Οι δημοκράτες πλησιάζουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ κερδίζοντας την πρώτη έδρα της Γεωργίας

Οι δημοκράτες πλησιάζουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ κερδίζοντας την πρώτη έδρα της Γεωργίας

Η καταμέτρηση των ψήφων των κρίσιμων εκλογών της Γερουσίας στη Γεωργία, οι οποίες θα αποφασίσουν την πλειοψηφία του ανώτερου σώματος, και ως εκ τούτου, θα σηματοδοτήσει τη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, έχει προχωρήσει σε έναν ολοένα και πιο αυστηρό έλεγχο στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Μετά τις 2:00 (8:00 στην ηπειρωτική Ισπανία), με έλεγχο 97%, τα ΜΜΕ προέβλεψαν τον νικητή του Δημοκρατικού Ραφαήλ Γουόρνοκ.

Ο αιδεσιμότατος έκανε ιστορία με το να γίνει ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εκλέχθηκε στη νότια επικράτεια και μετακινώντας το κόμμα του πιο κοντά στον έλεγχο του Σώματος. Εάν κερδίσουν οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι, η Γερουσία θα αποτελείται από 50 Ρεπουμπλικάνους και 50 Δημοκρατικούς (δύο από αυτούς, ανεξάρτητους), αλλά ο επόμενος αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, θα ασκήσει την αποφασιστική ψηφοφορία σε περίπτωση ισοπαλίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν την έδρα που εξακολουθεί να διακυβεύεται στο κράτος για να διατηρήσουν τον έλεγχο της ανώτερης Βουλής, την οποία έχουν απολαύσει για έξι χρόνια, και η οποία θα αναγκάσει τον Μπάιντεν να συνάψει συμφωνίες με την αντιπολίτευση για να προωθήσει την πολιτική ατζέντα του.

Μετά τη νίκη της πρώτης έδρας στη Γεωργία, οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας εάν αποκτήσουν την υπόλοιπη έδρα που θα διατεθεί. Σε περίπτωση ισοπαλίας, η Δημοκρατική Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα έχει την ψηφοφορία.

Η Warnock κέρδισε με το 50,6% των ψήφων στη Γερουσιαστή της Ρεπουμπλικανίας Kelly Loeffler (49,4%). Η δεύτερη θέση για αρπαγή αμφισβητείται από τον σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Jon Ossoff, έναν Δημοκρατικό και τον David Perdue, ο οποίος ήταν γερουσιαστής από τη Γεωργία μέχρι την Κυριακή. Ο Ossoff ηγείται του Purdue με τέσσερα δέκατα (περίπου 16.000 ψήφοι) με 98% μετρημένο.

Οι τέσσερις υποψήφιοι υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια ψήφους. Οι στενοί αγώνες – γι ‘αυτό το αποτέλεσμα παρατείνεται – μετά τον Νοέμβριο κανείς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50% της υποστήριξης που απαιτείται για να κερδίσει μία από τις δύο θέσεις που διακυβεύονται. Οι αρχές ανέφεραν ότι το μεσημέρι (έξι το απόγευμα στην ηπειρωτική Ισπανία) θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Το πρωί, ο Warnock ανακηρύχθηκε νικητής, αν και δεν το έχει δηλώσει επίσημα. “Θα πάω στη Γερουσία για να εργαστώ για όλη τη Γεωργία, δεν έχει σημασία ποιος ψήφισες σε αυτές τις εκλογές”, είπε σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά του δίκτυα.

Από την πλευρά της, η μεγάλη κινητήρια δύναμη πίσω από τους Δημοκρατικούς σε αυτήν την εκλογική χρονιά, ακτιβίστρια Stacey Abrams, συγχαίρει τον «αγαπητό του φίλο» και τον «επόμενο γερουσιαστή». Ο Loeffler μίλησε αργά το βράδυ στην Ατλάντα για να δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει τη νίκη στον Δημοκρατικό και ότι θα αγωνιστεί για να μετρήσει “κάθε νόμιμη ψήφος”.

Ο Jon Ossoff, ο οποίος έπαιζε τη δεύτερη θέση για το Δημοκρατικό Κόμμα, ανακηρύχθηκε νικητής νωρίς το πρωί. Με την καταμέτρηση στο 98% και τη διαφορά των 15.000 ψήφων έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντέιβιντ Πέρντου, ο Όσσοφ ισχυρίστηκε νίκη στις δεύτερες γερουσιακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στο νότιο κράτος.

“Γεωργία, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δώσατε”, είπε ο Δημοκρατικός σε ένα σύντομο βίντεο στα κοινωνικά του δίκτυα.

«Φαίνεται ότι χτίζουν μια μεγάλη« ψηφοφορία ψηφοφόρων »εναντίον των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Περιμένετε να δείτε πόσες ψήφους χρειάζονται; Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, υπαινιγμός, χωρίς απόδειξη, ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να διώξουν τις εκλογές.

Ο Brad Raffensperger, υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, ανέφερε αργά το βράδυ ότι σχεδόν 200.000 ψήφοι και ψηφοφορίες που στάλθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύουν στο εξωτερικό δεν είχαν ακόμη μετρηθεί, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, μετά από μια εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από την επίθεση του Τραμπ, για να ακυρώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κουνώντας αβάσιμες κατηγορίες για μαζική απάτη, οι οποίες περιλαμβάνουν αμφισβήτηση ολόκληρου του συστήματος.

Η Γεωργία ήταν στο μάτι του τυφώνα που επέλεξε το Μπάιντεν, καθιστώντας έτσι τη μοναδική γαλάζια όαση στη λεγόμενη «βιβλική ζώνη» του Νότου, με προσεκτικό έλεγχο ότι ο Τραμπ προσπάθησε να δυσφημίσει χωρίς επιτυχία.

Πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα την Τρίτη, περισσότερα από τρία εκατομμύρια Γεωργιανοί (από περίπου 7,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι) είχαν ήδη ψηφίσει νωρίς ή ταχυδρομικώς, έναν άνευ προηγουμένου αριθμό σε έναν δεύτερο γύρο για την κατανομή των θέσεων της Γερουσίας.

Οι πρώτες ψήφοι, που τείνουν να ευνοούν τους Δημοκρατικούς, ήταν οι πρώτοι που μετρήθηκαν. Έτσι, καθώς μετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια της Τρίτης, το προβάδισμά του μειώθηκε. Στη συνέχεια, με τα αποτελέσματα ορισμένων προοδευτικών κομητειών, η φωτογραφία άλλαξε ξανά.

Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πέντε εκατομμύρια άσκησαν το δικαίωμα ψήφου τους, με την κινητοποίηση της αφροαμερικάνικης κοινότητας και των νέων να είναι το κλειδί για τον στενό θρίαμβο του Μπάιντεν, ο οποίος κατάφερε να νικήσει τον Τραμπ στο συντηρητικό φέουμ με λιγότερες από 12.000 ψήφους. Η Γεωργία δεν είχε υποψηφιότητα για δημοκρατικό πρόεδρο σε 28 χρόνια.

Ούτε εξέλεξε γερουσιαστή από αυτό το κόμμα από το 1996. Η δημοκρατική υποστήριξη συγκεντρώνεται στην Ατλάντα και στα προάστια, τον προοδευτικό πυρήνα του κράτους, το οποίο την τελευταία δεκαετία εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, θέτοντας υπό έλεγχο τη δημοκρατική ηγεμονία. , εγκαταστάθηκαν στην αγροτική περιοχή.

Αυτή την Τετάρτη, η πιστοποίηση του Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών έχει οριστεί σε μια διμερή συνάντηση στο Κάπιτολ Χιλ και μια ομάδα γερουσιαστών και Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών σκοπεύει να τορπίσει παρουσιάζοντας αντιρρήσεις, αν και δεν έχουν τις ψήφους για τη διαμαρτυρία για να μετατραπεί σε κάποια αποτυχία στην επιβεβαίωση από τον Μπάιντεν, μια διατύπωση πριν από τα εγκαίνιά του, στις 20 Ιανουαρίου.

Η φιγούρα του Τραμπ έχει προγραμματίσει σε αυτές τις εκλογές. Πρώτον, λόγω της πίεσης που άσκησε στους Ρεπουμπλικάνους που δεν τον ακολούθησαν στις κατηγορίες του για εκλογική απάτη, επισημαίνοντάς τους ως άπιστους στο κόμμα. Και, δεύτερον, επειδή αυτές οι εκλογές αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τους Ρεπουμπλικάνους, μια δοκιμασία για τη σαγηνευτική τους ικανότητα χωρίς τον αριθμό του εμπλεκόμενου προέδρου.

Μία από τις αμφιβολίες που θα ξεκαθαριστούν όταν είναι γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα της Γεωργίας είναι πόσο – και αν είναι καλύτερο ή χειρότερο – η ρητορική του απερχόμενου προέδρου σχετικά με την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος.

Ο Τραμπ έχει περάσει δύο μήνες καταγγέλλοντας, χωρίς απόδειξη, ότι υπήρξε απάτη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και, με τη σειρά του, προσκαλώντας τις βάσεις του να βγουν και να ψηφίσουν για τους δύο Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου από το The Washington Post, περίπου 9 στους 10 δημοκράτες της Γεωργίας δήλωσαν ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου ήταν δίκαιες, ενώ μόνο δύο στους 10 Ρεπουμπλικάνους δήλωσαν το ίδιο.

Το τελευταίο σκάνδαλο που αφορούσε την άνευ προηγουμένου σταυροφορία του Τραμπ ήταν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Κυριακή σχετικά με το τηλεφώνημα στο οποίο ο πρόεδρος πίεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ρεπουμπλικανικό Μπραντ Ράφενσπεργκερ, να «βρει» αρκετές ψήφους για να του επιτρέψει να αντιστρέψει τη νίκη του Μπάιντεν.

Οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι έξω από τα εκλογικά τμήματα είχαν βαρεθεί με την πολεμική του απερχόμενου προέδρου και ήλπιζαν ότι ο θρίαμβος των γερουσιαστών του θα αρχίσει να γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία. Ο Jerald Hogan, 46 ετών, ήταν σίγουρος για την ανατροπή του συντηρητικού κράτους: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *