Connect with us

BUSINESS

Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

Published

on

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό, τον κλάδο που συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα το 18,5% του ΑΕΠ και αντίστοιχο ποσοστό θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου συνεδρίου Ελληνικού Τουρισμού, που διοργάνωσε η Τράπεζα Eurobank σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών από όλους τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς εκπροσώπους φορέων, ακαδημαϊκών κ.α.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank κ. Νίκου Καραμούζη και του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank κ. Πλάτων Μονοκρούσος παρουσίασε μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank για τις Ευκαιρίες, τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές του ελληνικού τουριστικού κλάδου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο και παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, είναι απαραίτητο όλοι να συμβάλλουν στην διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος.

Τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων στον Τουρισμό από το νέο ΕΣΠΑ και το νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε ο καθηγητής Αναστάσιος Ζαγοριανός, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Το τουριστικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία: βιωσιμότητα, επενδύσεις, ρευστότητα»  στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης και ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής, κ. Κώστας Βασιλείου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Με τους επιχειρηματίες του ελληνικού τουρισμού δεν είμαστε απλώς συνεργάτες. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Η συγκυρία είναι κατάλληλη και στο τραπεζικό σύστημα, αφήνουμε πίσω τη διαχείριση συνεχών κρίσεων και μπορούμε πλέον να στραφούμε στο κύριο αντικείμενό μας, στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Για την προοπτική της κοινής πορείας του τραπεζικού και του τουριστικού τομέα, επισημαίνω ως στρατηγικά ζητήματα τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών σχεδίων με γερό business plan και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες αλλά όχι μόνον γι΄ αυτές. Χρειάζεται αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων με αιχμή τη συνένωση δυνάμεων και την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Στο πεδίο αυτό, οι τράπεζες μπορούν να είναι ο καταλύτης. Για τη Eurobank, ο ελληνικός τουρισμός, οι μεγαλύτεροι συντελεστές του και οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν τη δική τους ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό της τουριστικής Ελλάδας βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει επιλέξει η Eurobank, αυτόν του «διαχρονικού, στρατηγικού, οικονομικού εταίρου του ελληνικού τουρισμού που στήριξε με συνέπεια και κατανόηση τις τουριστικές επιχειρήσεις παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το νέο τοπίο, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε: Να αναδείξουμε ένα δυνατό branding της χώρας, να βελτιώσουμε σημαντικά τις υποδομές, να διαμορφώσουμε ισχυρές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο, να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να επιταχύνουμε με σχέδιο την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με αιχμή το Ελληνικό και την Ανάβυσσο, να λύσουμε τα θέματα της έντονης εποχικότητας, να αναπτύξουμε δυναμικά το θεματικό τουρισμό, την κρουαζιέρα, την τουριστική κατοικία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό πλαίσιο για απόκτηση φορολογικής και μόνιμης κατοικίας από μη κατοίκους στην Ελλάδα αλλά και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση των επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου επεσήμανε: «Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, ευελπιστούμε ότι θα κλείσει και ο κύκλος της υπέρμετρης φορολόγησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τουριστική περίοδο και να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις απασχόλησης και την οικονομία με έσοδα. Είναι απολύτως αναγκαίο, η Κυβέρνηση να επαναφέρει τα επίπεδα της φορολογίας σε φυσιολογικά και ανταγωνιστικά επίπεδα και να προχωρήσει σε δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, την ταχεία διόρθωση και εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, την άρση κάθε μορφής γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδύσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, την πλήρη επίλυση των προβλημάτων χορήγησης βίζας και την διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας, ώστε να επανεκκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση, από το τραπεζικό σύστημα. Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που μπορεί άμεσα να δώσει απτά αποτελέσματα για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τους στόχους ανάπτυξης της χώρας».

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις έγιναν, τέλος, από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση όσον αφορά στη βιωσιμότητα, την επενδυτική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ειδικότερα ο κ. Γ.  Ρέτσος, ανέδειξε το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα του συνόλου του ελληνικού τουρισμού έχει πληγεί και πώς η συνεχιζόμενη τακτική της υπερφορολόγησης, επιβαρύνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι πλέον πρέπει να καταβληθεί υπερπροσπάθεια από όλους και να αναπτυχθεί ένα πλέγμα ισοδύναμων μέτρων που θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Παράλληλα, ο κ. Ε. Βασιλάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες και να υλοποιήσει ένα σωστό μείγμα πολιτικών και επιχειρησιακών σχεδίων ώστε να προσελκύσει τον απαραίτητο αριθμό επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων, ενώ ο κ. Γ. Παράσχης, αναφερόμενος στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, τόνισε πως όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν την έντονα αυξητική ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει άμεσα Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας να επωφεληθούν από αυτό αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα.

Από πλευράς της Eurobank ο κ. Κ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων και στον κλάδο του τουρισμού που θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και κυρίως  την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

BUSINESS

Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα από τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Published

on

Ενώ ακόμα και παραδοσιακά πετρελαϊκές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, περνούν σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, η οποία έχει σπουδαίο ενεργειακό δυναμικό, παραμένει  ένα δυσάρεστο γεγονός. Το υπάρχον ενεργειακό πλέγμα δεν είναι ούτε αποτελεσματικό, ούτε αποδοτικό, ούτε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Οι συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 84,8% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καταλαμβάνει μόλις το 15,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

Το ενεργειακό ισοζύγιο, συνεπώς, της Ελλάδας παραμένει δυσανάλογο σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο «σκοτεινή» αν συνυπολογίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την εκτεταμένη χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας και το κόστος τους το οποίο θα έπρεπε να ενσωματωθεί σε μια ολοκληρωμένη Μελέτη Κόστους – Οφέλους (Cost-Benefit Analysis) της Ελληνικής Οικονομίας. Ιδίως, αν λάβει κανείς υπόψη ότι, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας έχει προσφέρει τα μάλα εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως σε όλους τους τομείς των βιώσιμων μεταφορών (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα με εναλλακτικά καύσιμα), το σχετικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη κατανάλωση καυσίμων μεταφορών στην Ελλάδα παραμένει λιγότερο από 2,0%, τότε αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι η χώρα μας, και σε αυτή την περίπτωση δεν αξιοποιεί όχι μόνο τους φυσικούς, αλλά ούτε και τους ανθρωπίνους πόρους της.

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να σχεδιαστεί μια έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο, προσιτό, ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακό σύστημα, όπως αποτυπώνεται στο Στόχο7 της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ρητώς ένα σύνολο διατάξεων, ικανών να αποδεσμεύσουν τη χώρα από την υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και να σχεδιάσει πολιτικές ικανές να απορροφήσουν τα διαθέσιμα διεθνή και ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Antonio Guterres, οι δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος θα ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε 37 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επεσήμανε ότι «εάν οι χώρες ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες τους να αυξήσουν την ηλιακή και αιολική ενέργεια και τα πράσινα κτίρια, να εγκαταστήσουν καθαρότερες μεταφορές και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για τα απόβλητα, τότε υπάρχει επενδυτικό δυναμικό 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030».

Πέρα από το διεθνές πεδίο, στην Ελλάδα «ανοίγονται» νέες επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από τα διαθέσιμα οικονομικά και επενδυτικά μέσα που προσφέρονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται προς διευκόλυνση της μετάβασης της ΕΕ σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία είναι ποικίλα. Οι επενδύσεις σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακών υποδομών θα αγγίξουν τα 873 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ επενδύει περίπου 918 εκατ. ευρώ στην ενεργειακή απόδοση για βελτιώσεις στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, καθώς και στην υψηλή απόδοση συμπαραγωγής και τηλεθέρμανσης, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην έξυπνη ενεργειακή υποδομή. Καθώς πρόκειται εν προκειμένω για μικρά κονδύλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα υποστηρίζει, επιπλέον, με τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ την έρευνα και την καινοτομία σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» τη περίοδο 2018-2020 θα διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενέργεια και τη κλιματική αλλαγή, με το συνολικό ποσό να μπορεί να ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η χρηματοδοτική ανάγκη έρχεται να τονιστεί και από την Υψηλού Επιπέδου Συνδιάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης (High-level conference: Financing sustainable growth) που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2018 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Διάσκεψη θέτει σε εφαρμογή τη στρατηγική της ΕΕ για μια πιο πράσινη και καθαρή ενέργεια, ενώ μέσω του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτυγχάνεται ο αναπροσανατολισμός των ροών κεφαλαίων με την ΕΕ να δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της σε δράσεις άμεσα συναφείς με το κλίμα και να επεκτείνει τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων 2.0 μέχρι το 2020 αυξάνοντας τους επενδυτικούς στόχους στα 500 δισ. ευρώ.

Προσφέρονται, ως εκ τούτου, στην Ελλάδα ποικίλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Απαιτείται μόνο ο κατάλληλος μεσοπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που να συνοδεύονται από ισχυρή πολιτική βούληση. Επιπλέον, στην ενεργειακή μετάβαση καίριο ρόλο θα διαδραματίσουν οι ενεργειακές αγορές, η συμπεριφορά των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ μοχλός για τη μετάβαση θα είναι αδιαμφισβήτητα η εκπαίδευση και οι επενδύσεις.

Continue Reading

BUSINESS

Υπάρχει επιτυχημένος τρόπος ψηφιακού μετασχηματισμού μιας επιχείρησης;

Published

on

Παρά τους τεράστιους πόρους που δαπανώνται από τον ιδιωτικό τομέα για προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στοχεύει στο να βοηθήσει τα ανώτερα στελέχη να αποφύγουν τα συνηθισμένα λάθη, κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις. Η Ψηφιακή Επιχείρηση: Η μετάβαση από τον πειραματισμό στον μετασχηματισμό είναι ένας πρακτικός οδηγός για τον σχεδιασμό, τη δομή και την αλληλουχία επιτυχημένων προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το χρόνο πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν από εταιρείες παγκοσμίως για τις προσπάθειές τους για ψηφιακό μετασχηματισμό και παρόλα αυτά, μόνο το 1% αυτών των προσπαθειών θα επιτύχει ή θα υπερβεί τις προσδοκίες τους.

Πέρυσι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε το έργο Digital Enterprise σε συνεργασία με την Bain & Company για να βοηθήσει τις εταιρείες να κατανοήσουν πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιτυχημένα προγράμματα ψηφιακών μετασχηματισμών.

Σύμφωνα με τον Mehran Gul, Πρόεδρο του προγράμματος για ψηφιακές επιχειρήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «Τα στελέχη συχνά εστιάζουν τόσο στο δικό τους τομέα όσο και στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες αυτού που κάνουν και δεν συνειδητοποιούν ότι οι πιο εντυπωσιακές ιδέες και προκλήσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο μπορεί να προέρχονται έξω από τη δική τους βιομηχανία. Βοηθάμε τα στελέχη να κάνουν ένα βήμα πίσω, να διευρύνουν το περιφερειακό τους όραμα και να αρχίσουν συνομιλίες με ηγέτες από άλλες βιομηχανίες σχετικά με τις προοπτικές και τις εμπειρίες τους».

Η ομάδα εργασίας διαπίστωσε ότι, ενώ οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα brands που απέτυχαν να ακολουθήσουν-  BlackBerry, Kodak, Blockbuster – υπάρχουν επίσης παραδείγματα επιτυχημένης επανεμφάνισης που αποδεικνύουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αν και σκληρός, δεν είναι αδύνατος. Το Netflix πέρασε διαδοχικά κύματα εξέλιξης για δύο δεκαετίες, μεταμορφώνοντας από μια παραδοσιακή υπηρεσία DVD-by-mail στην μεγαλύτερη υπηρεσία online streaming βίντεο στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των συνδρομητών Netflix στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον όλους τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης, φτάνοντας το 73% όλων των νοικοκυριών. Η Dominos, που ιδρύθηκε το 1960, άρχισε να πραγματοποιεί βασικές επενδύσεις σε αναβαθμίσεις τεχνολογίας το 2001 και είναι πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Dominos έχει πάει από μια εταιρεία πίτσας ως μια εταιρεία τεχνολογίας που συμβαίνει να κάνει πίτσα.

«Η κατανόηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των δυνατοτήτων του έχει εξελιχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο μέσω αυτής της εργασίας. Ενώ μεγάλο μέρος της τεχνολογίας είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ η πραγματική πρόκληση έγκειται στην ικανότητα αλλαγής των επιχειρηματικών μοντέλων και στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε για να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό που προσφέρουμε. Και αυτό εξαρτά την ψηφιακή επιτυχία από την ηγεσία και τις δυνατότητές της.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα επιτυχημένα προγράμματα μετασχηματισμού υποδηλώνουν ότι, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στις μεμονωμένες εμπειρίες, εμφανίζονται μερικά κοινά θέματα. Οι επιτυχημένες εταιρείες αφομοιώνουν ψηφιακές στρατηγικές που μπορούν να αναπτυχθούν με αβεβαιότητα και να επιτύχουν μέσα από μια λογική «δοκιμής και μάθησης».

Αντί να επικεντρώνονται σε αυτά που πωλούν, εστιάζουν στις ανάγκες του πελάτη που εξυπηρετούν και συνεχίζουν να επανασχεδιάζουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτές τις ανάγκες. Επενδύουν στην ανάπτυξη συστημάτων, τεχνολογίας και ταλέντων που μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους ψηφιακούς τους στόχους. Τέλος, εστιάζουν στην εφαρμογή για να εξασφαλίσουν ότι τα επιτυχημένα πειράματα λειτουργούν και σε πραγματικές συνθήκες.

Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να κάνει η τεχνολογία αλλά πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην τεχνολογία. Δεν είναι μόνο τα ρομπότ. Είναι οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να πειραματιστούν με το καινούργιο.

Αυτό είναι που άλλαξε σήμερα σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένα, τεχνολογία και υπολογιστική ισχύ. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτό, αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους τόσο γρήγορα και τόσο ριζικά.

Continue Reading

BUSINESS

Διαχείριση της ανάπτυξης και των επιπτώσεων του αστικού τουρισμού

Published

on

Η διαχείριση των αυξανόμενων ροών του αστικού τουρισμού και των επιπτώσεών τους στις πόλεις και τους κατοίκους, είναι το αντικείμενο μιας νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο διαχείρισης του τουρισμού σε αστικούς προορισμούς προς όφελος τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων.Προτείνει έντεκα στρατηγικές και 68 μέτρα για την κατανόηση και τη διαχείριση της αύξησης των επισκεπτών.

Η πρόσφατη ανάπτυξη του αστικού τουρισμού απαιτεί από τον κλάδο να εξασφαλίσει βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές που ελαχιστοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις του τουρισμού στη χρήση των φυσικών πόρων, των υποδομών, των μεταφορών, καθώς και στον κοινωνικοπολιτισμικό του αντίκτυπο.Οι αυξανόμενες αναφορές αρνητικών αντιλήψεων μεταξύ των τοπικών πληθυσμών έναντι των επισκεπτών, λόγω του υπερπληθυσμού, του θορύβου και άλλων ζητημάτων, έχουν οδηγήσει στη διάδοση όρων όπως ο «υπερτουρισμός» και «τουρισμοφοβία» στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι, “Η διακυβέρνηση είναι το κλειδί.Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο αστικός τουρισμός είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο ζήτημα από αυτό που αναγνωρίζεται συνήθως.Πρέπει να θέσουμε έναν βιώσιμο οδικό χάρτη για τον αστικό τουρισμό και να θέσουμε τον τουρισμό στην ευρύτερη αστική ατζέντα. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές κοινότητες θα δουν και θα επωφεληθούν από τις θετικές πτυχές του τουρισμού.”

Η έκθεση περιλαμβάνει ανάλυση των αντιλήψεων των κατοίκων για τον τουρισμό σε οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις: το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, τη Λισαβόνα, το Μόναχο, το Σάλτσμπουργκ και το Ταλίν, προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι προκλήσεις διαχείρισης του επισκέπτη σε αστικές περιοχές, ιδιαίτερα η σχέση μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών.

“Δεν υπάρχει ενιαία λύση για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. Αντ ‘αυτού, ο τουρισμός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη σε όλη την πόλη “, καταλήγει ο Dr. Ko Koens. Η έκθεση συνιστά ένα κοινό στρατηγικό όραμα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, φέρνοντας μαζί τους κατοίκους και τους επισκέπτες και υιοθετώντας προσεκτικό σχεδιασμό που σέβεται τα όρια της χωρητικότητας και τις ιδιαιτερότητες κάθε προορισμού. «Η συμμετοχή και η υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής είναι καθοριστική για την επίτευξη βιώσιμου τουρισμού», εξηγεί ο καθηγητής Albert Postma. Η οικοδόμηση κοινής ευθύνης μεταξύ των άμεσα ή έμμεσα συμμετεχόντων στην ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE