Connect with us

INSIGHTS

H τιμή του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Published

on

Φαίνεται ότι δε μπορεί να περάσει μια μέρα χωρίς να γίνει κάποια αναφορά στα νέα σχετικά με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου και τις δυνητικές επιπτώσεις αυτής στην αμερικάνικη και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στον κλάδο πετρελαιοειδών και αερίου.

Για να διευκολύνουμε την κατανόηση του μεγάλου όγκου πληροφοριών που έχουμε στην διάθεση μας, αναλύουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στα ακόλουθα θεμελιώδη θέματα.

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου άλλαξαν τόσο ξαφνικά; Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση ή στην αυξημένη προσφορά; Ή μήπως ο συνδυασμός των δύο οδήγησαν στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών τιμών;

Η σωστή απάντηση είναι ο συνδυασμός και των δύο. Οι αυξομειώσεις των τιμών είναι το καθαρό αποτέλεσμα των εξής: της χαμηλότερης από την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ζήτησης και της αξιοσημείωτης αύξησης της προσφοράς.

Από την πλευρά της ζήτησης, τον Ιούλιο του 2014 η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (Energy Information Administration – EIA), ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) και ο Οργανισμός εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (Organization of the Petroleum Exporting Countries-OPEC) προέβλεπαν ότι η αύξηση του πετρελαίου παγκοσμίως για το 2015 θα ήταν κατά μέσο όρο 1,7%. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες μειώθηκαν στο μόλις 1,1% έως το Δεκέμβριο του 2014, παρά του επικρατούντος περιβάλλοντος χαμηλών τιμών που τυπικά θα ευνοούσε την αύξηση της ζήτησης. Ένας λόγος για τη μη μεταβολή της ζήτησης στις χαμηλές τιμές είναι η αυξανόμενη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με άλλα κορυφαία παγκόσμια νομίσματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δείκτης Τιμών του αμερικάνικου δολαρίου έχει αυξηθεί σχεδόν 15% σε 97,4 από τον Ιούλιο του 2014. Ένα δυνατότερο δολάριο κάνει το εκπεφρασμένο σε δολάρια αργό πετρέλαιο ακριβότερο για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν ξένο νόμισμα. Συνεπώς, ενώ οι Η.Π.Α απολαμβάνουν το πλήρες προνόμιο των χαμηλών τιμών, πολλές άλλες χώρες απολαμβάνουν μόνο μέρος της μείωσης των τιμών, δίνοντάς τους μικρότερο λόγο για να καταναλώσουν περισσότερα προϊόντα πετρελαίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, η σταθερή τιμή του πετρελαίου στα 100$/βαρέλι για αρκετά χρόνια οδήγησε σε τεράστια αύξηση της παραγωγής σε πολλές χώρες. Η παραγωγή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής συμπυκνωμένου ακατέργαστου φυσικού αερίου, αυξήθηκε περισσότερο από 2MMbbl/d, από το 2012 ως το 2014.Η αύξηση της εγχώριας προσφοράς αντιστάθμισε τις καθαρές εισαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώνοντάς τις από τα 8,5 MMbbl/d σε λιγότερο από 7 MMbbl/d το 2014. Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία, το Ιράκ και ο Καναδάς προσέθεσαν σχεδόν 1MMbbl/d συνολικά κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου των δύο αυτών χρόνων.

Συνολικά το 2014, η αύξηση της παραγωγής ύψους 1,9% ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης του 1%, οδηγώντας σε συσσώρευση αποθέματος 500 χιλιάδων bbl/d με πρόβλεψη για επιπλέον 400 χιλιάδες bbl/d για το 2015.

Είναι ο OPEC διατεθειμένος να περιμένει μέχρι οι παραγωγοί υψηλού κόστους να απομακρυνθούν; Ή θα περικόψει την παραγωγή;

Όταν οι τιμές πετρελαίου πρωτοξεκίνησαν να πέφτουν, πολλοί σκέφτηκαν ότι τα μέλη του OPEC ίσως συμφωνήσουν να περικόψουν την παραγωγή για να υποστηρίξουν τις τιμές. Ωστόσο, τα μέλη απέρριψαν αυτή την ιδέα στην προγραμματισμένη τους συνάντηση το Νοέμβριο του 2014, αφήνοντας τον επίσημο στόχο του OPEC για την παραγωγή του αργού πετρελαίου αμετάβλητο στα 30 MMbbl/d. Εξαιτίας αυτού, η αγορά απάντησε με άμεση μείωση 10% στην τιμή του WTI αργού πετρελαίου.

Γιατί δε θα μπορούσαν τα μέλη του OPEC να συμφωνήσουν σε μία στρατηγική απάντηση παρόλο το επείγον της κατάστασης; Οι αντιτιθέμενες απόψεις δύο διαφορετικών παραγόντων είναι αυτές που χωρίζουν το στρατόπεδο.

Το δημοσιονομικό εξισορροπητικό κόστος είναι η τιμή που οι παραγωγοί του OPEC θα πρέπει να λάβουν για το πετρέλαιό τους έτσι ώστε να εξισορροπήσουν τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι βασίζονται ιδιαιτέρως στα έσοδα από το πετρέλαιο. Όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από το δημοσιονομικό εξισορροπητικό κόστος, οι οικονομίες που εξάγουν πετρέλαιο πρέπει να καλύπτουν το έλλειμμα αποσύροντας ταμειακά διαθέσιμα ή μειώνοντας δαπάνες. Χώρες όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία έχουν υψηλά κοινωνικά κόστη και χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου δεν τις θέτει μόνο κάτω από οικονομική πίεση αλλά επίσης, δυνητικά απειλεί τη σταθερότητα των κυβερνήσεών τους, εάν δε μπορούν να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Αυτοί οι φόβοι τις κάνουν περισσότερο διαλλακτικές στο «να αποδεχθούν την ήττα τους» και να περικόψουν την παραγωγή για να αυξήσουν τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, άλλα μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν ένα έλλειμμα για πολλούς μήνες. Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική κατάρρευση, αλλά η μακροπρόθεσμη απώλεια του μεριδίου της αγοράς.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, έχουν λειτουργήσει εις βάρος τους σε κάποιες περιπτώσεις . Οι τιμές της τάξης των $100/bbl έχουν συμβάλει στη μεγάλη ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική. Σήμερα, ο αυξημένος όγκος της ασυνήθους παραγωγής στις Η.Π.Α. και στον Καναδά αλλάζει τη δυναμική εισαγωγών/εξαγωγών και μειώνει την εμπιστοσύνη των δυτικών χωρών στους παραγωγούς του OPEC.

Αντί να ενεργούν προς υπεράσπιση των τιμών, οι παραγωγοί-μέλη του οργανισμού από τον Περσικό κόλπο, με οδηγό τη Σαουδική Αραβία, προσπαθούν να υπερασπιστούν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς τους. Στοιχηματίζουν ότι επειδή είναι οι χαμηλότερου κόστους παραγωγοί και μέλη του OPEC, τελικά θα κυριαρχήσουν έναντι των παραγωγών υψηλότερου κόστους. Πράγματι, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi έχει δηλώσει ότι το βασίλειο δε θα παρέμβει για να υποστηρίξει τις τιμές. «Εάν η τιμή πέσει στα 20$, 40$, 50$, 60$, αυτό είναι άσχετο… Δεν συμφέρει τους παραγωγούς -μέλη του OPEC να μειώσουν την παραγωγή τους όποια και αν είναι η τιμή».

Ωστόσο, η ανάπτυξη στον τομέα του συμβατικού πετρελαίου γενικά απαιτεί πολλά χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής προτού τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου παραχθούν. Οι σημερινές χαμηλές τιμές μπορεί να μην αρκούν για να περιορίσουν τα πολυάριθμα έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι συμβαίνει στην Κίνα, τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια ανάπτυξη; Εξισορροπεί την οικονομία της ή έχει ξεκινήσει μια οδυνηρή διόρθωση;

Το 2014, η οικονομία της Κίνας είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, σημειώνοντας περαιτέρω μείωση από το 7,7% που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που είχε τα τελευταία 24 χρόνια. Το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η οικονομία είχε αυξηθεί από τον προηγούμενο χρόνο κατά 7,3%, το οποίο ήταν ελαφρώς καλύτερο από αυτό που περίμεναν οι επενδυτές, αλλά ωστόσο ενδεικτικό της συνεχιζόμενης ύφεσης. Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα πέσει κάτω από το 7% το 2015.

Αυτό εγείρει ερωτήσεις για την μελλοντική ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα. Στο παρελθόν, η Κίνα εστίαζε στην υποδομή και σε επενδυτικά σχέδια, γεγονός που την κατέστησε τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς εισήγαγε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην τιμή της αγοράς – όσο υψηλή και αν ήταν αυτή. Η μετάβασή της όμως σε μια οικονομία περισσότερο προσανατολισμένη στον καταναλωτή μπορεί να την καταστήσει περισσότερο ευάλωτη στις τιμές στο μέλλον. Ανεξάρτητα από αυτό, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου πρέπει να παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα, καθώς σε αυτήν αποδίδεται το 55% της συνολικής ανάπτυξης στην κατανάλωση πετρελαίου διεθνώς από το 2005 έως το 2013.

Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά το 2015 και το 2016;

Το 2014, τα καινούργια έργα από χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC (που παρήγαγαν 25 χιλ bbl/d το καθένα) συνολικά αύξησαν την προσφορά κατά 2,3 ΜΜbbl/d. Αυτές οι προσπάθειες επεκτάθηκαν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και σε τρόπους παραγωγής, από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της Βραζιλίας στις περιοχές Roncandor, Parque, Iracema Sapinhoa μέχρι το Μεξικό, την Ρωσία και τον Καναδά. Αυτές οι αυξήσεις στην προσφορά απέκλεισαν τα πολυάριθμα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ .Ο OPEC επίσης συνέβαλε στην αύξηση της προσφοράς προσθέτοντας ακόμα 1,4 ΜΜbbl/d καινούργιας παραγωγής πετρελαίου το 2014.

Το 2015, σύμφωνα με την ανάλυση της Deloitte «Deloitte MarketPoint Analysis» νέα έργα θα μπορούσαν να αποφέρουν 1,835MMbbl/d σε καινούργια προσφορά. (1,2MMbbl/d από τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του OPEC και 0,635MMbbl/d από τα μέλη του OPEC) Αυτά τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι απίθανο να σταματήσουν ακόμα και στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών τιμών. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ανάλυση προβλέπει επιπλέον παραγωγή 2,676-3,434 MMbbl/d από παραγωγούς που δεν είναι μέλη του OPEC και 0,759 MMbbl/d από μέλη του OPEC το 2016.

Τα τελευταία 2 χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό περίπου 1MMbbl/d. Αυτή η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί το 2015, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Παρόλο που η πρόσφατη μείωση στην τιμή του αργού πετρελαίου έχει συρρικνώσει τους κεφαλαιακούς προϋπολογισμούς των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, κάποιοι έχουν καταφέρει να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη κάτω από $40/bbl μέσω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και καλύτερης οικονομίας στα έργα σχιστόλιθου. Κατά συνέπεια, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα παρά τις χαμηλές τιμές, και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Μονολότι δεν υπάρχει ομοφωνία για τον βαθμό με τον οποίο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, πολλοί αναλυτές αναμένουν μείωση της τάξης των 300-500 χιλ bbl/ d σε σχέση με το 2014.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο υπάρχει 4%-5% απώλεια στην παραγωγή από φυσική εξάντληση του πετρελαίου. Επομένως, η προστιθεμένη παραγωγή πρέπει να ισούται με αυτό το ποσό εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο, χωρίς δηλαδή να υπάρξει καθόλου επιπλέον ανάπτυξη.

Θα σταθεροποιηθεί ο κλάδος μετά το 2016;

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, από το 2016 η ζήτηση θα αυξηθεί πιο γρήγορα από την προσφορά. Οι χαμηλές τιμές τα επόμενα χρόνια πιθανόν να αναστείλουν την επένδυση σε νέα έργα – ειδικά στα έργα εκείνα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια συζήτησης ή στο στάδιο σχεδιασμού. Επίσης, αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση, εξαιτίας της ελαστικότητας της τιμής, περισσότερο από ότι αναμένεται.

Πώς θα είναι το μέλλον το 2020;

Λαμβάνοντας υπόψη το πώς οι μεταβλητές που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες της αγοράς, το μοντέλο για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου (Deloitte MarketPoint World Oil Model) παρέχει μια εικόνα για το πού θα κατευθυνθούν οι τιμές. Τα ευρήματα από το μοντέλο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Βάσει των εκτιμήσεων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας , η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να υπερβαίνει τη ζήτηση το 2015 κατά περίπου 400 χιλ/bbd. Αυτή η υπόθεση προέρχεται από την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής το πρώτο μισό του 2015, καθώς πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν έργα σκεπτόμενοι ότι είναι αργά για αλλαγή πορείας και επειδή τα αντισταθμιστικά συμβόλαια που βρίσκονται κοντά στην λήξη, τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την παραγωγή παρά τις μη κερδοφόρες συνθήκες της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα $40bbl.Υπήρχαν πολλά χρονικά διαστήματα τα τελευταία 25 χρόνια κατά τα οποία οι τιμές είχαν μειωθεί πολύ περισσότερο από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, στη σημερινή αγορά, κάποιες από τις πολύ χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν είναι απίθανο να επανεμφανιστούν, τουλάχιστον σε σταθερή βάση. Εφόσον οι αγορές πετρελαίου έχουν την τάση αυτοδιόρθωσης, οι δυνάμεις της αγοράς θα κατευθύνουν σε μια προσαρμογή, κυρίως μέσα από χαμηλές τιμές, που θα προκαλέσουν περισσότερη ζήτηση, θα μειώσουν την οριακή και υψηλού κόστους προσφορά και θα ενθαρρύνουν την εξάντληση της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστορικά χαμηλές τιμές δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν για περισσότερο από 3 έως 12 μήνες, απουσία άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ζήτηση.

Εάν αυτό το περιβάλλον χαμηλών τιμών διατηρηθεί, όπως αναμένεται, και τους πρώτους 6 μήνες του 2015, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση από πλευράς ζήτησης που θα γίνει αισθητή τους επόμενους 6 μήνες του 2015. Αυτή είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία οι περικοπές στον αριθμό των έργων γεώτρησης σχιστόλιθου, τα αντισταθμιστικά συμβόλαια που λήγουν και άλλες ασφυκτικές συνθήκες σε σχέση με την παραγωγή θα αρχίσουν να έχουν μια πιο εμφανή επίδραση στην ανάπτυξη της παραγωγής και στην αντίληψη της αγοράς.

Κατά συνέπεια, η ανάλυση της Deloitte MarketPoint προβλέπει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα αυξηθούν το δεύτερο μισό του 2015, αυξάνοντας την μέση ετήσια τιμή πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, προβλέπει ότι η μέση τιμή WTI το 2015 θα φτάσει τα $62/bbl και θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια μέχρι να φτάσει ένα καινούργιο σταθερό εύρος $75-$80/bbl (συνδυαστικά WTI και Brent παγκόσμια τιμή αργού πετρελαίου) το 2018. Αυτή η καινούργια τιμή ισορροπίας είναι περίπου $20/bbl χαμηλότερη από το σημείο σταθερής κατάστασης που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια επειδή αντανακλά 2 νέες καταστάσεις στην αγορά.

Πριν την «επανάσταση του σχιστόλιθου», υπήρχε ένα πριμ 10-20$/bb λόγω χαμηλών προσβάσιμων αποθεμάτων. Με την πρωτόγνωρη αφθονία πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη στις ΗΠΑ και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές διεθνώς, αυτό το πριμ έχει μειωθεί λόγω σπανιότητας.

Οι παραγωγοί σε περιοχές υψηλού κόστους, όπως τα Καναδικά αμμώδη πεδία και συγκεκριμένα αμερικάνικα πεδία πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη, έχουν συνεχίσει να βελτιώνουν τα περιθώρια κέρδους τους μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες. Παρόλο που τα περιθώρια τους θα είναι χαμηλότερα στο νέο περιβάλλον ισορροπίας της τιμής, θα είναι ικανοί να λειτουργούν με κέρδος.

Η πρόβλεψη του μοντέλου Deloitte MarketPoint World Oil Model αποτελεί μόνο μια πιθανότητα ανάμεσα σε πολλά πιθανά ενδεχόμενα. Αλλαγές στις υποθέσεις όπως το μέγεθος της ανταπόκρισης της ζήτησης, καθώς και στην τροχιά της ανάπτυξης της παραγωγής πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη θα άλλαζε σημαντικά αυτή την εικόνα. Με αμελητέες αλλαγές στη ζήτηση ή στην παραγωγή τους επόμενους 12 με 18 μήνες, η μέση τιμή μπορεί να ήταν χαμηλότερη και η ανάκαμψη θα μπορούσε να πάρει σχήμα «U» ενισχύοντας τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου μέσω τιμής να μειώσουν την παραγωγή.

Δυνάμεις που πιθανόν να οδηγήσουν την τιμή σε άνοδο περιλαμβάνουν απροσδόκητα γεγονότα που επηρεάζουν την προσφορά ή η αντίληψη ότι υπάρχουν χαμηλά αποθέματα. Ωστόσο, καθώς οι αγορές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα κυκλικές, τείνουν να κάνουν υπερβάσεις ή να υποβαθμιστούν από τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές. Το σημερινό ύψος τιμών έχει ή σύντομα θα έχει περιορίσει πολλά σχέδια ανάπτυξης. Αυτά θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν στο μέλλον μόλις οι τιμές γίνουν πιο ευνοϊκές, ωστόσο η καθυστέρηση τους μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε μια νοοτροπία ύπαρξης χαμηλων αποθεμάτων πολύ πιο σύντομα από ότι αναμένεται.

Ιστορικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ανθεκτικός. Οι τιμές του πετρελαίου σπάνια είναι σταθερές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ο κλάδος έχει δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται και να ευημερεί στις αλλαγές. Ακόμη και μετά την ανάλυση των βασικών αρχών της αγοράς καθώς και άλλων συνισταμένων, το ερώτημα παραμένει: θα συνεχίσει η ζήτηση να είναι ίδια ή θα αυξηθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου; Θα γίνουν οι εταιρείες πιο αποδοτικές οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές ισορροπίας για τα αμερικανικά σχιστολιθικά πεδία; Πώς θα αλλάξουν οι διεθνείς/πολιτικές συνθήκες;

Παρόλο που οι προβλέψεις μπορούν να μας διευκολύνουν στο να σκεφτούμε τα διαφορετικά ενδεχόμενα, το μέλλον δεν είναι ποτέ προβλέψιμο. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι: πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα χρειαστεί να κάνουν περικοπές και να καθορίσουν το πώς μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Οι πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν αυτό τον χρόνο για να βελτιωθούν συνεχίζοντας να εστιάζουν σε:

  • Αυξημένη απόδοση και αποτελεσματικότητα μέσω της επιχειρηματικής διαδικασίας ή/ και την βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Στρατηγικές και λειτουργικές βελτιώσεις
  • Μειωμένες ή/ και αναθεωρημένες κεφαλαιακές δαπάνες
  • Αναβαθμίσεις χαρτοφυλακίου μέσω εξαγορών ή/ και εκποιήσεις
  • Επένδυση σε εξειδικευμένο προσωπικό

INSIGHTS

9ο Συνέδριο Ηγεσίας 2018

Editorial Team

Published

on

Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ηγεσίας και τη Mercedes-Benz Ελλάς διοργάνωσαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο 9th   Leadership Forum 2018 με τίτλο «Συζητώντας με τους Nέους για Επαγγελματικές Ευκαιρίες και Επιχειρηματικότητα» στις εγκαταστάσεις της Mercedes-Benz Ελλάς στη Ν. Κηφισιά.

«Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Mercedes-Benz Ελλάς είναι δεδομένη, το ίδιο και η …«αδυναμία» της στη νεολαία, την οποία πάντα υποστηρίζει με ενέργειες mentoring, job pairing, πρακτικής άσκησης κ.α. Άλλωστε και το 1ο Συνέδριο Ηγεσίας το 2014 είχε διενεργηθεί στην εταιρεία μας και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία, οπότε όταν συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης του 9ου Leadership Forum στην Επιτροπή Ηγεσίας του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη: Το Συνέδριο αυτό θα το φιλοξενούσαμε εμείς, στις εγκαταστάσεις μας!» δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς κος Ι. Καλλίγερος.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 230 νέοι άνθρωποι με την συντριπτική πλειοψηφία τους να μην υπερβαίνει την ηλικία των 25 ετών. Προέρχονταν από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που αποδεικνύει το πάθος των νέων ανθρώπων για γνώση, εμπειρίες και προσωπική εξέλιξη.

Μετά τον θερμό χαιρετισμό που απηύθυναν στους Συνέδρους ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κος Σίμος Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηγεσίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κος Αρτέμης Μυρόπουλος και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κος Γιάννης Καλλίγερος, ανέβηκαν στο βήμα συνολικά εννέα ομιλητές οι οποίοι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Στην πρώτη, πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα πέντε ανώτατα στελέχη σημαντικών Ελληνικών εταιριών (Κ. Αλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Domotel Hotels & Resorts, Σ. Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly S.A.C.I, Β. Ραμπάτ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Xerox Hellas A.E.E & T. Τούντα, Αν. Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργανωσιακής Μάθησης, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς και Ι. Καλλίγερος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes-Benz Ελλάς) ανέλυσαν το πώς διαμορφώνεται σήμερα το εταιρικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τι αναζητούν οι επιχειρήσεις από τα νέα στελέχη τους και τέλος ποιες είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις για την εξέλιξη ενός στελέχους σε μία μεγάλη επιχείριση.

Στη δεύτερη ενότητα, τέσσερις ξεχωριστές προσωπικότητες περιέγραψαν τις προσωπικές τους διαδρομές προς την επιτυχία, παραδέχτηκαν τις αποτυχίες τους και τον τρόπο που τις διαχειρίστηκαν και τις αξιοποίησαν, ώστε σε συνδυασμό με τα έμφυτα χαρίσματά τους να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα. Ο Χαβιέρ Τσάβι Πασκουάλ, Προπονητής ΚΑΕ Παναθηναϊκού – Superfoods και ο Γιώργος Λαζαρίδης, Πρωταθλητής Ελλάδας στο τένις με αμαξίδιο, από τον αθλητικό χώρο. Ο Σταύρος Τσομπανίδης, ιδρυτής της PHEE από το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και  η Μάγδα Αγραφιώτη, Procurement & Facilities Manager της Mercedes-Benz Ελλάς, από το χώρο των στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Συντονιστής και των δύο ενοτήτων ήταν ο διακεκριμμένος επιχειρηματίας Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Metro A.E., Πρόεδρος του ECR, της Ελληνικής Επιτροπής Λιανεμπόρων και Προμηθευτών, εκ μέρους των λιανεμπόρων, Μέλος Δ.Σ του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων), ο οποίος έδωσε το ρυθμό στις εμπνευσμένες παρουσίασεις των ομιλητών.

Στη δεξίωση που ακολούθησε το απόλυτα επιτυχημένο 9th Leadership Forum, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε προσωπικό επίπεδο με όλους τους ομιλητές και να εκφράσουν προσωπικούς τους προβληματισμούς, ερωτήσεις και όνειρα ενώ απόλαυσαν τη γκάμα μοντέλων της Mercedes-Benz που κοσμούσαν το χώρο.

Continue Reading

INSIGHTS

Εμπορικοί πόλεμοι: πώς αντιδρά η ΕΕ σε αθέμιτους δασμούς

Editorial Team

Published

on

©AP Images/European Union-EP

Από προσφυγές στον ΠΟΕ μέχρι και εμπορικούς πολέμους, η ΕΕ έχει πολλά μέτρα στη διάθεσή της για να προστατευτεί από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η οικονομία της ΕΕ στηρίζεται στο ελεύθερο εμπόριο και σε ορισμένες περιπτώσεις υπονομεύεται από χώρες που επιβάλλουν άδικους δασμούς στα προϊόντα της ή που πωλούν τα εμπορεύματά τους σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές. Ωστόσο,  η ΕΕ μπορεί να προστατευτεί με διάφορους τρόπους από τέτοιες πρακτικές.

Διαιτησία – ο ρόλος του ΠΟΕ

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της περιλαμβάνονται στα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που εργάζεται για τη διασφάλιση ενός συστήματος διεθνών συναλλαγών, που έχει συγκεκριμένους κανόνες. Ο ΠΟΕ έχει την εξουσία να επιλύει εμπορικές διαφωνίες και να επιβάλει σχετικές αποφάσεις, ενώ έχει ήδη αποτρέψει την κλιμάκωση αντιπαραθέσεων στο παρελθόν.

Βάσει προκαθορισμένων κανόνων, οποιοδήποτε μέλος του ΠΟΕ μπορεί να υποβάλει ένσταση για παραβάσεις των κανονισμών και να ζητήσει αποζημίωση.

Από την ίδρυση του ΠΟΕ το 1995, η ΕΕ έχει συμμετάσχει σε 181 εμπορικές υποθέσεις: σε 97 υποθέσεις ως ενάγουσα και σε 84 ως εναγόμενη.

Η πρόκληση των αδικαιολόγητα φθηνών εισαγωγών

Εκτός από την συμμετοχή της στον ΠΟΕ, η ΕΕ θεσπίζει νομοθεσίες για την καταπολέμηση τους ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά, εις βάρος των τοπικών παραγωγών. Η πρακτική αυτή οφείλεται συχνά στην έλλειψη ανταγωνισμού στην χώρα παραγωγής του προϊόντος, σε κρατικές παρεμβάσεις κατά την διαδικασία παραγωγής ή στο γεγονός ότι η εκάστοτε εταιρεία παραβλέπει τις διεθνείς εργασιακές και περιβαλλοντικές συμβάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει με την επιβολή δασμών αντι-ντάμπινγκ. Πέρσι, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης των κανόνων που ρυθμίζουν πότε και πως μπορούν επιβληθούν οι συγκεκριμένοι δασμοί. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα συμπληρωθούν με επιπρόσθετα μέτρα κατά των αθέμιτων εισαγωγών που αναμένεται να ψηφιστούν κατά την Ολομέλεια του Μαΐου.

Από τον χάλυβα στις ελιές – τρέχουσες διαφορές 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι ευρωβουλευτές, που έκριναν την κίνηση αυτή ως απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ με την αρμόδια Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, στις 14 Μαρτίου.

Πηγή ανησυχίας για τους ευρωβουλευτές αποτελούν και οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ισπανικές ελιές τον Ιανουάριο, θεωρώντας ότι εισάγονται σε τιμές πολύ κατώτερες από τα επίπεδα της αγοράς. Απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα θα δώσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη 14 Μαρτίου.

Η περίπτωση της μπανάνας – παραδείγματα προηγούμενων διενέξεων

Οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι κάτι καινούργιο. Ας μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, την περίπτωση των δασμών στις εισαγωγές μπανάνας, που διευκόλυναν τις εξαγωγές ορισμένων χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού στην ΕΕ εις βάρος χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Εμπορικές διαφορές με ΗΠΑ και Καναδά είχαν επίσης προκύψει όταν η ΕΕ αρνήθηκε να εισάγει κρέατα βοοειδών που είχαν εκτραφεί με τη βοήθεια ορμονών, κρίνοντας ότι ενέχουν δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.  Η διαφορά επιλύθηκε μόνο το 2012, όταν η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές απαλλαγμένων από ορμόνες βοοειδών από τις δύο χώρες.

Continue Reading

INSIGHTS

Άνοδος για την εγχώρια αγορά βασικών χημικών και χημικών πρώτων υλών

Editorial Team

Published

on

Η  συνολική αξία της εγχώριας αγοράς βασικών χημικών και χημικών πρώτων υλών (χημικά B2B) κατέγραψε μικρή αύξηση την τελευταία τετραετία με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%. Η ζήτηση για βιομηχανικά χημικά “παρακολουθεί” την πορεία των παραγωγικών επιχειρήσεων στους κλάδους όπου τα προϊόντα αυτά έχουν εφαρμογή (π.χ. βιομηχανία πλαστικών, χρωμάτων, απορρυπαντικών κ.ά.).

Στα χημικά “B2B” δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν αναπτύξει μικτή δραστηριότητα (παραγωγή και εισαγωγές-εμπορία), τόσο στα εξεταζόμενα προϊόντα όσο και στα χημικά με την ευρύτερη έννοια (συνδυασμός τελικών και ενδιάμεσων προϊόντων).  Αρκετές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών.

Όπως υποδηλώνει και ο όρος “B2B”, τα προϊόντα αυτά απευθύνονται στη βιομηχανία για περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή άλλων χημικών προϊόντων, πριν την εφαρμογή τους στην τελική κατανάλωση. Επομένως, η ζήτησή τους επηρεάζεται από την πορεία των επιμέρους κλάδων εφαρμογής, μεταξύ των οποίων: τα χρώματα και τα βερνίκια, τα πλαστικά είδη, τα καθαριστικά και απορρυπαντικά, τα καλλυντικά, οι γραφικές τέχνες καθώς και τα αγροχημικά. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Βασικά Χημικά και Χημικές Πρώτες Ύλες» που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Παραμερίτη, Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, η οποία επιμελήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης, την περίοδο 2006-2008 η εγχώρια αγορά (πωλήσεις σε αξία) χημικών Β2Β παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο με μέσο ετήσιο ρυθμό 16,2%. Από το 2009 ανακόπτεται η ανοδική πορεία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας της χώρας με την αγορά να μειώνεται την επόμενη πενταετία (2009-2013) με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%. Η καθοδική αυτή πορεία ανακόπηκε το 2014, με την εγχώρια αγορά να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 2% περίπου την περίοδο 2014–2017.

Οι χημικές πρώτες ύλες που κατευθύνονται στις βιομηχανίες παραγωγής τελικών ειδικών χημικών προϊόντων (απορρυπαντικών, καλλυντικών, φαρμάκων, κ.λπ.) εκτιμάται ότι κατέλαβαν μερίδιο 55% επί της συνολικής αγοράς το 2016. Τα πετροχημικά και τα πολυμερή από κοινού εκτιμάται ότι απέσπασαν μερίδιο της τάξης του 45% το ίδιο έτος. Η εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει πρώτες ύλες και ενδιάμεσα χημικά που έχουν εφαρμογή στη βιομηχανία πλαστικών, όπως: πολυπροπυλένιο, πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC, βινυλοχλωρίδιο, χρωστικές ύλες (πιγμέντα) για το χρωματισμό πλαστικής μάζας (masterbatches), πολυαιθυλένιο, πολυστερίνη, πολυμερή για την παραγωγή φιλμ, φιαλών, καλωδίων, σωλήνων και προφίλ, χημικά αναγόμωσης ελαστικών, πρώτες ύλες πολυουρεθάνης κ.ά.

Όπως αναφέρει η κα Παραμερίτη, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας στα εξεταζόμενα προϊόντα είναι σταθερά ελλειμματικό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περιορίστηκε σημαντικά την περίοδο 2009-2013. Από την πρωτογενή έρευνα σε πληθώρα επιχειρήσεων του κλάδου προέκυψε ότι, η κυριότερη περιοχή προέλευσης των εισαγόμενων χημικών είναι οι χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.), ενώ κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών είναι οι Βαλκανικές χώρες και η Τουρκία.

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση των κυριότερων επιχειρήσεων χημικών “B2B” βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού που συντάχθηκε με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 26 επιχειρήσεων του κλάδου για τη διετία 2015-2016, προέκυψαν τα εξής: το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 7,1% το 2016/15,  γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση των απαιτήσεων (5,8%),  των αποθεμάτων (14,6%) αλλά και των τραπεζικών διαθεσίμων (24%). Οι συνολικές πωλήσεις των 26 επιχειρήσεων του ομαδοποιημένου ισολογισμού αυξήθηκαν κατά 5% το 2016/15. Το μικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 6,8%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν κατά 1,3%. Μικρή θετική μεταβολή (1,2%) παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) καθώς και τα κέρδη EBITDA (0,9%) την ίδια περίοδο.

Τέλος, αναφορικά με τη διεθνή αγορά σημειώνονται τα εξής: το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά χημικών (πωλήσεις σε αξία) απέσπασε και το 2016 η Κίνα με 39,6%. Ακολουθούν με διαφορά οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά για το 2016, το 27,2% των συνολικών πωλήσεων κατέλαβαν τα ειδικά χημικά και το 25,9% απέσπασαν τα πετροχημικά. Ακολουθούν τα πολυμερή με μερίδιο 21,6%, τα καταναλωτικά χημικά με 13,6% και τα βασικά με 11,7%.

Continue Reading

Latest

NEWSDESK21 mins ago

Σε δυο φοιτητές από τα Σεπόλια η Προπτυχιακή Υποτροφία «Oneofakind» του Ιδρύματος Ωνάση

Η διαδικασία για την Ειδική Υποτροφία που θεσπίστηκε προς τιμήν των αδερφών Αντετοκούνμπο ολοκληρώθηκε και ανέδειξε δύο επιτυχόντες! Ήταν Ιούνιος...

INSIGHTS2 hours ago

9ο Συνέδριο Ηγεσίας 2018

Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ηγεσίας και τη Mercedes-Benz Ελλάς διοργάνωσαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο 9th   Leadership...

BUSINESS TODAY3 hours ago

Digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ανακοίνωσε τη διοργάνωση του σημαντικότερου Συνεδρίου για τη Ψηφιακή Οικονομία, digital economy...

BUSINESS TODAY4 hours ago

Hi-Tech EKO Mobility Rally

Η διεθνής εκδήλωση για ηλεκτρικά, υβριδικά και εναλλακτικού καυσίμου αυτοκίνητα με την ονομασία «Hi-Tech EKO Mobility Rally» που διοργανώνεται στη...

PASSPORT5 hours ago

Το κοινό όραμα Σι Τζινπινγκ – Πούτιν πίσω από τη ΣινοΡωσική στρατηγική συνεργασία

Στις 17 και 19 Μαρτίου αντίστοιχα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγησαν, προαναγγέλλοντας...

BUSINESS TODAY6 hours ago

Η WIND για τέταρτη χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο

Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν...

PASSPORT8 hours ago

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για...

BUSINESS TODAY9 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Πρωτοπόρος Οργανισμός στην Εταιρική Υπευθυνότητα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατατάχθηκε ως πρωτοπόρος Οργανισμός, αφοσιωμένος στην εφαρμογή και στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας,...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE