Connect with us

PEOPLE

Ελληνισμός με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη

ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΓΑ

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΓΑ

O Άγγελος Παγκράτης είναι ο Πρέσβης και Επικεφαλής της Μόνιμης Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τον κ. Παγκράτη όρισε η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ βαρώνη Κάθριν Άστον, αποσπώντας τον από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ουάσιγκτον. Ακόμα, είχε οριστεί μόνιμος παρατηρητής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών από τον Οκτώβριος του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010. Προηγουμένως ήταν ο Πρέσβης και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αργεντινή.

Υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νότια Αφρική (1995-1997) και στη Νότια Κορέα (1990-1994). Για αρκετά χρόνια (1981-1990), ο κ. Παγκράτης εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολλές διαπραγματεύσεις και ομάδες εργασίας σε πολυμερείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΕ, ΟΟΣΑ, Λέσχη του Παρισιού, η UNCTAD, και άλλοι.

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Παρισίου Ι στα Διεθνή Οικονομικά, τις νομισματικές πολιτικές και τα οικονομικά. Ακολούθησαν σπουδές στα Οικονομικά και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές στα Πανεπιστήμια του Αγίου-Etienne και του Παρισιού Ι, σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο «Conservaroire National des Arts et metiers» (CNAM) του Παρισίου.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι: Ομοσπονδία ή διάλυση. Εσείς τι πιστεύετε;

Ξεκινώντας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως παρά την επίσημη ιδιότητά μου στην Ε.Ε. οι απαντήσεις μου, αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές μου απόψεις. Αυτό που βλέπουμε καθαρά μέσα από την διαχείριση της κρίσης είναι ότι η Ευρώπη συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία ενοποίησης της με επίκεντρο την Ευρωζώνη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ΕΕ θα γίνει Ομοσπονδία όπως τα ομοσπονδιακά κράτη που γνωρίζουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει Ένωση βασικά κυρίαρχων κρατών και Ένωση πολιτών για την μεγάλη πλειοψηφία των οποίων η Ευρωπαϊκή ταυτότητα προστίθεται στην εθνική τους ταυτότητα δίχως να την αντικαθιστά..

Η κρίση, αλλά και η συζήτηση που άνοιξε με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, «έσπασε» ένα ταμπού. Ο κ. Μπερλουσκόνι μιλάει για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο κ. Κάμερον για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Το τέλος της κρίσης θα βρει μια μικρότερη «ευρωπαϊκή οικογένεια»;

Τα Κράτη Μέλη διατηρούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στα οποία περιλαμβάνεται πια και η δυνατότητα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τελείως κανένα ενδεχόμενο. Όμως όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια θα συνεχίσει να μεγαλώνει με βασικούς επόμενους υποψήφιους, ορισμένους από τους βαλκανικούς μας γείτονες.

Μιλάτε συχνά για την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει και πως μπορεί να γίνει πράξη;

Σε μια έντονη δοκιμασία όπως ένας πόλεμος ή μια βαθιά κρίση όπως η τωρινή δοκιμάζονται στην πραγματικότητα οι βασικοί πυλώνες της κοινωνίας και του έθνους. Θεωρώ εμφανές ότι η βαθιά ριζωμένη αγάπη του έλληνα για την πατρίδα του είναι ένα από και ίσως το πιο μεγάλο σχετικό πλεονέκτημα του ευρύτερου ελληνισμού απέναντι στις τωρινές δυσκολίες. Σε αυτή στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό η βαθιά αίσθηση ταυτότητος, η περηφάνια, η άσβεστη ανάγκη για ελευθερία και αξιοπρέπεια και πολλά άλλα από τα στοιχεία που κάνουν τον ελληνικό λαό να μην δαμάζεται και να μην υποκύπτει, αλλά να μάχεται και να επανέρχεται δια μέσου των αιώνων από πολύ δύσκολες καταστάσεις, ακραίες δοκιμασίες και δυσκολίες. Η επιστροφή ,σε κάποιο βαθμό, συνολικά της ελληνικής κοινωνίας προς πατροπαράδοτες, παραδοσιακές και πατριωτικές αξίες, μου φαίνεται αναπόφευκτη υπό τις τωρινές συνθήκες. Μια τέτοια επιστροφή μπορεί να είναι θετική πηγή δύναμης για αγώνα απέναντι στις προκλήσεις και αποφασιστικότητας απέναντι στις δυσκολίες. Χρειαζόμαστε όμως έναν πατριωτισμό του ΧΧΙ αιώνα όπου ο έλληνας θα έχει συνειδητά και εμπεριστατωμένα ισχυρότερη αίσθηση της ταυτότητος του, της κληρονομιάς του, των παραδόσεων και του πολιτισμού του, όπου όμως ο πατριωτισμός αυτός θα είναι δύναμη κι όχι αδυναμία. Δεν θα είναι παράγοντας ξενοφοβίας, απομόνωσης και αποξένωσης αλλά αντίθετα πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Το ζητούμενο πρέπει να είναι ένας ελληνισμός με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, πρωτεργάτης για μια πιο ενωμένη Ευρώπη και ανοιχτός και πρωτοπόρος στις θετικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης όπως η πρόοδος της επιστήμης και τεχνολογίας, η συσσώρευση γνώσης, η προάσπιση αξιών όπως η ελευθερία, δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και βέβαια η πρόοδος της οικονομίας και ευημερίας που απαιτούν δραστήρια συμμετοχή και ηγετική ενσωμάτωση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όλοι μιλούν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όμως πως είναι δυνατόν το πολιτικό σκηνικό που επί τόσα χρόνια διοικούσε τη χώρα και την έφερε σε αυτό το σημείο να μπορέσει να επιφέρει τις αλλαγές που η χώρα έχει ανάγκη για να μπορέσει να ανακάμψει και μπει σε τροχιά ανάπτυξης;

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι στην πραγματικότητα το σύνολο των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει τις γνωστές σε όλους παθογένειες του παρελθόντος (φορολογικό, παιδεία, συντεχνίες, κλειστά επαγγέλματα και πολλά άλλα). Είναι βαθιά άδικο για όλους τους έλληνες που υποφέρουν από την κρίση, το γεγονός ότι φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία δίχως καμιά ουσιαστική προσπάθεια εγκαίρων μεταρρυθμίσεων. Είναι επίσης ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι χρειάζεται το μνημόνιο για να μας πει ότι πρέπει να αλλάξουν τα αυτονόητα.

Το δίκτυο της ΆΛΛΗΛΟΝnet ουσιαστικά «ενώνει» αρκετά διαφορετικούς ανθρώπους. Ποιος είναι ο στόχος αυ τού του δικτύου; Τι το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εθελοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός συνόρων και πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Πράγματι η ΆΛΛΗΛΟΝnet απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους, στην ουσία σε όλους τους ¨Έλληνες και φίλους της Ελλάδας. Ο βασικός της στόχος είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με πολύ υψηλότερη αλληλεγγύη στον επαγγελματικό τομέα. Προωθεί, σαν αντίδοτο στην οικονομική κρίση και κυρίως στην ανεργία των νέων, τρεις βασικούς άξονες δράσης στον επαγγελματικό τομέα :
-πρώτον, ενθάρρυνση της εντονότερης ατομικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Μπροστά στην κρίση ο κάθε έλληνας και κυρίως ο κάθε νέος δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια αλλά αντίθετα να γίνει καλύτερος φοιτητής, σωστότερος επαγγελματίας, καλύτερος υπάλληλος, τολμηρότερος και σωστότερος επιχειρηματίας κλπ. Στην προσπάθειά του αυτή ο κάθε έλληνας και κάθε ελληνίδα και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να αισθάνονται ούτε να είναι μόνοι.
– δεύτερον, χρειάζεται συγχρόνως αύξηση της αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα, παντού όπου υπάρχουν Έλληνες, με ιδιαίτερη προτεραιότητα για τους νέους της Ελλάδας. Θέλουμε μια κοινωνία όπου ο καθένας θα σκέφτεται πως μπορεί να κάνει κάτι χρήσιμο για κάποιους άλλους. Η συμμετοχή στην ΆΛΛΗΛΟΝnet δεν έχει κανένα απολύτως κόστος. Όμως τα μέλη αποδέχονται ότι, όταν άλλο μέλος θα ζητήσει την συμβουλή τους, θα απαντήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης τα μέλη μας ανταλλάσουν μέσω της ιστοσελίδας, χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για συγκεκριμένες ευκαιρίες σπουδών, επαγγελματικής κατάρτισης, εργασίας και επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό, στην AΛΛΗΛΟΝnet, ο καθένας συμμετέχει σε μια ομάδα ανθρώπων, όλων των γενεών, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και παραμένουν διαθέσιμοι να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συνεργαστούν και να μοιραστούν νέες συγκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες. Για πολλούς η AΛΛΗΛΟΝnet είναι ένα άμεσα χρήσιμο εργαλείο. Για όλους, είναι ένα πνεύμα και μήνυμα δημιουργικότητας συνεργασίας, ενθάρρυνσης, και γενικά αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα.
– τρίτον, η ΑΛΛΗΛΟΝnet προσφέρει ένα πλαίσιο όπου η συμμετοχή του καθενός είναι όχι μόνο άμεσα χρήσιμη στον ίδιο ή σε κάποιον(ους) άλλο(ους) αλλά και συγχρόνως δημιουργεί ένα ρεύμα αλληλεγγύης μέσα στην ελληνική κοινωνία και τον ευρύτερο ελληνισμό το οποίο συνεισφέρει στην ευρύτερη προσπάθεια εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα μέλη μας βασικά μοιράζονται το όραμα της Ελλάδας που θα αναδυθεί από τη κρίση κτίζοντας μια οικονομία πιο παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική αποφασιστικά στραμμένη στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία, πιο ελεύθερη και φιλική στην ατομική προσπάθεια και πρωτοβουλία. Μια οικονομία που θα προσφέρει πραγματικές και ίσες ευκαιρίες ιδιαίτερα στους νέους της και θα είναι συγχρόνως συνολικά πιο δίκαιη και πιο συνεκτική.

Η ιδέα γεννήθηκε σταδιακά μαζί με την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που απαιτεί η σωστή αντιμετώπιση της τωρινής κρίσης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως δραστήρια συμμετοχή του κάθε έλληνα και κάθε ελληνίδας που είναι διατεθειμένος (η) να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια σαν άτομο και να συμμετάσχει σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία . Είναι μοναδική νομίζω διότι προσφέρει ένα πλαίσιο λειτουργικό το οποίο είναι άμεσα χρήσιμο σε πολλούς και συγχρόνως συνεισφέρει με τρόπο κατανοητό στην προσπάθεια για την δημιουργία της Ελλάδας που ονειρευόμαστε.

Πως αξιολογείτε την αρχική ανταπόκριση σε αυτό το εγχείρημα; Θα θέλατε να μας πείτε για κάποιες από τις πρώτες δράσεις;

Υπάρχει μια αρχική επιφυλακτικότητα ορισμένων, μέχρι να πεισθούν ότι η ΆΛΛΗΛΟΝnet είναι όντως ανεξάρτητη και δεν έχει καμιά κρυφή ατζέντα. Πείθονται γενικά γρήγορα και τότε η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Άνθρωποι επιτυχημένοι επαγγελματικά σπεύδουν να προσφέρουν την συμβουλή και καθοδήγησή τους στους νεώτερους συμπατριώτες μας.

Η Λυδία Κάργα είναι Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

PEOPLE

Katie Hislop: Η βρετανίδα διοικητής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν

Editorial Team

Published

on

Photo: UNMISS

Η αντισυνταγματάρχης Katie Hislop του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευτυχής μαθαίνοντας πως αποτελεί πρότυπο για τις νέες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις. Είναι η μόνη γυναίκα επικεφαλής στρατιωτικού σώματος στην Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS).

«Γνωρίζω ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία στις περισσότερες ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο, επομένως κατά κάποιο τρόπο είναι μια προνομιακή θέση», ανέφερε σε συνέντευξή της. «Ευτυχώς για μένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια αρκετά φυσιολογική θέση. Έτσι, αν θα μπορούσα να αλλάξω την κατάσταση και να γίνω πρότυπο για τις νέες γυναίκες, που ίσως δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατή η στρατιωτική σταδιοδρομία, τότε θα χαρώ πολύ να το κάνω».

Η Hislop διοικεί τη βρετανική μονάδα μηχανικού στην UNMISS, αποτελούμενη από κυανόκρανους που είναι ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, χτίστες και υδραυλικοί που εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικών έργων, ενώ επιβλέπει πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός νοσοκομείου στην πόλη Bentiu, που βρίσκεται στο βορρά.

Η κατασκευή του βοήθησε να διευκολυνθεί το έργο σε ένα νοσοκομείο που διευθύνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), την ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια σε άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Το νέο νοσοκομείο διαθέτει μια χειρουργική μονάδα καθώς και ένα τμήμα έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρές ασθένειες.

«Παλιότερα στο νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα αντιμετώπισης των περιστατικών του προσωπικού του ΟΗΕ. Αν κάποιος είχε τραυματιστεί ιδιαίτερα σοβαρά, έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, ίσως στο Ναϊρόμπι για παράδειγμα».

Άλλα καθήκοντα της μονάδας της περιλαμβάνουν την κατασκευή πρόσθετων χώρων προσγείωσης για ελικόπτερα και την εκσκαφή καναλιών αποστράγγισης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των βροχών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των 125 χωρών που παρέχουν στρατιωτικούς για να υπηρετήσουν σε 15 ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ παγκοσμίως. Πάνω από 600 βρετανοί αναπτύχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2017, περισσότεροι από τους μισούς στο Νότιο Σουδάν.

Οι κυανόκρανοι που υπηρετούν κάτω από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να προστατεύσουν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει 104 άτομα στην υπηρεσία της διαφύλαξης της ειρήνης.

Συνολικά, 14.528 εξειδικευμένο προσωπικό από όλο τον κόσμο υπηρετεί στην UNMISS. 718 από αυτούς είναι γυναίκες. Ο ΟΗΕ ενθαρρύνει τις συμβαλλόμενες χώρες να αναπτύξουν περισσότερες γυναίκες σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τον μοναδικό και θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην πρόληψη των συγκρούσεων, στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης.

Το Νότιο Σουδάν είναι η νεώτερη χώρα στον κόσμο, έχοντας αποκτήσει την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011. Η αποστολή του ΟΗΕ είχε αρχικά αποστολή να στηρίξει την κυβέρνηση για την παγίωση της ειρήνης, ενισχύοντας έτσι την μακροπρόθεσμη οικοδόμηση του κράτους και την οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων καθηκόντων.

Ωστόσο, η πολιτική βία που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε σε άλλα μέρη της χώρας είτε πέρα από τα σύνορα, για παράδειγμα στην Ουγκάντα, η οποία φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες του Νοτίου Σουδάν.

Τα στρατεύματα της UNMISS προστατεύουν περισσότερους από 200.000 πολίτες σε έξι περιοχές σε όλο το Νότιο Σουδάν. Για την υπολοχαγό Hilsop που υπηρετεί υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν, η αποστολή ήταν μια «απόλυτη ευχαρίστηση».

Continue Reading

PEOPLE

UNESCO: Η παγκόσμια συνείδηση χρειάζεται άμεσα rebranding

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Διπλωμάτης, διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το Κατάρ τον Μάρτιο του 2016, πολλές χώρες από την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους. Πιστεύει πως η UNESCO χρειάζεται rebranding, μια νέα αρχή που θα της δώσει και πάλι τη χαμένη της αίγλη, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Μπορεί ο Δρ Al-Kawari να γίνει ο πρώτος Άραβας ηγέτης της UNESCO; Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Modern Diplomacy, μιλάει για το όραμα, τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, αν εκλεγεί γενικός διευθυντής στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πόσο σημαντική είναι η ηγεσία της UNESCO για το Κατάρ;

Η UNESCO ενσαρκώνει την παγκόσμια συνείδηση ​​, εστιάζοντας στα ζητήματα τα οποία μέσω της παιδείας, του πολιτισμού και της επιστήμης έχουν διαμορφώσει το παρελθόν, την τρέχουσα και τη μελλοντική πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Εξίσου σημαντικοί είναι και οι άλλοι τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO, όπως η ισότητα των φύλων, η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, η ανάπτυξη προγραμμάτων για τη νεολαία, η συνεχής εστίαση στο περιβάλλον σε όλες τις διαστάσεις και η διαφύλαξη της ανθρώπινης μνήμης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος του Κατάρ επιδιώκει να υπηρετήσει αυτούς τους ανθρωπιστικούς στόχους. Από τότε που έγινε μέλος της UNESCO, το Κατάρ έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τον οργανισμό όσον αφορά την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Educate a Child), προγράμματα προστασίας της κληρονομιάς καθώς και άλλα προγράμματα, για να μην αναφέρουμε την οικονομική υποστήριξη που έχει προσφέρει, σε πολλά διαφορετικά κρίσιμα στάδια.

Αναμφίβολα, η παρουσία ενός από τους υπηκόους του Κατάρ στην ηγεσία του Οργανισμού θα καταστήσει τη χώρα και τα αδελφικά κράτη, ακόμα πιο πρόθυμα να παράσχουν όλη την υποστήριξη που θα χρειαστεί για να πετύχει στην αποστολή του και να βοηθήσει τον Οργανισμό να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει.

Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειές σας, ως Γενικός Διευθυντής; Θα θέλατε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτεραιότητες;

Υπάρχουν πολλές ευθυγραμμισμένες και αλληλένδετες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την UNESCO. Ο απώτερος σκοπός τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και να τον βοηθήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να μπορέσει να επιτύχει το στόχο των ιδρυτών.

Ωστόσο, η UNESCO χρειάζεται επανασχεδιασμό, καθώς δεν έχει πλέον την εικόνα που είχε. Καθώς πραγματοποιούσα τις επισκέψεις μου στις διάφορες ηπείρους, διαπίστωσα ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τη θέση της UNESCO ούτε είναι εξοικειωμένοι με τα πεδία αρμοδιοτήτων της. Μερικοί μάλιστα την συγχέουν με άλλους Οργανισμούς. Το rebranding της UNESCO και η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διάδοσης των ευγενών στόχων της θα συμβάλουν σίγουρα στην εξασφάλιση περισσότερης υποστήριξης από όλους.

Μεταξύ άλλων εφικτών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να προβληθούν είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Μικρών Έργων το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των χωρών για ανάλογα έργα. Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, εξετάστηκε η κατάσταση και προβλέπονται πιθανές ενέργειες σε συνεργασία με ανώτερους υπαλλήλους, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Γενικής Διάσκεψης.

Ο Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari με τον πρωθυπουργό της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Ποια άλλα θέματα νομίζετε ότι είναι υψίστης σημασίας;

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως είναι η πολιτική διάσταση της κρίσης της UNESCO. Κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης των υποψηφίων που διεξήχθη στο τέλος του Απριλίου στο Παρίσι, ήμουν ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πάγωσαν την καταβολή του μεριδίου τους στον προϋπολογισμό της UNESCO από το 2011 μετά την είσοδο της Παλαιστίνης στην UNESCO. Από τότε, η κρίση έχει βαθύνει. Ο Γενικός Διευθυντής διαδραματίζει ζωτικό και αποτελεσματικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των θεμάτων όποτε και όπου κρίνεται σκόπιμο, καθώς και στην έναρξη διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Να κλείνουμε τα μάτια στην πολιτική πτυχή ενός σημαντικού ζητήματος, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εποικοδομητική προσέγγιση.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο και χρησιμοποιείται ως «όμηρος» από τρομοκρατικές ομάδες όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (DAESH). Μπορεί να αποφευχθεί αυτή η απειλή;

Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες αποσκοπούν στην καταστροφή όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και της συνείδησης του κόσμου, του παρελθόντος, του πολιτισμού και της ιστορίας του, εν συντομία, την κληρονομιά του.

Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως το Ταμείο Υποστήριξης Κληρονομιάς που ιδρύθηκε στο Αμπού Ντάμπι και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της.

Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα τέλη Απριλίου, τόνισα το σύνθημα “Αφήστε την UNESCO να είναι το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού”. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της εκστρατείας μου, υπέβαλα συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, εστιάζοντας στον βασικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της τρομοκρατίας. Η εξάλειψη των χρηματοοικονομικών της ριζών από μόνη της δεν αρκεί Για να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην ποιοτική εκπαίδευση μέσω κοινών ανθρώπινων αξιών όπως η ανεκτικότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός των πολιτισμών και η καταπολέμηση της φτώχειας.

Σύμφωνα με αυτό, ζήτησα μια παγκόσμια πολιτιστική ημέρα να αφιερωθεί στην προώθηση του ρόλου του πολιτισμού και της κουλτούρας της ειρήνης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Στην πραγματικότητα, η UNESCO και τα προγράμματά της είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η χρήση στρατιωτικών μέσων.

Πόσο ικανοποιητικός είναι ο σημερινός Προϋπολογισμός για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του Οργανισμού;

Περιττό να πούμε ότι για τη βέλτιστη απόδοση του έργου, απαιτούνται περισσότεροι οικονομικοί πόροι. Η Διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι και το Ταμείο Υποστήριξης Κληρονομιάς είναι σημαντικά, αλλά το έργο είναι τεράστιο, ειδικά μετά τις πράξεις σαμποτάζ που διαπράττουν οι τρομοκράτες. Έχοντας ανακηρυχθεί ως «άνθρωπος της αραβικής κληρονομιάς» για το 2016, και λαμβάνοντας υπόψη το αμετάβλητο ενδιαφέρον μου για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τη διατήρησή της, αυτό θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς μου ως Γενικού Διευθυντή, μόλις εκλεγώ.

Κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να συνεργάζονται περισσότερο και με άλλους τρόπους;

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στον κόσμο, δηλαδή στην Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, έχω συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος έχει πίστη στη σημασία της UNESCO και γνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει μια πραγματική πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τέτοιοι κίνδυνοι και να κατευθυνθεί η UNESCO προς την επιτυχή πορεία που ακολούθησε.

Οι στόχοι της UNESCO είναι ευγενείς, όμως χρειάζεται έναν συνήγορο που να πιστεύει σε αυτήν, ο οποίος θα έχει πλήρη επίγνωση των περίπλοκων συνεπειών αυτών των στόχων, την απαιτούμενη ικανότητα, εμπειρία, όραμα, δημόσιες σχέσεις, διεθνές δίκτυο και φίλους που θα του επιτρέψουν να αναλάβει την απαραίτητη επιχείρηση διάσωσης. Μόνο τότε αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Ο Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari είναι διπλωμάτης και πολιτικός. Σύμβουλος στο Amiri Diwan (Βασιλικό Παλάτι του Κατάρ) και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ (2008-2016). Διετέλεσε Πρέσβης του Κατάρ στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την UNESCO και τον ΟΗΕ. Ο κ. Al-Kawari είναι υποψήφιος Γενικός Διευθυντής της UNESCO, στις εκλογές του φθινόπωρο του 2017. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Continue Reading

PEOPLE

Ακιχίτο: «Ο αυτοκράτορας του λαού»

Published

on

Με μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία του στις 8 Αυγούστου, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, υπαινίχθηκε ανοιχτά ότι θα ήθελε να παραιτηθεί. Αναφερόμενος στα προβλήματα της υγείας του και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του, ο 82άχρονος μονάρχης εξήγησε πως η αντοχές του σταδιακά μειώνονται. Ο Ακιχίτο υπέφερε από καρδιακά νοσήματα, βρογχίτιδα και καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Σε μια προ-ηχογραφημένη ομιλία δέκα λεπτών, ο αυτοκράτορας είπε ότι θα ήθελε να δει μια ομαλή αυτοκρατορική διαδοχή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή περίοδο πένθους για το έθνος, που ακολουθεί μετά τον θάνατο του ηγέτη τους. Έπειτα, μετά από μια σύντομη διακοπή, ζήτησε την απαραίτητη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του επιτρέψει να παραιτηθεί. Ακόμα κι αν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ιάπωνες δείχνουν θετικοί την πρόωρη συνταξιοδότηση του, πολλοί αντέδρασαν στην ομιλία του Ακιχίτο με σοκ και θλίψη.

Η παραίτηση του Ακιχίτο θα απαιτήσει την επανεξέταση των σχέσεων της Ιαπωνίας με το Αυτοκρατορικό παλάτι. Πολλές από τις νομικές δομές που διέπουν το στάτους της βασιλικής οικογένειας από τον 19ο αιώνα, εμφανίζουν τον αυτοκράτορα ως μια θεϊκή μορφή. Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στο νομικό σύστημα της Ιαπωνίας, το οποίο δεν έχει καμία πρόβλεψη για παραίτηση. Αυτό θα απαιτούσε μια επανεξέταση που διέπει το Αυτοκρατορικό Δίκαιο, ακόμη και μια αναδιατύπωση του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 1 και ορίζει τον αυτοκράτορα ως «σύμβολο του κράτους». Ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας είναι το άρθρο 4, το οποίο απαγορεύει στον Ακιχίτο να έχει οποιεσδήποτε εξουσίες που σχετίζονται με την κυβέρνηση – πράγμα που σημαίνει ότι, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει και να κάνει νομικές αλλαγές που επιτρέπουν στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αντισυνταγματική πολιτική συμμετοχή του παλατιού.

Ο Ακιχίτο, ήταν πάντα ένας αντισυμβατικός μεταρρυθμιστής ο οποίος δεν δίστασε να διασπάσει τα κοινωνικά εμπόδια που χωρίζει το παλάτι από τον λαό. Ακόμα και χωρίς πολιτικό ρόλο, έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά του στην Ιαπωνία από τότε που ανέβηκε στο θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989. Υπερασπίστηκε πολλές ανθρωπιστικές πολιτικές και προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να φέρει την μοναρχία πιο κοντά στους πολίτες. Ο Ακιχίτο αποδέχτηκε το προσωνύμιο που του δόθηκε από τους Ιάπωνες «ο αυτοκράτορας του λαού».

Η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα ώθησε τον αυτοκράτορα να δώσει το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, στη διάρκεια του οποίου μίλησε στη σύγχρονη γλώσσα για να γίνει κατανοητός από το ευρύ κοινό, δίνοντας ελπίδα. Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Ακιχίτο ήταν να χρησιμοποιήσει το αυτοκρατορικό κύρος του για να φτάσει στα λιγότερο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας της Ιαπωνίας, την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των συγκρουόμενων κοινωνικών τάξεων.

Με το Τόκιο να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2020, οι μνήμες του 1964 δείχνουν πόσο έχει αλλάξει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες στην Ιαπωνία, η χώρα αναδυόταν από τις στερήσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ήθελε να αποδείξει ότι ήταν έτοιμη να σταθεί στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ένα σύγχρονο έθνος.

Καθώς ο Ακιχίτο ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα. Ωστόσο, όπως και ο πατέρας του, επεδίωξε να μεταρρυθμίσει τα κοινωνικά ήθη της Ιαπωνίας. Έχοντας πολλά κοινά με τους ομολόγους του στη Δυτική Ευρώπη, η επόμενη γενιά των βασιλέων της Ιαπωνίας φαίνεται πως δεσμεύεται για τη μετατροπή της αυτοκρατορικής οικογένειας σε ένα ευπαρουσίαστο, προσιτό σύμβολο του έθνους-μια μεταμόρφωση στην οποία ο Ακιχίτο συνέβαλε αφάνταστα.

Continue Reading

Latest

BUSINESS TODAY23 mins ago

Η WIND για τέταρτη χρονιά στο TEDx University of Aegean στη Σύρο

Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι άτυποι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι άνθρωποι για να συμβιώνουν...

BUSINESS TODAY3 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Πρωτοπόρος Οργανισμός στην Εταιρική Υπευθυνότητα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατατάχθηκε ως πρωτοπόρος Οργανισμός, αφοσιωμένος στην εφαρμογή και στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας,...

BUSINESS TODAY4 hours ago

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανεβάζει τον πήχη στη διαχείριση υδάτινων πόρων

Στρατηγικός στόχος ο περιορισμός της επίπτωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο περιβάλλον «Κάθε σταγόνα μετράει»: σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η δέσμευση...

BUSINESS TODAY21 hours ago

Η Wind Ελλάς “Sustainability Leader 2017”

« η επικοινωνία και η τεχνολογία είναι σήμερα τα εργαλεία εξέλιξης των συνθηκών των ανθρώπων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος»...

BUSINESS TODAY23 hours ago

COSMOTE: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

Από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE Με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.500 μαθητών και πάνω από 800...

BUSINESS TODAY24 hours ago

Προστατεύουμε το Περιβάλλον με την ΑΒ Βασιλόπουλος

H AB Βασιλόπουλος, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ευαισθησία της για το περιβάλλον, με μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με...

BUSINESS TODAY1 day ago

Τέσσερα βραβεία για τη Celestyal Cruises στα Tourism Awards 2018

Η Celestyal Cruises, κατέκτησε τέσσερα σημαντικά βραβεία στα Tourism Awards 2018, σηματοδοτώντας την αξία των αδιάκοπων προσπαθειών της εταιρείας να...

ONE PLANET2 days ago

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό για το 2018 αφιερωμένη στις λίμνες, τους υγροβιοτόπους και τις πλημμυρικές περιοχές

Το 1992, χρονιά κατά την οποία διοργανώθηκε η σπουδαία Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE