Βρετανός πρώην στρατιώτης σε δίκη για απαγωγή Γάλλου εκατομμυριούχου

Βρετανός πρώην στρατιώτης σε δίκη για απαγωγή Γάλλου εκατομμυριούχου

Ένας πρώην Βρετανός στρατιώτης δικάστηκε με 12 άλλους στη Γαλλία που κατηγορούνται ότι απήγαγαν έναν πλούσιο κληρονόμο του ξενοδοχείου.

Η 80χρονη Jacqueline Veyrac, ιδιοκτήτρια του Grand Hotel πέντε αστέρων στις Κάννες, άρπαξε από τον δρόμο κοντά στο σπίτι της τον Οκτώβριο του 2016.

Βρέθηκε δύο μέρες αργότερα, που είχε δεσμευτεί και φιμώθηκε για 48 ώρες στο πίσω μέρος ενός Renault Kangoo, όπου αναγκάστηκε να κοιμηθεί σε ένα βρώμικο στρώμα.

Ο Veyrac, ο οποίος κατέχει επίσης το εστιατόριο La Reserve στη Νίκαια, υπήρξε θύμα μιας άλλης απόπειρας απαγωγής τρία χρόνια πριν.

Ο κύριος ύποπτος είναι ο Giuseppe Serena, ο πρώην διευθυντής της La Reserve. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι είχε μια πικρή μνησικακία εναντίον της Veyrac μετά τη λήξη της σύμβασής του το 2009. Κατηγορείται για οργάνωση και διαταγή της απαγωγής της, προκειμένου να εξαγάγει λύτρα με τα οποία θα ανοίξει ένα νέο εστιατόριο.

Η Σερένα, 67 ετών, κατηγορείται επίσης ότι διαπράττει αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής του 2013. Κατηγορείται για «συνενοχή στην απαγωγή και απόπειρα εκβιασμού ως μέρος μιας συμμορίας», αλλά αρνείται τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα σχέδια για να αρπάξει τον πλούσιο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Ο πρώην Βρετανός στρατιώτης Philip Dutton, 52 ετών, είναι επίσης στην αποβάθρα κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απαγωγή και τη συνωμοσία του 2013. Υποτίθεται ότι σκόπευε να απαιτήσει λύτρα 5 εκατομμυρίων ευρώ, σκοπεύοντας να κρατήσει το 10% σύμφωνα με τους ανακριτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την οικογένεια Veyrac.

Και οι 13 κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δίκης. Η Veyrac αναμενόταν να παρευρεθεί την Πέμπτη όταν πρόκειται να καταθέσει.

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, δύο μασκοφόροι άντρες έκαναν ενέδρα στη Veyrac καθώς επρόκειτο να μπει στο SUV της και την έβαλε σε ένα κλεμμένο φορτηγό. Ένας από τους απαγωγείς φέρεται να απείλησε να τη σκοτώσει αν έκανε θόρυβο και είπε στην αστυνομία ότι αναγκάστηκε να πιει ηρεμιστικό.

Ενώ το φορτηγό ήταν παρκαρισμένο και οι απαγωγείς απουσίαζαν, ο Veyrac κλωτσούσε επανειλημμένα το εσωτερικό του οχήματος, προειδοποιώντας έναν περαστικό που τη διέσωσε και ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι ντετέκτιβ αργότερα δήλωσαν ότι η Veyrac είχε συμπεριφερθεί ηρωικά προσπαθώντας να δραπετεύσει τους απαγωγείς της αρκετές φορές και αρνούμενη το φαγητό που πρόσφεραν.

Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων είναι ο πρώην παπαράτσο που έγινε ιδιωτικός ντετέκτιβ Luc Goursolas, 50 ετών, γνωστός ως Tintin, ο οποίος κατηγορείται για τοποθέτηση συσκευής παρακολούθησης στο αυτοκίνητο του Veyrac. Παραδέχθηκε την τοποθέτηση μιας συσκευής, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το σχέδιο απαγωγής.

Ο εισαγγελέας της Νίκαιας Jean-Michel Prêtre, μιλώντας το 2016, δήλωσε ότι η απαγωγή ήταν «ιδιαίτερα βίαιη» και ότι η Veyrac είχε συγκρατηθεί με πλαστικές μανσέτες στους αστραγάλους και τους καρπούς της, και σε κάποιο σημείο είχε δεμένα τα μάτια.

Όταν η Veyrac είχε προσπαθήσει να δραπετεύσει «απειλήθηκε με περαιτέρω βία και οι περιορισμοί της σφίγγονταν», πρόσθεσε. «Όταν βρέθηκε, είχε τραυματισμούς όπου ήταν δεμένος λόγω της προσπάθειάς της να απελευθερωθεί… υπέστη μια πολύ πραγματική δοκιμασία».

Ο Dutton, από το Λίβερπουλ, είπε στο δικηγόρο του ότι είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού και υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε έκρηξη ναρκών στο Αφγανιστάν το 2011. Είπε ότι ήταν άστεγος στη Νίκαια και κοιμόταν στην παραλία, όπου είχε γνωρίσει έναν από τους άλλους υπόπτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *