Η ΕΕ επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίου πριν από το κύμα

Η ΕΕ επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίου πριν από το κύμα

Η Ευρώπη έχει αρχίσει να εμβολιάζει τις κοινωνίες της με την επιστροφή στην κανονικότητα μέσω του εμβολίου. Η σκληρότητα του δεύτερου κύματος λοιμώξεων, ωστόσο, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες για την ταχύτερη ανάπτυξη της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αύξησε το αίτημά της προς την Pfizer-BioNTech κατά 100 εκατομμύρια δόσεις – σε 300 εκατομμύρια – δήλωσε το Σάββατο ότι “ήταν έτοιμη να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα” και υπενθύμισε ότι τα νέα εμβόλια θα εγκριθούν τις επόμενες εβδομάδες. έχει στο χαρτοφυλάκιο.

Το 2021 θα είναι η χρονιά των εμβολίων. Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ μια καριέρα τέτοιου μεγέθους. Μόλις 10 μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την πανδημία, περισσότερα από 60 έργα φιλοδοξούν να γίνουν το επόμενο εμβόλιο και άλλα 172 βρίσκονται σε προκλινικές φάσεις. Και αυτή τη φορά έχουν αναφορές.

Αρκετές δοκιμές έχουν φτάσει στη γραμμή τερματισμού: οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έδωσαν το πράσινο φως στα εμβόλια Pfizer-Biontech και Moderna, η ΕΕ έχει εγκρίνει το πρώτο και σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τη δεύτερη επόμενη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο που έχετε ήδη δοθεί η έγκρισή σας στην AstraZeneca · Η Ρωσία εφαρμόζει τον Sputnik V. και την Κίνα, την Sinopharm.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Εμβολιασμό και τον Εμβολιασμό (Gavi), άλλα 13 εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τελικό τους στάδιο. «Ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν τόσοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίου. Δεν υπάρχει ερευνητικό κέντρο, ακαδημία ή εργαστήριο που δεν λειτουργεί στο covid-19.

Και η βιομηχανική παραγωγή έχει πολλαπλασιαστεί ως αποτέλεσμα του δημόσιου χρήματος που επενδύεται », εξηγεί ο Rafael Vilasanjuan, αναλυτής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gavi.

Οι επιστήμονες, τα εργαστήρια και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κονιοποιήσει όλη την ώρα της ανάπτυξης εμβολίων, η οποία παραδοσιακά έχει πάρει χρόνια. Τώρα ξεκινά την ανάπτυξή του, η οποία απαιτεί άνευ προηγουμένου σχεδιασμό και εφοδιαστική. «Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού δεν είχε ποτέ διεξαχθεί, παγκοσμίως », θυμάται ο Vilasanjuan.

Το Ισραήλ έχει πατήσει τον επιταχυντή και έδωσε την πρώτη δόση του εμβολίου στο 10% του πληθυσμού του σε μόλις δύο εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τονωτικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ η διαδικασία είναι πιο αργή από το αναμενόμενο: ορισμένες, όπως η Γερμανία, λένε ότι οι προμήθειες είναι ανεπαρκείς και άλλες, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, υποφέρουν από υλικοτεχνικά ή οργανωτικά προβλήματα.

Όμως, οι κοινωνίες αρχίζουν να ανυπομονούν μετά από τους ψυχρούς αριθμούς που συνεχίζει να αφήνει η πανδημία: 15 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 350.000 θάνατοι στην ΕΕ. και 20 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 350.000 θάνατοι στις ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι οποιαδήποτε αναστάτωση θα προκαλέσει κρίση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υποσχέθηκε στην ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι δεν θα υπήρχαν πλέον «αδικαιολόγητες» καθυστερήσεις αφού μόνο 322 άτομα εμβολιάστηκαν σε μια εβδομάδα.

«Οποιοσδήποτε Γάλλος θέλει να είναι σε θέση να εμβολιαστεί», υποστήριξε πριν από τις κατηγορίες για καθυστέρηση της ανοσοποίησης για να πείσει την ισχυρή γαλλική κολεκτίβα κατά των εμβολίων.

Η Γερμανία, που επλήγη από αυτό το δεύτερο κύμα, σημειώνει επίσης την ενόχληση, παρά το γεγονός ότι 78.000 δόσεις έχουν διανεμηθεί εκεί μέσα σε μια εβδομάδα. Αντιμέτωποι με καταγγελίες από ορισμένα κράτη, τα οποία ισχυρίζονται ότι δεν λαμβάνουν τις αναμενόμενες παρτίδες, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, έπρεπε να βγει έξω και να ζητήσει υπομονή.

Ο επικεφαλής της Υγείας επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς εγκρίνονται τα εμβόλια που βρίσκονται στις τελευταίες φάσεις. Την επόμενη Παρασκευή, στην πραγματικότητα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σκοπεύει να εγκρίνει το δεύτερο εμβόλιο, το Moderna’s.

Οι Βρυξέλλες έχουν στην πραγματικότητα ένα βιβλίο παραγγελιών 1,3 δισεκατομμυρίων δόσεων, επεκτάσιμο έως 2 δισεκατομμύρια, από έξι φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac και Moderna).

Με πιέσεις κεφαλαίων, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να πάρουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την Pfizer και την BioNTech. Η δεύτερη από αυτές τις εταιρείες, των οποίων η έδρα βρίσκεται στο Μάιντς (Γερμανία), αυτή την εβδομάδα επισήμανε στις Βρυξέλλες για να ξεφύγει από τη διαμάχη στη χώρα τους.

Ο ιδρυτής της, Ugur Sahin, επέκρινε σε συνέντευξή του στον Der Spiegel τη βραδύτητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εμπιστοσύνη της ότι όλα τα εμβόλια θα ήταν διαθέσιμα ταυτόχρονα. «Ήμουν έκπληκτος», είπε. Ο Σαχίν ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί τώρα ένα «εμπόδιο» στην παραγωγή.

Η στρατηγική των Βρυξελλών πέρασε από την επίτευξη συμφωνιών με έξι από τις εταιρείες των οποίων οι δοκιμές ήταν πιο προχωρημένες, έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη είχαν το εμβόλιο ταυτόχρονα. Συνολικά, οι Βρυξέλλες εξασφάλισαν 1.300 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων η Ισπανία πρέπει να λάβει 10%.

Στην αρχή, φαίνονται περισσότερο από το απαραίτητο, αλλά δεν θα βγουν όλα μαζί ταυτόχρονα. Η Johnson & Johnson σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το εμβόλιο της τον Μάρτιο, η Sanofi-GSK ανακοίνωσε ότι το προϊόν της θα καθυστερήσει και το CureVac θα μπορούσε να το έχει το καλοκαίρι.

Το Βερολίνο ελπίζει τώρα, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο EMA θα εγκρίνει γρήγορα το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο έχει ήδη πράσινο φως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προστέθηκε σε αυτό της Pfizer και της Moderna, θα σήμαινε 680 εκατομμύρια δόσεις που θα έφταναν σε σταθερή βάση.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού, Noël Wathion, ψύχεται αυτή την προσδοκία σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad, θεωρώντας ότι τα δεδομένα που διαθέτει η υπηρεσία δεν επαρκούν ακόμη για να της χορηγηθεί υπό όρους έγκριση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *