Connect with us

PASSPORT

Κανείς δεν τολμά να απειλήσει το Ιράν

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Συνέντευξη του επιτετραμμένου του Ιράν στην Ελλάδα, κ. Mahmoud Fazely, στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Πως θα περιγράφατε το επίπεδο των διμερών σχέσεων;
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ιράν, μετά την επανάσταση, έχουν μπει σε μια νέα εποχή. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις όπως εκείνη του προέδρου Στεφανόπουλου στην Τεχεράνη και του πρώην προέδρου Χαταμί στην Αθήνα, επισκέψεις των προέδρων των δυο κοινοβουλίων αλλά και των υπουργών Εξωτερικών. Θεωρούμε την Ελλάδα ως μια από τις πιο φιλικές χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα είναι από τις βασικές χώρες- αγοραστές του Ιρανικού πετρελαίου, έχουμε μεικτή διυπουργική επιτροπή και ναι μεν το πετρέλαιο είναι το βασικό αντικείμενο των εμπορικών συναλλαγών μας, αλλά προσπαθούμε αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Στον τομέα του πολιτισμού, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας και έχουμε οργανώσει εκδηλώσεις που αφορούν την ποίηση, τη λογοτεχνία και την ιστορία, εβδομάδα Ιρανικού κινηματογράφου, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική πρεσβεία οργάνωσε εκδήλωση για το έργο του Καζαντζάκη. Οι έλληνες έχουν μια θετική γνώμη για το Ιράν και αυτό το εκφράζουν καθημερινά, στην καθημερινή μας επαφή μαζί τους. Μπορώ να αναφερθώ στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι απλοί έλληνες αλλά και ανώτεροι αξιωματούχοι, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την ομιλία του προέδρου Αχμαντινεζάντ σε αμερικανικό κολέγιο, όταν ήρθαν και μας εξέφραζαν τη συμπάθειά τους, καταδικάζοντας αυτή τη συμπεριφορά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό περιστατικό, ήταν όταν κέρδισε η ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλληνες πανηγύριζαν σαν να είχε κερδίσει η δική τους ομάδα. Αυτό το καλό κλίμα όπως καταλαβαίνετε δεν χτίζεται σε μια μέρα.

Που αποδίδετε εσείς αυτή τη φιλία των δυο λαών; υπάρχει πολιτικό ή άλλο υπόβαθρο;

Η αλήθεια είναι πως πριν από πάρα πολλά χρόνια είχαμε κάποια προβλήματα, αλλά τα έχουμε ξεπεράσει. Η μεγάλη αλληλοκατανόηση μεταξύ μας βοηθάει επίσης στις φιλικές σχέσεις. Οι δυο χώρες έζησαν σχεδόν ταυτόχρονα μια σκοτεινή περίοδο δικτατορίας. Υπήρξε μεγάλη συνεργασία αγωνιστών από τις δυο πλευρές. Ακόμα και στις διαδηλώσεις που γίνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών, συμμετείχαν πολλοί Ιρανοί.

Πιστεύετε πως αυτοί οι πανηγυρισμοί που αναφέρατε πριν, αφορούσαν μόνο το Ιράν, ή ήταν και λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού που υπάρχει στη χώρα μας; Νοιώθετε πως είναι ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των δυο λαών;

Έχετε δίκιο, οι έλληνες είναι ένας ανεξάρτητος λαός και αυτός ο τρόπος σκέψης τους, βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το Ιράν. Οι ίδιες πιέσεις, με διαφορετική όμως μορφή, ασκούνται και στους έλληνες. Όταν παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων, κατανοώ πλήρως τις ενστάσεις σας, όπως και τις ανησυχίες σας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Ο σκοπός της Δύσης και ειδικότερα των αμερικανών, είναι να ασκήσουν πιέσεις, αλλά να σας πω μια πραγματικότητα. Οι αμερικανοί καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξει αυτό το εναντίον τους κλίμα που επικρατεί εδώ, είτε μέσω των ΜΜΕ, είτε μέσω του κινηματογράφου, που δυστυχώς κατά 80% προβάλλει ταινίες του Χόλυγουντ. Η κύρια προσπάθεια είναι να στραφεί μακριά η προσοχή του κόσμου – ιδιαίτερα της νεολαίας και αυτό το βλέπουμε έντονα και στο φοιτητικό χώρο και την αποπολιτικοποίηση που επικρατεί. Υπάρχει μια απειλή και ισχύει για όλες τις χώρες. Βλέπω τα δεκάδες εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών στην Ελλάδα και αναρωτιέμαι αν υπάρχει η ίδια μέριμνα για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας..

Ας έρθουμε λίγο στην περιοχή σας και τις εξελίξεις στην πολύπαθη Μέση Ανατολή..

Αυτές τις μέρες έχουμε τη θλιβερή επέτειο των εξήντα χρόνων από την κατάληψη της Παλαιστίνης από το Σιωνιστικό καθεστώς. Όλα αυτά τα χρόνια αυτό το καθεστώς καταπιέζει και καταπατά τα δικαιώματα όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά και των γειτονικών χωρών, με την ανάμειξη στα εσωτερικά τους. Είδαμε τον πρόσφατο πόλεμο στο Λίβανο και τις συνέπειές του, αλλά και τη δολοφονία του Χαρίρι, που όπως λέγεται αποδίδεται στους Σιωνιστές. Η ατέλειωτη βία εναντίον των Παλαιστινίων έχει προκαλέσει κύμα φυγής, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων να φτάνει σήμερα τα πέντε εκατομμύρια. Ένα καθεστώς που δεν έχει σεβαστεί κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει κρύψει το πυρηνικό στρατιωτικό του πρόγραμμα από την επιτήρηση των διεθνών οργανισμών. Είναι ένα καθεστώς που έχει τη στήριξη μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει καμία θέση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Όπως γνωρίζω άλλωστε, ούτε στην Ελλάδα τρέφουν τα καλύτερα συναισθήματα για αυτούς.
Η Μέση Ανατολή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή στον κόσμο που μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις. Η ηρεμία πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή, αλλά όσο υπάρχουν ρατσιστικές και επεκτατικές πολιτικές, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πιστεύω πως πρέπει να αφήσουμε τον Παλαιστινιακό λαό να επιλέξει μόνος του για το μέλλον του και να σταματήσουν άμεσα οι βιαιοπραγίες στην περιοχή.

Είπατε πως η επιθυμία σας είναι η ηρεμία και η σταθερότητα στην περιοχή, πιστεύετε πως αυτό επιτυγχάνεται με εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου Αχμαντινεζάντ πως πρέπει να εξαφανιστεί το κράτος του Ισραήλ από το χάρτη, ή με τη διοργάνωση συνεδρίων για την άρνηση του Ολοκαυτώματος;

Αυτό που προτείναμε, όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, είναι να γίνει μια διεθνής έρευνα όπως άλλωστε έχει γίνει για πολλά άλλα θέματα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί μια ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες, να ερευνήσει αυτό το θέμα. Υπάρχει κάποια ανησυχία για αυτό; Εμείς λέμε ας έρθουν να ερευνήσουν τις συνθήκες και τις ευθύνες του πολέμου Ιράν – Ιράκ.

Πιστεύετε πως το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ, ή έχει μεγαλοποιηθεί;

Πιστεύω πως έχει μεγαλοποιηθεί. Η ιστορία είναι γνωστή σε όλους μας, κανένα κράτος του Ισραήλ δεν υπήρχε, είναι το δημιούργημα κάποιων υπερδυνάμεων. Γνωρίζουμε πως για να διατηρήσει τον πληθυσμό, μαζεύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Οι Παλαιστίνιοι – τουλάχιστον κατά πλειοψηφία – θέλουν την ύπαρξη δυο κρατών που να συμβιώνουν ειρηνικά, εσείς ταυτίζεστε με όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ;

Εμείς θέλουμε να αποφασίσει ελεύθερα ο Παλαιστινιακός λαός. Ελεύθερες εκλογές, επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους. Γιατί όταν η πλειοψηφία ανέδειξε τη Χαμάς, τα περισσότερα κράτη διέκοψαν τις σχέσεις τους και σταμάτησαν τη βοήθεια που προσέφεραν; Προσωπικά δεν βλέπω μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δυο παρατάξεις. Το Σιωνιστικό καθεστώς είναι που προσπαθεί να δημιουργήσει έριδες μεταξύ τους. Αυτό που θέλουν όλοι οι Παλαιστίνιοι, είναι να μπορούν να ζήσουν ελεύθεροι στη δική τους χώρα.

Δηλαδή, δυο κράτη;

Ότι επιλέξουν οι ίδιοι, αν και δεν βλέπω αυτή την προοπτική, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από ορισμένες δυτικές χώρες, ας τους δώσουν εκείνοι γη και ας τους πάρουν στη χώρα τους. Κανείς δεν θέλει να χάσει εδάφη που του ανήκουν. Εμείς πολεμήσαμε οκτώ χρόνια τον Σαντάμ, όταν εισέβαλε στη χώρα μας. Τότε λέγαμε στη Δύση πως είναι δικτάτορας, αλλά κανείς δεν μας άκουγε. Έφυγε, μόλις πέρασε η ημερομηνία λήξης του. Ωστόσο η ιστορία δείχνει πως η υποστήριξη των υπερδυνάμεων προς τους δικτάτορες δεν είναι παντοτινή. Αν ήταν, θα έπρεπε να είναι ακόμα εδώ ο Παπαδόπουλος και ο Σάχης στο Ιράν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν δίκιο να ανησυχούν, πως όταν αποκτήσετε πυρηνικά όπλα, το Ισραήλ θα είναι ο πρώτος στόχος;

Θέλω να τονίσω πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που βασίζεται σε Ιρανούς επιστήμονες, αφορά αποκλειστικά και μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα με 70 εκατομμύρια κατοίκους. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γείτονές μας, είναι το θέμα της ενέργειας. Αν δεν μεριμνήσουμε από τώρα, σε δέκα χρόνια θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν χώρες στον κόσμο που δεν θέλουν να δουν ακόμα μια μεγάλη δύναμη, ο στόχος τους είναι κρατήσουν το Ιράν, όπως στην εποχή πριν την επανάσταση, δηλαδή πίσω. Είμαστε μέλη της ΙΑΑΑ και δεσμευόμαστε από αυτό, την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, είχαμε την επίσκεψη αντιπροσωπειών τους. Αλλά αφού το θέσατε, γιατί δεν μιλάει κανείς για άλλες χώρες που επίσης κατέχουν πυρηνικά όπλα, όπως η Ινδία και το Πακιστάν. Εμείς θα πρέπει να ζητήσουμε άδεια για να συνεχίσουμε το ειρηνικό πυρηνικό μας πρόγραμμα, ενώ κανείς δεν ζήτησε τίποτα από εκείνες τις χώρες. Δεν σκοπεύουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα, και δεν απειλούμε κανέναν. Ωστόσο αν μας απειλήσουν, θα απαντήσουμε.

Σύμφωνα όμως με την έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρσι στην Αμερική, το Ιράν είχε όντως στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, που όμως σταμάτησε το 2003. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο πολύ είχε προχωρήσει.

Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως αυτή η έκθεση είχε και θετικά σημεία, που όμως δεν αναφέρθηκαν από τους δυτικούς. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την ΙΑΑΑ και πολλές φορές επιθεωρητές της έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις μας- η αλήθεια είναι πως όλα αυτά είναι προπαγάνδα. Τα δυτικά ΜΜΕ και ειδικότερα τα αμερικανικά, αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί μετά την επανάσταση, έχασαν τεράστια συμφέροντα και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τα αποκτήσουν και πάλι. Πριν την επανάσταση, το Ιράν είχε το ρόλο του χωροφύλακα της περιοχής, αγόραζε τα περισσότερα αμερικανικά όπλα – αυτό σήμερα έχει τελειώσει, ο καπιταλισμός έχει στροφές. Η αλήθεια είναι πως έχασαν αυτά τα συμφέροντα, που ανήκουν σήμερα στον Ιρανικό λαό. Το λεω με υπερηφάνεια: είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν παίρνουμε εντολές από καμία άλλη χώρα. Στη θρησκεία μας λέμε πως ακόμα και αν δεν έχεις κανέναν, αλλά έχεις Τον Θεό, αυτό σου αρκεί. Μεγάλες δυνάμεις, φθίνουν, ποιος θα περίμενε πριν μερικά χρόνια την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης;

Πάμε προς ένα διαφορετικό, νέο κόσμο, με πολλές αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ποιο θα είναι το μέλλον της περιοχής και ποιος ο ρόλος του Ιράν; Θα διεκδικήσετε ένα περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο;

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την περιοδεία του προέδρου Αχμαντινεζάντ σε Ινδία, Πακιστάν και Σρι Λάνκα για την προώθηση του αγωγού που θα συνδέει αυτές τις χώρες, του λεγόμενου “αγωγού ειρήνης”. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι αμερικανοί δεν θέλουν με τίποτα να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, ωστόσο το έργο προχωράει γιατί το απαιτούν οι ανάγκες της περιοχής. Χωρίς αμφιβολία, το Ιράν είναι μια σημαντική δύναμη στην περιοχή. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην θέλει να έχει σταθερή θέση στην περιοχή της, τα Σκόπια γιατί επιμένουν τόσο πολύ για το όνομα; κάθε χώρα προωθεί τα δικά της συμφέροντα, όπως άλλωστε και η Ελλάδα που προωθεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Μετά την επανάσταση, οι θέσεις που πήραμε σε πολλά ζητήματα, υποστηρίχθηκαν από πολλές χώρες στην περιοχή. Χιλιάδες πολίτες υποδέχονται τον εκάστοτε πρόεδρο του Ιράν όταν επισκέπτεται κάποια από αυτές τις χώρες. Αναμφίβολα, υπάρχει μια πνευματική επιρροή του Ιράν. Αυτή η επιρροή είναι που φοβίζει τη Δύση.

Αυτή η επιρροή επεκτείνεται και σε σουνιτικούς πληθυσμούς;

Ασφαλώς, σιίτες και σουνίτες θεωρούν το Ιράν ως την πνευματική τους εστία. Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες από πολλές χώρες επισκέπτονται τις ιερές πόλεις στο Ιράν. Δεν αποτελεί στόχο μας ο ηγεμονικός ρόλος, μπορεί όμως να γίνει εκ των πραγμάτων – αλλά αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο. Θέλουμε να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα που δεν της επιβάλουν πολιτικές. Θέλουμε εμείς οι ίδιοι να επιλέξουμε το δρόμο μας. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή, έχουμε στρατηγικές σχέσεις και στενή συνεργασία στα θέματα ασφάλειας με πολλές από τις χώρες της περιοχής.

Βρίσκεστε ανάμεσα σε δυο χώρες υπό αμερικανική κατοχή. Στο Αφγανιστάν οι ταλιμπάν ανασυντάσσονται και πυκνώνουν τις επιθέσεις τους. Στο Ιράκ έχουμε μια τραγική κατάσταση με καθημερινές επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά και μια σιιτική κυβέρνηση με δεσμούς στην Τεχεράνη. Πρόσφατα δε, είχαμε την πρώτη μετά από χρόνια επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Βαγδάτη. Πως βιώνετε αυτή την κατάσταση που κυριολεκτικά σας αγγίζει; Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες; Νοιώθετε πως απειλείστε;

Γνωρίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παρούσες σε αυτές τις χώρες, όπως γνωρίζουμε πως πρέπει να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. Η στρατιωτική παρουσία από μόνη της, προκαλεί κάποιες ευαισθησίες. Όταν εισέβαλαν στο Ιράκ δήλωσαν πως δεν σκοπεύουν να μείνουν, όμως βλέπουμε το αντίθετο. Παρ όλα αυτά, συνεργαζόμαστε και με τις δυο χώρες, συγκεκριμένα βοηθάμε την κυβέρνηση Καρζάι στο Αφγανιστάν αλλά και την κυβέρνηση του Ιράκ. Σίγουρα η στρατιωτική παρουσία των αμερικανών στις δυο πλευρές των συνόρων μας συνιστά μια έμμεση απειλή. Επίσης σίγουρο όμως, είναι πως το Ιράν είναι μια μεγάλη και δυνατή χώρα που δεν τολμάει κανείς να απειλήσει, και όποιος το κάνει θα πρέπει να γνωρίζει πως θα λάβει την ανάλογη απάντηση.

PASSPORT

Το κοινό όραμα Σι Τζινπινγκ – Πούτιν πίσω από τη ΣινοΡωσική στρατηγική συνεργασία

Wang Li

Published

on

By

Στις 17 και 19 Μαρτίου αντίστοιχα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγησαν, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή με λαμπρό μέλλον αλλά και με ακανθώδεις προκλήσεις. Όπως τόνισε ο κινέζος πρόεδρος, η στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό, δικαιοσύνης, συνεργασίας και ενός κοινού οράματος για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Είναι κατανοητό ότι το πρόσφατο έγγραφο της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατονομάζει τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία ως στρατηγικούς αντιπάλους. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο και η Μόσχα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν στενά για να διατηρήσουν τους γενικούς στρατηγικούς τους δεσμούς σε υψηλότερο επίπεδο και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την αντίστοιχη εθνική ευημερία και αξιοπρέπεια, περιφερειακή σταθερότητα και παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη. Καθώς η Ρωσία αγωνίστηκε για να προχωρήσει στην πορεία της εθνικής ανανέωσης και της οικονομικής ανάκαμψης, ο Σι εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ρωσία θα είναι σίγουρα σε θέση να συνεχίσει να δημιουργεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σίγουρα, και οι δύο χώρες χρειάζονται πλέον η μια την άλλη περισσότερο από πριν, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θεωρούν τη Ρωσία και την Κίνα ως τις ανερχόμενες δυνάμεις που μπορεί να αμφισβητήσουν τους παγκόσμιους κανόνες που έθεσε η Δύση. Για παράδειγμα, ο Stephen Walt προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Κίνα, και όχι η Ρωσία, θα είναι ο πραγματικός ανταγωνιστής παγκοσμίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιστρέψει τελικά η διπολική διακυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Σι και η γενιά του στην Κίνα, έκριναν ότι η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι σίγουρα η παγκόσμια δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει τον εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση της παγκόσμιας τάξης. Λόγω αυτού, ο Πούτιν δήλωσε ειλικρινά ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις με τον κινέζο ομόλογό του, βρίσκονται πίσω από την πρωτοφανή άνθιση των σχέσεων των δυο χωρών. Αποτελούν δε, παράδειγμα για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων χωρών που βασίζονται στην ισότητα και είναι αμοιβαία επωφελείς. Λαμβάνοντας υπόψη το ασταθές περιβάλλον που περιβάλλει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, έχει σταθερή πίστη στις κοινές προσπάθειες και των δύο χωρών που σίγουρα θα εδραιώσουν και θα εμπλουτίσουν τη διμερή συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την “πρωτοβουλία Belt & Road” της Κίνας ενόψει της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ευρασίας και του κόσμου γενικότερα. Σε αντάλλαγμα, ο Σι και ο Πούτιν υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη αξιοσημείωτη επιτυχία στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Είναι αρκετά δύσκολο για τους ρεαλιστές μελετητές να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται τόσο καλά στις διεθνείς υποθέσεις. Ωστόσο, μεταξύ πολλών λόγων είναι η προσωπική ενσυναίσθηση μεταξύ του Σι και του Πούτιν, καθώς και οι δύο άνδρες γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν η Κίνα και η Σοβιετική Ένωση ήταν στενοί σύμμαχοι τόσο από γεωπολιτική άποψη όσο και από ιδεολογική συνάφεια. Ομοίως και οι δύο άνδρες έχουν μοιραστεί την άποψη ότι ο κόσμος στον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι πολυπολικός και όχι κυριαρχούμενος από μία μόνο ηγεμονία. Προσωπικά, τόσο ο Σι όσο και ο Πούτιν έχουν επιδείξει το θάρρος και την μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος για να επιτύχουν μεγάλη εθνική ανανέωση και οι χώρες τους θα συμβάλλουν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και θα ωφελήσουν την παγκόσμια κοινότητα. Φέτος οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τις κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση του Έτους Κίνας-Ρωσίας Τοπικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής σε νέο προσανατολισμό για τις αμοιβαίες σχέσεις τους και στη συνέχεια στην εδραίωση της πολιτικής και στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην επέκταση όλων των πραγματικών συνεργασιών.

Συνοπτικά, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία βρίσκονται σε κρίσιμες περιόδους για την εθνική ανάπτυξη και ανανέωση. Σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έδειξαν σταθερή αλληλεγγύη μεταξύ τους σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα, συνδέοντας το Belt and Road Initiative με την Ρωσική Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Σίγουρα, η συνέπεια στην ηγεσία είναι επίσης ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την πρωτοβουλία Belt and Road, διότι τα έργα υποδομής κατά μήκος της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν δεκαετίες επενδύσεων, κατασκευών και επιχειρήσεων. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα συμμετέχει στην προσπάθεια εμβάθυνσης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συντονισμού που θα ωφελήσουν τους δύο λαούς. Η επανεκλογή τους έχει σίγουρα ρίζες στο όραμα των δύο ηγετών για τις πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν την Κίνα και τη Ρωσία πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή.

Αναδημοσίευση από το Modern Diplomacy, αποκλειστικά για το presscode.gr

Continue Reading

PASSPORT

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Editorial Team

Published

on

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων περιλαμβάνουν διεξοδικούς ελέγχους στα σύνορα της Ευρώπης, καλύτερη αστυνομική και δικαστική συνεργασία στον εντοπισμό υπόπτων και τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και άλλα.

Βελτιώνοντας τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ

Τον Απρίλιο του 2017  ξεκίνησαν συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για όλους όσους εισέρχονται στην ΕΕ,  συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων πολιτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στη ζώνη Σένγκεν,.

Για να καταγραφούν οι μετακινήσεις πολιτών εκτός ΕΕ στο χώρο Σένγκεν και να επιταχυνθούν οι έλεγχοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σε νέο σύστημα καταχώρησης εισόδου/εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών  στις 30 Νοεμβρίου 2017. Οι νέοι αυτοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα αναμένεται να καταστούν πλήρως λειτουργικοί το αργότερο μέχρι το 2020.

Καταπολέμηση των ξένων μαχητών Τουλάχιστον 7.800 ευρωπαίοι από 24 χώρες έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες περιοχές  στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Europol. Αν και υπάρχει μείωση των μετακινήσεων, ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν αναμένεται να αυξηθεί εάν ο ISIS νικήσει στρατιωτικά ή καταρρεύσει.

Προκειμένου να ποινικοποιηθούν πράξεις όπως η εκπαίδευση ή τα ταξίδια για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και η οργάνωση ή η διευκόλυνση αυτού του ταξιδιού, η Ευρώπη θέσπισε νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία, μαζί με νέους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών.

Καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR)

Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις εκτός Ευρώπης είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις εθνικές αρχές τα στοιχεία των επιβατών τους, όπως ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, δρομολόγια και τρόπους πληρωμής.

Αυτές οι καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (PNR),χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και λοιπών εγκλημάτων. Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του,  διήρκησαν πέντε χρόνια με το Κοινοβούλιο να επιμένει σε δικλείδες για τη διασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (αποκάλυψη φυλετικής προέλευσης, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, υγείας ή γενετήσιου προσανατολισμού) και τη προστασία δεδομένων.

Ανακαλύψτε περισσότερα στον φάκελο για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών.

Ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας

Ο δράστης της επίθεσης στην αγορά των Χριστουγέννων στο Βερολίνο χρησιμοποίησε πολλαπλές ταυτότητες για να αποφύγει τις συνοριακές αρχές. Αυτό και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών (αστυνομία, δικαστήρια, υπηρεσίες πληροφορίες) στα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη πολλές βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται τώρα σε κανόνες που θα επιτρέψουν τη λειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων και την ταυτόχρονη διαβούλευση των διαφόρων συστημάτων.

Η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, υποστηρίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών ως κέντρου πληροφόρησης για την εγκληματικότητα στην ΕΕ. Τον Μάιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Europol για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και για τη δημιουργία ειδικών μονάδων όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2016).

Μείωση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ένα αποτελεσματικό μέτρο για το τέλος της τρομοκρατίας είναι η μείωση των εσόδων τους και η διακοπή του εφοδιασμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί οι χώρες της ΕΕ να εντοπίζουν τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και να εξετάζουν επίσης την εμπορία πετρελαίου, τσιγάρων, χρυσού, πολύτιμων λίθων και έργων τέχνης.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ολοκληρώσει την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία στενεύει τα περιθώρια για τις πλατφόρμες εικονικών νομισμάτων και τις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες.

Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018 για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακολουθώντας τις εκκλήσεις του ΕΚ για την παρακολούθηση εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, ώστε να αποφευχθεί η χρήση τους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα ένα παρατηρητήριο blockchain.

Επικίνδυνα όπλα στα χέρια πολιτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην καταλήγουν επικίνδυνα όπλα στα χέρια των λάθος ανθρώπων. Η αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα κλείνει τα νομικά κενά που επέτρεψαν στους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν ανακατασκευασμένα όπλα, για παράδειγμα στις επιθέσεις του Παρισιού το 2015. Απαιτείται από τα κράτη μέλη να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης, διατηρώντας εξαιρέσεις για τους κυνηγούς, τα μουσεία και τους συλλέκτες.

Το Κοινοβούλιο πιέζει επίσης για καλύτερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων αλλά και για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία

Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης

Οι περισσότερες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη διαπράχθηκαν από εγχώριους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, το Κοινοβούλιο πρότεινε μέτρα για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού στις φυλακές, στο διαδίκτυο μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

Το έργο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πεδίο συνεργασίας των κρατών μελών σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί των κ-μ αποφασίζουν από κοινού μια σειρά αντιτρομοκρατικών νόμων.

Η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βασίζεται σε τέσσερα σκέλη: την πρόληψη, την προστασία, την επιδίωξη και την ανταπόκριση. Το ισχύον πλαίσιο που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια 2015-2020, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Έχουν υπάρξει πολλές πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια και το σύστημα διαθέτει πολλούς παράγοντες, πληθώρα στρατηγικών και συνακόλουθες αλληλεπικαλύψεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για να προτείνει τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποτελεσματικότητας της αντίδρασης της ΕΕ στην τρομοκρατία.

Continue Reading

PASSPORT

O προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020

Editorial Team

Published

on

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει να προσδιορίσουν τον ακριβή αντίκτυπο των επιλογών τους από την άποψη της χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ. Η δράση της ΕΕ σε τομείς όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η στήριξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για τη συνοχή και της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ απαιτεί χρηματοδότηση βάση επιλογών. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να επιτύχει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δηλαδή να ποσοτικοποιήσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής.

Δεν πρόκειται για προτάσεις της Επιτροπής, αλλά για παραδείγματα βασισμένα σε ιδέες που συχνά διατυπώνονται σε δημόσιες συζητήσεις. Στόχος τους είναι να εστιάσουν κατάλληλα στον προβληματισμό, να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να παράσχουν αξιόπιστα στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πραγματοποίηση των σημαντικών μελλοντικών επιλογών.

Για παράδειγμα, εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν να τηρήσουν τη δέσμευση που διατυπώνεται συχνά για βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυτό θα κοστίσει από 20 έως 25 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών και έως 150 δισ. ευρώ εάν θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ. Πράγματι, κάθε πολιτική προτεραιότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, η στήριξη της κινητικότητας των νέων, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης, η τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και η υποστήριξη μιας ουσιαστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση για να γίνει πράξη.

Εκσυγχρονισμός και χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης εναλλακτικές επιλογές για τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ, μεταξύ άλλων, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους στόχους του προϋπολογισμού της ΕΕ και στον τρόπο χρηματοδότησής του. Επιπλέον, προτείνει δυνατότητες ενίσχυσης του δεσμού – που συχνά αναφέρεται ως «αιρεσιμότητα» – ανάμεσα στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών της.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα πολιτική συμφωνία σχετικά με έναν νέο και σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να αποδειχθεί ότι η Ένωση είναι έτοιμη να υλοποιήσει το εποικοδομητικό πολιτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην Μπρατισλάβα και στη Ρώμη.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013 όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – σε σημαντικούς τομείς, όπως η στήριξη επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη – δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών του Erasmus+ το 2021».

Εκτός του ότι είναι πολιτικά επιθυμητή, μια έγκαιρη συμφωνία αποτελεί επίσης επιτακτική ανάγκη σε πρακτικό επίπεδο. Οι εταίροι και οι δικαιούχοι χρηματοδοτήσεων της ΕΕ – από φοιτητές και ερευνητές μέχρι έργα υποδομών, υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας – καθώς και οι εθνικές και περιφερειακές αρχές χρειάζονται νομική και οικονομική ασφάλεια. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή των ηγετών σε συγκεκριμένα παραδείγματα των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε μια καθυστέρηση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ατυχής εμπειρία της καθυστερημένης έγκρισης του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ – που είχε ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των νέων προγραμμάτων και, κατά συνέπεια, στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης – δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Στους επόμενους μήνες, και το αργότερο στις αρχές Μαΐου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την επίσημη πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα συνεχίσει να ακούει τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων, μεταξύ άλλων, μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού για τις προτεραιότητες της ΕΕ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018.

Continue Reading

Latest

INSIGHTS1 hour ago

9ο Συνέδριο Ηγεσίας 2018

Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ηγεσίας και τη Mercedes-Benz Ελλάς διοργάνωσαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο 9th   Leadership...

BUSINESS TODAY2 hours ago

Digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ανακοίνωσε τη διοργάνωση του σημαντικότερου Συνεδρίου για τη Ψηφιακή Οικονομία, digital economy...

BUSINESS TODAY3 hours ago

Hi-Tech EKO Mobility Rally

Η διεθνής εκδήλωση για ηλεκτρικά, υβριδικά και εναλλακτικού καυσίμου αυτοκίνητα με την ονομασία «Hi-Tech EKO Mobility Rally» που διοργανώνεται στη...

PASSPORT5 hours ago

Το κοινό όραμα Σι Τζινπινγκ – Πούτιν πίσω από τη ΣινοΡωσική στρατηγική συνεργασία

Στις 17 και 19 Μαρτίου αντίστοιχα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγησαν, προαναγγέλλοντας...

BUSINESS TODAY6 hours ago

Η WIND για τέταρτη χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο

Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν...

PASSPORT8 hours ago

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για...

BUSINESS TODAY8 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Πρωτοπόρος Οργανισμός στην Εταιρική Υπευθυνότητα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατατάχθηκε ως πρωτοπόρος Οργανισμός, αφοσιωμένος στην εφαρμογή και στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας,...

BUSINESS TODAY9 hours ago

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανεβάζει τον πήχη στη διαχείριση υδάτινων πόρων

Στρατηγικός στόχος ο περιορισμός της επίπτωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο περιβάλλον «Κάθε σταγόνα μετράει»: σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η δέσμευση...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE