Connect with us

INSIGHTS

Τουρκία: Ενεργειακός κόμβος ή μια οικονομία που βουλιάζει;

Published

on

Η τουρκική οικονομία παρουσίασε μεγάλη εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών. Η επιτάχυνση της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στην πολιτική για τις εξαγωγές (μετά το 1980) και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις (μετά το 2003), όταν ο σημερινός πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε πρωθυπουργός.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, όπου αποτελεί κόμβο σύνδεσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών και βιομηχανικών αγαθών. Επίσης είναι γεγονός πως μερίδιο στην ανάπτυξη οφείλεται και στην πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως για το ελεύθερο διεθνές εμπόριο, την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, την πρόσβαση στις πηγές ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανάλυση της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης με μια ματιά

Το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε 875,748 δισ. δολάρια το 2016, από μόλις 13,995 δισ. δολάρια το 1960, μια αύξηση περισσότερο από 60 φορές, που είναι η ταχύτερη από τον μέσο όρο στον κόσμο, αλλά όχι αρκετά συνεχής σε σύγκριση με ορισμένους πρωτοπόρους όπως η Νότια Κορέα.

Ο υψηλότερος ρυθμός της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης σημειώθηκε στη δεκαετία του 1970 (% 223,08), που προήλθε κυρίως από την ενίσχυση των κυβερνητικών δαπανών μετά την στρατιωτική παρέμβαση του 1971. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν κατά τη δεκαετία του 2010 με 411,92 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια 6 ετών.

Κύριοι τομείς ανάπτυξης

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του κόμματος, όπως η ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, οι φθηνές πιστώσεις και οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων, η ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεταποιητικού τομέα μέσω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού, ενίσχυσαν την άνοδο, με τον τουρισμό να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το οικονομικό άλμα, προσελκύοντας περισσότερους από 36 εκατομμύρια τουρίστες το 2015 αυξάνοντας τα έσοδα της Τουρκίας σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες στο εξωτερικό έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς 8693 έργα σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1972-2015, με συνολική αξία 276 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερες από 46.000 ξένες επιχειρήσεις και 916 γραφεία διασύνδεσης ξένων εταιρειών, καθώς και το συνολικό ποσό των άμεσων ξένων επενδύσεων ξεπέρασε τα 165 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2015.

Η ίδια έντονη άνοδος παρατηρήθηκε και στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όταν οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν στα 142,53 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 από 12,96 δισεκατομμύρια δολάρια το 1990.

Ένας ενεργειακός κόμβος

Το σχέδιο της Τουρκίας για να καθιερωθεί ως κεντρικός κόμβος ενέργειας μεταξύ των κυριότερων παραγωγών στη Μέση Ανατολή, την Κασπία και τη Ρωσία προς τους κύριους πελάτες στην Ευρώπη, εισήλθε σε νέα φάση υπογράφοντας τη σύμβαση με τη Ρωσία το 2014. Τώρα 4 αγωγοί φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας άνω των 2,3 Tcf καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες και την ευρωπαϊκή ζήτηση. Επίσης 3 έργα στη φάση κατασκευής και 3 νέα προτεινόμενα έργα συνολικής χωρητικότητας άνω των 4,8 Tcf θα μπορούσαν να καταστήσουν την Τουρκία έναν από τους κύριους κόμβους μεταφοράς ενέργειας στον κόσμο –τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τα γεωπολιτικά της σχέδια καθώς και σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα.

Παράλληλα, 3 αγωγοί αργού πετρελαίου από το Μπακού, το Κιρκούκ (Ιράκ) και την κυβέρνηση του Ιράκ του Κουρδιστάν με δυναμικό άνω των 3,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως διέρχονται από το Τουρκμενιστάν το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το αργό πετρέλαιο του Ιράκ. Το λιμάνι πετρελαίου Ceyhan της Τουρκίας καλύπτει 1.44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρητικότητας αποθήκευσης περίπου 7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ετήσια εξαγωγική δυναμικότητα άνω των 50 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για ενέργεια, κυρίως φυσικό αέριο ως καθαρότερο προϊόν και αφετέρου η ανάγκη των παραγωγών φυσικού αερίου για να φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά, ισχυροποιούν τη θέση της Τουρκίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, οικονομικά και πολιτικά.

Η διαμετακόμιση 7,1 Tcf φυσικού αερίου και 3,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία έναν από τους κύριους ενεργειακούς κόμβους σε όλο τον κόσμο που όχι μόνο θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά και θα μπορούσε να υποστηρίξει τα πολιτικά της σχέδια όπως η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση

Παρά την μακροχρόνια αύξηση των δεικτών, η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει νέα κρίση τα τελευταία 3 χρόνια, ιδίως μετά από κάποιες εσωτερικές συγκρούσεις και εντάσεις με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες. Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας μειώθηκε δραματικά και έφτασε στα 3,88 ανά δολάριο, από 1,8 το 2012 (λιγότερο από το μισό μέσα σε 5 χρόνια). Επίσης, ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε περισσότερο από 10,9% το 2017.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα από 12.500 δολάρια το 2013 μειώθηκε και πάλι στα 10.800 δολάρια το 2016 για τρία συνεχή έτη (στα ίδια επίπεδα με το 2008). Η κατάσταση σε ορισμένους άλλους δείκτες, όπως ο πληθυσμός που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αυξήθηκε σε ποσοστό άνω του 21% το 2016. Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ανάκαμψης.

Το μέλλον της οικονομίας της Τουρκίας – Βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη

Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της τουρκικής οικονομίας δεν είναι αρκετά αισιόδοξες, ειδικά μετά από αρκετές διπλωματικές και οικονομικές συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και των κύριων εταίρων της κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις κατά της Τουρκίας το 2015, τον Νοέμβριο, που επηρέασε γρήγορα την τουρκική οικονομία, αλλά δεν μπορούσε να απαλλαγεί από αυτές ακόμη και μετά από 7 μήνες απομάκρυνσης των περισσότερων από αυτές. Επίσης,  αντιμετωπίζει μια μεγαλύτερη κρίση που προκαλείται από πολιτικές συγκρούσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα με την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις των εσωτερικών συγκρούσεων (ιδίως μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016) και την φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τον πόλεμο της Συρίας επηρέασαν αρνητικά την οικονομία της Τουρκίας. Η τουρκική οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, υιοθετώντας μια πιο μετριοπαθή στάση στο εξωτερικό πριν από τις επόμενες εκλογές του 2019.

Τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της για την καθιέρωση της χώρας ως έναν από τους κύριους ενεργειακούς κόμβους στον κόσμο, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, συμβαδίζοντας με τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες ή να βυθιστεί μέσα σε πολλαπλές οικονομικές κρίσεις.

Copyright (c) Modern Diplomacy. Αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα με το presscode.gr

INSIGHTS

Οι 500 πιο αναπτυσσόμενες γαλλικές επιχειρήσεις

Editorial Team

Published

on

Την κατάταξη των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων γαλλικών επιχειρήσεων δημοσίευσε η έγκριτη οικονομική εφημερίδα LesEchos, την οποία κατάρτησε σε συνεργασία με την εταιρεία στατιστικών αναλύσεων, ερευνών αγοράς και επιχειρηματικών βάσεων δεδομένων Statista.

Η κατάταξη καλύπτει την περίοδο 2013-2016 και παρουσιάζει εκείνες τις γαλλικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, που κατέγραψαν τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεών τους.

Ο κατάλογος αποτελεί μία εξαιρετική αντανάκλαση της οικονομίας της χώρας. Σε αυτόν εμφανίζονται οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η Poulaillon, νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως η Net Review και βιομηχανίες όπως η SeproRobotics. Επιπλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη εμφανίζεται να διαδραματίζει ο τομέας της πληροφορικής, ο οποίος συγκεντρώνει το 30% των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών.

Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, με λίγες εξαιρέσεις, παραμένουν επικεντρωμένες στην εγχώρια αγορά και παραμελούν την ανάγκη εξωστρέφειας. Επιπλέον, αισθητή είναι η υπεροχή του Παρισιού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν τις μισές εταιρείες στην κατάταξη (243), ενδεικτικό, μεταξύ άλλων, του γεγονότος ότι το Παρίσι έχει αναπτύξει σημαντικές δομές για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την κατάταξη, τόσο η πιο δυναμική εταιρεία στη Γαλλία, ChauffeurPrivé, όσο και αυτή με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από αυτές που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, Valeo, δραστηριοποιούνται στον τομέα της κινητικότητας. Ο τομέας αυτός αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της γαλλικής οικονομίας, που κατεξοχήν εφαρμόζει και προωθεί λύσεις καινοτομίας.

Οι δύο αυτές εταιρείες φανερώνουν ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο: ότι συχνά εταιρείες με μακρά ιστορία και παράδοση καινοτομούν όσο και οι νεοσύστατες. Η εταιρεία Valeo για παράδειγμα, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια, έχει εισέλθει δυναμικά στις κατεξοχήν καινοτόμες αγορές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των αυτόνομων οχημάτων και των πράσινων τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Από την πλευρά της, η εταιρεία ChauffeurPrivé, μόλις 7 ετών, εκμεταλλεύτηκε την απελευθέρωση της αγοράς ταξί για να αναπτύξει μια νέα υπηρεσία οχημάτων με οδηγό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην κατάταξη δεν υπάρχει μεγάλη παρουσία μεσαίων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Οι εταιρείες με πωλήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ δυσκολεύονται να βρουν θέση ανάμεσα στους εθνικούς πρωταθλητές, ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνονται μόλις περί τις δεκαπέντε εταιρείες με πωλήσεις μεγαλύτερες από 100 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η κατάταξη περιλαμβάνει πληθώρα μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν λιγότερους από 50 υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στην φετινή κατάταξη παρουσιάζουν σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με ένα έτος πριν. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των 500 πιο δυναμικών γαλλικών εταιρειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 49% ετησίως για το υπό εξέταση διάστημα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό του 2017 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιτάχυνση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή στην κορυφή της κατάταξης. Οι δέκα πρώτες εταιρείες της τρέχουσας κατάταξης παρουσιάζουν μέση ετήσια αύξηση 250%, σε σύγκριση με 180% των προκατόχων τους.

Ο πλήρης κατάλογος των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων είναι διαθέσιμος στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.lesechos.fr/infographie/champions_croissance/.

Continue Reading

INSIGHTS

Retail Business Awards 2017: Retailer της Χρονιάς η Σκλαβενίτης- Retail Manager o Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Editorial Team

Published

on

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης αναδείχθηκε Retailer της Χρονιάς, ενώ ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FFGroup, τιμήθηκε με τη διάκριση του RetailManager 2017, στη 16η Τελετή Απονομής της διοργάνωσης των Retail Business Awards, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία περισσοτέρων των 600 στελεχών της αγοράς του Λιανεμπορίου, της Βιομηχανίας και της Επικοινωνίας, καθώς και εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης και η αθλήτρια και παρουσιάστρια Δώρα Παντέλη.

Τα Retail Business Awards 2017, με το moto «Retail: Ισχυρός Πυλώνας Ανάπτυξης», για ακόμη μια χρονιά επιβράβευσαν τις υγιείς δυνάμεις του Ελληνικού Λιανικού Εμπορίου και της Βιομηχανίας και κατέδειξαν έμπρακτα την πίστη τους στη δυναμική και τις δυνατότητες του κλάδου. Πάγια, άλλωστε, επιδίωξη των βραβείων είναι να αναγνωρίζονται εκείνοι που οδηγούν τον κλάδο όλο και πιο μπροστά, αποδεικνύοντας πως το Λιανεμπόριο παραμένει ισχυρό μπροστά στις προκλήσεις και οδηγεί τις εξελίξεις.

Πέρα από τις μεγάλες διακρίσεις της Σκλαβενίτης και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που αναφέρθηκαν, στην 16η Τελετή Απονομής των Retail Business Awards δόθηκαν επίσης τα παρακάτω βραβεία:

 • P.O.P Star: Wind (Διαδραστικές Οθόνες)
 • Retail Franchisor: AB Bασιλόπουλος (ΑΒ Shop & Go)
 • Retail Store Ένδυση – Υπόδηση: Ιntersport (The Mall Athens, Μαρούσι)
 • Retail Store Eστίαση: ΒLE (Αγίας Σοφίας 19, Θεσσαλονίκη)
 • Retail Coffee Store:Flocafé (Κυριαζή 40 &Κασσαβέτη, Πύργος Κηφισιάς)
 • Retail Store Hλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Είδη: Πλαίσιο (The Mall Athens, Μαρούσι)
 • Retail Store Supermarket: AB Bασιλόπουλος (Μητροπόλεως 72, Αθήνα)
 • Retailer Mobile App: Εθνική Τράπεζα (i-bank pass)
 • E-Commerce Mobile App: Tράπεζα Πειραιώς (winbank mobile app)
 • Ε-Retailer: Public
 • Social Media Retail Strategy: Πλαίσιο (Σχολική Καμπάνια 2017 – Για μαθητές που φεύγουν μπροστά)
 • Retail Campaign:ΑΒ Βασιλόπουλος – J. Walter Thompson Athens («Γιατί εδώ»)
 • CSR Retail Strategy: Wind (Σίκινος)

Σημειώνεται πως φέτος οι νικητές αναδείχθηκαν μετά την αξιολόγηση και ψηφοφορία ευρύτατης επιτροπής αξιολόγησης, στην οποία συμμετείχαν -για πρώτη φορά- εκπρόσωποι 18 θεσμικών φορέων της ελληνικής αγοράς (ΣΕΒΤ, IFES, ΕΣΒΕΠ, ΕΣΕΕ, GRECA, ΣΔΕ, Σύνδεσμος Franchise Ελλάδος, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ, ΙΕΛΚΑ, European Communication Institute, IAB Hellas, ΣΕΠΟΑ, ΕΔΕΕ, ΙΠΕ, ECRHellas, ΕΙΜ και Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ), επικεφαλής εταιρειών μετρήσεων και ερευνών (GFK, ΙRI, Nielsen) και αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, με την KPMG να αποτελεί και φέτος τον Ελεγκτικό Φορέα της Διοργάνωσης.

Επιπλέον, Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στον Διαμαντή Μασούτη, Πρόεδρο και Ιδρυτή της Διαμαντής Μασούτης, για την πολυετή και σημαντική συνεισφορά του στο Ελληνικό Λιανεμπόριο.

Προμηθευτές της Χρονιάς, βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε για μία ακόμα φορά, αποκλειστικά για το περιοδικό Retail Business και την Direction Business Network το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδείχθηκαν οι Johnson & Johnson Hellas Καταναλωτικά Προϊόντα(Non Food), Green Cola Hellas (Food&Drink), LG Electronics(Λευκές – Μαύρες Συσκευές) και Westnet Distribution (Τεχνολογία).

Στο χαιρετισμό του Εκδότης της Direction Business Network,κ. Βαγγέλης Παπαλιός, σημείωσε πως «η επιτυχία και η μακροβιότητα των Retail Business Awards βασίζεται στην μοναδική και πάγια αρχή τους: να στηρίζουμε και να τιμάμε τις Αξίες και τους Άριστους, όλους εσάς που οδηγείτε τον κλάδο μπροστά» Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «  «Retail: Iσχυρός πυλώνας ανάπτυξης» είναι το motto μας φέτος και, φυσικά, δεν το επιλέξαμε τυχαία… Οι δικές σας κινήσεις, οι δικές σας επενδύσεις, η δική σας πορεία το έχουν κάνει πραγματικότητα. Εσείς έχετε κατορθώσει το Retail να αποτελεί δυναμικό Πυλώνα Ανάπτυξης για την Ελλάδα.. Είναι τιμή και χαρά μας να συμπορευόμαστε στο πλευρό σας». Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά τόνισε πως «το Λιανεμπόριο και η Βιομηχανία «κινούνται» συνεχώς και τα χρόνια που έρχονται θα φέρουν νέες εξελίξεις, που θα έχουν τρομερό ενδιαφέρον.  Η αγορά ανακαλύπτει τους τρόπους να συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις, τις νέες τάσεις και τις καινούριες τεχνολογίες. Παράλληλα δείχνει πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς με απόλυτη επιτυχία. Ακριβώς, επειδή, «κινείται»  και εξελίσσεται συνεχώς…». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως  φέτος το σύνθημα της διοργάνωσης ήταν η φράση «Motus Semper» και απηχεί εκτός από την φιλοσοφία του κλάδου και την περίοδο ενίσχυσης και ανανέωσης του θεσμού, που έχει ξεκινήσει.

Η διοργάνωση

Τα Retail Business Awards 2017 διοργανώθηκαν από την Direction και το περιοδικό Retail Business και πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρονιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ενώ η KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε. αποτέλεσε για 11η συνεχή χρονιά τον ελεγκτικό φορέα της διοργάνωσης, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως για ένατη συνεχή χρονιά η διοργάνωση των βραβείων ήταν ανθρακικά ουδέτερη. Πιο συγκεκριμένα, η Green Evolution υπολόγισε τις σχετικές εκπομπές, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Green House Gas Protocol. Αυτές τις αντιστάθμισε πλήρως, σύμφωνα με τους κανόνες του σχήματος πιστοποίησης CO₂ Neutral Seal, με δικαιώματα άνθρακα επαληθευμένα βάσει του προτύπου VerifiedCarbon Standard, εκδίδοντας και το σχετικό πιστοποιητικό.

Continue Reading

INSIGHTS

Προκλήσεις και προοπτικές του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα

Editorial Team

Published

on

Την ανάλυση της συνεισφοράς του κλάδου στην οικονομία αλλά και των επιπτώσεων της υψηλής φορολογίας και του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στη λειτουργία της αγοράς, στις προοπτικές των επιχειρήσεων του κλάδου και στα δημόσια έσοδα επιχειρεί νέα μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κλάδος συνεισφέρει €1,5 δισεκ. στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστηρίζει περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συρρίκνωση κατά περίπου 50% της νόμιμης αγοράς και τη διόγκωση του παράνομου εμπορίου, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και των αυξήσεων στους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών και του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά ενισχύει τα κίνητρα για διασυνοριακές αγορές από γειτονικές χώρες, στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ και δίνει ώθηση στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου και νοθείας, με αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, το λαθρεμπόριο κυμάνθηκε το 2016 περίπου σε 340-680 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, δηλαδή περίπου στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Η μελέτη κατέγραψε, επίσης, τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει η παραγωγή και εμπορία του προϊόντος απόσταξης διημέρων, πέρα από τα όρια που ορίζονται από το νομικό πλαίσιο των διήμερων παραγωγών. Οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την χωρίς έλεγχο διακίνηση χύμα αποσταγμάτων υπολογίζονται βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων σε περίπου 48 εκ. ευρώ μόνο για το 2016.

Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών θα μπορούσε επομένως να προσφέρει άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (π.χ. μείωσή του κατά 50%) και η μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά, θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη μελέτη, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 33,5 εκ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις, που θα επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική του πορεία:

 • Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο να καταργηθεί η εφαρμογή μειωμένου ΕΦΚ που εφαρμόζεται στο εμφιαλωμένο τσίπουρο/τσικουδιά, δύναται να επιβάλει εξαιρετικά δυσμενείς όρους στους εγχώριους αποσταγματοποιούς νόμιμων προϊόντων, καθώς θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τα κίνητρα διάθεσης χύμα προϊόντων.
 • Σημαντική επίπτωση θα έχει και ενδεχόμενη αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, εφόσον καταργηθεί η υποχρέωση εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, με την αιτιολογία ότι συνιστά περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, θετική επίδραση για τον κλάδο θα είχε η σταδιακή σύγκλιση του φορολογικού συντελεστή ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο  ή εναλλακτικά  η εξασφάλιση της φορολογικής σταθερότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη σχετική σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς αλκοολούχων ποτών. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα, διοικητικού ή εποπτικού χαρακτήρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς αλκοολούχων ποτών, όπως:

Εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο στα σύνορα, όσο και επιτόπια στην εγχώρια αγορά για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών.

Εξίσωση όρων εμπορίας για τα αποστάγματα που διοχετεύονται στα κανάλια διάθεσης.

Αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, και επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε όλα τα επίπεδα συναλλαγών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Δημιουργία και λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων όλων των αρχών με μητρώο για όσους συλλαμβάνονται για λαθρεμπορία και ηλεκτρονικής πλατφόρμας με στοιχεία ιχνηλασιμότητας.

Δημιουργία  ηλεκτρονικού  μητρώου  διήμερων  αποσταγματοποιών  και  αμβυκούχων (ιδιοκτητών καζανιών), στη  βάση του πληροφοριακού συστήματος των Τελωνείων ICIS-net, για τη διευκόλυνση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών.

Έλεγχος του τρόπου συσκευασίας και εμπορίας του προϊόντος απόσταξης των διημέρων.

Συντονισμός   των   ελεγκτικών   μηχανισμών   για   μεγαλύτερη   αποτελεσματικότητα:   η δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων με ΕΦΚ συμβάλλει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μείωση της φορολόγησης, σε συνδυασμό με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, εκτιμάται ότι θα έχουν θετικές επιδράσεις στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, με προεκτάσεις και στην οικονομία συνολικά,  καθώς αναμένεται να οδηγήσουν σε  βελτιώσεις στα εισοδήματα, στα φορολογικά έσοδα και στο βαθμό εισπραξιμότητας των φόρων, σε συρρίκνωση του λαθρεμπορίου ποτών, στην καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος απόσταξης των διημέρων και στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, ειδικά σε σχέση με ανταγωνιστικές μεσογειακές και βαλκανικές χώρες, όπου ο ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η οικονομική και φορολογική σταθερότητα, καθώς και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας δύναται να επηρεάσουν θετικά την πορεία του κλάδου τα προσεχή χρόνια. Ωστόσο, η πραγματική ώθηση για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών θα δοθεί μέσα από την αποτελεσματική  αντιμετώπιση  των  φαινομένων  παραοικονομίας  που  τον  πλήττουν.  Αυτό συνιστά πλέον επείγουσα ανάγκη, ειδικά στην περίπτωση που αλλάξουν ριζικά, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι όροι εμπορίας του εμφιαλωμένου τσίπουρου και της τσικουδιάς, λόγω μεταβολών στη φορολογική τους αντιμετώπιση, καταλήγει η μελέτη του ΙΟΒΕ.

Continue Reading

Latest

ONE PLANET21 hours ago

Νέα στρατηγική για τις ανάγκες της αστικοποίησης του 21ου αιώνα

Οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι πόλεις δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην προστασία...

INSIGHTS21 hours ago

Οι 500 πιο αναπτυσσόμενες γαλλικές επιχειρήσεις

Την κατάταξη των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων γαλλικών επιχειρήσεων δημοσίευσε η έγκριτη οικονομική εφημερίδα LesEchos, την οποία κατάρτησε σε συνεργασία με...

ARTS & LIVING22 hours ago

Shaolin: The Legend

Πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους...

NEWSDESK22 hours ago

Χειμερινό Σχολείο «Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης...

ARTS & LIVING23 hours ago

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 20:30 ο πολυχώρος πολιτισμού “Διέλευσις” παρουσιάζει τον υπερβιρτουόζο πιανίστα Παναγιώτη Τροχόπουλο σε μια από...

BUSINESS TODAY1 day ago

Ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης...

ARTS & LIVING1 day ago

«Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα

Η Θεατρική Ομάδα Νεάπολις παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας, την παράσταση «Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, από την Τετάρτη...

ONE PLANET5 days ago

Δικαίωμα στο πόσιμο νερό για όλους τους ευρωπαίους

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ το δικαίωμα για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE