Connect with us

PASSPORT

Το σενάριο Brexit- God save Europe

ΔΡ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΡΙΝΙΑ

Published

on

Και ενώ η Ευρώπη και οι αγορές ζουν στους ρυθμούς του Brexit και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνει ότι «πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα σημάνει το τέλος του Δυτικού κόσμου», η Βρετανία ζούσε ως και την 16η Ιουνίου στους δικούς της ρυθμούς, συνεχίζοντας τους πανηγυρισμούς για τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ και παιανίζοντας ρυθμικά εκτός από το “Happy birthday” και το «God save the Queen».Η κλιμάκωση της πόλωσης και το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της βουλευτού των εργατικών Jo Cox, που αποτελεί στην πράξη το πρώτο θύμα της διχόνοιας της καμπάνιας του Brexit, που πάγωσε τη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενδέχεται, παρόλα αυτά, να αλλάξει τους συσχετισμούς, αναδεικνύοντας τις συνθήκες χάους που θα επικρατούσαν αν επικρατήσουν οι «θερμόαιμοι» ευρω-σκεπτικιστές και υποστηρικτές της εξόδου και «θυματοποιώντας» στη συναισθηματική συνείδηση του εκλογικού σώματος τους υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η Βρετανία, που κινούνταν ως σήμερα στους χαμηλότερους δείκτες πολιτικού awareness και συμμετοχής στα κοινά, με συμμετοχή κάποιες φορές χαμηλότερη του 25% σε εθνικές εκλογές και εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα (στο δημοψήφισμα για τη Σκωτία συμμετείχε κατά μέσο όρο το 30% των ενεργών ψηφοφόρων, ενώ σε κάποιες εργατικές περιοχές έπεσε και στο 14%, με δεδομένο ότι το δημοψήφισμα διενεργήθηκε σε εργάσιμη μέρα), φαίνεται να κινητοποιήθηκε παρόλα αυτά, μπροστά σε ένα διπλό δίλημμα, που απαρτίζεται από τους άξονες: Μεταναστευτικό & Σύστημα Υγείας.

Σε μια εποχή υψηλού δείκτη ανεργίας, με το Βρετανικό σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης σχεδόν «απασφαλισμένο» και κάτω από το βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, σε συνέχεια της μεγαλύτερης μεταναστευτικής ροής των τελευταίων 60 ετών, η πολωτική ρητορική των ευρω-σκεπτικιστιστών, βρήκε εύφορο έδαφος, υποσχόμενη υπεραπλουστευτικά, ούτε λίγο ούτε πολύ:

Την αναβάθμιση του εθνικού  συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους, με την «αποταμίευση» του κεφαλαίου που σήμερα αποτελεί την ετήσια συνεισφορά της Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό προυπολογισμό ως κράτος-μέλος, απαλάσσοντας τους Βρετανούς από το «βάρος» προς τρίτους. Μια υπόσχεση που απέχει πολύ από την οικονομική πραγματικότητα, αφού υπολογίζεται ότι η εισφορά του μέσου Βρετανού πολίτη, που υπολογίζεται σήμερα στα 140 ευρώ ετησίως, θα κατέβει μόλις στα 128 ευρώ άνευ συνεισφοράς στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο. Μια υπόσχεση που δεν αφήνει όμως αδιάφορους τους κοινωνικά αδύναμους, ακόμα και αυτούς με δημογραφικά υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο

Το μεταναστευτικό φαίνεται να βρίσκεται παρόλα αυτά πολύ ψηλά στην agenda για τους δημοσκοπικά και δημογραφικά χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου πολίτες, που, μετά το βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και μιας ευρύτερης οικονομικής ανασφάλειας με υψηλούς δείκτες ανεργίας, ξεσήκωσε κύμα οργής και φανατισμού, όχι μόνον απέναντι στους υποψήφιους προς εγκατάσταση «νέους μετανάστες» και πρόσφυγες, αλλά και τους ήδη εγκατεστημένους μη βρετανούς πολίτες (ανάμεσά τους και Έλληνες) που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και φαίνεται να μην ενσωματώθηκαν ποτέ στον κοινωνικό ιστό. Παράδοξο αποτελεί ωστόσο δημοσκοπικά ότι στους πρωτοστάτες του Brexit συγκαταλέγονται δεύτερης και τρίτης γενιάς παιδιά εσωτερικών μεταναστών, από τις πρώην Βρετανικές Κοινοπολιτείες.

Η υπόσχεση ότι η Μουσουλμανική απειλή δεν θα περάσει και η Τουρκία δεν θα επιτραπεί να γίνει ποτέ μέλος της μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσεται στις «πολιτικές» εξαγγελίες των ευρωσκεπτικιστών, βρίσκοντας όμως στο φοβικό τρομοκρατικό και αντι-μεταναστευτικό κλίμα της τελευταίας περιόδου και πολλούς υποστηρικτές  ανάμεσα στους «Ευρωπαϊστές». Ένας παράγοντας, που ενδέχεται στη συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή να επηρρεάσει όχι μόνο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και την πορεία του Μεταναστευτικού και τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, που βρίσκεται ήδη σε κρίσιμο και αμφίβολο στάδιο εφαρμογής.

Από την άλλη, η «απειλή» του Εθνικιστικού Κινήματος της Σκωτίας ότι θα προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα για να αποσπαστεί από τη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια του μέσου Βρετανού πολίτη, που μεταφράζεται σε οργή ακόμα και εκτός Βρετανίας (με πρόσφατα τα επεισόδια στη διάρκεια του Εuro), αλλά και η δραματική χθεσινή δολοφονία της 42χρονης βουλευτού των Εργατικών, αναδεικνύει το μέγεθος της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, σε μια χώρα μειωμένης πολιτικής παιδείας (σύμφωνα πάντα με τους δημοσκοπικούς-δημογραφικούς δείκτες).

Οι επιπτώσεις για τη Βρετανία

Και ενώ στις Βρυξέλλες, εξετάζονται ήδη οι πιθανές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη, με έκτακτο Eurogroup την επομένη του δημοψηφίσματος, όπως σημειώνεται σε ανάλυση του Global Counsel, οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν καταρχήν από τη μορφή θα είχε μια νέα σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας.

Το νορβηγικό μοντέλο, π.χ., που περιλαμβάνει συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο δεν θα έδινε στη Μ. Βρετανία την πολιτική ευελιξία που χρειάζεται για να δικαιολογηθεί ένα Brexit, ενώ αντίθετα, ένα πολύ πιο χαλαρό μοντέλο, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ασκούσε τις εμπορικές του σχέσεις με την Ε.Ε. υπό ευνοϊκό καθεστώς θα έδινε ευελιξία, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις. Τα πιο πιθανά μοντέλα παρόλα αυτά, είναι σύμφωνα με έγκυρες πηγές είτε μια ελβετικού τύπου σειρά διμερών συμφωνιών που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους τομείς της ενιαίας αγοράς, ή μια λεπτομερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Και οι δύο θα απαιτούσαν παρόλα αυτά μακρές διαπραγματεύσεις, με συμβιβασμούς με τεράστιο κόστος.

Η «πολιτική» πλευρά ενός Brexit για τη Βρετανία

Kατ’αρχάς, πρέπει να υπογραμμιστεί η ιστορική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα κράτος αποχωρεί από την Ε.Ε.- ένα μόρφωμα το οποίο είχε σχεδιαστεί εξαρχής χωρίς πρόβλεψη κανενός «exit». Όσον αφορά στην Ε.Ε., οι επιπτώσεις ενός Brexit αναμένεται να γίνουν αισθητές σε μια σειρά άλλων τομέων, αφού η Ε.Ε. θα έχανε ένα ισχυρό (από άποψης επιρροής), φιλελεύθερων τάσεων μέλος, αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ανάσχεση μη φιλελεύθερων μέτρων θα ήταν έτσι δυσχερέστερη, ενώ θα διαμορφωνόταν διαφορετικά και η ρυθμιστική δυναμική, σε επίπεδο κανόνων-κανονισμών της Ε.Ε.

Η Μ. Βρετανία αντίστοιχα, ενδεχομένως να βρεθεί «απέναντι» από την Ε.Ε. όσον αφορά σε θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά αυτό – κατά την ανάλυση του Global Counsel- ίσως να δημιουργήσει ένα πιο «υγιές» περιβάλλον, ασκώντας πίεση στην Ε.Ε. από το εξωτερικό για να ακολουθήσει πιο φιλελεύθερες πολιτικές.

Η Νομική-θεσμική διάσταση και οι «καραμπόλες» που ενδέχεται να δημιουργήσει ένα Brexit, σύμφωνα με τη διακομματική κοινοβουλευτική έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, πολλές, αφού προέχει καταρχήν η ανάγκη επικύρωσης των δικαιωμάτων των 2 εκατομμυρίων Βρετανών που ζουν στην ΕΕ – καθώς και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία – καθώς αυτό θα ήταν καταρχήν ένα “σύνθετο και δύσκολο έργο»,. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει για το συγκεκριμένο να παραταθούν και πέραν των δύο ετών που προβλέπονται, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μεμονωμένα κράτη μέλη να μην θέσουν σε κίνδυνο οποιαδήποτε επέκταση της διαδικασίας, σύμφωνα με την επιτροπή της Βουλής των Λόρδων υπεύθυνους για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την British expats π.χ.(την πολυπληθή κοινότητα των Βρετανών που ζουν στην Ισπανία), το Brexit είναι ένα σύννεφο που σκιάζει τον ήλιο, γνωρίζοντας ότι για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα ρυθμίζει τις εμπορικές συναλλαγές είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος, με τους εταίρους να προτείνουν διάστημα μεταξύ τεσσάρων και εννέα χρόνων, αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία και «δεδικασμένο» για αντίστοιχο γεγονός.

Υπάρχει επιστροφή;

Παρά τις επανειλημμένες συμβουλές της κυβέρνησης ότι το δημοψήφισμα θα είναι μια οριστική ρήξη με την Ευρώπη, χαρακτηριστικό του κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι η έκθεση επισημαίνει ότι ακόμα και μετά από ένα Brexit θα ήταν ακόμα δυνατόν να αντιστραφεί μια απόφαση πλήρους αποχώρησης από την ΕΕ – αν υπήρχε, για παράδειγμα, μια αλλαγή της κυβέρνησης. Η 19-μελής επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Boswell Aynho, αποφεύγει να εκφράσει άποψη επί του Brexit, ενώ η αξιολόγηση του πορίσματος έγινε από δύο δικηγόρους του ανώτατου δικαστηρίου και έναν πρώην δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του καθηγητή Derrick Wyatt, QC, ομότιμου καθηγητής του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στα συμπεράσματά της, η επιτροπή αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «Δεν υπάρχει τίποτα στο άρθρο 50 (το μόνο δρόμο εξόδου για να εγκαταλείψει η Βρετανία τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση) για να αποτρέψει επισήμως ένα κράτος μέλος από το να ανακαλέσει την απόφασή του για έξοδο, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων απόσυρσης. Οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας «αλλαγής γνώμης», θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι «θεμελιώδεις».

Τα δικαιώματα των περίπου 2 εκατομμυρίων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει επίσης να καθοριστούν, καθώς και τα δικαιώματα αντίστοιχου αριθμού πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα είναι ενδεχομένως από τις σοβαρότερες επιπλοκές – καθώς μιλάμε για τα δικαιώματα στην κατοικία, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, τις αμοιβές-υποτροφίες για τη συμμετοχή φοιτητών σε Ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά- ερευνητικά προγράμματα καθώς και τις συνοριακές διακρατικές συμβάσεις.

Ο φόβος ότι με την αποχώρηση από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα θα συμπαρασύρει υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις σαν πρώτα «θύματα» της αποκοπής από την Ευρώπη, ενδεχομένως να υποκινήσει Βρετανούς που ζουν στην Ευρώπη να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόθεση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου είναι να είναι εξίσου «γενναιόδωρη» με τους Ευρωπαίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να είναι αντίστοιχα δίκαιοι και εκείνοι απέναντι στους Βρετανούς που ζουν στην Ευρώπη Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί με τα «κεκτημένα δικαιώματα». Ποια από αυτά θα αναγνωρίζονται π.χ. για τους μόνιμα εγκατεστημένους οικονομικούς ή άλλους μετανάστες στη Βρετανία; Τι μεταβατικά δικαιώματα δίνουμε σε κάποιους που έχουν εργαστεί για τέσσερα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν παιδιά στο σχολείο κλπ

Η Ευρωπαϊκή Ενότητα μετά από ενδεχόμενο Brexit

Λιγότερο από μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit, και ενώ oι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζονται ήδη εδώ και μήνες για το ενδεχόμενο Brexit και τους κλυδωνισμούς που θα επιφέρει «ξαναβγάζοντας από το συρτάρι τους» τα εναλλακτικά σχέδια δράσης που είχαν συντάξει από την εποχή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014, σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ), η οποία επικαλείται Βρετανούς τραπεζίτες, σύμφωνα με τους οποίους σε περίπτωση που κερδίσει το Brexit, το «σοκ» στις κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές και οι μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις θα δυσκόλευαν σημαντικά τις βρετανικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Η Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή εστιάζει στο αν η σωστή επιλογή για τη Βρετανία είναι η παραμονή ή η αποχώρηση, για τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλα τα παραπάνω, το σοβαρότερο ερώτημα που τίθεται είναι το αντίκτυπο και το διεθνές διακύβευμα που θα είχε μια βρετανική έξοδος από τους κόλπους της ΕΕ. η πραγματική απώλεια, ωστόσο, θα ήταν πολιτική:

–              Η αποχώρηση της Βρετανίας θα τόνωνε καταρχήν τις «αντικαθεστωτικές» προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενότητας αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, επηρεάζοντας ενδεχομένως την πρόσφατα και κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης αποκτημένη διπλωματική και οικονομική συμμαχία Ε.Ε. – ΗΠΑ., που, με απουσία της Βρετανίας δε θα διαθέτει τις ίδιες προοπτικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας «ελεύθερων» συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες

–              Επιπλέον, κατά την 43ετή συμμετοχή της στην ΕΕ, η Βρετανία έχει υπάρξει μια σταθερή φωνή φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, αποτελώντας μια σαφή κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά (1993) και σθεναρό υποστηρικτή της επέκτασής της στον τομέα των υπηρεσιών. Με τη Βρετανία εκτός «εξίσωσης», η εσωτερική ισορροπία της ΕΕ θα γείρει προς το στρατόπεδο που στηρίζει τον μεγαλύτερο έλεγχο από τα κράτη και τον «προστατευτισμό», που αντιπροσωπεύουν σε ένα βαθμό χώρες όπως Γερμανία και Γαλλία. Ο κίνδυνος ενίσχυσης του «προστατευτισμού» από δυνάμεις όπως η Γερμανία, θα δημιουργούσε ένα «γιγαντισμό» που θα υπέσκαπτε ίσως ακόμα περισσότερο το «πολιτικό» διακύβευμα και τις ισορροπίες στην ενωμένη Ευρώπη των ίσων ευκαιριών.

–              Περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας 19 κρατών που βρίσκονται στην ευρωζώνη είναι άμεσα εξαρτημένες από τις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία. Οι εξαγωγές της ευρωζώνης στη Βρετανία θα υποστούν σοκ έως και «ξαφνικό θάνατο», σε περίπτωση που, όπως αναμένεται από τα ξένα χρηματιστήρια, η στερλίνα θα καταρρεύσει έπειτα από ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit.

–              Με δεδομένο ότι, με τη Βρετανία εκτός ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη που θεωρούνται «τροφοδότες-λογαριασμοί» για τις οικονομικά πιο αδύναμες χώρες, θα κληθούν να συνεισφέρουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στον προϋπολογισμό των 28 (27;), με ακόμη μεγαλύτερες συνεισφορές από τις σημερινές, βαθαίνοντας το ρήγμα ανισότητας των «βασικών παικτών» μεταξύ Βορρά και Νότου, θα αποβεί ενδεχομένως πολιτικά ολέθριο, τόσο για τις χώρες του Νότου, όσο και για τα νεοεισαχθέντα μέλη

–              Καθώς η Γαλλία πλήττεται από την τρομοκρατία, την οικονομική στασιμότητα και το δεξιό λαϊκισμό και εθνικισμό, το Brexit θα ενίσχυε την ήδη εξέχουσα πολιτική και οικονομική θέση της Γερμανίας στην ΕΕ. Κάτι όχι απαραίτητα θετικό για το Βερολίνο, για το οποίο η ηγεσία της Ευρώπης αποτελεί έναν ρόλο στον οποίο η Γερμανία, από την επανένωσή της, προσπαθεί ακόμα να «αποδαιμονοποιήσει». Επιπλέον, παρά την έκδηλη απογοήτευσή της για την απρόθυμη βρετανική στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Γερμανία –όπως και η Ολλανδία, η Σουηδία- θα προτιμούσαν την ΕΕ με την πολιτική ισορροπία που προσφέρει η Βρετανία.

–              Ένα ενδεχόμενο Brexit θα αποδείκνυε, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί ρεαλιστικά να προχωρήσει, τονώνοντας τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και αυξάνοντας σε κάποιες περιοχές τις εθνικιστικές-αποσχιστικές πιέσεις που έχουν ήδη διαφανεί, σε χώρες όπως η Ουγγαρία

–              Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 53% των Γάλλων ψηφοφόρων επιθυμούν ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην ενωμένη Ευρώπη. Χρήσιμο είναι στην περίπτωση αυτή να υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλία, αν και ιδρυτικό μέλος της ένωσης, απέρριψε την προτεινόμενη ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη με δημοψήφισμα το 2005, αποδεικνύοντας ότι η κοινή γνώμη και οι ψηφοφόροι έχουν σε κάποιες περιπτώσεις μια διαφορετική αντίληψη της «ευρωπαϊκής ταυτότητας»

–              Με την ΕΕ να εστιάζει επί του παρόντος την προσοχή της στην προσφυγική κρίση, την ελληνική συμμετοχή στην ευρωζώνη και τις εντάσεις στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, μια ενδεχόμενη έξοδος θα έριχνε λάδι στη φωτιά των αποσχιστικών τάσεων και σε άλλες χώρες, όπως η Καταλονία, διακινδυνεύοντας ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει και την «ευαίσθητη» ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία από το 1998, με την αναβίωση του ριζοσπαστικού εθνικιστικού «ονείρου» της ιρλανδικής επανένωσης, με τη Σκωτία να έχει ήδη δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δεύτερο δημοψηφισμα ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, ακολουθώντας το «Βρετανικό παράδειγμα», θα έμπαιναν ενδεχομένως στον πειρασμό και τον οδυνηρό πειραματισμό, με τη ρητορική επαναφοράς του εθνικού νομίσματος να κερδίζει έδαφος…

Τα δραματικά γεγονότα της 16ης Ιουνίου παρόλα αυτά, φαίνεται να αποτελούν καθοριστική παράμετρο στην επιλογή του μέσου Βρετανού ψηφοφόρου και του εκλογικού σώματος στη Βρετανία, στα χέρια του οποίου βρίσκεται πρακτικά στο τέλος της μέρας και η καθοριστική επιλογή, είτε της θεωρίας του χάους, είτε της συνέχειας του δημοκρατικού Δυτικού κόσμου, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

PASSPORT

Το κοινό όραμα Σι Τζινπινγκ – Πούτιν πίσω από τη ΣινοΡωσική στρατηγική συνεργασία

Wang Li

Published

on

By

Στις 17 και 19 Μαρτίου αντίστοιχα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγησαν, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή με λαμπρό μέλλον αλλά και με ακανθώδεις προκλήσεις. Όπως τόνισε ο κινέζος πρόεδρος, η στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό, δικαιοσύνης, συνεργασίας και ενός κοινού οράματος για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Είναι κατανοητό ότι το πρόσφατο έγγραφο της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατονομάζει τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία ως στρατηγικούς αντιπάλους. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο και η Μόσχα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν στενά για να διατηρήσουν τους γενικούς στρατηγικούς τους δεσμούς σε υψηλότερο επίπεδο και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την αντίστοιχη εθνική ευημερία και αξιοπρέπεια, περιφερειακή σταθερότητα και παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη. Καθώς η Ρωσία αγωνίστηκε για να προχωρήσει στην πορεία της εθνικής ανανέωσης και της οικονομικής ανάκαμψης, ο Σι εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ρωσία θα είναι σίγουρα σε θέση να συνεχίσει να δημιουργεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σίγουρα, και οι δύο χώρες χρειάζονται πλέον η μια την άλλη περισσότερο από πριν, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θεωρούν τη Ρωσία και την Κίνα ως τις ανερχόμενες δυνάμεις που μπορεί να αμφισβητήσουν τους παγκόσμιους κανόνες που έθεσε η Δύση. Για παράδειγμα, ο Stephen Walt προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Κίνα, και όχι η Ρωσία, θα είναι ο πραγματικός ανταγωνιστής παγκοσμίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιστρέψει τελικά η διπολική διακυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Σι και η γενιά του στην Κίνα, έκριναν ότι η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι σίγουρα η παγκόσμια δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει τον εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση της παγκόσμιας τάξης. Λόγω αυτού, ο Πούτιν δήλωσε ειλικρινά ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις με τον κινέζο ομόλογό του, βρίσκονται πίσω από την πρωτοφανή άνθιση των σχέσεων των δυο χωρών. Αποτελούν δε, παράδειγμα για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων χωρών που βασίζονται στην ισότητα και είναι αμοιβαία επωφελείς. Λαμβάνοντας υπόψη το ασταθές περιβάλλον που περιβάλλει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, έχει σταθερή πίστη στις κοινές προσπάθειες και των δύο χωρών που σίγουρα θα εδραιώσουν και θα εμπλουτίσουν τη διμερή συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την “πρωτοβουλία Belt & Road” της Κίνας ενόψει της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ευρασίας και του κόσμου γενικότερα. Σε αντάλλαγμα, ο Σι και ο Πούτιν υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη αξιοσημείωτη επιτυχία στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Είναι αρκετά δύσκολο για τους ρεαλιστές μελετητές να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται τόσο καλά στις διεθνείς υποθέσεις. Ωστόσο, μεταξύ πολλών λόγων είναι η προσωπική ενσυναίσθηση μεταξύ του Σι και του Πούτιν, καθώς και οι δύο άνδρες γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν η Κίνα και η Σοβιετική Ένωση ήταν στενοί σύμμαχοι τόσο από γεωπολιτική άποψη όσο και από ιδεολογική συνάφεια. Ομοίως και οι δύο άνδρες έχουν μοιραστεί την άποψη ότι ο κόσμος στον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι πολυπολικός και όχι κυριαρχούμενος από μία μόνο ηγεμονία. Προσωπικά, τόσο ο Σι όσο και ο Πούτιν έχουν επιδείξει το θάρρος και την μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος για να επιτύχουν μεγάλη εθνική ανανέωση και οι χώρες τους θα συμβάλλουν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και θα ωφελήσουν την παγκόσμια κοινότητα. Φέτος οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τις κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση του Έτους Κίνας-Ρωσίας Τοπικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής σε νέο προσανατολισμό για τις αμοιβαίες σχέσεις τους και στη συνέχεια στην εδραίωση της πολιτικής και στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην επέκταση όλων των πραγματικών συνεργασιών.

Συνοπτικά, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία βρίσκονται σε κρίσιμες περιόδους για την εθνική ανάπτυξη και ανανέωση. Σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έδειξαν σταθερή αλληλεγγύη μεταξύ τους σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα, συνδέοντας το Belt and Road Initiative με την Ρωσική Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Σίγουρα, η συνέπεια στην ηγεσία είναι επίσης ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την πρωτοβουλία Belt and Road, διότι τα έργα υποδομής κατά μήκος της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν δεκαετίες επενδύσεων, κατασκευών και επιχειρήσεων. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα συμμετέχει στην προσπάθεια εμβάθυνσης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συντονισμού που θα ωφελήσουν τους δύο λαούς. Η επανεκλογή τους έχει σίγουρα ρίζες στο όραμα των δύο ηγετών για τις πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν την Κίνα και τη Ρωσία πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή.

Αναδημοσίευση από το Modern Diplomacy, αποκλειστικά για το presscode.gr

Continue Reading

PASSPORT

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Editorial Team

Published

on

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων περιλαμβάνουν διεξοδικούς ελέγχους στα σύνορα της Ευρώπης, καλύτερη αστυνομική και δικαστική συνεργασία στον εντοπισμό υπόπτων και τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και άλλα.

Βελτιώνοντας τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ

Τον Απρίλιο του 2017  ξεκίνησαν συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για όλους όσους εισέρχονται στην ΕΕ,  συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων πολιτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στη ζώνη Σένγκεν,.

Για να καταγραφούν οι μετακινήσεις πολιτών εκτός ΕΕ στο χώρο Σένγκεν και να επιταχυνθούν οι έλεγχοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σε νέο σύστημα καταχώρησης εισόδου/εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών  στις 30 Νοεμβρίου 2017. Οι νέοι αυτοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα αναμένεται να καταστούν πλήρως λειτουργικοί το αργότερο μέχρι το 2020.

Καταπολέμηση των ξένων μαχητών Τουλάχιστον 7.800 ευρωπαίοι από 24 χώρες έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες περιοχές  στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Europol. Αν και υπάρχει μείωση των μετακινήσεων, ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν αναμένεται να αυξηθεί εάν ο ISIS νικήσει στρατιωτικά ή καταρρεύσει.

Προκειμένου να ποινικοποιηθούν πράξεις όπως η εκπαίδευση ή τα ταξίδια για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και η οργάνωση ή η διευκόλυνση αυτού του ταξιδιού, η Ευρώπη θέσπισε νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία, μαζί με νέους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών.

Καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR)

Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις εκτός Ευρώπης είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις εθνικές αρχές τα στοιχεία των επιβατών τους, όπως ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, δρομολόγια και τρόπους πληρωμής.

Αυτές οι καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (PNR),χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και λοιπών εγκλημάτων. Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του,  διήρκησαν πέντε χρόνια με το Κοινοβούλιο να επιμένει σε δικλείδες για τη διασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (αποκάλυψη φυλετικής προέλευσης, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, υγείας ή γενετήσιου προσανατολισμού) και τη προστασία δεδομένων.

Ανακαλύψτε περισσότερα στον φάκελο για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών.

Ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας

Ο δράστης της επίθεσης στην αγορά των Χριστουγέννων στο Βερολίνο χρησιμοποίησε πολλαπλές ταυτότητες για να αποφύγει τις συνοριακές αρχές. Αυτό και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών (αστυνομία, δικαστήρια, υπηρεσίες πληροφορίες) στα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη πολλές βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται τώρα σε κανόνες που θα επιτρέψουν τη λειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων και την ταυτόχρονη διαβούλευση των διαφόρων συστημάτων.

Η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, υποστηρίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών ως κέντρου πληροφόρησης για την εγκληματικότητα στην ΕΕ. Τον Μάιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Europol για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και για τη δημιουργία ειδικών μονάδων όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2016).

Μείωση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ένα αποτελεσματικό μέτρο για το τέλος της τρομοκρατίας είναι η μείωση των εσόδων τους και η διακοπή του εφοδιασμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί οι χώρες της ΕΕ να εντοπίζουν τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και να εξετάζουν επίσης την εμπορία πετρελαίου, τσιγάρων, χρυσού, πολύτιμων λίθων και έργων τέχνης.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ολοκληρώσει την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία στενεύει τα περιθώρια για τις πλατφόρμες εικονικών νομισμάτων και τις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες.

Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018 για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακολουθώντας τις εκκλήσεις του ΕΚ για την παρακολούθηση εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, ώστε να αποφευχθεί η χρήση τους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα ένα παρατηρητήριο blockchain.

Επικίνδυνα όπλα στα χέρια πολιτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην καταλήγουν επικίνδυνα όπλα στα χέρια των λάθος ανθρώπων. Η αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα κλείνει τα νομικά κενά που επέτρεψαν στους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν ανακατασκευασμένα όπλα, για παράδειγμα στις επιθέσεις του Παρισιού το 2015. Απαιτείται από τα κράτη μέλη να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης, διατηρώντας εξαιρέσεις για τους κυνηγούς, τα μουσεία και τους συλλέκτες.

Το Κοινοβούλιο πιέζει επίσης για καλύτερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων αλλά και για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία

Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης

Οι περισσότερες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη διαπράχθηκαν από εγχώριους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, το Κοινοβούλιο πρότεινε μέτρα για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού στις φυλακές, στο διαδίκτυο μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

Το έργο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πεδίο συνεργασίας των κρατών μελών σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί των κ-μ αποφασίζουν από κοινού μια σειρά αντιτρομοκρατικών νόμων.

Η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βασίζεται σε τέσσερα σκέλη: την πρόληψη, την προστασία, την επιδίωξη και την ανταπόκριση. Το ισχύον πλαίσιο που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια 2015-2020, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Έχουν υπάρξει πολλές πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια και το σύστημα διαθέτει πολλούς παράγοντες, πληθώρα στρατηγικών και συνακόλουθες αλληλεπικαλύψεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για να προτείνει τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποτελεσματικότητας της αντίδρασης της ΕΕ στην τρομοκρατία.

Continue Reading

PASSPORT

O προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020

Editorial Team

Published

on

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει να προσδιορίσουν τον ακριβή αντίκτυπο των επιλογών τους από την άποψη της χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ. Η δράση της ΕΕ σε τομείς όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η στήριξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για τη συνοχή και της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ απαιτεί χρηματοδότηση βάση επιλογών. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να επιτύχει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δηλαδή να ποσοτικοποιήσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής.

Δεν πρόκειται για προτάσεις της Επιτροπής, αλλά για παραδείγματα βασισμένα σε ιδέες που συχνά διατυπώνονται σε δημόσιες συζητήσεις. Στόχος τους είναι να εστιάσουν κατάλληλα στον προβληματισμό, να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να παράσχουν αξιόπιστα στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πραγματοποίηση των σημαντικών μελλοντικών επιλογών.

Για παράδειγμα, εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν να τηρήσουν τη δέσμευση που διατυπώνεται συχνά για βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυτό θα κοστίσει από 20 έως 25 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών και έως 150 δισ. ευρώ εάν θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ. Πράγματι, κάθε πολιτική προτεραιότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, η στήριξη της κινητικότητας των νέων, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης, η τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και η υποστήριξη μιας ουσιαστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση για να γίνει πράξη.

Εκσυγχρονισμός και χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης εναλλακτικές επιλογές για τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ, μεταξύ άλλων, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους στόχους του προϋπολογισμού της ΕΕ και στον τρόπο χρηματοδότησής του. Επιπλέον, προτείνει δυνατότητες ενίσχυσης του δεσμού – που συχνά αναφέρεται ως «αιρεσιμότητα» – ανάμεσα στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών της.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα πολιτική συμφωνία σχετικά με έναν νέο και σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να αποδειχθεί ότι η Ένωση είναι έτοιμη να υλοποιήσει το εποικοδομητικό πολιτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην Μπρατισλάβα και στη Ρώμη.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013 όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – σε σημαντικούς τομείς, όπως η στήριξη επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη – δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών του Erasmus+ το 2021».

Εκτός του ότι είναι πολιτικά επιθυμητή, μια έγκαιρη συμφωνία αποτελεί επίσης επιτακτική ανάγκη σε πρακτικό επίπεδο. Οι εταίροι και οι δικαιούχοι χρηματοδοτήσεων της ΕΕ – από φοιτητές και ερευνητές μέχρι έργα υποδομών, υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας – καθώς και οι εθνικές και περιφερειακές αρχές χρειάζονται νομική και οικονομική ασφάλεια. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή των ηγετών σε συγκεκριμένα παραδείγματα των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε μια καθυστέρηση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ατυχής εμπειρία της καθυστερημένης έγκρισης του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ – που είχε ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των νέων προγραμμάτων και, κατά συνέπεια, στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης – δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Στους επόμενους μήνες, και το αργότερο στις αρχές Μαΐου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την επίσημη πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα συνεχίσει να ακούει τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων, μεταξύ άλλων, μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού για τις προτεραιότητες της ΕΕ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018.

Continue Reading

Latest

TECH6 hours ago

Πώς να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του Wi-Fi στο σπίτι σας

Στο σημερινό συνδεδεμένο κόσμο είναι σχεδόν αδιανόητη η καθημερινότητα χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο και για πρακτικούς λόγους τα περισσότερα νοικοκυριά...

BUSINESS TODAY10 hours ago

ΣΕΒΤ: Στρατηγική επιλογή η βιώσιμη ανάπτυξη

«Σήμερα που οι εξελίξεις στον κλάδο μας κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, σεβόμενη...

BUSINESS TODAY11 hours ago

Τριετές σχέδιο για “Πράσινες” επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ

Υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά...

INSIGHTS12 hours ago

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας

Για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο πρέπει να δομηθεί...

INSIGHTS14 hours ago

Η Ισπανία επιδιώκει επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα

Τελευταία, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας από μεγάλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, προσφορές κατατέθηκαν σε διεθνείς...

INSIGHTS16 hours ago

Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσωπών της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και εκπροσώπων Ελληνικών και Σερβικών επιχειρηματικών...

BUSINESS TODAY1 day ago

Πολυνίκης για άλλη μια χρονιά στα Tourism Awards 2018 το Porto Carras Grand Resort

Σε μια βραδιά γιορτής του Ελληνικού τουρισμού και μια λαμπρή τελετή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ,...

BUSINESS TODAY1 day ago

5 βραβεία για τη Nelios στα Greek Hospitality Awards

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε για τη Nelios ο εορτασμός των 10 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, αφού απέσπασε 5 συνολικά...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE