Connect with us

EQUALITY

Οι γυναίκες θα κρίνουν την επιτυχία του νέου οράματος της Σαουδικής Αραβίας

Samantha Maloof

Published

on

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας παρέστησαν για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε τρία μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου , ξεπερνώντας ένα περίφημο σύμβολο του διαχωρισμού φύλου σε ένα από τα πιο συντηρητικά έθνη του Ισλαμικού κόσμου.

Ενώ οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το γεγονός, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι σκεπτικιστές των μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναρωτιούνται: η παρουσία των γυναικών στα γήπεδα θα γίνει μια συμβολική κίνηση ή ένα σημάδι μιας βαθύτερης αλλαγής; Ποιες είναι οι προθέσεις του νεαρού πρίγκιπα για βαθύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις;

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, θα αποτελέσει μια από τις πολλές μάχες που θα καθορίσουν τη μορφή της Σαουδικής κοινωνίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κίνητρο για αυτό το κοινωνικό ορόσημο είναι οικονομικό, με τον παραπαίοντα πετρελαϊκό πλούτο, η μοναρχία σκοπεύει να μειώσει τους περιορισμούς στις γυναίκες ώστε να εξασφαλίσουν το δικό τους μέλλον.

Ωστόσο, η χειραφέτηση των γυναικών στην Σαουδική Αραβία, δεν μπορεί να είναι απλά θέμα δημοσίων σχέσεων. Ένας μικρός αλλά ισχυρός κύκλος ακτιβιστριών. έχει κάνει μεγάλες προσωπικές θυσίες για χρόνια, ώστε να τεθούν οι βάσεις για αυτές τις αλλαγές. Ο πρίγκιπας Σαλμάν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια και τις συμβουλές τους, αν θέλει να προχωρήσει περισσότερο.

Όραμα 2030 (Saudi Arabia Vision 2030) και η ισότητα των φύλων

Το σχέδιο του πρίγκιπα για το μέλλον της Σαουδικής Αραβίας ονομάζεται Όραμα 2030 . Ο απώτερος στόχος του είναι «να τοποθετήσει τη Σαουδική Αραβία στην καρδιά του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, να καταστεί η επενδυτική δύναμη- ο κόμβος που συνδέει τις τρεις ηπείρους». Είναι ένα θαρραλέο όραμα για μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, με ριζωμένα κοινωνικά πρότυπα των Ουαχαμπιστών σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες του κόσμου.

Ο ρόλος των γυναικών θα είναι καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής. Η προηγούμενη προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας στην γυναικεία χειραφέτηση ισοδυναμούσε με οικονομικό αυτοτραυματισμό. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν ούτε να ανοίξουν ούτε να διατηρήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, και η χώρα κατατάσσεται στη θέση 141 από τα 144 στον παγκόσμιο δείκτη Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι μόλις το 28% του ποσοστού των ανδρών. Στον ιδιωτικό τομέα, οι γυναίκες είναι 56% λιγότερες από τους άνδρες.

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό είναι ένα περιφερειακό πρόβλημα. Η «Δημοκρατική» Τυνησία κατατάσσεται 126η στον δείκτη «Gender Gap», ενώ η υποθετικά προοδευτική Τουρκία και η Ιορδανία βρίσκονται στο 130. Παρόλα αυτά, στην μεταπετρελαϊκή οικονομία η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Όπως δήλωσε ο Bernard Haykel του Princeton, «οι Σαουδάραβες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η οικονομία τους δεν θα διαφοροποιηθεί ούτε θα μεταρρυθμιστεί χωρίς να ενσωματώσει τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό».

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν ήδη τα εργαλεία για να κλείσουν αυτά τα κενά. Είναι καλά μορφωμένες και έτοιμες να προσθέσουν τις ικανότητές τους στην οικονομία μόλις αφαιρεθούν τα εμπόδια. Ο Μπιν Σαλμαν έχει ήδη άρει ένα από αυτά τα εμπόδια, τη μακρόχρονη απαγόρευση οδήγησης γυναικών.

Η κατάργηση της απαγόρευσης οδήγησης

Τα οικονομικά οφέλη της κατάργησης της απαγόρευσης οδήγησης είναι πολλά. Η κίνηση θα επιτρέψει στις γυναίκες να φτάσουν στην εργασία τους, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα που έπρεπε να ξοδέψουν στους οδηγούς. Μια έρευνα εργατικού δυναμικού του 2017 έδειξε ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια από τους οδηγούς ήταν ξένοι εργάτες, μια σίγουρη συνταγή για τη διοχέτευση χρημάτων από τη Σαουδική Αραβία μέσω εμβασμάτων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια εξέρχονται από το βασίλειο ετησίως, αντί να δαπανηθούν στη Σαουδική Αραβία και να υποστηρίξουν τον κλάδο των υπηρεσιών .

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τέλος της απαγόρευσης αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης και των δαπανών των καταναλωτών. Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να υπολογίζουν το κόστος ενός οδηγού σε μισθούς ή να εντοπίζουν θέσεις εργασίας σε ακριβά κέντρα της πόλης. Συνολικά, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό στα μέσα επίπεδα των Χωρών του Κόλπου θα μπορούσε να ανέλθει στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Σαουδική οικονομία μέχρι το 2030.

Αυτές οι δύο κινήσεις έχουν ήδη εξασφαλίσει σημαντικά μερίσματα για τη διεθνή φήμη της Σαουδικής Αραβίας. Οι ξένοι επενδυτές που θέλει να προσελκύσει το Βασίλειο παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις εξελίξεις για να δουν πόσο γρήγορα οι Σαουδάραβες μπορούν να αλλάξουν τις δυτικές αντιλήψεις για τον καταπιεστικό συντηρητισμό και τις διακρίσεις λόγω φύλου. Η αναβάθμιση του καθεστώτος των γυναικών είναι απαραίτητη για το έργο αυτό.

Ο Μπιν Σαλμάν και η κυβέρνηση, ασφαλώς και θα παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας. Πολλές πρωτοβουλίες του Vision 2030 έχουν ήδη προκαλέσει ενθουσιασμό στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική, ακόμη και όταν τα ζητήματα φύλου κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Η αναμενόμενη δημόσια προσφορά (SAI) της Saudi Aramco προκάλεσε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ οικονομικών πρωτευουσών, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να αγωνίζονται να την φιλοξενήσουν. Η Theresa May πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στο Ριάντ για να ασκήσει πιέσεις για λογαριασμό του Λονδίνου και να τονίσει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην κοινωνία.

Όσο περισσότερο βελτιώνεται η κατάσταση των γυναικών, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει το όραμα 2030. Πέρα από την Theresa May, ο πρίγκιπας διάδοχος βρήκε και άλλους πρόθυμους συνεργάτες, όπως ο κ. Emmanuel Macron, που τον επισκέφθηκε τον Νοέμβριο. Οι γαλλικές εταιρείες όπως η EDF έχουν ήδη υποβάλει προσφορές για συμμετοχές σε μεγάλα έργα υποδομών της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, για όλα αυτά πιστεύουμε πως ο Μπιν Σαλμαν θα πρέπει να προσεγγίσει τις ακτιβίστριες που αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια για να τερματίσουν την απαγόρευση οδήγησης και να περιορίσουν το χάσμα μεταξύ Ριάντ και Δύσης. Υπάρχει περιθώριο για πολλές άλλες καμπάνιες –όπως το Women2Drive και πολλά άλλα εμπόδια για να ξεπεραστούν πριν η Σαουδική Αραβία ισχυριστεί ότι αξιοποιεί τα ταλέντα ολόκληρου του πληθυσμού της.

Οι τολμηροί εκσυγχρονιστές στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας θα πρέπει να ενδυναμώσουν τη θέση της γυναίκας στην Σαουδαραβική κοινωνία και να προχωρήσουν περισσότερο, αντιμετωπίζοντας και άλλους θεσμούς ανισότητας. Μόνο τότε το όραμα του Μπιν Σαλμάν θα έχει επιτύχει πραγματικά.

Copyright (c) Modern Diplomacy. Αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα με το presscode.gr

EQUALITY

Η εκπαίδευση ως εργαλείο προώθησης της έμφυλης ισότητας

Editorial Team

Published

on

Η ανάδειξη της πολυεπίπεδης συναρμογής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη και η αναγκαιότητα εισαγωγής του στην εκπαίδευση ως εργαλείο προώθησης της έμφυλης ισότητας, ήταν ο στόχος ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Στο μήνυμα της η ΓΓ Φωτεινή Κούβελα, τόνισε την αναγκαιότητα διοργάνωσης της ημερίδας, δεδομένων των στερεοτυπικών αντιλήψεων και έμφυλων διακρίσεων που επιμένουν να καθορίζουν την νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, επεσήμανε τον αποφασιστικό ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ισότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα φύλα.

Ιδιαίτερα, επισημαίνεται πως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει θέσει την εκπαίδευση ως βασικό άξονα προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020) και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις της στην εκπαιδευτική κοινότητα, μεταξύ των οποίων:

Η προκήρυξη, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο «Δημιουργούμε με όλα τα χρώματα – Παίζουμε με όλα τα παιχνίδια» για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, σε συνέχεια των προηγούμενων μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών

Η πραγματοποίηση επισκέψεων από καταρτισμένα στελέχη της Γραμματείας σε σχολικές μονάδες με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση μαθητών και μαθητριών σε θέματα έμφυλων ρόλων, στερεοτυπικών συμπεριφορών και έμφυλης βίας

Η στήριξη του άξονα των έμφυλων ταυτοτήτων της Θεματικής Εβδομάδας με την αποστολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής τεκμηριωτικού υλικού και με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των στελεχών της ΓΓΙΦ στα σχολεία, σε ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων

Η Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ζητήματα ισότητας των φύλων και η επιμόρφωση περισσότερων των 300 στελεχών και εκπαιδευτικών μέχρι σήμερα

Η Κατάρτιση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση με τον εμπλουτισμό του αναλυτικού προγράμματος και των σχολικών εγχειριδίων με την οπτική του φύλου

Η επισήμανση της ανάγκης αντιμετώπισης του έμφυλου Ψηφιακού Χάσματος στην εκπαίδευση

Η συνέχιση της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας με το  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Περαιτέρω, στο μήνυμα της κυρίας Κούβελα τονίζεται ότι: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνεχίζει τις δράσεις της στο χώρο της εκπαίδευσης με σκοπό την αποδόμηση των σεξιστικών προκαταλήψεων και την οικοδόμηση στη θέση τους ενός αξιακού συστήματος που προάγει τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησε πλήθος φοιτητών, φοιτητριών και εκπαιδευτικών, ακόμα και από όμορους νομούς, ενώ όλοι και όλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση της ημερίδας στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, επισημαίνεται ότι η ημερίδα «Φύλο και Εκπαίδευση» θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος και η Σύρος.

Continue Reading

EQUALITY

Ο εφιάλτης των προσφύγων στα επικίνδυνα νερά της κεντρικής Μεσογείου

Editorial Team

Published

on

Στην κεντρική Μεσόγειο ο εφιάλτης για χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζεται. Το τελευταίο τετράμηνο του 2017,  το σκάφος έρευνας και διάσωσης Aquarius, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της οργάνωσης SOS MEDITERRANEE, διέσωσε 3.645 ανθρώπους και τους μετέφερε σε ασφαλή λιμάνια στην Ιταλία.

Στη στεριά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν ψυχολογικές πρώτες βοήθειες στους επιζήσαντες των τραγικών ναυαγίων, ενώ ακόμη υλοποιούσαν πολλά προγράμματα ψυχικής και σωματικής υγείας στη Σικελία.

Στη Λιβύη, παρείχαν ιατρική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν παράνομα σε κέντρα κράτησης τα οποία θεωρητικά διοικούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

2.000 άνθρωποι σε ένα κελί στη Λιβύη

Στην Τρίπολη, η τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό και τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης της πρωτεύουσας της Λιβύης. Σε ορισμένα κέντρα, έως 2.000 άντρες στοιβάζονταν σε ένα κελί χωρίς χώρο στο πάτωμα για να ξαπλώσουν. Ο υπερπληθυσμός όχι μόνο δεν επέτρεπε κάποιες φορές την είσοδο των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κελιά και τη διαλογή των ασθενών, αλλά επιπλέον αύξανε την ένταση και τη βία.

Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεχόταν απειλές, ενώ οι ασθενείς έπεφταν θύματα κακοποίησης. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν πάνω από 76 άτομα για τραύματα από βιαιοπραγίες, όπως κατάγματα των άκρων, εγκαύματα και τραύματα από σφαίρες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπόρεσαν να βοηθήσουν ένα μικρό μόνο ποσοστό όλων όσων χρειάζονταν επείγουσα περίθαλψη, ενώ δεν ήταν δυνατός ο επανέλεγχος των ιατρικών περιστατικών. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από 6.500 ιατρικές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα κράτησης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας συνδέονταν με τις συνθήκες κράτησης: ο υπερβολικός αριθμός ανθρώπων, ο μικρός αριθμός αποχωρητηρίων και η ανεπαρκής παροχή πόσιμου νερού είχαν ως αποτέλεσμα οξείες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους και οξείες διάρροιες. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπάθησαν να εστιάσουν στα πιο ευάλωτα άτομα, όπως έγκυες, παιδιά κάτω των πέντε ετών και άτομα με προβλήματα υγείας. Λειτούργησε, επίσης, 24ωρη υπηρεσία επείγουσας παραπομπής, χάρη στην οποία περισσότεροι από 150 ασθενείς παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίστηκαν μαζικά τον Δεκέμβριο

Ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίστηκαν μαζικά στις χώρες προέλευσής τους από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη βελτιώθηκαν. Στα κέντρα κράτησης που επισκέπτονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι ομάδες τώρα έχουν πρόσβαση στα κελιά προκειμένου να προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν σε παράνομη κράτηση. Η πλειοψηφία των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας που απαιτούν ιατρική βοήθεια εξακολουθούν να συνδέονται άμεσα με τις κακές συνθήκες κράτησης.

Λόγω της εκτεταμένης βίας και έλλειψης ασφάλειας, λίγες διεθνείς οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Λιβύη. Εκείνες που μπορούν –μεταξύ αυτών και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα– δεν έχουν πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα κέντρα κράτησης. Πάρα πολλοί κρατούμενοι έχουν υποστεί ήδη βία και εκμετάλλευση σε ανησυχητικό βαθμό τόσο στη Λιβύη όσο και στη διάρκεια του επώδυνου ταξιδιού από την πατρίδα τους. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη κράτηση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στη Λιβύη.

Το «Aquarius» διέσωσε 3.645 άτομα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017

Στην κεντρική Μεσόγειο, ο αριθμός των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην Ιταλία έχει μειωθεί από την προηγούμενη χρονιά. Το Aquarius, το σκάφος έρευνας και διάσωσης με το οποίο επιχειρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση SOS MEDITERRANEE, διέσωσε 3.645 άτομα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017. Παρατηρείται μείωση συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2016, όταν 5.608 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή λιμάνια στην Ιταλία.

Η μείωση αυτή φαίνεται να οφείλεται στο ότι λιγότερες βάρκες φεύγουν από τη Λιβύη. Οι αιτίες γι’ αυτό δεν είναι σαφείς, αλλά μερικοί πιθανοί παράγοντες είναι οι καιρικές συνθήκες και οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τοπικές ένοπλες ομάδες πληρώνονται από την Ιταλία για να αποτρέπουν τις αναχωρήσεις. Ιταλικά πλοία επιχειρούν στα λιβυκά χωρικά ύδατα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής αποκλεισμού των ακτών της Λιβύης και περιορισμού των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε μια χώρα όπου υφίστανται ακραία και εκτεταμένη βία και εκμετάλλευση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κακοποίησης των διασωθέντων

Πάνω στο Aquarius, το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλπε τους ανθρώπους που είχαν υποστεί βία στη Λιβύη και άκουγε τις αφηγήσεις τους για τη βία και την κακοποίηση που υπέστησαν στα χέρια διακινητών, ενόπλων ομάδων και συμμοριών. Περίπου το 12% των γυναικών που διασώθηκαν ήταν έγκυες και δέχθηκαν τις φροντίδες των μαιών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ένα μεγάλο ποσοστό των διασωθέντων είχε σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος που απαιτούσαν θεραπεία με αντιβιοτικά, ενώ πολλοί ασθενείς είχαν σοβαρά χημικά εγκαύματα. Καθώς έπεφταν οι θερμοκρασίες, υπήρχαν πολλά περιστατικά υποθερμίας μεταξύ των διασωθέντων.

Η διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πολύπλοκη

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που καταφέρνουν να διαφύγουν από τη Λιβύη αναχαιτίζονται στη θάλασσα, καθώς η λιβυκή ακτοφυλακή, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί σε διεθνή ύδατα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πάνω στο Aquarius έχει δει πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε αναξιόπλοα σκάφη να αναχαιτίζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή σε διεθνή ύδατα, ενώ πολεμικά σκάφη της ΕΕ ήταν παρόντα και παρακολουθούσαν. Στις 31 Οκτωβρίου, στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου, το Aquarius έλαβε την εντολή να μην επέμβει, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι επαναπροωθούνταν στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή.

Παρόλο που οι αναχαιτίσεις αυτές παρουσιάζονται ως «επιχειρήσεις διάσωσης» από τη λιβυκή ακτοφυλακή και τις χώρες της ΕΕ που συνεργάζονται με αυτήν, η πραγματικότητα είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν επιστρέφονται σε κάποιο ασφαλές λιμάνι. Τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στη Λιβύη είναι ευρέως γνωστά και έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιβαίνουν σε σκάφη που κινδυνεύουν σε διεθνή ύδατα να επιστρέφονται στη Λιβύη, αλλά θα πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι.

Τον Σεπτέμβριο, το Aquarius έλαβε εντολή να πραγματοποιήσει τρεις διασώσεις σε διεθνή ύδατα υπό τον συντονισμό της λιβυκής ακτοφυλακής. Αυτές οι ιδιαίτερα ασυνήθιστες και χωρίς προηγούμενο εντολές από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων στη Ρώμη έθεσαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ένα τρομερό δίλημμα. Ευτυχώς, και στις τρεις διασώσεις το Aquarius μπόρεσε να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια και μετέφερε όλους τους ανθρώπους που διέσωσε σε ασφαλές λιμάνι στην Ιταλία. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ποιος ακριβώς συντόνιζε τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι η λιβυκή ακτοφυλακή. Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος στη στεριά και στη θάλασσα, ούτε ποια είναι η ιεραρχία. Καθώς έχουν σημειωθεί πολλά βίαια περιστατικά τους τελευταίους μήνες μεταξύ της λιβυκής ακτοφυλακής και των λιγοστών ανθρωπιστικών οργανώσεων που εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, η ασφάλεια της ομάδας μας ήταν ύψιστης σημασίας στη διάρκεια των συμβάντων αυτών.

Είναι άγνωστο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιλέγουν την οδό της κεντρικής Μεσογείου, καθώς όμως η Λιβύη παραμένει κατακερματισμένη και μαστίζεται από εκτεταμένη βία και έλλειψη ασφάλειας, χωρίς ενιαία κυβέρνηση αλλά με ένα πλήθος ένοπλων ομάδων και με συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, το μαρτύριό τους δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα.

*Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Λιβύη από το 2011. Η οργάνωση παρέχει ιατρικές συνεδρίες και παραπομπές σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης, τα οποία θεωρητικά διοικούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην Τρίπολη, την Χομς και τη Μισράτα και σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση, σε όσους επέζησαν και κατάφεραν να δραπετεύσουν από άτυπα κέντρα κράτησης στην περιοχή του Μπανι Ουαλίντ. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική βασικής φροντίδας υγείας στη Μισράτα και υποστηρίζουν δραστηριότητες για την υγεία γυναικών και παιδιών στη Βεγγάζη.

πηγη

Continue Reading

EQUALITY

Κλειτοριδεκτομή: Η μάστιγα που πλήττει μισό εκατομμύριο γυναίκες στην ΕΕ

Editorial Team

Published

on

500 χιλιάδες γυναίκες στην ΕΕ και 200 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν με τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων .

Η κλειτοριδεκτομή (FGM), αποτελεί μια από τις πιο αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η πλήρης η μερική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Τις περισσότερες φορές γίνεται σε κορίτσια μεταξύ πέντε και οκτώ ετών, συνήθως κάτω από πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.  Δεν υπάρχουν ιατρικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για μια ζωή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κλειτοριδεκτομής, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την έκκληση για τερματισμό αυτής της βάρβαρης τακτικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται ακόμα σε μερικές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και Μέσης Ανατολής,. Ωστόσο, νέα κορίτσια από οικογένειες μεταναστών δεν είναι ασφαλείς ούτε στην Ευρώπη, όπου η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα. Για την ακρίβεια, 500 χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ 180 χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή κάθε χρόνο.

«Η κουλτούρα, τα έθιμα, η θρησκεία ή η τιμή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καμία πράξη βίας κατά των γυναικών», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα δικαιώματα των γυναικών Vilija Blinkevičiūtė (Σοσιαλιστές, Λιθουανία).

Το 2013, η ΕΕ παρουσίασε νέα στρατηγική για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής. Τώρα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Continue Reading

Latest

ONE PLANET21 hours ago

Νέα στρατηγική για τις ανάγκες της αστικοποίησης του 21ου αιώνα

Οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι πόλεις δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην προστασία...

INSIGHTS21 hours ago

Οι 500 πιο αναπτυσσόμενες γαλλικές επιχειρήσεις

Την κατάταξη των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων γαλλικών επιχειρήσεων δημοσίευσε η έγκριτη οικονομική εφημερίδα LesEchos, την οποία κατάρτησε σε συνεργασία με...

ARTS & LIVING22 hours ago

Shaolin: The Legend

Πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους...

NEWSDESK22 hours ago

Χειμερινό Σχολείο «Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης...

ARTS & LIVING23 hours ago

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 20:30 ο πολυχώρος πολιτισμού “Διέλευσις” παρουσιάζει τον υπερβιρτουόζο πιανίστα Παναγιώτη Τροχόπουλο σε μια από...

BUSINESS TODAY1 day ago

Ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης...

ARTS & LIVING1 day ago

«Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα

Η Θεατρική Ομάδα Νεάπολις παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας, την παράσταση «Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, από την Τετάρτη...

ONE PLANET5 days ago

Δικαίωμα στο πόσιμο νερό για όλους τους ευρωπαίους

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ το δικαίωμα για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE