Διακοπές Κρυφή Μέγεθος Τρίτου Κύματος Κοραναϊού στην Ισπανία

Διακοπές Κρυφή Μέγεθος Τρίτου Κύματος Κοραναϊού στην Ισπανία

Το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης κοροναϊού της Ισπανίας ανέβηκε σταθερά και πάλι αφού έφτασε στο χαμηλό την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους ήταν 280 την Πέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Αυτό αυξάνεται σημαντικά από τις 189 περιπτώσεις ανά 100.000 που αναφέρθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί μιλούν ήδη για ένα τρίτο κύμα, ενώ οι περιπτώσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε ολόκληρη την περιοχή. Στην Καταλονία, το ποσοστό επίπτωσης αυξήθηκε από 368 σε 422 περιπτώσεις ανά 100.000 σε μόλις 24 ώρες. Οι αρχές της Ανδαλουσίας ανέφεραν την Κυριακή 2.200 νέες μολύνσεις, τον υψηλότερο αριθμό από τις 22 Νοεμβρίου.

Η Χώρα των Βάσκων προειδοποίησε για τον μεγάλο αριθμό δοκιμών που επανέρχονται θετικά. Και η περιοχή της Μαδρίτης κατέγραψε την Τετάρτη περισσότερες από 4.200 περιπτώσεις, αριθμός που δεν παρατηρήθηκε από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στα Κανάρια Νησιά, τα οποία έχουν έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς θνησιμότητας Covid-19 – λίγο πάνω από 400 από την αρχή της πανδημίας – οι αρχές ανέφεραν το θάνατο μιας 21χρονης γυναίκας χωρίς προϋπάρχουσες συνθήκες, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι νέοι δεν έχουν ανοσία στην ασθένεια, παρόλο που επηρεάζονται λιγότερο συνολικά.

Μας λείπουν περισσότερες αλυσίδες μετάδοσης και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των περιπτώσεων, των εισαγωγών στο νοσοκομείο και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες

Αλλά ακόμη και αυτοί οι δείκτες δεν καταγράφουν το πραγματικό μέγεθος της κατάστασης. Λιγότερες δοκιμές έχουν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με αποτέλεσμα λιγότερες διαγνώσεις και χαμηλότερα ποσοστά συχνότητας. Την εβδομάδα 21 έως 27 Δεκεμβρίου, οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές πραγματοποίησαν 843.330 δοκιμές PCR και αντιγόνων, μείωση 12,85% από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου.

«Όλοι οι δείκτες παραμορφώνονται αυτές τις μέρες λόγω των διακοπών», παραδέχτηκε η Clara Prats, μια ερευνητική υπολογιστική βιολογία στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (UPC).

Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αναμένεται ότι οι δοκιμές θα κυμαίνονται. Αλλά πρέπει να το κάνει με τον αντίθετο τρόπο ως προς αυτό που συμβαίνει σήμερα. Όταν αυξάνεται η επίπτωση, περισσότεροι άρρωστοι πηγαίνουν στα κέντρα υγείας τους για να δοκιμαστούν. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάζονται στενές επαφές θετικών περιπτώσεων. Όταν η επίπτωση μειώνεται, το ίδιο κάνει και η συνολική δοκιμή. Αλλά στην Ισπανία, οι δοκιμές μειώθηκαν στη μέση μιας νέας αύξησης των λοιμώξεων.

Το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση. «Ζητήσαμε από τις περιφερειακές κυβερνήσεις να μην απογοητεύσουν την πρόωρη ανίχνευσή τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μοιραζόμαστε την ανησυχία τους καθώς περιμένουμε δεδομένα [από Δευτέρα και Τρίτη] για να πάρουμε μια πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης », δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σημαντικό, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτο και κατέληξε να δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα που αποτελείται από ένα αυξανόμενο ποσοστό επίπτωσης, κοινωνικές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων και πολλά άλλα εβδομάδες που περιελάμβαναν μια αργία. ”

«Αλλά το ημερολόγιο εργασίας είναι αυτό που είναι, και λαμβάνοντας υπόψη το είδος της χρονιάς που είχε το προσωπικό υγείας, δεν θα μπορούσατε πολύ καλά να τους ζητήσετε να μην απολαύσουν αυτές τις λίγες μέρες», πρόσθεσε αυτή η πηγή. «Εκτός αυτού, συχνά οι ίδιοι οι πολίτες καθυστερούν να δοκιμάσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών, εκτός εάν έχουν σαφή συμπτώματα.»

Αν και το υπουργείο ελπίζει να πάρει μια σαφέστερη εικόνα όταν εισέρχονται νέα περιφερειακά στοιχεία, το πρόβλημα των παραμορφωμένων δεδομένων θα μεταφερθεί καλά τον Ιανουάριο. Υπάρχει μια άλλη δημόσια αργία στις 6 Ιανουαρίου για την Ημέρα των Βασιλέων, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε τα δεδομένα θα αναφερθούν ούτε εκείνη την ημέρα και ότι ένα ποσοστό περιστατικών 14 ημερών χωρίς στρεβλώσεις δεν θα είναι διαθέσιμο έως τις 21 Ιανουαρίου.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην πολιτική, καθώς η επίπτωση επτά και 14 ημερών είναι δύο από τους ευρύτερα χρησιμοποιούμενους δείκτες παγκοσμίως για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη μέτρων.

«Ακόμα δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Daniel López Acuña, πρώην αξιωματούχος της πολιτικής για την κρίση υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Όχι μόνο έχει ξεπεραστεί η επίπτωση, αλλά έχουμε επίσης χάσει την εστίαση που μας επέτρεπε να εντοπίσουμε περιπτώσεις.»

Αυτή η καθυστέρηση στην ανίχνευση είναι μια σημαντική πηγή ανησυχίας μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. «Χάνουμε περισσότερες αλυσίδες μετάδοσης, και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των περιπτώσεων, των εισαγωγών στο νοσοκομείο και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο López Acuña.

Αυτό που είναι σαφές σε αυτούς τους ειδικούς είναι ότι η Ισπανία βρίσκεται στο τρίτο κύμα της. «Ανεβαίνουμε για ένα μήνα. Εξαρτάται λίγο από το τι θέλετε να το ονομάσετε, αλλά με μια τέτοια τάση μπορούμε να πούμε ότι ναι, βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα », δήλωσε η Clara Prats. Ο Acuña συμφώνησε.

«Βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα που είναι πιο επικίνδυνο από το δεύτερο, το οποίο εξελίχθηκε από πολύ χαμηλή επίπτωση το καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας», σημείωσε. “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αξιόπιστα δεδομένα και αυτό το τρίτο κύμα βασίζεται στο δεύτερο και ξεκινά από πολύ υψηλότερα ποσοστά συχνότητας.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *