Connect with us

PASSPORT

Η πιο μαύρη ημέρα για το λαό του Κασμίρ

Published

on

Ο λαός του Κασμίρ εκατέρωθεν της Γραμμής Ελέγχου αλλά και ανά την υφήλιο θεωρούν την 27η Οκτωβρίου ως την πιο μαύρη μέρα στην ιστορία του κρατιδίου Τζαμμού και Κασμίρ. Είναι η μέρα κατά την οποία τα στρατεύματα της Ινδίας προσγειώθηκαν στη Σριναγκάρ, ενάντια στη θέληση του λαού του Κασμίρ και περιφρονώντας πλήρως την Πράξη της Ινδικής Ανεξαρτησίας και το σχέδιο διχοτόμησης του 1947.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Διχοτόμησης, η Ινδική Βρετανική Αποικία επρόκειτο να χωριστεί σε δύο κυρίαρχα κράτη, την Ινδία και το Πακιστάν. Οι περιοχές με πλειοψηφία Ινδουιστών επρόκειτο να σχηματίσουν την Ινδία, ενώ οι περιοχές με πλειοψηφία Μουσουλμάνων στις δυτικές επαρχίες και την Ανατολική Βεγγάλη θα αποτελούσαν το Πακιστάν. Το σχέδιο είχε δώσει στα τότε πριγκιπάτα την επιλογή να ενταχθούν σε μία από τις δύο χώρες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γεωγραφική τους θέση και την δημογραφία τους σε κοινοτικό επίπεδο, αλλά η Ινδία κατέλαβε διά της βίας το Χαϊντεραμπάντ, το Τζουναγκάρ, καθώς και το Τζαμμού και Κασμίρ. Το Χαϊντεραμπάντ και το Τζουναγκάρ αποτελούσαν κρατίδια με πλειοψηφία Ινδουιστών και διοικούνταν από Μουσουλμάνους, ενώ στο Τζαμμού και Κασμίρ η πλειοψηφία ήταν μουσουλμανική και ως εκ τούτου υπήρχε τάση προσχώρησης στο Πακιστάν. Μολοντούτο, ο Ινδουιστής κυβερνήτης, Μαχαραγιάς Χαρί Σινγκ, ανακοίνωσε την ένταξη του κρατιδίου στην Ινδία, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου εγγράφου (Πράξη Προσχώρησης), θεμελιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διένεξης του Κασμίρ. Πολλοί ουδέτεροι παρατηρητές απορρίπτουν την ίδια την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου, καθότι αν είχε υπάρξει εκεί Ινδική κυβέρνηση θα το είχε δημοσιοποιήσει, είτε επισήμως, είτε σε διεθνή φόρα.

Σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν το λαό του Κασμίρ για την προσδοκία του να ενταχθεί στο Πακιστάν και με πρόθεση να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής ώστε τα αποτελέσματα οποιουδήποτε μελλοντικού δημοψηφίσματος να στραφούν υπέρ της Ινδίας, ινδικά στρατεύματα, δυνάμεις του Μαχαραγιά Δόγρα καθώς και εξτρεμιστών Ινδουιστών, σφάγιασαν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες μουσουλμάνων του Κασμίρ σε περίοδο δύο μηνών.

Αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι, εάν η διχοτόμηση είχε γίνει με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, η Ινδία δεν θα διέθετε καμία διά ξηράς δίοδο εισόδου στο Τζαμμού και Κασμίρ. Αλλά η λεγόμενη Επιτροπή Συνόρων με επικεφαλής τον Βρετανό δικηγόρο Cyril Radcliffe που οριοθέτησε τη διαχωριστική γραμμή, διαίρεσε το Γκουρντάσπουρ, μια περιοχή με πλειοψηφία Μουσουλμάνων, και με συνωμοτικές διαδικασίες το παρέδωσε στην Ινδία, παρέχοντάς της διά ξηράς δίοδο στα εδάφη του Τζαμμού και Κασμίρ.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο λαός του Κασμίρ απέρριψε την παράνομη ινδική κατοχή και ξεκίνησε ένοπλο αγώνα υποστηριζόμενο από γενικό ξεσηκωμό το 1947. Κατόρθωσαν να απελευθερώσουν μια εκτεταμένη περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Ανεξάρτητο Τζαμμού και Κασμίρ στον παγκόσμιο χάρτη. Βλέποντας τις δυνάμεις της στο χείλος μιας ταπεινωτικής ήττας, η Ινδία προσέγγισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου του 1948, ζητώντας βοήθεια ώστε να διευθετηθεί η διένεξη του Κασμίρ. Διαδοχικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ακύρωσαν την ινδική εισβολή και την κατοχή του Κασμίρ. Με τα ψηφίσματα της 13ης Αυγούστου Ιανουαρίου του 1949, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την κατάπαυση του πυρός, την οριοθέτηση  γραμμής κατάπαυσης του πυρός, την αποστρατιωτικοποίηση του κρατιδίου καθώς και ένα ελεύθερο και αμερόληπτο δημοψήφισμα προς διεξαγωγή υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Παρότι μέρος των ψηφισμάτων αυτών (κατάπαυση του πυρός και οριοθέτηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός) τέθηκε σε εφαρμογή, η αποστρατιωτικοποίηση του Τζαμμού και Κασμίρ και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος παραμένουν ανεφάρμοστες.
Υποχωρώντας μπροστά στην αποφασιστικότητα των κατοίκων του Κασμίρ και τις διεθνείς πιέσεις, οι Ινδοί κυβερνήτες εξαναγκάστηκαν να υποσχεθούν στη διεθνή κοινότητα πως θα επιλύσουν τη διένεξη και θα παραχωρήσουν στο λαό του Κασμίρ την ευκαιρία να ασκήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης- αργότερα όμως υπαναχώρησαν από τις δεσμεύσεις τους. Η συνεχιζόμενη ανάλγητη στάση της Ινδίας υπέρ της μονιμοποίησης της διένεξης του Κασμίρ κατέστη διαρκής απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Νότιας Ασίας για περισσότερο από έξι δεκαετίες.

Μετά τη συνεχή άρνηση του δικαιώματός τους για αυτοδιάθεση, οι κάτοικοι του κατεχόμενου Κασμίρ ξεκίνησαν μαζικές εξεγέρσεις το 1989. Προϊούντος του χρόνου, οι εξεγέρσεις εντάθηκαν και εξανάγκασαν τους κυβερνώντες στο Νέο Δελχί να διαπραγματευτούν με το Πακιστάν ώστε να καταλήξουν σε μια διευθέτηση της διένεξης του Κασμίρ. Η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004 και συνεχίστηκε μέχρι τις επιθέσεις στη Βομβάη στις 26 Νοεμβρίου του 2008. Μετά το περιστατικό αυτό, η Ινδία έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων αυτών στο Πακιστάν και τις μυστικές του υπηρεσίες, δίχως κανένα ουσιαστικό αποδεικτικό στοιχείο. Ένας αξιωματικός του ινδικού Υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψε εκ των υστέρων ότι η ίδια η Ινδία είχε ενορχηστρώσει τις επιθέσεις στο Κοινοβούλιο και τη Βομβάη με στόχο την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της. Η διαδικασία διαλόγου άρχισε και πάλι με τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών,  Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι και Μανμοχάν Σινγκ, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, τον Ιούλιο του 2009. Συνεχίστηκε με διακοπές και τελικά έμεινε εκ νέου μετέωρη όταν η Ινδία ματαίωσε τις συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους, με το πρόσχημα συναντήσεων μεταξύ του Ύπατου Αρμοστή του Πακιστάν, Αμπντούλ Μπασιτ, και των ηγετών του Κασμίρ Χουριέτ στο Νέο Δελχί, λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες.

Η ινδική κρατική τρομοκρατία και οι αχαλίνωτες εξουσίες που παραχωρήθησαν στα στρατεύματα κατοχής υπό δρακόντειους νόμους όπως η Πράξη Ειδικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν κατόρθωσαν να καταστείλουν τη βούληση των κατοίκων του Κασμίρ για διασφάλιση του δικαίωματός τους στην αυτοδιάθεση κατά τις τελευταίες επτά σχεδόν δεκαετίες. Μόνο κατά τα τελευταία 21 χρόνια, ο στρατός οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο πάνω από ενενήντα τρεις χιλιάδες κατοίκους του Κασμίρ, περισσότερες από είκοσι δύο χιλιάδες γυναίκες έμειναν χήρες, όχι λιγότερα από εκατό χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά, ενώ κακοποιήθηκαν ή υπέστησαν ομαδικό βιασμό περίπου δέκα χιλιάδες γυναίκες. Χιλιάδες αθώοι νέοι και νέες είναι έχουν εξαφανιστεί και πιθανόν βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ η τύχη τους ουσιαστικά αγνοείται. Η συγκλονιστική ανακάλυψη τάφων δίχως σήμα και όνομα στα εδάφη του κρατιδίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αγνοούμενων νέων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συνεδρίαση του στο Στρασβούργο στις 10 Ιουλίου του 2008, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την Ινδία να διενεργήσει ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα ώστε να εξακριβωθεί η ταυτότητα των ενταφιασμένων σε αυτά τα μνήματα. Μολοντούτο, η εκπλήρωση του εν λόγω αιτήματος παραμένει υπό εκκρεμότητα.

Ο αγώνας των κατοίκων του Κασμίρ να απαλλαγούν από τον ινδικό ζυγό πήρε νέα τροπή το 2008. Άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους σε πολυάριθμες ομάδες και να εκφράζουν ειρηνικά τα αισθήματά τους εναντίον της Ινδίας και υπέρ της απελευθέρωσης. Οι μαζικοί αυτοί ξεσηκωμοί συνεχίστηκαν για τρία συναπτά έτη- μερικές φορές ο αριθμός των ειρηνικών διαδηλωτών που συνωστίζονταν τους δρόμους της Σριναγκάρ υπερέβαινε το ένα εκατομμύριο. Αλλά τις περισσότερες φορές οι ειρηνικοί αυτοί διαδηλωτές αντιμετωπίζονταν με ωμή βία από τα ινδικά στρατεύματα και την Αστυνομία. Οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 125 ειρηνικούς διαδηλωτές εντός λίγων μηνών το 2010, μόνο και μόνο επειδή αμφισβήτησαν την Ινδική εξουσία στην πατρίδα τους και απαίτησαν να απελευθερωθούν. Δυστυχώς, αντί να θεωρήσει τις μαζικές αυτές διαδηλώσεις δημοψήφισμα κατά της παράνομης παραμονής του στο Κασμίρ, το Νέο Δελχί κατέφυγε και πάλι σε διστακτικές τακτικές όπως οι διακρατικές συνομιλίες και η αποστολή διαφόρων αντιπροσωπειών στο Κασμίρ ώστε να κερδίσει χρόνο και να κατευνάσει τα πάθη στα κατεχόμενα εδάφη.

Η Ιστορία μαρτυρεί τη διακριτικότητα με την οποία η ηγεσία και ο λαός του Πακιστάν πάντοτε υποστήριξαν τον δίκαιο απελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κασμίρ, ενώ ο νυν Πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, ο Αρχηγός του Στρατού, Συνταγματάρχης Ραχήλ Σαρίφ, ακριβώς όπως ο εθνάρχης Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, έχουν χαρακτηρίσει το Τζαμμού και Κασμίρ “έσω σφαγίτιδα φλέβα” του Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ υποστήριζε πάντοτε την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Κασμίρ με γνώμονα τις προσδοκίες των κατοίκων του. Αυτό καθίσταται προφανές από την πρόσφατη ομιλία του Ναουάζ Σαρίφ  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έκανε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στη διευθέτηση της παρατεινόμενης διένεξης. Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, ελπίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν και θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν -συμπεριλαμβανομένης της διένεξης του Κασμίρ είχε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυνε η/ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του το Μάιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, πρόσφατες δράσεις της κυβέρνηση Μόντι, όπως η έναρξη της συζήτησης για την κατάργηση του άρθρου 370 του Ινδικού Συντάγματος που χορηγεί ειδικό καθεστώς στο Τζαμμού και Κασμίρ, η εγκατάσταση Ινδών Παντίτ σε ξεχωριστά αστικά κέντρα υψηλής ασφαλείας στην κοιλάδα του Κασμίρ, η διαταγή του προς την Ομάδα Στρατιωτικών Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στην Ινδία και το Πακιστάν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους στο Νέο Δελχί, καθώς και η ακύρωση των συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, είναι ενδεικτικές της έλλειψης σοβαρότητας ως προς την επίλυση της διένεξης.

Αυτοί είναι οι λόγοι για την τήρηση της επετείου της 27ης Οκτωβρίου ως Μαύρης μέρα για το λαό του Κασμίρ σε ολόκληρη την υφήλιο. Η τήρηση της επετείου στοχεύει στο να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στις δυστυχίες και τα δεινά του λαού του Κασμίρ, καθώς και να απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να συνδράμει στην επίλυση της παρατεταμένης διένεξης σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού του Κασμίρ και με γνώμονα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Έχει επίσης ως στόχο να στείλει ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα στο Νέο Δελχί ότι οι κάτοικοι του Κασμίρ απορρίπτουν την παράνομη κατοχή της πατρίδας τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να κατακτήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση.

PASSPORT

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Editorial Team

Published

on

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων περιλαμβάνουν διεξοδικούς ελέγχους στα σύνορα της Ευρώπης, καλύτερη αστυνομική και δικαστική συνεργασία στον εντοπισμό υπόπτων και τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και άλλα.

Βελτιώνοντας τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ

Τον Απρίλιο του 2017  ξεκίνησαν συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για όλους όσους εισέρχονται στην ΕΕ,  συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων πολιτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στη ζώνη Σένγκεν,.

Για να καταγραφούν οι μετακινήσεις πολιτών εκτός ΕΕ στο χώρο Σένγκεν και να επιταχυνθούν οι έλεγχοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σε νέο σύστημα καταχώρησης εισόδου/εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών  στις 30 Νοεμβρίου 2017. Οι νέοι αυτοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα αναμένεται να καταστούν πλήρως λειτουργικοί το αργότερο μέχρι το 2020.

Καταπολέμηση των ξένων μαχητών Τουλάχιστον 7.800 ευρωπαίοι από 24 χώρες έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες περιοχές  στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Europol. Αν και υπάρχει μείωση των μετακινήσεων, ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν αναμένεται να αυξηθεί εάν ο ISIS νικήσει στρατιωτικά ή καταρρεύσει.

Προκειμένου να ποινικοποιηθούν πράξεις όπως η εκπαίδευση ή τα ταξίδια για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και η οργάνωση ή η διευκόλυνση αυτού του ταξιδιού, η Ευρώπη θέσπισε νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία, μαζί με νέους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών.

Καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR)

Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις εκτός Ευρώπης είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις εθνικές αρχές τα στοιχεία των επιβατών τους, όπως ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, δρομολόγια και τρόπους πληρωμής.

Αυτές οι καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (PNR),χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και λοιπών εγκλημάτων. Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του,  διήρκησαν πέντε χρόνια με το Κοινοβούλιο να επιμένει σε δικλείδες για τη διασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (αποκάλυψη φυλετικής προέλευσης, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, υγείας ή γενετήσιου προσανατολισμού) και τη προστασία δεδομένων.

Ανακαλύψτε περισσότερα στον φάκελο για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών.

Ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας

Ο δράστης της επίθεσης στην αγορά των Χριστουγέννων στο Βερολίνο χρησιμοποίησε πολλαπλές ταυτότητες για να αποφύγει τις συνοριακές αρχές. Αυτό και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών (αστυνομία, δικαστήρια, υπηρεσίες πληροφορίες) στα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη πολλές βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται τώρα σε κανόνες που θα επιτρέψουν τη λειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων και την ταυτόχρονη διαβούλευση των διαφόρων συστημάτων.

Η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, υποστηρίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών ως κέντρου πληροφόρησης για την εγκληματικότητα στην ΕΕ. Τον Μάιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Europol για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και για τη δημιουργία ειδικών μονάδων όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2016).

Μείωση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ένα αποτελεσματικό μέτρο για το τέλος της τρομοκρατίας είναι η μείωση των εσόδων τους και η διακοπή του εφοδιασμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί οι χώρες της ΕΕ να εντοπίζουν τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και να εξετάζουν επίσης την εμπορία πετρελαίου, τσιγάρων, χρυσού, πολύτιμων λίθων και έργων τέχνης.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ολοκληρώσει την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία στενεύει τα περιθώρια για τις πλατφόρμες εικονικών νομισμάτων και τις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες.

Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018 για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακολουθώντας τις εκκλήσεις του ΕΚ για την παρακολούθηση εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, ώστε να αποφευχθεί η χρήση τους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα ένα παρατηρητήριο blockchain.

Επικίνδυνα όπλα στα χέρια πολιτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην καταλήγουν επικίνδυνα όπλα στα χέρια των λάθος ανθρώπων. Η αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα κλείνει τα νομικά κενά που επέτρεψαν στους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν ανακατασκευασμένα όπλα, για παράδειγμα στις επιθέσεις του Παρισιού το 2015. Απαιτείται από τα κράτη μέλη να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης, διατηρώντας εξαιρέσεις για τους κυνηγούς, τα μουσεία και τους συλλέκτες.

Το Κοινοβούλιο πιέζει επίσης για καλύτερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων αλλά και για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία

Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης

Οι περισσότερες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη διαπράχθηκαν από εγχώριους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, το Κοινοβούλιο πρότεινε μέτρα για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού στις φυλακές, στο διαδίκτυο μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

Το έργο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πεδίο συνεργασίας των κρατών μελών σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί των κ-μ αποφασίζουν από κοινού μια σειρά αντιτρομοκρατικών νόμων.

Η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βασίζεται σε τέσσερα σκέλη: την πρόληψη, την προστασία, την επιδίωξη και την ανταπόκριση. Το ισχύον πλαίσιο που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια 2015-2020, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Έχουν υπάρξει πολλές πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια και το σύστημα διαθέτει πολλούς παράγοντες, πληθώρα στρατηγικών και συνακόλουθες αλληλεπικαλύψεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για να προτείνει τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποτελεσματικότητας της αντίδρασης της ΕΕ στην τρομοκρατία.

Continue Reading

PASSPORT

O προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020

Editorial Team

Published

on

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει να προσδιορίσουν τον ακριβή αντίκτυπο των επιλογών τους από την άποψη της χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ. Η δράση της ΕΕ σε τομείς όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η στήριξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για τη συνοχή και της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ απαιτεί χρηματοδότηση βάση επιλογών. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να επιτύχει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δηλαδή να ποσοτικοποιήσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής.

Δεν πρόκειται για προτάσεις της Επιτροπής, αλλά για παραδείγματα βασισμένα σε ιδέες που συχνά διατυπώνονται σε δημόσιες συζητήσεις. Στόχος τους είναι να εστιάσουν κατάλληλα στον προβληματισμό, να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να παράσχουν αξιόπιστα στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πραγματοποίηση των σημαντικών μελλοντικών επιλογών.

Για παράδειγμα, εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν να τηρήσουν τη δέσμευση που διατυπώνεται συχνά για βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυτό θα κοστίσει από 20 έως 25 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών και έως 150 δισ. ευρώ εάν θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ. Πράγματι, κάθε πολιτική προτεραιότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, η στήριξη της κινητικότητας των νέων, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης, η τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και η υποστήριξη μιας ουσιαστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση για να γίνει πράξη.

Εκσυγχρονισμός και χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης εναλλακτικές επιλογές για τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ, μεταξύ άλλων, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους στόχους του προϋπολογισμού της ΕΕ και στον τρόπο χρηματοδότησής του. Επιπλέον, προτείνει δυνατότητες ενίσχυσης του δεσμού – που συχνά αναφέρεται ως «αιρεσιμότητα» – ανάμεσα στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών της.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα πολιτική συμφωνία σχετικά με έναν νέο και σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να αποδειχθεί ότι η Ένωση είναι έτοιμη να υλοποιήσει το εποικοδομητικό πολιτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην Μπρατισλάβα και στη Ρώμη.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013 όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – σε σημαντικούς τομείς, όπως η στήριξη επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη – δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών του Erasmus+ το 2021».

Εκτός του ότι είναι πολιτικά επιθυμητή, μια έγκαιρη συμφωνία αποτελεί επίσης επιτακτική ανάγκη σε πρακτικό επίπεδο. Οι εταίροι και οι δικαιούχοι χρηματοδοτήσεων της ΕΕ – από φοιτητές και ερευνητές μέχρι έργα υποδομών, υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας – καθώς και οι εθνικές και περιφερειακές αρχές χρειάζονται νομική και οικονομική ασφάλεια. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή των ηγετών σε συγκεκριμένα παραδείγματα των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε μια καθυστέρηση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ατυχής εμπειρία της καθυστερημένης έγκρισης του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ – που είχε ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των νέων προγραμμάτων και, κατά συνέπεια, στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης – δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Στους επόμενους μήνες, και το αργότερο στις αρχές Μαΐου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την επίσημη πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα συνεχίσει να ακούει τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων, μεταξύ άλλων, μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού για τις προτεραιότητες της ΕΕ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018.

Continue Reading

PASSPORT

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την εύφλεκτη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Editorial Team

Published

on

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα στρατηγική της για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπου παραθέτει τις προτεραιότητες και τους τομείς κοινής ενισχυμένης συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και σχέσεις καλής γειτονίας. Η αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα  η πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία η οποία εξαρτάται από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα κάθε επιμέρους χώρας.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έξι πρωτοβουλίες – συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα αναλάβει η ΕΕ κατά τα επόμενα έτη για τη στήριξη των προσπαθειών μετασχηματισμού των Δυτικών Βαλκανίων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δράσεις αυτές λαμβάνουν τη μορφή πρωτοβουλιών για την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης μέσω κοινών ομάδων έρευνας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την επέκταση της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ή τη μείωση των τελών περιαγωγής και την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων στην περιοχή. Η Στρατηγική υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η ΕΕ να είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη, μόλις αυτά εκπληρώσουν τα κριτήρια.

Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν σταθερή δέσμευση, με λόγια και με πράξεις, να αφήσουν πίσω τους την κληρονομιά του παρελθόντος, να επιτύχουν τη συμφιλίωση και την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων, ιδίως των διασυνοριακών διαφορών, πολύ πριν από την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, νομικά δεσμευτική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ούτως ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία τους.

Οι έξι πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία της ΕΕ σε πολλούς τομείς και θα στηρίξουν τη διεργασία μετασχηματισμού στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι εν λόγω  πρωτοβουλίες εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος: το κράτος δικαίου, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, το ψηφιακό θεματολόγιο, τη συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένες δράσεις προβλέπονται στα πεδία αυτά μεταξύ του 2018 και του 2020 Για την επιτυχία της στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη στήριξη της απρόσκοπτης μετάβασης προς την προσχώρηση, είναι απαραίτητη επαρκής χρηματοδότηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) μέχρι το 2020, εφόσον το επιτρέψουν οι ανακατανομές εντός του υφιστάμενου κονδυλίου. Μόνο το 2018, προβλέπονται ήδη 1,07 δισ. ευρώ προενταξιακής βοήθειας για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιπλέον των σχεδόν 9 δισ. ευρώ από την περίοδο2007-2017.

Η στρατηγική εξηγεί τα διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προσχώρησης έως το 2025• ενώ άλλες χώρες θα μπορούσαν να προφθάσουν ή να προσπεράσουν η μία την άλλη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι μόνες δύο χώρες με τις οποίες ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί τελικά από την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, την υλοποίηση πραγματικών και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και την οριστική επίλυση των διαφορών με γειτονικές χώρες. Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν την ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία τους. Η Επιτροπή αξιολογεί όλες τις χώρες με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο βάσει των επιδόσεών τους και με ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται πρόοδος.

Η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημειώνουν σημαντική πρόοδο στην πορεία τους προς την Ευρώπη και η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποβάλει συστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη βάση προϋποθέσεων που πληρούνται. Η Επιτροπή θα αρχίσει να συντάσσει γνωμοδότηση σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά την παραλαβή λεπτομερών και ολοκληρωμένων απαντήσεων στο ερωτηματολόγιό της. Με συνεχή προσπάθεια και δέσμευση, Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε να καταστεί υποψήφια για προσχώρηση. Το Κοσσυφοπέδιο έχει μια ευκαιρία να σημειώσει βιώσιμη πρόοδο με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή του πορεία εφόσον το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες.

Continue Reading

Latest

BUSINESS TODAY41 mins ago

Η WIND για τέταρτη χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο

Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν...

PASSPORT2 hours ago

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Τα μέτρα της ΕΕ για την πρόληψη νέων επιθέσεων

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (80%) που ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για...

BUSINESS TODAY3 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Πρωτοπόρος Οργανισμός στην Εταιρική Υπευθυνότητα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατατάχθηκε ως πρωτοπόρος Οργανισμός, αφοσιωμένος στην εφαρμογή και στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας,...

BUSINESS TODAY4 hours ago

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανεβάζει τον πήχη στη διαχείριση υδάτινων πόρων

Στρατηγικός στόχος ο περιορισμός της επίπτωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο περιβάλλον «Κάθε σταγόνα μετράει»: σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η δέσμευση...

BUSINESS TODAY21 hours ago

Η Wind Ελλάς “Sustainability Leader 2017”

« η επικοινωνία και η τεχνολογία είναι σήμερα τα εργαλεία εξέλιξης των συνθηκών των ανθρώπων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος»...

BUSINESS TODAY23 hours ago

COSMOTE: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

Από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE Με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.500 μαθητών και πάνω από 800...

BUSINESS TODAY1 day ago

Προστατεύουμε το Περιβάλλον με την ΑΒ Βασιλόπουλος

H AB Βασιλόπουλος, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ευαισθησία της για το περιβάλλον, με μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με...

BUSINESS TODAY1 day ago

Τέσσερα βραβεία για τη Celestyal Cruises στα Tourism Awards 2018

Η Celestyal Cruises, κατέκτησε τέσσερα σημαντικά βραβεία στα Tourism Awards 2018, σηματοδοτώντας την αξία των αδιάκοπων προσπαθειών της εταιρείας να...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE