Connect with us

STORIES

Νίκαια, Κωνσταντινούπολη, Μόναχο και στη μέση Μεταναστευτικό

ΔΡ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΡΙΝΙΑ

Published

on

Γεωπολιτική και ποιότητα της Δημοκρατίας

Από ποιο ύψος να κοιτάξεις τον κόσμο;» αναρωτιόταν ο φιλόσοφος της σύγχρονης σκέψης Ουμπέρτο Έκο πριν μια 20ετία. Σήμερα και μετά τα γεγονότα που σημάδεψαν και μάτωσαν το Δυτικό κόσμο, αρκεί να τον κοιτάξεις από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου του «Maison des journalistes» στο Παρίσι, του κτιρίου που δίνει άσυλο στη Δημοκρατία τα τελευταία 20 χρόνια, φιλοξενώντας τους «εξόριστους» πολιτικούς δημοσιογράφους των καθεστωτικών χωρών. Δημοσιογράφους που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι, σε χώρες όπου ο Τύπος δεν αποτελεί «το νευρικό σύστημα και ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας», όπως συνηθίσαμε να αντιλαμβανόμαστε την ποιότητα της Δημοκρατίας θεσμικά & συνταγματικά ως σήμερα. Ο όροφος, που τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πείραμα δημοκρατίας, φιλοξενώντας δημοσιογράφους από χώρες όπως τη Συρία, το Ιράν, την Κορέα, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και Αφρικανικές χώρες, στεγάζει σχεδόν πλειοψηφικά σήμερα Τούρκους δημοσιογράφους… Σε μια Γαλλία που μετράει παγωμένη τις πληγές της, μετά την τρίτη σε ένα χρόνο τρομοκρατική επίθεση, αυτό είναι ήδη μια νίκη. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τη σημειολογία των ημερών και του τρόπου των επιθέσεων (Charlie=δημοσιογραφικός οργανισμός, Bataclan=Παρασκευή βράδυ, Νίκαια στη διάρκεια των εθνικών εορτασμών της Γαλλικής Δημοκρατίας), για να συνδέσει τις κουκίδες του μίσους απέναντι σ’ αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε Προσωπική Δημοκρατία και Δυτικός τρόπος ζωής. Ακριβώς πάνω στην ίδια «επικίνδυνη» ευθεία όπου εδράζονται εδώ και δεκαετίες το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό, οι Διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με τις πολύτιμες καθημερινές μας συνήθειες και το αξιακό σύστημα και τρόπου ζωής του Δυτικού κόσμου.

Η εβδομάδα που άλλαξε τον κόσμο

Η «ποιότητα» της Δημοκρατίας και η κατάλυσή της συνδεόταν ανέκαθεν με τη δημιουργία νέων συνόρων και σφαιρών επιρροής. Και σε μια απλουστευμένη άσκηση επί χάρτου, για τη χαρτογράφηση των νέων γεωπολιτικών ισοροπιών, τη στιγμή που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ασύλληπτες ταχύτητες, η επόμενη κίνηση θα ήταν να τραβήξει κάποιος την επόμενη νοητή γραμμή, συνδέοντας τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας με τις πρόφατες εξελίξεις στην Τουρκία, κύριο φορέα του μη Δυτικού αξιακού συστήματος. Μια ματιά στις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελέγχου στο χώρο του Τύπου, καθώς και τα after effects ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος και έχει τη «νέα τάξη πραγμάτων» και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης όχι μόνο στις σχέσεις Τουρκίας-Η.Π.Α. και Τουρκίας-Ευρώπης, αλλά και τις σχέσεις του Δυτικού κόσμου με το Μουσουλμανικό κόσμο, του οποίου ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να γίνει εκφραστής.

Με μια τρίτη στάση στο Μόναχο, τη συμβολική καρδιά της Ευρώπης για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και έδρα της Άνγκελα Μέρκελ, κατά πολλούς «αρχιτέκτονα» της ανενενεργής και πλέον καταδικασμένης Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η New Age, υπό επεξεργασία χαρτογράφηση ολοκληρώνεται, με τελευταία στάση τη Στουτγκάρδη και Νυνεμβέργη, όπου εξελίχθηκε η «συνέχεια» του δράματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων στην άτυπη έδρα λήψης αποφάσεων για το Μεταναστευτικού .

Δημοκρατία στην «αφαίρεση»

Η Δημοκρατία είναι «αφαιρετική», είχε σχολιάσει ο μεγάλος διανοητής Νόα Τσόμσκι στην εποχή της σκοτεινής Μακαρθικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ανθρώπινα και προσωπικά δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών, διανοουμένων και καλλιτεχνών ήταν υπό αίρεση, για πρώτη φορά κατά παρέκκλιση των κατοχυρωμένων συνταγματικών ελευθεριών. Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε νομοσχέδιο που, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενημερώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για μερική απόσυρση από την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, η Τουρκία θα πρέπει να παρέχει στο διάστημα αυτό τακτικές ενημερώσεις στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης,.

“Η Τουρκία θα παρεκκλίνει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βαθμό που αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmuş, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι «δεν θα επηρεαστούν οι ζωές και τις ελευθερίες των πολιτών, και ότι πράττει ότι και οι «δυτικές» δυνάμεις, όπως ακριβώς είχε πράξει και η Γαλλία, παίρνοντας  πρόσφατα παρόμοια μέτρα, σε κατάσταση παρόμοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ενώ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ξένους δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει μόνο να «καθαρίσει» τη γραφειοκρατία, στο δικαστικό σώμα, τους στρατιωτικούς και τους συνεργούς τους.

Δηλώσεις που τόσο η διεθνής Αμνηστία όσο και η διεθνής κοινότητα δεν φαίνονται να συμμερίζονται, αφού η «εκκαθάριση» των κρατικών θεσμών έχει βρει ως τώρα χιλιάδες ανθρώπους να κρατούνται, να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, να απολύονται  από τις δουλειές τους και να κρατούνται ή να έχουν υποστεί βασανιστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας που ήρθαν στο φως.

Παράλληλα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της κοινόχρηστης πληροφορίας στο διαδίκτυο, όπου η διαχείριση της πληροφορίας και η άσκηση δημοσιογραφίας αποτελούν ισοδύναμα ανάληψης κοινωνικής ευθύνης και η απόκτηση και στρατηγική διαχείρισή της γεννά επίδοξους New age εκδότες και ηγέτες-αφού κάθε πολίτης μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του- η κυβέρνηση Ερντογκάν φαίνεται να είναι οπαδός της αμφισβητούμενης θεωρίας ότι «όταν οι πολίτες έχουν εκατομμύρια επιλογές πληροφόρησης από το διαδίκτυο, δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία επιλογή». Για του λόγου το αληθές, τα «επικίνδυνα πολυφωνικά» Κοινωνικά Μέσα, διώχθηκαν, καταργήθηκαν και συχνά κατέβασαν διακόπτες πριν την κορύφωση των γεγονότων της 15ης Ιουλίου.  Το ειρωνικό στη διαχείριση πληροφορίας παραμονεύει παρόλα αυτά στη γωνία και η αποτροπή του πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία απέδειξε περίτρανα πως, ο ελλείπων κρίκος στο μετέωρο βήμα δημοκρατίας à la carte, όπως την «οραματίστηκε» ο Τούρκος πρόεδρος βασιζόταν σε ένα απλό face time τηλεφώνημα με τη βοήθεια της «επάρατης» τεχνολογίας,  για να αλλάξει τη ροή του πρώτου στην ιστορία live πραξικοπήματος.

Όσο για την φιλοσοφική επίρρωση των παραπάνω, η Τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε γνωστό Βουλγαρο-Σκοπιανό «διανοητή» των social media και υπέρμαχο της κρατικής τηλεόρασης, που ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει πως η πολυφωνία ευθύνεται για τον κατακερματισμό της ενημέρωσης και την διαφθορά του κράτους(σε όποιον θυμίζει κάτι αυτό ας σηκώσει το χέρι του) και φροντίζοντας να κάνει πράξη το ρητό “if it bleeds it leads” της προπαγανδιστικής ενημέρωσης, πρόσφερε στη διεθνή κοινότητα άφθονες οδυνηρές εικόνες real time βίας και αυταρχισμού στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Μεταναστευτικό και «παιχνίδια πολέμου»

Και ενώ είναι πλέον σαφές ότι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία η Δύση έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων απέναντι στον Ερντογάν, οι εξουσίες του οποίου εμφανίζονται  προφανώς ενισχυμένες, το ερώτημα παραμένει αν η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει  «καβαλώντας το κύμα» των ίδιων των πολιτικών εξελίξεων, χρησιμοποιώντας δηλαδή το αντίπαλο δέος της Τουρκίας για να ανατρέψει το «Σουλτάνο». Δεν σταμάτησαν καλά-καλά οι πυροβολισμοί των πραξικοπηματιών στις τουρκικές πόλεις και τηλεγραφήματα του Al-Jazeera και του BBC αναφέρουν μέσω των ανταποκριτών τους στις εμπόλεμες ζώνες ότι «δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έδωσαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης τελεσίγραφο 48 ωρών στον πληθυσμό της Μανμπίτζ  της Συρίας και στους μαχητές της ISIS, που εδώ και ένα μήνα πολιορκείται από Κουρδικές δυνάμεις και τμήμα Αράβων μαχητών που αντιτίθενται στον Άσαντ να εγκαταλείψουν την πόλη». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αλλεπάλληλες Τουρκικές ηγεσίες είχαν καταστήσει την επέκταση των Κούρδων της Συρίας δυτικά του Ευφράτη ως την απαράβατη «κόκκινη γραμμή» και ένα «non starter» σε διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα. Μια ματιά στο χάρτη δείχνει ότι το Κομπάνι βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη ενώ η Μανμπίτζ βρίσκεται δυτικά του ποταμού και περίπου 50 μίλια νοτιοδυτικά από το Κομπάνι, κάνοντας την κατάληψης της Μανμπίτζ για τα καντόνια της Ροτζάβα (του συριακού Κουρδιστάν) μια σχεδόν συνεχή Κουρδική «αντεπίθεση» στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας από τα ανατολικά, αφού απέχει λίγα μόνο μίλια από τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που οι μάχες μαίνονται ανάμεσα σε Τουρκικά στρατεύματα και τους Κούρδους άτυπους εσωτερικούς μετανάστες της Τουρκίας, η τριπλή επίθεση στη Γερμανία και το θάνατο δεκάδων αμάχων από το χέρι Σύρου πρόσφυγα, που κατά πολλούς θεωρείται «πόλεμος πόλης», μεταφέρει τον αόρατο πόλεμο απειλητικά στην Ευρώπη. Μια μετατόπιση που σηματοδοτεί και την άτυπη ανάκληση της συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και το οδυνηρό προαναγγελθέν διαζύγιο Τουρκίας-Ευρώπης, με απρόβλεπτες στο μέλλον συνέπειες και απώλειες τόσο για την Ευρώπη όσο και τα νέα σύνορα, αφού αποτελεί μια σαφή μετατόπιση της «διάθεσης» και της διαλλακτικότητας της Ευρώπης, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες που διαμένουν σε Ευρωπαϊκά εδάφη όσο και τις χώρες που τους φιλοξενούν (με κυρίαρχη την Ελληνική πολιτεία), εν αναμονή της εξέλιξης των αιτήσεων ασύλου. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, « Η Ευρώπη του ασύλου πέθανε, ζήτω η Ευρώπη-άσυλο των Ευρωπαϊκών Δημοκρατικών αξιών».

STORIES

Βιοτσίπ: Η αυξανόμενη οικειότητα με την τεχνολογία μας μετατρέπει σε cyborgs;

Published

on

Νομίζετε ότι θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς το κινητό σας τηλέφωνο; Τι γίνεται με το GPS στο αυτοκίνητό σας; Θα μπορούσατε να δουλέψετε χωρίς το smartwatch να σας υπενθυμίζει πόσο συχνά να σηκωθείτε από το γραφείο σας για να διατηρηθείτε υγιείς ή τις πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, ώστε να ξέρετε πώς να ντυθείτε;

Η εμμονή μας με την τεχνολογία και τις πληροφορίες που παρέχει καθημερινά έχει προχωρήσει πέρα από το σημείο των κινητών τηλεφώνων και smartwatches σε εμφυτευμένες καρδιακές οθόνες και τα Fitbits. Κάποτε οι καταναλωτές ήταν πολύ καχύποπτοι και απρόθυμοι για να αγοράσουν μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα, αλλά τώρα είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν αισθητήρες και άλλες φορητές τεχνολογίες στο σώμα τους. Με τη σειρά τους, οι εταιρείες αξιοποιούν αυτές τις συσκευές για να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους πιθανούς πελάτες τους.

Η τελευταία μόδα

Σκεφτείτε το: Μεταφέρετε (και δημιουργείτε) μεγάλα ποσά δεδομένων παντού που πηγαίνετε με φορητές και εμφυτευμένες τεχνολογίες. Αυτό σημαίνει συλλογή δεδομένων 24/7 για τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτές τις συσκευές, γεγονός που με τη σειρά του, τους βοηθά να δημιουργήσουν μια εικόνα 360 μοιρών για τους ασθενείς, τους αθλητές ή τους πελάτες που εξυπηρετούν με τα κατάλληλα προϊόντα, υπηρεσίες και εκστρατείες μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με έρευνες της Talend, μιας εταιρείας λογισμικού cloud & big data, το 33% των καταναλωτών διαθέτουν ήδη φορητά είδη όπως το Apple Watch ή έξυπνα ρούχα και άλλο ένα 30% αναμένεται να αγοράσουν εντός των επόμενων τριών ετών. Αυτές είναι πολλές νέες πηγές δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες – και μια πληθώρα εταιρειών πληροφορικής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των πελατών της.

Πώς χρησιμοποιούμε τα wearables

Ολοκληρώνοντας τη λίστα των σημερινών πιο συνηθισμένων περιπτώσεων χρήσης για τα wearables, είναι η υγειονομική περίθαλψη (57%), η ιδιωτικότητα (28%) και η ευκολία (20%), συμβάλλοντας στην ταχεία διάδοση και απορρόφηση αυτών των συσκευών.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι η κορυφαία χρήση για εμφυτευμένες τεχνολογίες, με την εισαγωγή προηγμένων συσκευών παρακολούθησης όπως η εγκεκριμένη από τη FDA Medtronic και έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει με ακρίβεια τους παθολογικούς καρδιακούς παλμούς. Αυτή η συσκευή εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και επικοινωνεί ασύρματα με την οθόνη κλίνης του ασθενούς, η οποία μεταφέρει τα δεδομένα στο δίκτυο Medtronic CareLink. Μόλις φορτωθούν τα δεδομένα, μπορούν να εκτελεστούν αλγόριθμοι για να προσδιοριστεί εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει βραδύτερους από τους μέσους καρδιακούς ρυθμούς, γεγονός που μπορεί να στερήσει τον εγκέφαλο και άλλα όργανα από το να πάρουν αρκετό οξυγόνο. Αυτή η προηγμένη χρήση ενσωματωμένων φορητών και μηχανικής μάθησης βοηθά τους γιατρούς να βρουν απαντήσεις σε ασθενείς με κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών για να διαχειριστούν καλύτερα ένα μεγάλο φάσμα ασθενών.

Εκτός της υγειονομικής περίθαλψης, η δεύτερη μεγαλύτερη χρήση για ενσωματωμένα φορέματα είναι η φυσική ασφάλεια. Αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν βιοτσίπ για να αντικαταστήσουν τα κλειδιά των καρτών και τους κωδικούς χειροκίνητης εισόδου για τους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, η Three Square Market προσέφερε στους εργαζόμενους τέτοια εμφυτεύματα για να ψωνίσουν από την καφετέρια, να ανοίξουν πόρτες, να συνδεθούν με υπολογιστές και να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα. Περίπου 50 υπάλληλοι υποβλήθηκαν στη διαδικασία, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι το τσιπ αξίζει, καθώς συμβάλλει στη διευκόλυνση των καθημερινών διαδικασιών. Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει με μια μαζική εισβολή στην ιδιωτική ζωή για πολλούς, για τους άλλους, τα βιοτσίπ είναι απλά ένας τρόπο για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Πρέπει να ανησυχείτε για τη συλλογή των πληροφοριών;

Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να δείχνουν ότι οι καταναλωτές εξοικειώνονται με την ψηφιακή εποχή, υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη για τις εταιρείες στο να κατανοούν τους διαφορετικούς τρόπους που απαιτούνται για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο πιθανό σενάριο που θα οδηγούσε τους καταναλωτές να σταματήσουν τη συνεργασία με μια εταιρεία, είναι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Στην πραγματικότητα, το 78% των καταναλωτών θέλουν να είναι βέβαιοι ότι έχουν πλήρη γνώση σε ότι κάνουν οι εταιρείες με τα δεδομένα τους. Όμως, καθώς η εμφυτευμένη και φορητή τεχνολογία γίνεται όλο και πιο κοινή και η τεχνολογία βελτιώνεται, η ανταλλαγή μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της ευκολίας θα αυξάνεται.

Δείτε το μέλλον της επαυξημένης πραγματικότητας, όπου οι εμφυτευμένες επαφές θα σας επιτρέψουν να αλληλεπιδράσετε με τον κόσμο γύρω σας με πρακτικούς τρόπους ή ένα μέλλον με εμφυτευμένα ακουστικά που μεταφράζουν γλώσσες σε πραγματικό χρόνο. Η ευκολία και η εμπειρία, θα σας οδηγήσουν να υιοθετήσετε την τεχνολογία που μπορεί να φορεθεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδώσετε οικειοθελώς την ιδιωτική σας ζωή.

Σε ποιο σημείο της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών θα μετατραπούμε σε cyborgs, καθοδηγούμενοι καθημερινά από τις εμφανείς και υποσυνείδητες πληροφορίες που μας τροφοδοτούνται μέσω ενσωματωμένων και εξωτερικών συσκευών; Η ημέρα της ολικής αυτοματοποίησης μπορεί να έχει φτάσει νωρίτερα από ό, τι νομίζετε.

Continue Reading

STORIES

Η γεωπολιτική της τεχνολογίας

Published

on

«Is There Life After Facebook: Geopolitics of Technology and other Foreign Policy Essays»
Σε αυτή τη συλλογή δοκιμίων, αναμειγνύονται έντεχνα η ιστορία, η εξελικτική βιολογία , η γεωπολιτική , το διεθνές δίκαιο και η εξωτερική πολιτική , η τεχνολογία , η φιλοσοφία , η κβαντική μηχανική , πληροφορική , η αστροφυσική και η γνωστική επιστήμη, με μια σύγχρονη και διεισδυτική ματιά.

AnisbookΟ Anis Bajrektarevic είναι από τους λίγους που μπορούν να επιχειρήσουν με επιτυχία αυτή την πολύπλοκη ανάλυση, δίνοντας ταυτόχρονα μια συναρπαστική προοπτική στα σύγχρονα ζητήματα. Το βιβλίο αυτό είναι ένα αφιέρωμα στον διεπιστημονικό τρόπο σκέψης , το μέλλον της πνευματικής θεώρησης στην γεωπολιτική εκ των οποίων ο Bajrektarevic είναι πρωτοπόρος. Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί μια πρόκληση για τον αναγνώστη, καλώντας τον να σκεφτεί, αμφισβητώντας ευρέως αποδεκτές νόρμες, πριν καν το ανοίξει και αρχίσει να το διαβάζει.

Dr. Peter Jankowitsch (πρώην υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας)
«Διορατικό, συναρπαστικό και πρωτότυπο, αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο σκληρό πεδίο της γεωπολιτικής . Καθώς ο κόσμος αλλάζει , οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις που μπορεί να μην γνωρίζουν . Το βιβλίο αυτό , γραμμένο από έναν έμπειρο δικηγόρο και πρώην διπλωμάτη καριέρας , θέτει έξυπνα ερωτήματα ως προς το πώς βλέπουμε τον κόσμο , και ανοίγει μια εντελώς νέα οπτική».

Dieter Farwick (Απόστρατος αξιωματικός του Γερμανικού στρατού, Αντιπρόεδρος του WSN)
Το παρών και το μέλλον του παγκοσμιοποιημένου μας κόσμου έχει γίνει τόσο πολύπλοκο, που πολλοί αποφεύγουν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν. Η πλειοψηφία των ΜΜΕ κάνουν επιδερμικές αναλύσεις, ενώ οι ειδικοί επικεντρώνονται σε ένα μόνο θέμα – Είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή ή την ενεργειακή ασφάλεια – αγνοώντας τις αλληλεπιδράσεις και τις διασυνδέσεις. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του καθημερινού καταιγισμού πληροφοριών (σε μια μορφή infotainment) και της αναλυτικής παρουσίασης όλων των σχετικών παραγόντων. Το κενό καλύπτει ο καθηγητής Anis Bajrektarevic με τις λαμπρές αναλύσεις που έχει συγκεντρώσει στο εξαιρετικό βιβλίο του. Είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον πολυσύνθετο κόσμο μας και που θέλουν να συμβάλουν σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον».

Murray Hunter (καθηγητής)
Οι αναλύσεις του Anis Bajrektarevic στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας, ή της τεχνολογίας σε σχέση με την γεωοικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια, τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, περνούν με μαεστρία στην κατηγορία της πολιτικής φιλοσοφίας. Έτσι, είναι σε θέση να εξηγήσει τις βαθιές κοινωνικοπολιτικές διασυνδέσεις των δομών στην παγκόσμια πολιτική, με μοναδικό τρόπο και για το λόγο αυτό τον θεωρώ έναν από τους μεγάλους στοχαστές του σήμερα .

Continue Reading

STORIES

Ο εφιάλτης των προσφύγων στα επικίνδυνα νερά της κεντρικής Μεσογείου

Editorial Team

Published

on

Στην κεντρική Μεσόγειο ο εφιάλτης για χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζεται. Το τελευταίο τετράμηνο του 2017,  το σκάφος έρευνας και διάσωσης Aquarius, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της οργάνωσης SOS MEDITERRANEE, διέσωσε 3.645 ανθρώπους και τους μετέφερε σε ασφαλή λιμάνια στην Ιταλία.

Στη στεριά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν ψυχολογικές πρώτες βοήθειες στους επιζήσαντες των τραγικών ναυαγίων, ενώ ακόμη υλοποιούσαν πολλά προγράμματα ψυχικής και σωματικής υγείας στη Σικελία.

Στη Λιβύη, παρείχαν ιατρική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν παράνομα σε κέντρα κράτησης τα οποία θεωρητικά διοικούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

2.000 άνθρωποι σε ένα κελί στη Λιβύη

Στην Τρίπολη, η τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό και τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης της πρωτεύουσας της Λιβύης. Σε ορισμένα κέντρα, έως 2.000 άντρες στοιβάζονταν σε ένα κελί χωρίς χώρο στο πάτωμα για να ξαπλώσουν. Ο υπερπληθυσμός όχι μόνο δεν επέτρεπε κάποιες φορές την είσοδο των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κελιά και τη διαλογή των ασθενών, αλλά επιπλέον αύξανε την ένταση και τη βία.

Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεχόταν απειλές, ενώ οι ασθενείς έπεφταν θύματα κακοποίησης. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν πάνω από 76 άτομα για τραύματα από βιαιοπραγίες, όπως κατάγματα των άκρων, εγκαύματα και τραύματα από σφαίρες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπόρεσαν να βοηθήσουν ένα μικρό μόνο ποσοστό όλων όσων χρειάζονταν επείγουσα περίθαλψη, ενώ δεν ήταν δυνατός ο επανέλεγχος των ιατρικών περιστατικών. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από 6.500 ιατρικές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα κράτησης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας συνδέονταν με τις συνθήκες κράτησης: ο υπερβολικός αριθμός ανθρώπων, ο μικρός αριθμός αποχωρητηρίων και η ανεπαρκής παροχή πόσιμου νερού είχαν ως αποτέλεσμα οξείες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους και οξείες διάρροιες. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπάθησαν να εστιάσουν στα πιο ευάλωτα άτομα, όπως έγκυες, παιδιά κάτω των πέντε ετών και άτομα με προβλήματα υγείας. Λειτούργησε, επίσης, 24ωρη υπηρεσία επείγουσας παραπομπής, χάρη στην οποία περισσότεροι από 150 ασθενείς παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίστηκαν μαζικά τον Δεκέμβριο

Ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίστηκαν μαζικά στις χώρες προέλευσής τους από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη βελτιώθηκαν. Στα κέντρα κράτησης που επισκέπτονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι ομάδες τώρα έχουν πρόσβαση στα κελιά προκειμένου να προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν σε παράνομη κράτηση. Η πλειοψηφία των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας που απαιτούν ιατρική βοήθεια εξακολουθούν να συνδέονται άμεσα με τις κακές συνθήκες κράτησης.

Λόγω της εκτεταμένης βίας και έλλειψης ασφάλειας, λίγες διεθνείς οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Λιβύη. Εκείνες που μπορούν –μεταξύ αυτών και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα– δεν έχουν πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα κέντρα κράτησης. Πάρα πολλοί κρατούμενοι έχουν υποστεί ήδη βία και εκμετάλλευση σε ανησυχητικό βαθμό τόσο στη Λιβύη όσο και στη διάρκεια του επώδυνου ταξιδιού από την πατρίδα τους. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη κράτηση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στη Λιβύη.

Το «Aquarius» διέσωσε 3.645 άτομα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017

Στην κεντρική Μεσόγειο, ο αριθμός των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην Ιταλία έχει μειωθεί από την προηγούμενη χρονιά. Το Aquarius, το σκάφος έρευνας και διάσωσης με το οποίο επιχειρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση SOS MEDITERRANEE, διέσωσε 3.645 άτομα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017. Παρατηρείται μείωση συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2016, όταν 5.608 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή λιμάνια στην Ιταλία.

Η μείωση αυτή φαίνεται να οφείλεται στο ότι λιγότερες βάρκες φεύγουν από τη Λιβύη. Οι αιτίες γι’ αυτό δεν είναι σαφείς, αλλά μερικοί πιθανοί παράγοντες είναι οι καιρικές συνθήκες και οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τοπικές ένοπλες ομάδες πληρώνονται από την Ιταλία για να αποτρέπουν τις αναχωρήσεις. Ιταλικά πλοία επιχειρούν στα λιβυκά χωρικά ύδατα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής αποκλεισμού των ακτών της Λιβύης και περιορισμού των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε μια χώρα όπου υφίστανται ακραία και εκτεταμένη βία και εκμετάλλευση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κακοποίησης των διασωθέντων

Πάνω στο Aquarius, το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλπε τους ανθρώπους που είχαν υποστεί βία στη Λιβύη και άκουγε τις αφηγήσεις τους για τη βία και την κακοποίηση που υπέστησαν στα χέρια διακινητών, ενόπλων ομάδων και συμμοριών. Περίπου το 12% των γυναικών που διασώθηκαν ήταν έγκυες και δέχθηκαν τις φροντίδες των μαιών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ένα μεγάλο ποσοστό των διασωθέντων είχε σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος που απαιτούσαν θεραπεία με αντιβιοτικά, ενώ πολλοί ασθενείς είχαν σοβαρά χημικά εγκαύματα. Καθώς έπεφταν οι θερμοκρασίες, υπήρχαν πολλά περιστατικά υποθερμίας μεταξύ των διασωθέντων.

Η διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πολύπλοκη

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που καταφέρνουν να διαφύγουν από τη Λιβύη αναχαιτίζονται στη θάλασσα, καθώς η λιβυκή ακτοφυλακή, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί σε διεθνή ύδατα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πάνω στο Aquarius έχει δει πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε αναξιόπλοα σκάφη να αναχαιτίζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή σε διεθνή ύδατα, ενώ πολεμικά σκάφη της ΕΕ ήταν παρόντα και παρακολουθούσαν. Στις 31 Οκτωβρίου, στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου, το Aquarius έλαβε την εντολή να μην επέμβει, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι επαναπροωθούνταν στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή.

Παρόλο που οι αναχαιτίσεις αυτές παρουσιάζονται ως «επιχειρήσεις διάσωσης» από τη λιβυκή ακτοφυλακή και τις χώρες της ΕΕ που συνεργάζονται με αυτήν, η πραγματικότητα είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν επιστρέφονται σε κάποιο ασφαλές λιμάνι. Τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στη Λιβύη είναι ευρέως γνωστά και έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιβαίνουν σε σκάφη που κινδυνεύουν σε διεθνή ύδατα να επιστρέφονται στη Λιβύη, αλλά θα πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι.

Τον Σεπτέμβριο, το Aquarius έλαβε εντολή να πραγματοποιήσει τρεις διασώσεις σε διεθνή ύδατα υπό τον συντονισμό της λιβυκής ακτοφυλακής. Αυτές οι ιδιαίτερα ασυνήθιστες και χωρίς προηγούμενο εντολές από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων στη Ρώμη έθεσαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ένα τρομερό δίλημμα. Ευτυχώς, και στις τρεις διασώσεις το Aquarius μπόρεσε να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια και μετέφερε όλους τους ανθρώπους που διέσωσε σε ασφαλές λιμάνι στην Ιταλία. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ποιος ακριβώς συντόνιζε τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι η λιβυκή ακτοφυλακή. Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος στη στεριά και στη θάλασσα, ούτε ποια είναι η ιεραρχία. Καθώς έχουν σημειωθεί πολλά βίαια περιστατικά τους τελευταίους μήνες μεταξύ της λιβυκής ακτοφυλακής και των λιγοστών ανθρωπιστικών οργανώσεων που εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, η ασφάλεια της ομάδας μας ήταν ύψιστης σημασίας στη διάρκεια των συμβάντων αυτών.

Είναι άγνωστο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιλέγουν την οδό της κεντρικής Μεσογείου, καθώς όμως η Λιβύη παραμένει κατακερματισμένη και μαστίζεται από εκτεταμένη βία και έλλειψη ασφάλειας, χωρίς ενιαία κυβέρνηση αλλά με ένα πλήθος ένοπλων ομάδων και με συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, το μαρτύριό τους δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα.

*Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Λιβύη από το 2011. Η οργάνωση παρέχει ιατρικές συνεδρίες και παραπομπές σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης, τα οποία θεωρητικά διοικούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην Τρίπολη, την Χομς και τη Μισράτα και σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση, σε όσους επέζησαν και κατάφεραν να δραπετεύσουν από άτυπα κέντρα κράτησης στην περιοχή του Μπανι Ουαλίντ. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική βασικής φροντίδας υγείας στη Μισράτα και υποστηρίζουν δραστηριότητες για την υγεία γυναικών και παιδιών στη Βεγγάζη.

πηγη

Continue Reading

Latest

PEOPLE3 months ago

Άνθρωποι που αγωνίζονται για τα όνειρά τους: Πέντε ιστορίες από τη Γεωργία

Κάθε χειμώνα, ο Beso Idoidze στέκεται μόνος στο ιστορικό χωριό του Dartlo. Ακόμα και οι σκληροί ψυχροί άνεμοι δεν θα...

PEOPLE3 months ago

Rupeni Vatugata: Αγάπη στην πράξη μετά από την καταστροφή

Το απόγευμα της 20ής Φεβρουαρίου 2016, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Φίτζι ανακοίνωσαν εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς ένας κυκλώνας ερχόταν προς...

ARTE3 months ago

«Oh that I had a thousand tongues»

Η ομαδική έκθεση Oh that I had a thousand tongues έχει ως αφετηρία τη γλώσσα, αλλά αποκλίνει από τον άμεσο...

PEOPLE3 months ago

«Συνέχισε, ακριβώς επειδή είσαι η μόνη γυναίκα!» – Jessica Einhorn

Η Jessica Einhorn, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, μοιράστηκε τις ιδέες της για την έννοια της διαφορετικότητας, την...

PEOPLE3 months ago

Από την απελπισία στην αισιοδοξία στη Ρουάντα: Η ιστορία της Gaudance Mukagasana

Η Gaudance Mukagasana κατέρρευσε όταν έχασε τον σύζυγό της αφήνοντάς την να μεγαλώσει μόνη της τα τρία παιδιά. Ήταν πολύ...

PEOPLE3 months ago

Οι Hepisipa Oko, Ane Taukiuvea και Maile Fotu είναι οι «Road Safety Sisters»

Στο Βασίλειο της Τόνγκα, τρεις γυναίκες με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εργάζονται για να κάνουν τους δρόμους της χώρας...

ARTE3 months ago

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη...

ARTE3 months ago

Chrys Roboras “Υπερβατικές Πραγματικότητες”

H Myrό Gallery παρουσιάζει την έκθεση της διεθνούς γνωστής ομογενούς ζωγράφου από την Αυστραλία Chrys Roboras στην Κεντρική Αίθουσα της...

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE