Connect with us

FUTURE

Τεχνητή νοημοσύνη: To αντίδοτο στην πτώση των πωλήσεων κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα

Published

on

Το Πάσχα έχει τον παραδοσιακό του συμβολισμό, ενώ αποτελεί επίσης και μία συμβολική «μετάβαση» για τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με την  άνοιξη έρχονται και  οι mid-season προσφορές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Σύμφωνα με ανάλυση της RTB House, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα η επισκεψιμότητα στα ηλεκτρονικά καταστήματα μειώνεται σχεδόν 40% σε σύγκριση με το μηνιαίο μέσο όρο. Όσο πιο σύντομα επέλθει η «αφύπνιση» μετά από τον καταναλωτικό λήθαργο,  τόσο πιο σύντομα θα επέλθουν τα θετικά αποτελέσματα.  Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Η περίοδος των διακοπών επηρεάζει τόσο τις δραστηριότητες των χρηστών όσο και την αγοραστική τους δύναμη. Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται μία φυσική μείωση του ενδιαφέροντος για online αγορές. Τα στοιχεία της RTB House από τον Μάιο του 2016 δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των ημερών αργίας του Πάσχα (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) τα e-shops σημείωσαν 40% λιγότερη επισκεψιμότητα και σχεδόν 30% λιγότερα ποσοστά μετατροπής από τον μέσο όρο. Ωστόσο, μετά από μία μικρή καταναλωτική στασιμότητα ακολουθεί σημαντική αύξηση των πωλήσεων – Την Τρίτη και την Τετάρτη μετά το Πάσχα σημειώθηκε σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας στα e-shops και αύξηση στα ποσοστά μετατροπών. (Την Τρίτη η αύξηση στα ποσοστά μετατροπών έφτασε σχεδόν το 40% και κατά 60% αυξήθηκε η επισκεψιμότητα ενώ την Τετάρτη σημειώθηκε 82% αύξηση στα ποσοστά μετατροπών και 114% αυξήθηκε η επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τον μέσο όρο από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.) Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε για να μετατρέψετε ένα πιθανό ενδιαφέρον αγοράς σε επιτυχημένη πώληση;

Στοχεύστε με απόλυτη ακρίβεια

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα αποτελούν μία ασύλληπτη ροή δεδομένων που χωρίς τα σωστά εργαλεία δεν έχουν καμία σημασία. Στην περίπτωση των διαφημιστικών εκστρατειών, οι οποίες σχεδιάζονται προκειμένου να προκαλέσουν πιθανή ανταπόκριση από έναν υποψήφιο πελάτη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τις ανάγκες των πελατών και τις αγοραστικές τους προτιμήσεις.

Οι αλγόριθμοι deep learning (ο πιο υποσχόμενος τομέας στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης) συλλέγουν και ερμηνεύουν όχι μόνο τα κλικ μέσα από δεδομένα για μεμονωμένες διαφημίσεις αλλά περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς προβάλλονται οι  προσφορές, displayed κατηγορίες, μεθόδους ολοκλήρωσης συναλλαγών και προτιμώμενα προϊόντα με  βάση τις τακτικές αναζήτησης.  Αν και όλες οι μεταβλητές αναλύονται αυτόματα, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, η διαφήμιση που προετοιμάζεται με αυτό τον τρόπο είναι απόλυτα προσαρμοσμένη. Το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο πιθανό να ενδιαφερθούν οι δυνητικοί πελάτες και να πραγματοποιήσουν τις αγορές που έχουν προγραμματίσει για μετά το Πάσχα.

Μην εκπλήσσεστε

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ρήγα, CEO της Impruvo, Αποκλειστικού Αντιπροσώπου της RTB House στην Ελλάδα «Το Σαββατοκύριακο του Πάσχα είναι ένα τριήμερο όπου το conversion rate είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο του μήνα. Το Πάσχα αποτελεί πρόκληση για τα e-shops. Είναι σημαντικό για τα αποτελέσματα των πωλήσεων να προγραμματίσετε  τις διαφημίσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές οι λίγες ημέρες να μην επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα. Έχοντας ενημερωθεί για την ενδεχόμενη μείωση και παρακολουθώντας προσεκτικά τις τάσεις των καταναλωτών, μπορείτε να ετοιμάσετε διαφημιστικές καμπάνιες που θα ενισχύσουν τις ανοιξιάτικες αγορές κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Τα ειδικά σχεδιασμένα retargeting banners με μοναδικές ευκαιρίες δεν θα είναι απλά προσαρμοσμένα στον χρήστη αλλά θα επικοινωνούν με σαφήνεια τον περιορισμένο χρόνο της συγκεκριμένης προσφοράς.»

Διατηρήστε επικοινωνία 

Η περίοδος των διακοπών είναι επίσης μία καλή ευκαιρία να φροντίσετε εκείνους τους πελάτες που έχουν επισκεφτεί το κατάστημα σας εβδομάδες πριν και δεν έχουν πραγματοποιήσει αγορά για κάποιο χρονικό διάστημα. Εκτός από την παραδοσιακή διαφήμιση, αξίζει να σκεφτείτε να προχωρήσετε σε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τα greeting banners. Οι σχέσεις που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την εικόνα του brand σας και μεγιστοποιούν το ενδιαφέρον σας για κάθε δυνητικό πελάτη.

Προετοιμάζοντας banner campaigns επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη των στόχων μας, οι οποίοι μπορεί να είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας ή η αύξηση του conversion rate. Η τελική απόφαση να κάνει κλικ ένας χρήστης σε μία διαφήμιση σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Ενώ είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των πελατών, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε ότι η ψυχολογία και η άποψη που έχει κάποιος  για το brand μπορούν να ενισχύσουν την επικοινωνία με τους πελάτες τις πιο σημαντικές στιγμές.

FUTURE

Οι μηχανές με δυνατότητα εκμάθησης αλλάζουν την κοινωνία

Published

on

Η δυνατότητα εκμάθησης από την πλευρά των μηχανών (machine learning) και η αυτόνομη πέδηση (autonomous braking) αναμένεται να επεκταθούν, βοηθώντας να σωθούν ζωές και να αλλάξει η κοινωνία του σήμερα

Η Deloitte προβλέπει ότι περισσότερα από 300 εκατομμύρια smartphones, ή περισσότερες από το ένα πέμπτο των συσκευών που πρόκειται να πωληθούν το 2017, θα έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες εκμάθησης. Η 16η έκδοση με τις παγκόσμιες προβλέψεις της Deloitte για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) αναδεικνύει πώς οι κινητές συσκευές θα είναι σε θέση να εκτελούν λειτουργίες εκμάθησης, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, γεγονός που θα μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία σε κάθε κλάδο, αγορά και κοινωνία.

Internet of Things

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, φορητές μηχανές με δυνατότητες εκμάθησης δεν θα είναι μόνο τα smartphones. Αυτές οι ικανότητες είναι πιθανό να είναι διαθέσιμες και σε εκατομμύρια drones, tablets, αυτοκίνητα, συσκευές εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, ιατρικά εργαλεία, συσκευές Internet of Things (IoT) και απρόβλεπτες νέες τεχνολογίες.

« Οι δυνατότητες εκμάθησης των μηχανών είναι συναρπαστικές μιας και πρόκειται να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε απλές ενέργειες, όπως μια μετάφραση περιεχομένου, ενώ παράλληλα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ασφάλεια και την υγεία που μπορούν να βελτιώσουν την κοινωνία,» είπε ο Paul Sallomi, Deloitte Global TMT Industry Leader. «Για παράδειγμα, οι δυνατότητες εκμάθησης των κινητών συσκευών είναι ένα ισχυρό σημείο για τη βελτίωση της ανταπόκρισης στην ανακούφιση από καταστροφές, στη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών με τα αυτόνομα οχήματα, ακόμη και στην αντιστροφή του αυξανόμενου κύματος κυβερνοεπιθέσεων».

Άλλη καινοτομία με τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο είναι η αυτόνομη πέδηση (autonomous braking). Η Deloitte προβλέπει ότι το 2022, στις Η.Π.Α. και μόνο, οι θάνατοι λόγω τροχαίων ατυχημάτων θα έχουν μειωθεί κατά 6.000, μία μείωση 16% από το 2017. Ο σημαντικότερος παράγοντας σε αυτή τη μείωση πιθανότατα να είναι η τεχνολογία αυτόνομης πέδησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking (AEB)). Αναμένεται ότι η τεχνολογία ΑΕΒ θα υιοθετηθεί ευρέως, θα είναι προσιτή και τόσο αποτελεσματική στην αποφυγή ατυχημάτων που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές που μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την τάση προς τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα.

Σε IT-as-a-Service πρόκειται να επενδύεται περίπου το 35% των τεχνολογικών δαπανών

Δεν πρόκειται μόνο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως πώς η νέα αυτή τεχνολογία που αναπτύσσεται αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η Deloitte προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2018, οι δαπάνες σχετικά με το IT-as-a-Service για κέντρα δεδομένων, λογισμικό και υπηρεσίες θα ανέλθουν περίπου στα $550 δις παγκοσμίως, από τα $361 δις το 2016. Ωστόσο, επιχειρηματικά μοντέλα ευέλικτης καταναλωτικής βάσης δεν θα υφίστανται μέχρι το 2018, σε πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των δαπανών πληροφορικής (35%), αλλά αναμένεται να ξεπεράσουν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια και να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή η μετατόπιση θα αρχίσει να μετατρέπει τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών πωλεί και αγοράζει τεχνολογία κατά μήκος των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Η Deloitte προβλέπει ότι περισσότερα από 300 εκατομμύρια smartphones, ή περισσότερες από το ένα πέμπτο των συσκευών που πρόκειται να πωληθούν το 2017, θα έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες εκμάθησης

«Το 2017, η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και οι τηλεπικοινωνίες πρόκειται να γίνουν ακόμα πιο φορητά. Σε συνδυασμό με εξυπνότερες και γρηγορότερες ικανότητες, αυτές οι καινοτομίες θα αναγκάσουν επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και καταναλωτές να εξελίξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και δημιουργούν ευκαιρίες για ευρείας κλίμακας μετασχηματισμό σε όλους τους κλάδους,» συνέχισε ο Sallomi.

Επιπλέον ευρήματα από τις παγκόσμιες προβλέψεις της Deloitte για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) περιλαμβάνουν:

  • Οι κυβερνοεπιθέσεις εισέρχονται στην Terabit εποχή – Το 2017, οι επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial-of-Service (DDoS)), μιας μορφής κυβερνοεπίθεση, θα είναι μεγαλύτερες σε κλίμακα, δυσκολότερο να περιοριστούν και πιο συχνές. Αναμένεται να υπάρχει μια κατά μέσο όρο κλίμακα επιθέσεων ενός terabit/s (Tbit/s) κάθε μήνα, με πάνω από 10 εκατομμύρια επιθέσεις συνολικά, και ένα μέσο μέγεθος επίθεσης μεταξύ 1,25 και 1,5 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbit/s). Αυτή η κλιμάκωση απειλών κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial-of-Service (DDoS)) σε μεγάλο μέρος οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό συσκευών ΙοΤ και στην ηλεκτρονική διάθεση κακόβουλου λογισμικού που επιτρέπουν σε σχετικά ανειδίκευτους που πραγματοποιούν επιθέσεις να κυριεύουν μη ασφαλείς συσκευές IoT και να τις χρησιμοποιούν για να εξαπολύουν επιθέσεις και να έχουν πρόσβαση σε όλο και υψηλότερες ταχύτητες ευρυζωνικότητας.
  • Η βιομετρική ασφάλεια ξεπερνά το δισεκατομμύριο – Η ενεργή βάση των συσκευών που είναι εξοπλισμένες με τη δυνατότητα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων θα ξεπεράσει πιθανότατα το ένα δισεκατομμύριο για πρώτη φορά στις αρχές του 2017, με κάθε ενεργό αισθητήρα να χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 30 φορές την ημέρα, που σημαίνει πάνω από 10 τρισεκατομμύρια συνολικά χτυπήματα σε παγκόσμιο επίπεδο στη διάρκεια του έτους. Με τους ταχείς ρυθμούς πρόσβασης και υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας, η πρόκληση πλέον είναι να καθοριστούν οι πρόσθετες εφαρμογές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να παρέχεται γρήγορος και ασφαλής έλεγχος ταυτότητας.
  • Έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα χρήσης tablets; – Οι πωλήσεις των tablets για το 2017 πιθανότατα θα είναι λιγότερες από 165 εκατομμύρια μονάδες, μειωμένες κατά 10% περίπου από τις 182 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν το 2016, υπονοώντας ότι έχουμε ξεπεράσει το ανώτατο σημείο ζήτησης για τις συσκευές αυτές. Παρόλο που οι αριθμοί είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα, από πλευράς προτιμώμενων συσκευών για ποικίλες δραστηριότητες, τρεις καταναλωτικές συσκευές προς το παρόν προτιμώνται με μεγάλη διαφορά από τα tablets: οι τηλεοράσεις, τα smartphones και οι υπολογιστές.
  • Τα βινύλια προσεγγίζουν πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων – Το 2017 τα βινύλια αναμένεται να συνεχίσουν την αξιοσημείωτη άνοδό τους και προσεγγίζουν συνολικά έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έσοδα που σχετίζονται με το βινύλιο, για πρώτη φορά αυτή τη χιλιετία. Το 2017, τα έσοδα και οι μονάδες βινυλίων είναι πιθανό να σημειώσουν για 7η συνεχή χρονιά διψήφια ανάπτυξη, αποτελώντας το 6% περίπου των προβλέψεων για τα έσοδα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που ενδέχεται να αγγίξουν τα 15 δις δολάρια το 2017. Ωστόσο, είναι απίθανο τα βινύλια να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης και κέρδους για τη μουσική βιομηχανία, με το μέλλον της μουσικής να επικεντρώνεται κυρίως στο ψηφιακό κομμάτι.
  • Το τελευταίο στάδιο για την ψηφιακή πλοήγηση είναι οι εσωτερικοί χώροι – Από το 2022, τουλάχιστον το ένα τέταρτο όλων των χρήσεων ψηφιακής πλοήγησης ακρίβειας από άτομα ή μηχανές αναμένεται να περιλαμβάνουν ρύθμιση για εσωτερικούς χώρους ή να είναι διαμορφωμένες για περιήγηση αποκλειστικά σε εσωτερικό χώρο, σε σύγκριση με λιγότερο από το 5% όλων των χρήσεων το 2017. Η δυνατότητα εντοπισμού ανθρώπων και αντικειμένων σε εσωτερικούς χώρους έχει σημασία μετασχηματιστική, και είναι πιθανό να ωφελήσει περισσότερο κάθετους τομείς, και να έχει αντίκτυπο στην κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
  • 5G: Επανάσταση στην εξέλιξη, ακόμα και το 2017 – Σημαντικά, απτά βήματα προς την ανάπτυξη του 5G, της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να γίνουν το 2017. Προγραμματισμένη αναβάθμιση σε δίκτυα 4G, καθώς και η απόδοση των πρώτων περιορισμένων 5G δικτύων, θα πρέπει να εξοικειώσει τους χρήστες και τους διαχειριστές με αρκετά από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά των 5G δικτύων, συμπεριλαμβανομένων αρκετά υψηλότερων ταχυτήτων, χαμηλότερων καθυστερήσεων, και υποστήριξης συσκευών χαμηλής ισχύος και συσκευών IoT χαμηλού bitrate και αισθητήρων.
  • Η διαφήμιση στην τηλεόραση παραμένει σταθερή – Αν και τα έσοδα του 2017 από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση των Η.Π.Α. αναμένεται να παραμείνουν στάσιμα σε σχέση με το 2016, η πρόβλεψη αυτή είναι μια θετική προοπτική για μια βιομηχανία που συχνά χαρακτηρίζεται ως υπό εξαφάνιση βιομηχανία – το στάσιμο είναι το νέο ανερχόμενο. Οι δαπάνες θα παραμείνουν σταθερές λόγω ποικίλων παραγόντων, όπως το γεγονός ότι η καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης παραμένει ισχυρή, η παράκαμψη των διαφημίσεων είναι περιορισμένη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικάνοι παρακολουθούν ελαφρώς περισσότερη τηλεόραση και το streaming εξακολουθεί να στερείται τη μαζική απήχηση της τηλεόρασης για ορισμένα είδη διαφημιστών.

Στη 16η ετήσια έκδοση, οι παγκόσμιες προβλέψεις της Deloitte για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) παρέχουν μια σφαιρική εικόνα αναφορικά με τις τάσεις στους κλάδους αυτούς για τα επόμενα 1-5 χρόνια παγκοσμίως. Οι απειλές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η άνοδος του 5G δικτύου, η ανάπτυξη του IT-as-a-service, το μέλλον των τηλεοπτικών διαφημίσεων και οι ταχείς εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις που αφορούν το οικοσύστημα Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ). Είναι αξιοσημείωτο ότι οι προβλέψεις δεν είναι απλά τυπικές αναλύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά αναδεικνύουν το σημαντικό αντίκτυπο των επερχόμενων τεχνολογιών στην καθημερινότητα του καταναλωτή.

Continue Reading

FUTURE

Οι σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις που αλλάζουν το επιχειρηματικό τοπίο

Published

on

Καθώς η παγκοσμιοποίηση ωθεί μια ανάπτυξη χωρίς σύνορα και οι πιο καινοτόμες ιδέες διαμορφώνουν τη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, τα κριτήρια εισόδου μειώνονται και οι κανόνες του «παιχνιδιού» αλλάζουν λόγω των εξελίξεων στις ανερχόμενες τεχνολογίες.

Οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους αλλάζει το παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα, αναγκάζουν τους CIOs να πρωτοπορούν και να αξιοποιούν τις κυριότερες τεχνολογίες που έχουν κάποιο αντίκτυπο για την επιχείρηση. Οι CIOs που επιδιώκουν να δημιουργήσουν και να αλλάξουν τις «επιχειρήσεις όπως τις ξέρουμε» μπορούν να εκμεταλλευτούν την έκθεση της Deloitte, «Τεχνολογικές Τάσεις 2016», για να διαμορφώσουν τις επενδυτικές τους προτεραιότητες, να μεταμορφώσουν τον οργανισμό και να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης σε αυτόν τους και στις αγορές που εξυπηρετούν.

Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τάσεις όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα (augmented and virtual reality), το blockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of things), οι κοινωνικά υπεύθυνες εφαρμογές ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών (socially-responsible applications of exponential technologies) ωθούν τους CIOs να επιδιώκουν νέες προσεγγίσεις ανάπτυξης και καινοτομίας, προσελκύοντας και διατηρώντας το ταλέντο και ανανεώνοντας τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Bill Briggs, chief technology officer της Deloitte Consulting LLP και συγγραφέα της ετήσιας έκθεσης «Σήμερα, κάθε εταιρεία είναι στον πυρήνα της τεχνολογική. Αναμένεται οι CIOs να αξιοποιήσουν τις ανερχόμενες τάσεις και να καινοτομήσουν για να δημιουργήσουν πραγματική αξία για τις επιχειρήσεις, χτίζοντας πάνω στις σημερινές πραγματικότητες – εκσυγχρονίζοντας τους πυρήνες των συστημάτων, βιομηχανοποιώντας τις δυνατότητες των υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων και χρησιμοποιώντας αυτόματες πλατφόρμες για τη μετατροπή, όχι μόνο των λειτουργικών μοντέλων πληροφορικής, αλλά και της υποδομής πάνω στην οποία «τρέχουν». Οι CIOs και οι οργανισμοί πληροφορικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή πραγματικότητα για να αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα στους πελάτες και στους υπαλλήλους τους και για να συνάψουν συμμαχίες που θα ευδοκιμήσουν.»

Η φετινή θεματική ενότητα, «Καινοτομώντας στην Ψηφιακή Εποχή», παρουσιάζει προηγμένες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις τους επόμενους 18-24 μήνες, παρέχοντας ένα πλαίσιο για το πώς να φανταστεί κανείς και πώς να προσδώσει στην επιχείρησή του πραγματική αξία. Σε έναν κόσμο όπου η καινοτομία επιταχύνεται και η αλλαγή είναι συνεχής, οι πελάτες απαιτούν εξελιγμένες μεθόδους δέσμευσης, οι οποίες είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες για μεμονωμένη χρήση. Συνολικά, η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τις ευκαιρίες που οι σημερινοί CIOs και άλλα C-suite στελέχη έχουν – κατά μήκος των επιχειρήσεων, των γεωγραφικών συνόρων και των μεγεθών των επιχειρήσεων – για να διαμορφώσουν το αύριο κάθε επιχείρησης.

Μερικές από τις τάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Καινοτομώντας στην Ψηφιακή Εποχή», είναι οι εξής:

Blockchain: Εκδημοκρατισμός της εμπιστοσύνης

Οι ψηφιακές συναλλαγές χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, ωστόσο, πολλές από αυτές εξαρτώνται από νομικά ιδρύματα και λαμβάνουν ανεπαρκή εποπτεία, διαχείριση και πιστοποίηση εμπιστοσύνης. Το Blockchain επιτρέπει την κατανομή των λογιστικών βιβλίων και των έξυπνων συμβάσεων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται η αξία ανάμεσα στα διάφορα μέρη – να εισάγουν νέες προσεγγίσεις αναφορικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, την πιστότητα των πελατών, τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, τις διασυνοριακές πληρωμές και πολλά άλλα σενάρια.

Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα (Augmented and Virtual Reality)

Το μέλλον των κινητών κλίνει προς τις συσκευές που μπορούν να φορεθούν από το χρήστη, ειδικά τώρα που λύσεις επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας εισάγονται στην αγορά. Αυτά που κάποτε θεωρούνταν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, αρχίζουν σιγά σιγά να διαγράφονται ως δυνατότητες της τεχνολογίας της Επαυξημένης και της Εικονικής πραγματικότητας και έγκεινται στις δυνατότητες κάθε επιχείρησης ο πιθανός ανασχηματισμός των επιχειρησιακών διαδικασιών ή ακόμη και η ριζική αναδιαμόρφωση της εμπειρίας των πελατών. Καθώς οι καταναλωτές αναμένουν την επερχόμενη κυριαρχία της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα την υιοθέτηση και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανασχεδιασμού του τρόπου με τον οποίο εκτελούνται οι διάφορες διαδικασίες.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things)

Από τη θεωρία στην πράξη – Η πραγματική αξία του διαδικτύου των πραγμάτων έγκειται όχι τόσο στην ποσότητα των αισθητήρων που αναπτύσσονται ή στις νέες συσκευές που συνδέονται, όσο στη δυνατότητα του διαδικτύου των πραγμάτων να επιφέρει ανατροπές στον ανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών και στην επανασύνδεση επιχειρήσεων, κράτους και κοινωνίας. Οι διορατικοί οργανισμοί αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων για την ενορχήστρωση εκδηλώσεων, για τις γνωστικές υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων και για τη ρομποτική.

Κοινωνικά υπεύθυνες εφαρμογές ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών (Social impact of exponential technologies)

Παγκοσμίως, η αναδυόμενη τάξη της επιχειρηματικότητας έχει πρόσβαση, υιοθετεί και πειραματίζεται με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Τελικά, οι ίδιες δυνάμεις που καθοδηγούν την καινοτομία και την ανάπτυξη στον εμπορικό τομέα μπορούν να καθοδηγήσουν και την μετασχηματιστική αλλαγή σε κοινωνικό επίπεδο. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κλιματικής αλλαγής, των δικαιωμάτων των πολιτών μπορούν να εξεταστούν από άλλες σκοπιές, καθώς οι επαναστατικές τεχνολογίες ενεργοποιούν τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Έτσι δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα: Τι ευθύνη έχουν οι εταιρείες να επικοινωνήσουν και εκτός των δικών τους συνόρων και να συνεισφέρουν ώστε οι ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας εν γένει; Πώς εξισορροπούν τις εμπορικές ευκαιρίες με την ηθική υιοθέτηση των ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών;

Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο παραμένουν μια καθολική ανησυχία – καλύπτοντας τις επιπτώσεις αναφορικά με την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τους κανονισμούς και τη συμμόρφωση. Η έκθεση «Τεχνολογικές Τάσεις 2016» δεν αντιμετωπίζει τον κυβερνοχώρο ως ένα διαφορετικό ζήτημα, αλλά ως θέμα ενσωματωμένο στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση κάθε τάσης ξεχωριστά. Οι εταιρείες θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις προτεραιότητες για να πειραματιστούν σε νέες περιοχές και να μετατρέψουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία με προϋπόθεση να διασφαλίσουν λύσεις που είναι βιώσιμες και έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ακόμη, να αποφασίσουν πώς να δουν πέρα από τις ανησυχίες του σήμερα για να προωθήσουν την καινοτομία και να δώσουν βάση σε εκείνα τα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Ο Briggs, επίσης, προσέθεσε, «Αυτή η έκθεση εξετάζει πώς η τεχνολογία συνεχίζει να ωριμάζει, καθώς και το αντίκτυπο που έχει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές. Στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας, οι CIOs ερευνούν ένα μεγάλο αχαρτογράφητο κομμάτι και πρέπει να αξιολογήσουν τις νέες τεχνολογίες σε αντιπαράθεση με την πρακτική πραγματικότητα. Επομένως, οι CIOs καλούνται να εμπνεύσουν, να ανανεώσουν και να μετασχηματίσουν τις «επιχειρήσεις όπως τις ξέρουμε». Πρέπει να κινηθούν πέρα από το «τι» στο «ε και λοιπόν» για να εξετάσουν αυτές τις τεχνολογικές τάσεις και να χτίσουν το αύριο ξεκινώντας σήμερα».

Continue Reading

FUTURE

Η σύγκλιση των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας και της επιστήμης

Published

on

Σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι επιχειρηματικές στρατηγικές μεταμορφώνονται λόγω του ραγδαία μεταβαλλόμενου τοπίου στον τομέα της τεχνολογίας. Οι CIOs και οι επαγγελματίες στο χώρο της τεχνολογίας έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν, να θέσουν σε προτεραιότητα και να επενδύσουν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Η έκθεση TechTrends 2015 της Deloitte εξετάζει πώς μερικές από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην τεχνολογία – digital, analytics, cloud, coresystems, cybersecurity και ο συνεχώς εξελισσόμενος ρόλος του IT μέσα στην επιχείρηση – επιφέρουν ιστορικές εξελίξεις στο τομέα των επιχειρήσεων, του κράτους και της κοινωνίας. Η έκθεση εξετάζει επίσης και πώς πυροδοτούνται μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή, στο χώρο της υγείας, στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

«Η έκθεση μας μελετά τον εκπληκτικό ρυθμό με τον οποίο το IT αλλάζει, δίνοντάς μας μια πρώτη εικόνα στο τι συμβαίνει σήμερα και στο τι περιμένουμε να συμβεί στους επόμενους 18 με 24 μήνες σε όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε όλον τον κόσμο. Ενθαρρύνει τα στελέχη του IT να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις αλλαγές στο χώρο των νέων τεχνολογιών – βοηθώντας την επιχείρηση να κατανοήσει τα ερωτήματα «τι», «και λοιπόν;» και «τώρα τι;». Εμπνέοντας το αύριο, χαράζουμε το δρόμο για να φτάσουμε εκεί υπεύθυνα από την πραγματικότητα του σήμερα» δηλώνει ο BillBriggs, ChiefTechnologyOfficer της DeloitteConsultingLLP και συντάκτης της ετήσιας έκθεσης TechTrends.

Το φετινό θέμα «TheFusionofBusinessandIT» εμπνέεται από την θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο επικεφαλείς C-suite και CIOs συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν αλλαγές στην οργάνωση, για να σχεδιάσουν επιχειρηματικές στρατηγικές και για να κυνηγήσουν ευκαιρίες μετασχηματισμού. Είτε πρόκειται για ένα παραγωγό που εξετάζει την ζήτηση για ανταλλακτικά εκτυπωτών, είτε για κάποιον που αναζητά στον τομέα της υγείας τρόπους προκειμένου να αξιοποιηθούν τεχνικές για την καλύτερη πρόγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου, η σύγκλιση των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι εμφανής σε όλες τις αγορές και σε όλους τους κλάδους.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ενότητα «LessonsfromtheFrontLines» προσφέροντας παραδείγματα επιχειρήσεων που εφαρμόζουν αυτές τις τάσεις. Περιλαμβάνει ακόμη μια ενότητα “MyTake”, μέσα στην οποία στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και ειδικοί διαφόρων κλάδων μοιράζονται τις απόψεις τους για κάθε τάση. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της προστασίας μας σήμερα στο κυβερνοχώρο σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προστεθεί η ενότητα «CyberImplications» η οποία σε κάθε κεφάλαιο διερευνά δυναμικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και στα ιδιωτικά δεδομένα για κάθε τάση.

Δείγματα τάσεων από το «FusionofBusinessandIT»

AmbientComputing – Το ambientcomputing είναι το σύνολο των αισθητήρων, των συσκευών, της τεχνογνωσίας και των μέσων τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο όπου δεδομένα ανταλλάσσονται ανάμεσα στον κατασκευαστή, τον διαχειριστή και τις συσκευές με αποτέλεσμα να αποκομίζεται η μέγιστη αξία και εξυπηρέτηση (InternetofThings). Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες χάρη στην τεράστια αύξηση των συνδεδεμένων συστημάτων στην επιχείρηση και στον κόσμο γενικότερα. Η μετατροπή αυτών των δυνατοτήτων σε κάτι αξιοποιήσιμο για την επιχείρηση απαιτεί προσοχή- ο σκόπιμος δηλαδή συνδυασμός «έξυπνων συσκευών» με analytics, ασφάλεια, δεδομένα και πλατφόρμες ενσωμάτωσης προκειμένου διαφορετικά τμήματα να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ο CIO στον ρόλο του ChiefIntegrationOfficer – Καθώς η τεχνολογία μεταβάλλει τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί νέα, ο ρόλος του CIO εξελίσσεται ραγδαία καθώς η ικανότητα «ολοκλήρωσης» αποτελεί πυρήνα της αποστολής του. Ολοένα και περισσότερο οι CIOs πρέπει να αξιοποιούν τις αναδυόμενες και επαναστατικές τεχνολογίες στην επιχείρηση ενώ παράλληλα να εξισορροπούν τις μελλοντικές ανάγκες με την πραγματικότητα του σήμερα. Θα πρέπει να δουν τις υποχρεώσεις τους μέσα από ένα πρίσμα που να περιλαμβάνει όλη την επιχείρηση, εξασφαλίζοντας ότι κρίσιμοι τομείς όπως τα digital, analyticsκαι cloud δεν ενθαρρύνουν περιττές, αντικρουόμενες ή επικίνδυνες επενδύσεις. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο ευκαιριών και προκλήσεων, οι CIOs όχι μόνο μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο, αλλά και την κινητήρια δύναμη για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών ΙΤ.

DimensionalMarketing – Το marketing έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Η εξέλιξη ψηφιακά συνδεδεμένων πελατών βρίσκεται στο επίκεντρο, αντικατοπτρίζοντας τις ραγδαίες αλλαγές στη δυναμική μεταξύ σχέσεων και συναλλαγών. Διαμορφώνεται ένα νέο όραμα για το Marketing καθώς CMOs και CIOs επενδύουν σε τεχνολογίες marketingautomation, προσεγγίσεις omnichannel νέας γενιάς, ανάπτυξης περιεχομένου, customeranalytics και εμπορικών πρωτοβουλιών. Αυτή η νέα εποχή για το marketingενδέχεται να φέρει νέες προκλήσεις στα πλαίσια της δέσμευσης πελατών, της συνδεσιμότητας των δεδομένων και της πληροφόρησης.

ITWorkeroftheFuture – Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της τεχνολογίας αποτελεί ανησυχία σε πολλούς κλάδους, με κάποιες εταιρίες να έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα σε πολλά μέτωπα. Υπάρχει ακόμη μια πρωτοφανής ανάγκη για νέες και διαφορετικές δεξιότητες, όπως είναι ο δημιουργικός σχεδιασμός. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλλιεργήσουν ένα νέο είδος εργαζόμενου, του λεγόμενου «ITWorkeroftheFuture», ο οποίος κατέχει δεξιότητες, συνήθειες και κίνητρα διαφορετικά από τα σημερινά. Θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν νέες τεχνικές για την οργάνωση, παράδοση και εξέλιξη του ρόλου του IT.

Άλλες τάσεις περιλαμβάνουν τα: API economy, software-defined everything, core renaissance και amplified intelligence. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη και στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Σε Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Singularity, η έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα αφιερωμένη σε έξι εκθετικά αναπτυσσόμενες τεχνολογίες ,τεχνολογίες δηλαδή που εξελίσσονται ταχύτερα από τον ρυθμό που προβλέπει ο νόμος του Moore και που ο αντίκτυπός τους αναμένεται να είναι ισχυρός: τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, τρισδιάστατη εκτύπωση, κβαντικοί υπολογιστές, βιομηχανική βιολογία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ο Νίκος Αγγούρης, επικεφαλής των υπηρεσιών τεχνολογίας της Deloitte Ελλάδος δήλωσε: «Οι εξελίξεις στην Τεχνολογία είναι καταιγιστικές μετασχηματίζοντας όχι μόνο τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, αντικειμένου και γεωγραφικού προσδιορισμού αλλά και μεταμορφώνοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.

Η τεχνολογία αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για το μέλλον και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται διαρκώς, ξεπερνώντας τα στενά γεωγραφικά σύνορα και οι πελάτες και η κοινωνία γίνονται περισσότερο απαιτητικοί ως προς τα μοντέλα επικοινωνίας και συνεργασίας. Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και με δεδομένο τον προσανατολισμό τους στην εγχώρια, αλλά και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά η αξιοποίηση νέων τεχνολογικών λύσεων μπορεί να αποτελέσει το όχημα για το μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας τους βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο δημόσιο τομέα η τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα εφαρμογής σύγχρονων και αποτελεσματικών πρακτικών δημόσιας διοίκησης σε όλο το εύρος του δημοσίου όπως παιδεία, υγεία, άμυνα, τοπική αυτοδιοίκηση ή κεντρική κυβέρνηση. Το όποιο μοντέλο λειτουργίας και οι όποιες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ή άλλες παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση είναι καθοριστικό να υποστηρίζονται από σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και πλατφόρμες. Μέσω αυτών το κράτος διαμορφώνει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας καθοδηγώντας και καθορίζοντας σύγχρονους τρόπους συνεργασίας και επικοινωνίας με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και τα άλλα κράτη, τους παγκόσμιους φορείς και τους οργανισμούς με τους οποίους συναλλάσσεται. Μέσω των νέων τεχνολογικών λύσεων το κράτος μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα από την επιτέλεση των λειτουργιών του.

Κράτος και επιχειρήσεις χρειάζεται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να διασφαλίσουν την προοπτική τους στο σύγχρονο περιβάλλον, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να βελτιώσουν το μοντέλο λειτουργίας τους».

Continue Reading

Latest

NEW AGE DIPLOMACY3 days ago

Η εποχή της διπλωματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ενέργεια διαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας...

GREEN PLANET1 month ago

Πως συνδέονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την περιβαλλοντική ασφάλεια

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται άμεσα με την περιβαλλοντική ασφάλεια. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι φυσικοί πόροι και η δίκαιη διανομή...

ΕΥΡΩΠΗ3 months ago

Βία στα χρόνια της εικόνας και των fake news

Στην εποχή των fake news, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται

NEW AGE DIPLOMACY6 months ago

Βιο-διπλωματία: Η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα αναπόσπαστες διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης

Η επικοινωνία σε όλο τον κόσμο γίνεται ολοένα ταχύτερη και πιο αξιόπιστη, παρέχοντας μία διαφορετική προοπτική του χρόνου και του...

NEW AGE DIPLOMACY7 months ago

UNESCO: Η παγκόσμια συνείδηση χρειάζεται άμεσα rebranding

Διπλωμάτης, διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το Κατάρ τον Μάρτιο του 2016, πολλές χώρες...

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE