Connect with us

PEOPLE

Ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ και ο εκσυγχρονισμός της Σαουδικής Αραβίας

Editorial Team

Published

on

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ, εκτενή αφιερώματα δημοσιεύονται στον αγγλόφωνο και σαουδαραβικό τύπο για το μεταρρυθμιστικό πνεύμα και τον δυναμισμό που επέδειξε στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας ο αποθανών Βασιλεύς, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Οι διάφοροι οικονομικοί αναλυτές αναφέρονται σε μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και ενεργειών τις οποίες ανέλαβε ο Σαουδάραβας ηγέτης, από τον Αύγουστο 2005 όποτε και ανήλθε στον Σαουδαραβικό θρόνο και στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο. Ολη η δεκαετής σχεδόν θητεία του αποδείχθηκε θητεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων  και πρωτοβουλιών για την αναπτυξιακή και εκσυγχρονιστική πορεία της Σαουδαραβικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση βασικών τομέων, όπως η δημόσια υγεία, η δημόσια εκπαίδευση και στέγαση, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες για διαφοροποίηση της εγχώριας οικονομίας και την σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) αλλά και το Κατά Κεφαλή Ετήσιο Εισόδημα υπερδιπλασιάσθηκαν, παρόλη την συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού της χώρας. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, στην δεκάχρονη περίοδο της βασιλείας του, υπολογίζεται ότι έφθασε ή και ξεπέρασε το 60%. Τα θέματα που αφορούν την πρόοδο και την κοινωνική, πολιτισμική και πολιτιστική ευημερία, όπως θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της στέγασης και άλλων βασικών υποδομών αποτέλεσαν τις βασικές προτεραιότητες της Σαουδαραβικής ηγεσίας υπό την καθοδήγησή του και έπαιξαν στρατηγικό ρόλο στην δυναμική ανάπτυξη, μακροβιότητα και υψηλή παραγωγικότητα της εγχώριας οικονομίας.

Σε άλλους τομείς τα επιτεύγματα της θητείας του, σχετικά με το ρόλο και τη θέση που καταλαμβάνει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στον διεθνή οικονομικό και επιχειρηματικό περίγυρο αφορούν στα εξής:

Η Σαουδική Αραβία ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες και πρωτοστάτησε στις προσπάθειες μετασχηματισμού του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (GCC Countries) από μία απλή τελωνειακή ένωση σε μία περιφερειακή θεσμική οντότητα με καταλυτικό ρόλο στη λήψη και εφαρμογή κοινών και ενιαίων πολιτικών και αποφάσεων που ξεφεύγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια της Αραβικής Χερσονήσου
Η Σαουδική Αραβία ανέλαβε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια των κοινωνικών εξεγέρσεων σε πολλές γειτονικές αραβικές χώρες, κατά την διάρκεια της “αραβικής άνοιξης”, υποστηρίζοντας ενεργά τις προσπάθειες κατευνασμού και άμβλυνσης των οξύτατων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα αρκετές από τις χώρες αυτές
το αυξανόμενο οικονομικό βάρος και η σύγκλιση και ένταξη της Σαουδαραβικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα υλοποιήθηκαν με τη πλήρη ένταξη της χώρας σε διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως στους G20 και σε άλλους. Χαρακτηριστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του το 2013 για τις εξελίξεις και προοπτικές της Σαουδαραβικής οικονομίας κατέταξε τη χώρα, αναφορικά προς το Κατά Κεφαλή ΑΕΠ, στην 10η θέση των G20 ενώ στην επόμενη πενταετία αναμένεται να ανέβει στην 9η θέση

Η μεταρρυθμιστική πολιτική του αποθανόντος βασιλέως συνδυάσθηκε και με πολιτική διατήρησης των ισορροπιών, προκειμένου όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες οι περιφέρειες και περιοχές της χώρας γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα περαιτέρω ανάπτυξης και ευημερίας, κοινωνικής, οικονομικής και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου. Βασικός άξονας της πολιτικής του υπήρξε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και έργα υποδομών που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ενώ συγχρόνως θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο σημαντικών κοινωνικών ομάδων.

Πιό αναλυτικά, κάνοντας έναν απολογισμό του μεταρρυθμιστικού και εκσγυχρονιστικού του έργου, οι αναλυτές αναφέρονται σε μία σειρά σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο ίδιος και η κυβέρνησή του προκειμένου εκσυγχρονισθεί και αναβαθμισθεί ο ρόλος και το κύρος του Σαουδαραβικού Βασιλείου. Τα κυριώτερα έργα και πρωτοβουλίες που ανέλαβε συνοψίζονται στα εξής:

η κατασκευή και πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων οικονομικών πόλεων  η ολοκλήρωση και λειτουργία του “King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα “Princess Nourah bin Abdularahman University for Girls” προγράμματα και έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δύο ιερών τεμένων στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα καθώς και πληθώρα άλλων έργων και προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα και βελτίωσης της καθημερινότητας μεγάλων ομάδων της κοινωνίας ο αποθανών ηγέτης ανέλαβε σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με απώτερο στόχο την προώθηση και ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας σε διάφορα ζητήματα
σειρά σημαντικών διεθνών συναντήσεων και συνόδων κορυφής πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του. Μερικές από αυτές είναι το “Jeddah Energy Summit – Ιούνιος 2008 – διεθνής συνάντηση για εξεύρεση τρόπων σταθεροποίησης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου”. H τρίτη σύνοδος κορυφής των πετρελαιοπαραγωγών κρατών – μελών του ΟΠΕΚ. Η 19η σύνοδος κορυφής της “Arab League” το 2007 και το Ανώτατο Συμβούλιο των GCC Countries το 2006.

Σε άλλους βασικούς τομείς προχώρησε επίσης στη λήψη και υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων, όπως στο τομέα της στέγασης με την ανέγερση 500.000 νέων κατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για το σκοπό αυτό διατέθηκαν συνολικά 250 δις Ριάλια ενώ συγχρόνως αυξήθηκαν τα διαθέσιμα κεφάλαια του “Real Estate Development Fund”. Παράλληλα καθιέρωσε τον κατώτερο μισθό για Σαουδάραβες υπηκόους στα 3.000 Ριάλια καθώς και μηνιαίο επίδομα ανεργίας στα 2.000 Ριάλια.

Οι τομείς των μεταφορών και επικοινωνιών γνώρισαν επίσης σημαντική άνθιση με πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον. Η πλέον σημαντική πρωτοβουλία είναι η υλοποίηση δικτύου δημοσίων μέσων μεταφοράς κυρίως στο τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Το πλέον φιλόδοξο και μεγαλύτερο έργο είναι η έναρξη κατασκευής του υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου του Ριάντ, συνολικού προϋπολογισμού 22,5 δις $, έργο το οποίο έχει ανατεθεί σε τρείς διαφορετικούς ομίλους εταιρειών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα πέντε χρόνια. Παρόμοια έργα μεγάλου βεληνεκούς υλοποιούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Μεδίνα, Μέκκα και Τζέντα. Εργα όπως το “Haramain Rail”, που θα συνδέει τη πόλη της Τζέντας με τις δύο ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος τ.ε.. Το έργο “Landbridge” χαρακτηρίζεται ώς ένα από τα πλέον φιλόδοξα και μεγαλύτερα έργα στη περιοχή, συνολικής αξίας 7 δις $ και περιλαμβάνει κατασκευή νέου σιδηροδρομικού άξονα 950 χλμ. μεταξύ Ριάντ και Τζέντας και επιπλέον δίκτυο 115 χλμ. σύνδεσης του Νταμάμ με το Jubail.

Αλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της μεταρρυθμιστικής και επιβοηθητικής, για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, πολιτικής είναι μεταξύ των άλλων:

η εσωτερική χρηματιστηριακή αγορά και αγορά κεφαλαίων παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτά αυξήθηκαν από 64 σε 180 κατά την διάρκεια της δεκάχρονης θητείας του καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις σε θέματα του κεντρικού προϋπολογισμού, όπως στον προϋπολογισμό του 2014 δεσμεύθηκε ποσό ρεκόρ 1 τρις Ριάλια για δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις στα δέκα χρόνια της εξουσίας του, σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις διαφόρων οικονομικών αναλυτών, οι δαπάνες των προϋπολογισμών έφθασαν στα 7,54 τρις Ριάλια με μέση ετήσια αύξηση 14% το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 225% προσθέτοντας στα έσοδα του προϋπολογισμού 1,69 τρις Ριάλια περίπου. Τα αποθέματα των προϋπολογισμών αυξήθηκαν συνολικά πέντε φορές και έφθασαν στα 2,78 τρις Ριάλια

Νέος Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι ο Σαλμάν ενώ διάδοχος και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ορίσθηκε ο “Crown Prince Muqrin”. Επίσης “Deputy Crown Prince” και Υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο “Prince Mohammed bin Naif”.

PEOPLE

Katie Hislop: Η βρετανίδα διοικητής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν

Editorial Team

Published

on

Photo: UNMISS

Η αντισυνταγματάρχης Katie Hislop του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευτυχής μαθαίνοντας πως αποτελεί πρότυπο για τις νέες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις. Είναι η μόνη γυναίκα επικεφαλής στρατιωτικού σώματος στην Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS).

«Γνωρίζω ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία στις περισσότερες ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο, επομένως κατά κάποιο τρόπο είναι μια προνομιακή θέση», ανέφερε σε συνέντευξή της. «Ευτυχώς για μένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια αρκετά φυσιολογική θέση. Έτσι, αν θα μπορούσα να αλλάξω την κατάσταση και να γίνω πρότυπο για τις νέες γυναίκες, που ίσως δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατή η στρατιωτική σταδιοδρομία, τότε θα χαρώ πολύ να το κάνω».

Η Hislop διοικεί τη βρετανική μονάδα μηχανικού στην UNMISS, αποτελούμενη από κυανόκρανους που είναι ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, χτίστες και υδραυλικοί που εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικών έργων, ενώ επιβλέπει πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός νοσοκομείου στην πόλη Bentiu, που βρίσκεται στο βορρά.

Η κατασκευή του βοήθησε να διευκολυνθεί το έργο σε ένα νοσοκομείο που διευθύνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), την ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια σε άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Το νέο νοσοκομείο διαθέτει μια χειρουργική μονάδα καθώς και ένα τμήμα έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρές ασθένειες.

«Παλιότερα στο νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα αντιμετώπισης των περιστατικών του προσωπικού του ΟΗΕ. Αν κάποιος είχε τραυματιστεί ιδιαίτερα σοβαρά, έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, ίσως στο Ναϊρόμπι για παράδειγμα».

Άλλα καθήκοντα της μονάδας της περιλαμβάνουν την κατασκευή πρόσθετων χώρων προσγείωσης για ελικόπτερα και την εκσκαφή καναλιών αποστράγγισης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των βροχών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των 125 χωρών που παρέχουν στρατιωτικούς για να υπηρετήσουν σε 15 ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ παγκοσμίως. Πάνω από 600 βρετανοί αναπτύχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2017, περισσότεροι από τους μισούς στο Νότιο Σουδάν.

Οι κυανόκρανοι που υπηρετούν κάτω από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να προστατεύσουν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει 104 άτομα στην υπηρεσία της διαφύλαξης της ειρήνης.

Συνολικά, 14.528 εξειδικευμένο προσωπικό από όλο τον κόσμο υπηρετεί στην UNMISS. 718 από αυτούς είναι γυναίκες. Ο ΟΗΕ ενθαρρύνει τις συμβαλλόμενες χώρες να αναπτύξουν περισσότερες γυναίκες σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τον μοναδικό και θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην πρόληψη των συγκρούσεων, στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης.

Το Νότιο Σουδάν είναι η νεώτερη χώρα στον κόσμο, έχοντας αποκτήσει την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011. Η αποστολή του ΟΗΕ είχε αρχικά αποστολή να στηρίξει την κυβέρνηση για την παγίωση της ειρήνης, ενισχύοντας έτσι την μακροπρόθεσμη οικοδόμηση του κράτους και την οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων καθηκόντων.

Ωστόσο, η πολιτική βία που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε σε άλλα μέρη της χώρας είτε πέρα από τα σύνορα, για παράδειγμα στην Ουγκάντα, η οποία φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες του Νοτίου Σουδάν.

Τα στρατεύματα της UNMISS προστατεύουν περισσότερους από 200.000 πολίτες σε έξι περιοχές σε όλο το Νότιο Σουδάν. Για την υπολοχαγό Hilsop που υπηρετεί υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν, η αποστολή ήταν μια «απόλυτη ευχαρίστηση».

Continue Reading

PEOPLE

UNESCO: Η παγκόσμια συνείδηση χρειάζεται άμεσα rebranding

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Διπλωμάτης, διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το Κατάρ τον Μάρτιο του 2016, πολλές χώρες από την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους. Πιστεύει πως η UNESCO χρειάζεται rebranding, μια νέα αρχή που θα της δώσει και πάλι τη χαμένη της αίγλη, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Μπορεί ο Δρ Al-Kawari να γίνει ο πρώτος Άραβας ηγέτης της UNESCO; Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Modern Diplomacy, μιλάει για το όραμα, τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, αν εκλεγεί γενικός διευθυντής στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πόσο σημαντική είναι η ηγεσία της UNESCO για το Κατάρ;

Η UNESCO ενσαρκώνει την παγκόσμια συνείδηση ​​, εστιάζοντας στα ζητήματα τα οποία μέσω της παιδείας, του πολιτισμού και της επιστήμης έχουν διαμορφώσει το παρελθόν, την τρέχουσα και τη μελλοντική πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Εξίσου σημαντικοί είναι και οι άλλοι τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO, όπως η ισότητα των φύλων, η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, η ανάπτυξη προγραμμάτων για τη νεολαία, η συνεχής εστίαση στο περιβάλλον σε όλες τις διαστάσεις και η διαφύλαξη της ανθρώπινης μνήμης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος του Κατάρ επιδιώκει να υπηρετήσει αυτούς τους ανθρωπιστικούς στόχους. Από τότε που έγινε μέλος της UNESCO, το Κατάρ έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τον οργανισμό όσον αφορά την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Educate a Child), προγράμματα προστασίας της κληρονομιάς καθώς και άλλα προγράμματα, για να μην αναφέρουμε την οικονομική υποστήριξη που έχει προσφέρει, σε πολλά διαφορετικά κρίσιμα στάδια.

Αναμφίβολα, η παρουσία ενός από τους υπηκόους του Κατάρ στην ηγεσία του Οργανισμού θα καταστήσει τη χώρα και τα αδελφικά κράτη, ακόμα πιο πρόθυμα να παράσχουν όλη την υποστήριξη που θα χρειαστεί για να πετύχει στην αποστολή του και να βοηθήσει τον Οργανισμό να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει.

Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειές σας, ως Γενικός Διευθυντής; Θα θέλατε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτεραιότητες;

Υπάρχουν πολλές ευθυγραμμισμένες και αλληλένδετες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την UNESCO. Ο απώτερος σκοπός τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και να τον βοηθήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να μπορέσει να επιτύχει το στόχο των ιδρυτών.

Ωστόσο, η UNESCO χρειάζεται επανασχεδιασμό, καθώς δεν έχει πλέον την εικόνα που είχε. Καθώς πραγματοποιούσα τις επισκέψεις μου στις διάφορες ηπείρους, διαπίστωσα ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τη θέση της UNESCO ούτε είναι εξοικειωμένοι με τα πεδία αρμοδιοτήτων της. Μερικοί μάλιστα την συγχέουν με άλλους Οργανισμούς. Το rebranding της UNESCO και η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διάδοσης των ευγενών στόχων της θα συμβάλουν σίγουρα στην εξασφάλιση περισσότερης υποστήριξης από όλους.

Μεταξύ άλλων εφικτών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να προβληθούν είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Μικρών Έργων το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των χωρών για ανάλογα έργα. Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, εξετάστηκε η κατάσταση και προβλέπονται πιθανές ενέργειες σε συνεργασία με ανώτερους υπαλλήλους, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Γενικής Διάσκεψης.

Ο Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari με τον πρωθυπουργό της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Ποια άλλα θέματα νομίζετε ότι είναι υψίστης σημασίας;

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως είναι η πολιτική διάσταση της κρίσης της UNESCO. Κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης των υποψηφίων που διεξήχθη στο τέλος του Απριλίου στο Παρίσι, ήμουν ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πάγωσαν την καταβολή του μεριδίου τους στον προϋπολογισμό της UNESCO από το 2011 μετά την είσοδο της Παλαιστίνης στην UNESCO. Από τότε, η κρίση έχει βαθύνει. Ο Γενικός Διευθυντής διαδραματίζει ζωτικό και αποτελεσματικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των θεμάτων όποτε και όπου κρίνεται σκόπιμο, καθώς και στην έναρξη διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Να κλείνουμε τα μάτια στην πολιτική πτυχή ενός σημαντικού ζητήματος, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εποικοδομητική προσέγγιση.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο και χρησιμοποιείται ως «όμηρος» από τρομοκρατικές ομάδες όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (DAESH). Μπορεί να αποφευχθεί αυτή η απειλή;

Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες αποσκοπούν στην καταστροφή όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και της συνείδησης του κόσμου, του παρελθόντος, του πολιτισμού και της ιστορίας του, εν συντομία, την κληρονομιά του.

Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως το Ταμείο Υποστήριξης Κληρονομιάς που ιδρύθηκε στο Αμπού Ντάμπι και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της.

Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα τέλη Απριλίου, τόνισα το σύνθημα “Αφήστε την UNESCO να είναι το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού”. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της εκστρατείας μου, υπέβαλα συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, εστιάζοντας στον βασικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της τρομοκρατίας. Η εξάλειψη των χρηματοοικονομικών της ριζών από μόνη της δεν αρκεί Για να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην ποιοτική εκπαίδευση μέσω κοινών ανθρώπινων αξιών όπως η ανεκτικότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός των πολιτισμών και η καταπολέμηση της φτώχειας.

Σύμφωνα με αυτό, ζήτησα μια παγκόσμια πολιτιστική ημέρα να αφιερωθεί στην προώθηση του ρόλου του πολιτισμού και της κουλτούρας της ειρήνης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Στην πραγματικότητα, η UNESCO και τα προγράμματά της είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η χρήση στρατιωτικών μέσων.

Πόσο ικανοποιητικός είναι ο σημερινός Προϋπολογισμός για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του Οργανισμού;

Περιττό να πούμε ότι για τη βέλτιστη απόδοση του έργου, απαιτούνται περισσότεροι οικονομικοί πόροι. Η Διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι και το Ταμείο Υποστήριξης Κληρονομιάς είναι σημαντικά, αλλά το έργο είναι τεράστιο, ειδικά μετά τις πράξεις σαμποτάζ που διαπράττουν οι τρομοκράτες. Έχοντας ανακηρυχθεί ως «άνθρωπος της αραβικής κληρονομιάς» για το 2016, και λαμβάνοντας υπόψη το αμετάβλητο ενδιαφέρον μου για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τη διατήρησή της, αυτό θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς μου ως Γενικού Διευθυντή, μόλις εκλεγώ.

Κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να συνεργάζονται περισσότερο και με άλλους τρόπους;

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στον κόσμο, δηλαδή στην Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, έχω συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος έχει πίστη στη σημασία της UNESCO και γνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει μια πραγματική πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τέτοιοι κίνδυνοι και να κατευθυνθεί η UNESCO προς την επιτυχή πορεία που ακολούθησε.

Οι στόχοι της UNESCO είναι ευγενείς, όμως χρειάζεται έναν συνήγορο που να πιστεύει σε αυτήν, ο οποίος θα έχει πλήρη επίγνωση των περίπλοκων συνεπειών αυτών των στόχων, την απαιτούμενη ικανότητα, εμπειρία, όραμα, δημόσιες σχέσεις, διεθνές δίκτυο και φίλους που θα του επιτρέψουν να αναλάβει την απαραίτητη επιχείρηση διάσωσης. Μόνο τότε αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Ο Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari είναι διπλωμάτης και πολιτικός. Σύμβουλος στο Amiri Diwan (Βασιλικό Παλάτι του Κατάρ) και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ (2008-2016). Διετέλεσε Πρέσβης του Κατάρ στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την UNESCO και τον ΟΗΕ. Ο κ. Al-Kawari είναι υποψήφιος Γενικός Διευθυντής της UNESCO, στις εκλογές του φθινόπωρο του 2017. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Continue Reading

PEOPLE

Ακιχίτο: «Ο αυτοκράτορας του λαού»

Published

on

Με μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία του στις 8 Αυγούστου, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, υπαινίχθηκε ανοιχτά ότι θα ήθελε να παραιτηθεί. Αναφερόμενος στα προβλήματα της υγείας του και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του, ο 82άχρονος μονάρχης εξήγησε πως η αντοχές του σταδιακά μειώνονται. Ο Ακιχίτο υπέφερε από καρδιακά νοσήματα, βρογχίτιδα και καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Σε μια προ-ηχογραφημένη ομιλία δέκα λεπτών, ο αυτοκράτορας είπε ότι θα ήθελε να δει μια ομαλή αυτοκρατορική διαδοχή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή περίοδο πένθους για το έθνος, που ακολουθεί μετά τον θάνατο του ηγέτη τους. Έπειτα, μετά από μια σύντομη διακοπή, ζήτησε την απαραίτητη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του επιτρέψει να παραιτηθεί. Ακόμα κι αν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ιάπωνες δείχνουν θετικοί την πρόωρη συνταξιοδότηση του, πολλοί αντέδρασαν στην ομιλία του Ακιχίτο με σοκ και θλίψη.

Η παραίτηση του Ακιχίτο θα απαιτήσει την επανεξέταση των σχέσεων της Ιαπωνίας με το Αυτοκρατορικό παλάτι. Πολλές από τις νομικές δομές που διέπουν το στάτους της βασιλικής οικογένειας από τον 19ο αιώνα, εμφανίζουν τον αυτοκράτορα ως μια θεϊκή μορφή. Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στο νομικό σύστημα της Ιαπωνίας, το οποίο δεν έχει καμία πρόβλεψη για παραίτηση. Αυτό θα απαιτούσε μια επανεξέταση που διέπει το Αυτοκρατορικό Δίκαιο, ακόμη και μια αναδιατύπωση του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 1 και ορίζει τον αυτοκράτορα ως «σύμβολο του κράτους». Ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας είναι το άρθρο 4, το οποίο απαγορεύει στον Ακιχίτο να έχει οποιεσδήποτε εξουσίες που σχετίζονται με την κυβέρνηση – πράγμα που σημαίνει ότι, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει και να κάνει νομικές αλλαγές που επιτρέπουν στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αντισυνταγματική πολιτική συμμετοχή του παλατιού.

Ο Ακιχίτο, ήταν πάντα ένας αντισυμβατικός μεταρρυθμιστής ο οποίος δεν δίστασε να διασπάσει τα κοινωνικά εμπόδια που χωρίζει το παλάτι από τον λαό. Ακόμα και χωρίς πολιτικό ρόλο, έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά του στην Ιαπωνία από τότε που ανέβηκε στο θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989. Υπερασπίστηκε πολλές ανθρωπιστικές πολιτικές και προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να φέρει την μοναρχία πιο κοντά στους πολίτες. Ο Ακιχίτο αποδέχτηκε το προσωνύμιο που του δόθηκε από τους Ιάπωνες «ο αυτοκράτορας του λαού».

Η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα ώθησε τον αυτοκράτορα να δώσει το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, στη διάρκεια του οποίου μίλησε στη σύγχρονη γλώσσα για να γίνει κατανοητός από το ευρύ κοινό, δίνοντας ελπίδα. Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Ακιχίτο ήταν να χρησιμοποιήσει το αυτοκρατορικό κύρος του για να φτάσει στα λιγότερο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας της Ιαπωνίας, την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των συγκρουόμενων κοινωνικών τάξεων.

Με το Τόκιο να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2020, οι μνήμες του 1964 δείχνουν πόσο έχει αλλάξει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες στην Ιαπωνία, η χώρα αναδυόταν από τις στερήσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ήθελε να αποδείξει ότι ήταν έτοιμη να σταθεί στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ένα σύγχρονο έθνος.

Καθώς ο Ακιχίτο ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα. Ωστόσο, όπως και ο πατέρας του, επεδίωξε να μεταρρυθμίσει τα κοινωνικά ήθη της Ιαπωνίας. Έχοντας πολλά κοινά με τους ομολόγους του στη Δυτική Ευρώπη, η επόμενη γενιά των βασιλέων της Ιαπωνίας φαίνεται πως δεσμεύεται για τη μετατροπή της αυτοκρατορικής οικογένειας σε ένα ευπαρουσίαστο, προσιτό σύμβολο του έθνους-μια μεταμόρφωση στην οποία ο Ακιχίτο συνέβαλε αφάνταστα.

Continue Reading

Latest

BUSINESS TODAY27 mins ago

Η WIND για τέταρτη χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο

Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν...

BUSINESS TODAY3 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Πρωτοπόρος Οργανισμός στην Εταιρική Υπευθυνότητα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατατάχθηκε ως πρωτοπόρος Οργανισμός, αφοσιωμένος στην εφαρμογή και στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας,...

BUSINESS TODAY4 hours ago

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανεβάζει τον πήχη στη διαχείριση υδάτινων πόρων

Στρατηγικός στόχος ο περιορισμός της επίπτωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο περιβάλλον «Κάθε σταγόνα μετράει»: σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η δέσμευση...

BUSINESS TODAY21 hours ago

Η Wind Ελλάς “Sustainability Leader 2017”

« η επικοινωνία και η τεχνολογία είναι σήμερα τα εργαλεία εξέλιξης των συνθηκών των ανθρώπων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος»...

BUSINESS TODAY23 hours ago

COSMOTE: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

Από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE Με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.500 μαθητών και πάνω από 800...

BUSINESS TODAY24 hours ago

Προστατεύουμε το Περιβάλλον με την ΑΒ Βασιλόπουλος

H AB Βασιλόπουλος, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ευαισθησία της για το περιβάλλον, με μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με...

BUSINESS TODAY1 day ago

Τέσσερα βραβεία για τη Celestyal Cruises στα Tourism Awards 2018

Η Celestyal Cruises, κατέκτησε τέσσερα σημαντικά βραβεία στα Tourism Awards 2018, σηματοδοτώντας την αξία των αδιάκοπων προσπαθειών της εταιρείας να...

ONE PLANET2 days ago

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό για το 2018 αφιερωμένη στις λίμνες, τους υγροβιοτόπους και τις πλημμυρικές περιοχές

Το 1992, χρονιά κατά την οποία διοργανώθηκε η σπουδαία Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE