Η δικαιοσύνη του Πράσινου Ακρωτηρίου συμφωνεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Alex Saab

Η δικαιοσύνη του Πράσινου Ακρωτηρίου συμφωνεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Alex Saab

Το Εφετείο του Πράσινου Ακρωτηρίου που είναι επιφορτισμένο με την επίλυση της υπόθεσης που περιβάλλει τον Alex Saab, φερόμενος αρχηγός του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolás Maduro, συμφώνησε τη Δευτέρα να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κολομβιανός επιχειρηματίας συνελήφθη τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο αφρικανικό αρχιπέλαγος σε εφαρμογή εντάλματος έρευνας και σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Η Ουάσιγκτον, η οποία κατηγορεί τον Σαάμπ ότι είναι ο κύριος χρηματοοικονομικός φορέας του Τσάβισμο, συνέχισε τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε την έκδοσή του, διότι τον θεωρεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του για την επιβολή πολιτικών αλλαγών στη Βενεζουέλα.

Τα νέα διαδίδονται μέσω δήλωσης που διανέμεται μέσω email από τη συνήθη ομάδα αμυντικής επικοινωνίας, η οποία αναλήφθηκε από το γραφείο του πρώην Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρζόν. Οι δικηγόροι, λέει η εταιρεία, θα ασκήσουν έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου και θα μεταβούν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Με άλλα λόγια, η ποινή δεν είναι ακόμη οριστική, αν και η πιθανή παράδοση στις αρχές των ΗΠΑ απειλεί να θέσει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό δίκτυο του βολιβιανού καθεστώτος.

“Αυτή η απόφαση,” θρηνεί την υπεράσπιση του Saab σε σημείωμα “, είναι σε αντίθεση με την εντολή του Δικαστηρίου ECOWAS [Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής], του Δεκεμβρίου 2020, να αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης κατά του ειδικού απεσταλμένου Alex Saab έως το κύρια ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου »

Ο Καράκας είχε πάντα κλειστές τάξεις με τον επιχειρηματία, που γεννήθηκε στην πόλη Barranquilla, στην Κολομβιανή Καραϊβική. Η κυβέρνηση τον θεωρεί επίσημο αερομεταφορέα, τον αναφέρθηκε αρχικά ως «ειδικό απεσταλμένο» και την περασμένη εβδομάδα τον διόρισε έκτακτο πρέσβη στην Αφρικανική Ένωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Jorge Arreaza, κατήγγειλε δημόσια ότι υπέστη «βασανιστήρια» και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Η απόφαση του δικαστή δεν ήταν έκπληξη ακόμη και για τους δικηγόρους, οι οποίοι ήδη άσκησαν έφεση τον Αύγουστο μιας πρώτης απόφασης που υπαγόρευε την έκδοση του επιχειρηματία.

“Συνεχίζει μόνο μια θλιβερή σειρά αποφάσεων στις οποίες τα δικαστήρια του Πράσινου Ακρωτηρίου αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν συστηματικά τα επιχειρήματα που προέβαλε η υπεράσπιση του ειδικού απεσταλμένου, παραβιάζοντας το νόμο και το Σύνταγμα”, συνεχίζει η υπεράσπιση, η οποία τώρα θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει αποφασίζοντας “Με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο.”

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Saab στο Πράσινο Ακρωτήριο, ο José Manuel Pinto Monteiro, συνέκρινε τον εναγόμενο με τον ιδρυτή του Wikileaks, Julian Assange.

«Ένας σημαντικός αριθμός από τα επιχειρήματα που προέβαλα για την υπεράσπισή μας έγιναν δεκτά σήμερα από δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με την απόφασή του να αρνείται να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάντζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτά τα ίδια επιχειρήματα έπεσαν στα κωφά αυτιά στο Μπαλαβέντο», δήλωσε ο δικηγόρος. σε μια δήλωση.

«Η τυφλή άρνηση αναγνώρισης της ασυλίας και του απαραβίαστου του Alex Saab [ως εκπροσώπου μιας ξένης κυβέρνησης] ενάντια στο εδραιωμένο εθιμικό διεθνές δίκαιο θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο Πράσινο Ακρωτήριο», συνεχίζει το Monteiro.

Οι έρευνες που επηρεάζουν τη Saab εντάθηκαν το 2018, όταν η Εισαγγελία του Μεξικού κατέσχεσε αποστολές που προορίζονται για επιδοτήσεις τροφίμων που το καθεστώς Chavista διανέμει σε γειτονιές μέσω του δικτύου των επιτροπών τοπικής προμήθειας και παραγωγής (CLAP).

Η πληρωμή των πριμοδοτήσεων για τρόφιμα χαμηλής ποιότητας πυροδότησε όλους τους συναγερμούς και ο επιχειρηματίας αποφάσισε να φύγει από την Κολομβία, τη χώρα του. Η υπόθεση ενώθηκε επίσης με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Ιταλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *