Connect with us

GREEN ECONOMY

Τι αλλάζει με την απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών αποβλήτων από την Κίνα

Published

on

Όταν η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων στο τέλος του περασμένου έτους, βρήκε τους μεγάλους εξαγωγείς πλαστικών απορριμμάτων απροετοίμαστους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Worldwatch , ο μέσος Βορειοαμερικανός ή Ευρωπαίος καταναλώνει 100 κιλά πλαστικού κάθε χρόνο . Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 14% των απορριμμάτων μας ανακυκλώνεται. Οι μηχανές ανακύκλωσης δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν τα πλαστικά σε επαναχρησιμοποιούμενες μορφές, τα πλαστικά απόβλητα πιέζονταν σε δέματα και αποστέλλονταν στην Κίνα, όπου η διαλογή γινόταν με τα χέρια.

Οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των εργαζομένων στην Κίνα. Οι παρτίδες συχνά είχαν μολυνθεί από επικίνδυνα υλικά, όπως ιατρικά απορρίμματα, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων , δηλαδή το μέγεθος που εισήγαγε η Κίνα το 2016, τώρα χρειάζεται να υποστεί επεξεργασία κάπου αλλού. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη μετατόπιση των αποβλήτων σε γειτονικές χώρες, αλλά οι λιγότερο ανεπτυγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας δημιουργούν έναν αυξανόμενο άτυπο τομέα ανακύκλωσης, με τις ανάλογες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις. Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στραφεί σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτέφρωσης για να απαλλαγούν από τις αυξανόμενες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόροι όχι μόνο σπαταλούνται αλλά και ρυπαίνουν αέρα και γη.

Η πολιτική απόφαση της Κίνας δεν πρέπει να σημαίνει ότι το “πρόβλημα” των πλαστικών απορριμμάτων μεταφέρεται σε άλλες χώρες ή θα ταφεί σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αντίθετα, αυτή η στιγμή πρέπει να θεωρηθεί ως σημείο ενεργοποίησης για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων και για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στις χώρες εξαγωγής αποβλήτων.

Οι πράσινες βιομηχανικές πολιτικές επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να σταματήσουν τα πλαστικά απόβλητα από την αρχή. Οι κανονισμοί για τα πλαστικά απόβλητα δείχνουν πώς η πράσινη βιομηχανική πολιτική μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητά μας, αλλά είναι μόνο ένα κομμάτι σε μια σειρά από διαφορετικές πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν να μετατρέψουμε τις οικονομίες μας σε οδηγούς βιωσιμότητας. Ενώ η έρευνα στον τομέα της πράσινης βιομηχανικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι σχετικά περιορισμένη, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και η δράση για την πράσινη οικονομία (PAGE) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέροντας δεδομένα και εξειδικευμένες συμβουλές προς τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής για τις χώρες τους.

Στις 22 Φεβρουαρίου, το PAGE φιλοξενεί μια εκδήλωση σχετικά με την πράσινη βιομηχανική πολιτική για μετασχηματιστικές αλλαγές, συζητώντας για τις σχέσεις μεταξύ θεωρίας και πρακτικής. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η νέα τριλογία του PAGE: «Πράσινη Βιομηχανική Πολιτική: Έννοια, Πολιτικές, Εμπειρίες» και «Πράσινη Βιομηχανική Πολιτική και Εμπόριο: Μια νέα εργαλειοθήκη».

πηγη

GREEN ECONOMY

Αξίας 42.6 δισεκατομμυρίων λιρών η βρετανική πράσινη οικονομία

Editorial Team

Published

on

Σημαντικά στοιχεία για το μέγεθος και τις επιδόσεις της οικονομίας των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) της χώρας.

Τα στατιστικά δεδομένα σύμφωνα με την έρευνα δείχνουν μια δυναμική  αύξηση του 5% μέσα στο 2016 με τον  κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε  42.6 δισ. λίρες. Το ποσοστό της αύξησης είναι ονομαστικά υψηλότερο από το 1.8% της ανάπτυξης που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος σε ολόκληρη την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των  χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απασχολούσε 208.000 εργαζόμενους με πλήρες ωράριο μέσα στο 2016, δηλαδή παρουσίασε αύξηση ποσοστό 3,3% σε σύγκριση με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας.

Επιπλέον το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) κατέγραψε δεδομένα  απασχόλησης και οικονομικά στοιχεία από περίπου 14.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 17 τομείς χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι   τα στοιχεία της έρευνας είναι «ενδεικτικά» και ότι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο μεταβάλλεται η πράσινη οικονομία θα είναι δυνατή με την πάροδο του χρόνου και όταν καταγραφούν πιο μακροπρόθεσμες τάσεις.

Η ενεργειακή απόδοση συνέχισε να αποτελεί το μεγαλύτερο τομέα της πράσινης οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ του κύκλου εργασιών και τα δύο τρίτα των εργαζομένων που ανέρχονταν σε 141.500 άτομα. Αυτό προκύπτει από τους τομείς της  ηλεκτρικής ενέργειας, των  χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και σε μεγάλο βαθμό των πυρηνικών, αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεις.

Επιπλέον ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, με επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 5.1 δις λιρών κατά τη διάρκεια του έτους και με αριθμό απασχόλησης που ανήλθε σε 14.000 άτομα.  Το γεγονός αυτός  αντιστάθμισε τη μείωση του ηλιακού τομέα, ο οποίος σημείωσε πτώση του κύκλου εργασιών σε 2 δισ. λίρες. Η μείωση του  οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές πολιτικής και στη μείωση της οικονομικής υποστήριξης από την κυβέρνηση.

Continue Reading

GREEN ECONOMY

Τα οικολογικά βιομηχανικά πάρκα ως μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αειφόρο ανάπτυξη

Editorial Team

Published

on

Τα οικολογικά βιομηχανικά πάρκα (ΟΒΠ) αυξάνονται. Σήμερα υπάρχουν περίπου 250 αυτοεξυπηρετούμενα οικολογικά βιομηχανικά πάρκα που λειτουργούν ή βρίσκονται υπό κατασκεθή παγκοσμίως, ενώ μόλις το 2000 υπήρχαν λιγότερα από 50.

Τα οικολογικά βιομηχανικά πάρκα προσφέρουν τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα των παραδοσιακών βιομηχανικών πάρκων, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τους πόρους, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, υποστηρίζοντας την επίτευξη των στόχων κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και μειώνουν την έκθεση σε κινδύνους κλιματικής αλλαγής. Εντούτοις, παρά τον πολλαπλασιασμό τους, δεν έχει υπάρξει διεθνώς αποδεκτός ορισμός ενός ΟΒΠ.

Μια νέα δημοσίευση από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNIDO) και την Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ανέπτυξε το πρώτο κοινό διεθνές πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πάρκα, το οποίο καθορίζει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιου πάρκου.

«Οι τρεις οργανώσεις επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για τα οικολογικά βιομηχανικά πάρκα, τα οποία οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν και να τροποποιούν ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες», δήλωσε η Ceyla Pazarbasioglu, Διευθύντρια Οικονομικών και Καινοτομίας της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ελπίζουμε ότι αυτό το κοινό πλαίσιο θα γεμίσει το σημερινό κενό στην κατανόηση των οικολογικών βιομηχανικών πάρκων και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους σε παγκόσμια κλίμακα».

Τα βιομηχανικά πάρκα συγκεντρώνουν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις σε μια ειδική θέση για να επιτύχουν αποτελεσματικότητα και να επωφεληθούν από ευκαιρίες συνεργασίας. Ωστόσο, η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μια περιοχή διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανιστούν αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η ρύπανση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα αρνητικά εργασιακά πρότυπα.

Το νέο πλαίσιο περιγράφει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα οικολογικά βιομηχανικά κέντρα σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Απόδοση διαχείρισης πάρκου
  • Περιβαλλοντική απόδοση
  • Κοινωνική απόδοση
  • Οικονομικές επιδόσεις

Ως βασική γραμμή, τα ΟΒΠ πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες τοπικούς και εθνικούς κανονισμούς. Πρέπει επίσης να πληρούν τις ευρύτερες ελάχιστες απαιτήσεις που καθορίζονται σε αυτό το πλαίσιο.

«Το νέο πλαίσιο στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ σημαντικών και εφικτών απαιτήσεων απόδοσης», λέει η Etienne Kechichian, Ειδικός Ιδιωτικού Τομέα για τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Οι απαιτήσεις για να έχουν νόημα πρέπει να κάνουν τη διαφορά σε βασικούς τομείς, αλλά δεν μπορούν να είναι τόσο υψηλές ώστε τα πάρκα που εφαρμόζουν ορισμένες επιτυχημένες πρωτοβουλίες να μην μπορούν να χαρακτηριστούν ως ΟΒΠ».

Τα παραδείγματα βιομηχανικών πάρκων Ulsan Mipo και Onsan της Νότιας Κορέας

Η ενδεχόμενη ευεργετική επίδραση του μοντέλου ΟΒΠ αποδεικνύεται στη Δημοκρατία της Κορέας, όπου 1.000 εταιρείες σε βιομηχανίες τόσο διαφορετικές όσο η βιομηχανία οχημάτων, η ναυπηγική βιομηχανία και η διύλιση πετρελαίου συνυπάρχουν αρμονικά στο Ulsan Mipo και το Onsan Industrial Park στη Νότια Κορέα. Συνολικά, αυτές οι εταιρείες απασχολούν 100.000 άτομα.

Τα Ulsan Mipo και Onsan αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας Eco-Industrial Park της Νότιας Κορέας, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει τα παραδοσιακά βιομηχανικά συγκροτήματα σε βιώσιμα ΟΒΠ. Οι επιχειρήσεις στο Ulsan Mipo και Onsan έχουν επενδύσει περίπου 520 εκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακή απόδοση, βιομηχανική συμβίωση, διαχείριση αποβλήτων και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον βελτιώσεις. Μέχρι στιγμής, η επένδυση έχει αποφέρει εξοικονόμηση 554 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι επιχειρήσεις παρήγαγαν έσοδα ύψους 91,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με την αύξηση των κρατικών επενδύσεων ύψους 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρείες του πάρκου μείωσαν τις εκπομπές CO2 το 2015-2016 κατά 665,712 τόνους, επαναχρησιμοποίησαν 79,357 τόνους νερού και κέρδισαν 279,761 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου στη χρήση ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές έχουν ενισχύσει τις σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες βελτιώνοντας την αρνητική εικόνα των βιομηχανικών συγκροτημάτων ως ρυπαίνοντες.

Το Ulsan Mipo και το Onsan Industrial Park είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ΟΒΠ μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Πολλά εμπόδια υπάρχουν στο σχεδιασμό και την οικοδόμηση νέων ΟΒΠ ή στην αναβάθμιση των υπαρχόντων πάρκων, αλλά ένα από τα πιο κρίσιμα ήταν η έλλειψη σαφών δεικτών ή διεθνών κριτηρίων αναφοράς για την καθοδήγηση της διαδικασίας, γεγονός που προκάλεσε και την προσπάθεια που κατέληξε σε αυτό το πρόσφατα δημοσιευμένο πλαίσιο.

Continue Reading

GREEN ECONOMY

Αύξηση των Χρηματοδοτήσεων για τις Υποδομές για το Νερό ζήτησαν οι Συμμετέχοντες στο Νταβός

Editorial Team

Published

on

Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Η διαχείριση των υδάτων αναδείχθηκε ως ένα από τα κεντρικά θέματα της 3ης ημέρας συναντήσεων στο Νταβός της Ελβετίας που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η εξάντληση του νερού αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κινδύνους κατά την Αναφορά των Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2018 (The Global Risk Report 2018), ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σύμφωνα με την Μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard που παρουσιάστηκε: το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από συνθήκες λειψυδρίας ή έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, το 80% του νερού που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος δεν απορρυπαίνεται, ώστε να αξιοποιηθεί ξανά με αποτέλεσμα να κατασπαταλάται, ενώ στη γεωργία καταναλώνεται τουλάχιστον το διπλάσιο νερό σε ποσότητα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Το 2030 οι ανάγκες μας για νερό θα είναι 40% παραπάνω από τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους με σαφείς κινδύνους τόσο για τη διατροφική ασφάλεια όσο και για την γεωργία και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Το θέμα της ασφάλειας του νερό συζητήθηκε στην κλειστή Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ομάδας 2030 για τους Υδάτινους Πόρους» («2030 WaterResourcesGroup») που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 25 Ιανουαρίου 2018, όπου και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ. και τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η Δρ. Αυγερινοπούλου εκπροσώπησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συνεργασίας για το Νερό, στην Διοικούσα Επιτροπή του οποίου τελεί Αντιπρόεδρος. Στην Συνεδρίαση έλαβαν μέρος ακόμα οι κάτωθι: ο κ. Paul Bulcke,Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nestle ο οποίος προήδρευε του Συνεδρίασης, η Υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού, κ. GuangZhen, υυπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ύδατα,η κα. IngerAndersen, Γενική Διευθύντρια της IUCN, και ακόμα εκπρόσωποι της Διεθνούς Εταιρίας Χρηματοδοτήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC), της DowChemical, της CocaCola, της PEPSICO, της Σουηδικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

Η Ομάδα 2030 για τους Υδατικούς Πόρους ιδρύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2010, ως μια ουδέτερη πλατφόρμα διαβούλευσης, έρευνας και συνεργασίας για το νερό. Έκτοτε το Διοικητικό του Συμβούλια συνέρχεται πάντα κατά τη ετήσια συνάντηση στο Νταβός, ενώ με πρόσφατη απόφαση φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία είναι και ένας από τους σημαντικότερους θεσμικούς χρηματοδότες του. Σκοπός της Ομάδας 2030 είναι η κινητοποίηση των Κυβερνήσεων ώστε, επιτέλους, να θέσουν σε υψηλότερη ατζέντα τα θέματα της διαχείρισης των υδάτων, αλλά και η παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας από τον ιδιωτικό τομέα προς τις Κυβερνήσεις που το έχουν ανάγκη. Όσον αφορά στην οικονομική βοήθεια, αλλά και στις χρηματοδοτήσεις σε μορφή επενδύσεων για υποδομές διαχείρισης υδάτων, διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη. Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες ζήτησαν αύξηση των χρηματοδοτήσεων τόσο από τις Κυβερνήσεις, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη η Ομάδα 2030 για τους Υδάτινους Πόρους έχει πραγματοποιήσει σειρά έργων για την διαχείριση των υδάτων σε χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κένυα, η Μογγολία, το Περού, η Τανζανία και το Μεξικό, ενώ άμεσα στα σχέδια της Ομάδας 2030 είναι η επέκταση της κοινωφελούς δράσης τους και σε άλλες χώρες.

Μετά το πέρας της Συνεδρίασης, η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους Υδατικούς Πόρους, κ. Chen,κατά την οποία έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησής της χώρας μας από τον προϋπολογισμό της Τράπεζας για τα Ύδατα, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 24,5 δις. δολάρια, ερώτηση στην οποία ο επικεφαλής του Τμήματος Υδάτων απάντησε θετικά. Ο κ. Chen ξεκάθαρα τόνισε ότι αν η Ελληνική Κυβέρνηση υποβάλλει επίσημο αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα για την οικονομική υποστήριξη για υποδομές διαχείρισης υδάτων, η Τράπεζα θα εξετάσει άμεσα την περίπτωση της χρηματοδότησης της χώρας. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε σχετικά με τις ανάγκες της χώρας μας για απορρύπανση και απονιτροποίηση των υδάτων σε αρκετές περιοχές, για την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη και της διαχείριση πλημμυρών και υλοποίησης των σχετικών υποδομών, για την ανάγκηεκσυγχρονισμού των δικτύων της αγροτικής παραγωγής, για τις ανάγκες διαχείρισης των λιμνών, των δέλτα των ποταμών, της αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών, καθώς και της προώθησης του ελληνικού εμφιαλωμένου πόσιμου νερού στη διεθνή αγορά, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας αλλά και γεύσης πόσιμο νερό.

Στο Νταβός πραγματοποιήθηκε ακόμα Στρογγυλή Τράπεζα με αντικείμενο την αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR) για την καλύτερη διαχείριση του Νερού. Η Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε στην Στρογγυλή Τράπεζα για τις «Έξυπνες Πόλεις για το Νερό» μαζί με άλλους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, τηςHeineken, τηςVeolia, τηςPepsico, τηςCocaCola, καιτηςΔιεθνούςΈνωσηςτηςΒιομηχανίαςΑρωματοποιών, κ.α., ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την εταιρία Blackstone. Κατά την συζήτηση υπήρξε γενική ομολογία ότι από τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού για το έργο τους, αλλά δεν έχουν ακόμα αναλάβει δράση υπέρ του νερού είναι οι μεταλλευτικές εταιρίες, από τις οποίες και ζητήθηκε να γίνουν πιο ενεργές στην υποστήριξη προγραμμάτων για το νερό.

H Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη του Νταβός με την ιδιότητά της ως Αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό, ενώ από το 2011 έχει ανακηρυχθεί και ως μία από τους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Φόρουμ προς αναγνώριση του έργου της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Continue Reading

Latest

ONE PLANET21 hours ago

Νέα στρατηγική για τις ανάγκες της αστικοποίησης του 21ου αιώνα

Οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι πόλεις δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην προστασία...

INSIGHTS21 hours ago

Οι 500 πιο αναπτυσσόμενες γαλλικές επιχειρήσεις

Την κατάταξη των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων γαλλικών επιχειρήσεων δημοσίευσε η έγκριτη οικονομική εφημερίδα LesEchos, την οποία κατάρτησε σε συνεργασία με...

ARTS & LIVING22 hours ago

Shaolin: The Legend

Πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους...

NEWSDESK22 hours ago

Χειμερινό Σχολείο «Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης...

ARTS & LIVING23 hours ago

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 20:30 ο πολυχώρος πολιτισμού “Διέλευσις” παρουσιάζει τον υπερβιρτουόζο πιανίστα Παναγιώτη Τροχόπουλο σε μια από...

BUSINESS TODAY1 day ago

Ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης...

ARTS & LIVING1 day ago

«Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα

Η Θεατρική Ομάδα Νεάπολις παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας, την παράσταση «Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, από την Τετάρτη...

ONE PLANET5 days ago

Δικαίωμα στο πόσιμο νερό για όλους τους ευρωπαίους

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ το δικαίωμα για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE