων. Εν έτη 2018 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλέον τεχνολογίες απορρύπανσης του νερού, να εξασφαλίσουμε πόσιμο νερό για όλους, να διαχειριστούμε σωστά και με φειδώ τα αρδευτικά ύδατα και να απολαύσουμε με τη δέουσα προσοχή την ωφέλεια των ιαματικών υδάτων. Εν έτη 2018, ας πάρουμε επιτέλους μια σοφή απόφαση «να συνεργαστούμε με τη φύση!»

Continue Reading

ONE PLANET

Πέντε τρόποι για να κάνετε τον κόσμο πιο Πράσινο

Published

on

Δεν είναι μυστικό ότι εδώ και δεκαετίες η Γη έχει γίνει πεδίο κατάχρησης, απειλής και καταστροφής. Ο άνθρωπος συνεχίζει να βάζει πάνω από όλα τις εγωιστικές του ανάγκες με αποτέλεσμα το περιβάλλον μας να υποφέρει. Το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι πέρα από κάθε λογική – οι παγετώνες στους Πόλους λιώνουν γρήγορα, αυξάνοντας την στάθμη των ωκεανών. Ταυτόχρονα τα δάση ελαττώνονται γρήγορα, το ποσοστό των αερίων θερμοκηπίου και των άλλων ρύπων αυξάνεται διαρκώς αποτελώντας απειλή για το όζον, τα αποθέματα ενέργειας είναι εξαντλητικά και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Δεν είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον όμορφο πλανήτη μας και άλλες μορφές ζωής που το κατοικούν;

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε ένα οικοσύστημα, η ευημερία ενός ατόμου είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή ενός άλλου ατόμου. Κάθε ζωντανός οργανισμός, μικροοργανισμοί, έντομα, ζώα, πουλιά, φυτά έχουν αλληλεξάρτηση ο ένας από τον άλλον για να επιβιώσουν. Η εξαφάνιση ενός είδους θα δημιουργήσει μια ανισορροπία μέσα στο οικοσύστημα, ενοχλώντας όλες τις άλλες μορφές ζωής μέσα σε αυτό.

Κάθε άτομο πρέπει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στη διατήρηση του περιβάλλοντος της Γης. Μια θετική αλλαγή ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μια διαρκή διακύμανση αλλαγής. Φανταστείτε πόσο μεγάλα πράγματα θα δημιουργήσουμε, εάν κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο αρχίσει να δραστηριοποιείται για τη μείωση του άνθρακα και υιοθετήσει τον πράσινο τρόπο ζωής ! Κάνοντας τέτοια βήματα ο καθένας από μωρό και υιοθετώντας θετικές καθημερινές συνήθειες θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση του περιβάλλοντος.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που εσείς, ως άτομο, θα μπορούσατε να αρχίσετε να κάνετε για να γίνει αυτός ο κόσμος πολύ πιο «πράσινος» και καλύτερος.

Υιοθετήστε την τεχνική 3R – Μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

Πρώτον, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια πόρων και τα οικιακά απόβλητα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αγοράστε μόνο ότι χρειάζεστε. Να επαναχρησιμοποιείτε αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές. Να προτιμάται μαγειρικά σκεύη που μπορούν να πλένονται εύκολα και να είναι μιας χρήσεως. Κάντε ανακύκλωση προϊόντων για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βρει πολλές μοναδικές ιδέες για την ανακύκλωση αποβλήτων και τη δημιουργία κάτι καινούργιου!

Η κομποστοποίηση είναι ένα τρόπος

Αντί να πετάτε τα οργανικά απόβλητα (φλούδες λαχανικών και φρούτων, λουλούδια, φύλλα κλπ.)δοκιμάστε να κάνετε λιπασματοποίηση. Σκάψτε ένα λάκκο και αρχίστε να θάβετε τα οργανικά απόβλητα μέσα σε αυτό και όταν γεμίσει καλύψτε την με χώμα. Τα οργανικά απόβλητα θα αποσυντεθούν σε εβδομάδες και θα χρησιμεύσουν ως φυσική κοπριά για το χώμα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη βιολογική καλλιέργεια στο δικό σας κατώφλι!

Ζήστε αποσυνδεμένοι !

Πάντα να θυμάστε να αποσυνδέετε τους χρησιμοποιημένους φορτιστές από τις πρίζες και να απενεργοποιείτε τα φώτα, τους ανεμιστήρες και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Ίσως να μην το συνειδητοποιήσετε, αλλά αυτές οι μικρές πράξεις απροσεξίας μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από τους τεράστιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Με την απενεργοποίηση όλων των συσκευών όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, δεν περιορίζετε μόνο το ενεργειακό κόστος αλλά εξοικονομείτε και σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Αντικαταστήστε στο σπίτι σας τις οικιακές συσκευές με νέας τεχνολογίας που να είναι ενεργειακά αποδοτικές. Σήμερα, η αγορά είναι γεμάτη με τέτοιες συσκευές, ανεμιστήρες, θερμαντήρες, κλιματιστικά, τηλεοράσεις, ψυγεία και πολλά άλλα. Αυτές οι συσκευές παρέχουν εξαιρετική απόδοση ενώ καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Έτσι, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι σας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και ο λογαριασμός σας.

Φυτεύω δέντρα

Τα δέντρα μας παρέχουν οξυγόνο, σκιά και βροχή. Χρειάζονται πάρα πολύ και βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Φυτέψτε δέντρα στις γύρω περιοχές σας. Μπορείτε να αναλάβετε την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ ή σε ειδικές εκδηλώσεις και να φυτέψετε αρκετά δέντρα στη γειτονιά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνετε και άλλους να φυτέψουν δέντρα και να πορευθείτε μαζί σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Εκτός από αυτά τα σημαντικά βήματα, μπορείτε επίσης να σώσετε τη Γη κάνοντας τα εξής:

  • Επιλέξτε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Τα αυτοκίνητα αυξάνουν καθημερινά τη συνολική κατανάλωση καυσίμου αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τρένα, μετρό μπορείτε να βοηθήσετε να μειωθεί η ρύπανση
  • Επιλέξτε e-αποδείξεις και λογαριασμούς αντί των παραδοσιακών λογαριασμών. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση των δασικών μας πόρων.
  • Διορθώστε τυχόν διαρροές και ρωγμές στα σπίτια σας σε οποιαδήποτε περίπτωση, στις σωληνώσεις, στις βρύσες και στο σύστημα ψύξης νερού. Κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη.
  • Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες. Χρησιμοποιήστε πανί ή τσάντες από φυτικές ίνες.

Εάν όλοι μας αρχίσουμε να ακολουθούμε αυτά τα βήματα η Γη μας θα γίνει πολύ πιο πράσινη και πιο ζωντανή.

Continue Reading

Latest

ARTS & LIVING3 weeks ago

Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Φλόκα: «Η Πόλη είναι Άνθρωπος»

Συχνά συμβαίνει οι σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες συνεισφορές σε έναν κλάδο όπως η ζωγραφική να έρχονται μέσα από ασυνήθιστες διαδρομές...

INSIGHTS3 weeks ago

Brexit: Πως επηρεάζονται οι εμπορικές συμβάσεις

Παρά το γεγονός ότι η σχέση  του Ηνωμένου Βασιλείου στην  Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης, τα επόμενα χρόνια αδιαμφισβήτητα...

BUSINESS TODAY3 weeks ago

Βραβεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος 2018

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία περισσότερων των 400 ατόμων, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στο ξενοδοχείο The...

INSIGHTS3 weeks ago

Η αποδέσμευση των ΗΠΑ από το Σαουδαραβικό πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας αργού πετρελαίου, είχε σημαντική θέση στην κάλυψη της ζήτησης των Ηνωμένων...

GEOSTRATEGY3 weeks ago

Πιέζοντας την Ρωσία: Ποιοι είναι οι θιασώτες ενός πυρηνικού πολέμου

Ο κορυφαίος Αμερικανός καθηγητής Stephen F. Cohen, που αποχώρησε από το Princeton και το NYU, ήταν κατά τη διάρκεια του...

INSIGHTS3 weeks ago

Νέες ευκαιρίες στην τουριστική ανάπτυξη για την Κεντρική Μακεδονία

Στις νέες ευκαιρίες για την Κεντρική Μακεδονία να πετύχει πρωταγωνιστικές επιδόσεις στην τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε η υπουργός...

BUSINESS TODAY3 weeks ago

Βραβείο «Top Hotel Partner 2017» για το Creta Maris Beach Resort

Το Creta Maris Beach Resort συμμετείχε για μία ακόμη φορά σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, την ΙΤΒ Berlin 2018 που πραγματοποιήθηκε...

ONE PLANET3 weeks ago

Τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν στη χρήση της φύσης για τη διαχείριση του νερού

Την ανάγκη για χρήση της φύσης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής επισήμανε η...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE