Connect with us

GREEN PLANET

Η ξηρασία σκοτώνει στην Ανατολική Αφρική

Published

on

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945. Η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική καταστρέφει τη μια σοδιά μετά την άλλη και έχει φέρει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας. Οι κάτοικοι της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Νοτίου Σουδάν κινδυνεύουν. Η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει δράση στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και με προγράμματα προστασίας.

«Φοβάμαι για το αύριο… Αν δεν έρθει βοήθεια σύντομα, μπορεί να πεθάνουμε από την πείνα» λέει η 35χρονη Chepochemuna Raphael, που ζει με τα 8 παιδιά της στο χωριό Simatwa, στο Δυτικό Ποκότ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Κένυας. Οι γυναίκες του χωριού ψάχνουν άγρια φρούτα και λαχανικά για να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ η Chepochemuna μαζεύει καυσόξυλα και πλένει ρούχα για λίγα χρήματα, ώστε να εξασφαλίσει τα δίδακτρα για τα παιδιά της που πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς εκεί τουλάχιστον τρώνε ένα γεύμα την ημέρα.

Η 35χρονη Nimo από το Gabiley της περιοχής Σομάλιλαντ αναγκάστηκε να αφήσει το δίχρονο παιδί της σε μακρινούς συγγενείς και να ξεκινήσει με τον 4χρονο γιο της και το 6μηνο μωρό της για να βρει νερό. Μετά από 8 ημέρες, δεν είχε βρει παρά μόνο κουφάρια ζώων. «Θηλάζω το μωρό μου, αλλά δεν έχω αρκετό γάλα γιατί δεν τρώω αρκετά», λέει.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν ασφαλές καθαρό νερό να πιούν στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία το 2017. Επιπλέον, περίπου 600.000 παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 59 μηνών θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό μέσα στο έτος και αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί.

Στη Σομαλία, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντος βοήθεια. Στη Σομάλιλαντ, όπου έχουν πεθάνει το 80% των ζώων, η ActionAid έχει αναφορές ότι γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν καθώς μητέρες τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και παιδιά ψάχνουν μόνα τους για τροφή.

Στην Κένυα, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας της ξηρασίας. Η ActionAid έχει καταγράψει ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο ένα φτωχό γεύμα την ημέρα, τα κορίτσια και οι γυναίκες περπατούν μέχρι και 70% πιο μακριά για να βρουν νερό, ενώ παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν για να βρουν τροφή.

Στην Αιθιοπία, περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντος επισιτιστική βοήθεια και 3 εκατομμύρια μητέρες και παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν εξαιρετικά υποσιτισμένοι.

Η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει να διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, τροφή και νερό σε Αιθιοπία, Κένυα και Σομαλία και επιπλέον, στην Κένυα ανακατασκευάζει πηγές και πηγάδια, στη Σομάλιλαντ, στηρίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Στηρίξτε κι εσείς την επείγουσα έκκληση της ActionAid, κάνοντας μια δωρεά. 50 ευρώ μπορούν να βοηθήσουν μια οικογένεια να έχει αρκετή τροφή για ένα μήνα: www.actionaid.gr/stirixe-ti-drasi-mas!/?e=2

GREEN PLANET

ClimateLaunchpad 2017 – Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης

Published

on

By

Το ClimateLaunchpad, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης παγκοσμίως, επιστρέφει και φέτος ψάχνοντας για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και καινοτομίας. Όσοι ονειρεύονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ιδέες τους μέχρι τις 10 Μαΐου, 2017 μέσω της ιστοσελίδας  http://climatelaunchpad.org/application-form/.

Ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad διεξάγεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή, και έχει ως στόχο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Κύπρο και Ελλάδα είναι για ακόμη μια φορά η Chysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περσινός τελικός στο Ταλίν της Εσθονίας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική ομάδα Cryotap συγκαταλέχθηκε στις 10 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Για να φτάσει μια ομάδα στον Παγκόσμιο Τελικό και να εκπροσωπήσει τη χώρα της, θα πρέπει πρώτα να περάσει από μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι η ίδια για όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, θα επιλεγούν μέχρι και 10 συμμετοχές από την κάθε χώρα, οι οποίες θα περάσουν από ένα εντατικό διήμερο “bootcamp”. Οι τρεις κορυφαίοι φιναλίστ θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στον Παγκόσμιο Τελικό, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Λεμεσό. Εκεί θα συμμετάσχουν πάνω από 100 ομάδες, από 35 και πλέον χώρες, παρουσιάζοντας την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής.

Οι 10 καλύτερες ομάδες που θα επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των πράσινων startups, και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Η καλύτερη ιδέα του Παγκόσμιου Τελικού θα λάβει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000 και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει €2.500. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC: Αστικές Αειφόρες Μεταλλάξεις, Αειφόρος Χρήση Γης, Αειφόρος Παραγωγή και Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Χρηματοδότηση.

Continue Reading

GREEN PLANET

Ατμοσφαιρική ρύπανση – οι παγκόσμιες στατιστικές σοκάρουν

Published

on

Κάθε χρόνο, 6,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των θυμάτων του HIV/AIDS, της ελονοσίας, της φυματίωσης και των τροχαίων ατυχημάτων. Τα μικροσκοπικά σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων, και ειδικότερα του άνθρακα, ευθύνονται για μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων οδηγεί σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου για το μαγείρεμα ή την θέρμανση χρησιμοποιούνται στερεά καύσιμα, κηροζίνη ή ακατάλληλες ύλες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται πλέον η πιο επικίνδυνη μορφή ρύπανσης και αποτελεί την τέταρτη αιτία πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη πρόκληση που απειλεί την ανθρώπινη ευημερία, ζημιώνει το φυσικό κεφάλαιο και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Όμως, θα μπορούσε να προληφθεί.

Περισσότερο ευάλωτα είναι τα υπερήλικα άτομα και μάλιστα εκείνα που πάσχουν από πνευμονικά και καρδιακά νοσήματα. Επίσης, ιδιαίτερες επιπτώσεις παρουσιάζονται στις παιδικές ηλικίες, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας όπως και την εκδήλωση χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών και άσθματος. Αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και παιδικού καρκίνου, απειλώντας 1,5 εκατομμύριο παιδιά ετησίως.

Πλήγμα για την οικονομία

Το 92% του πληθυσμού της Γης ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας. Οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία ισοδυναμούν με απώλειες εισοδήματος και τεράστιες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέτοντας εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη. Πολλοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Παγκόσμια Τράπεζα επιχειρούν να υπολογίσουν το κόστος από τους πρόωρους θανάτους με οικονομικές παραμέτρους, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής να διαθέσουν πόρους για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας για να μειωθούν οι επικίνδυνες εκπομπές ρύπων, να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή και, το σημαντικότερο, να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι, το 2013, το συνολικό κόστος των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι θάνατοι αντρών και γυναικών παραγωγικής ηλικίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες εργατοώρες. Ειδικότερα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας υπολογίζεται ότι κοστίζει στη Βρετανία 7,6 δισ. δολάρια ετησίως, στις Η.Π.Α. 45 δισ. δολάρια και στην Γερμανία 18 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), σχεδόν όλοι οι θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττουν χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι πρόωροι θάνατοι έχουν μειωθεί στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., αλλά έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Το 2012, οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανήλθαν σε 1.000.000 στην Κίνα και σε πάνω από 600.000 στην Ινδία, όπου βρίσκονται 13 από τις 20 πόλεις με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο. Στην κατάταξη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), η Γεωργία βρίσκεται στην κορυφή, με περίπου 300 θανάτους ανά 100.000 άτομα, η Βουλγαρία έρχεται στην τέταρτη θέση, ενώ η Κίνα κατατάσσεται έκτη, με 150 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Επιδοτήσεις 10 εκατομμύριων δολαρίων το λεπτό για τα ορυκτά καύσιμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, έως 5,3 τρις δολάρια ετησίως ανέρχονται οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Υπολογίζεται ότι η διακοπή τους θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, ένα τεράστιο βήμα προς την αντιστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η διακοπή των επιδοτήσεων θα αποτρέψει επίσης 1,6 εκατομμύρια πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προωθήσουν την οικονομική αναπτυξη και τη μείωση της φτώχειας, αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης σε πολλες χώρες.

Κλειδί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΜπροστά στους σημαντικούς περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι στο κέντρο της ενεργειακής στρατηγικής που χαράσσει και η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας, διαμορφώνεται ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον όπου οι επενδύσεις για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων ΑΠΕ κερδίζουν ολοένα έδαφος.Η αξιοποίηση των ΑΠΕ εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, λόγω της μείωσης των ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 20-20-20 προβλέπει ότι, μέχρι το 2020, πρέπει να υπάρξει 20% μείωση των εκπομπών, 20% παραγωγή της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ και 20% εξοικονόμηση ενέργειας για όλα τα κράτη μέλη. Στη βάση ενός συντονισμένου μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, η Ελλάδα ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες στην ενεργειακή πολιτική, μέσα από ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης εκπομπών ρύπων, το οποίο επικαιροποιήθηκε και αποτέλεσε τον πρώτο Οδικό Χάρτη για την ενέργεια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, με ποσοτικοποιημένες, κοστολογημένες και περιβαλλοντικά απόλυτα συμβατές δράσεις.

Continue Reading

GREEN PLANET

H κλιματική αλλαγή και οι χώρες της Nοτιοανατολικής Ασίας

Published

on

Μία ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές των χωρών της Ασίας πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Αθήνα, Benny Bahanadewa, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Στην εκδήλωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συμμετείχαν η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ως κύρια ομιλήτρια, ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Joompol Manaschuang, και η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Tran Thi Ha Phuong.

Παρευρέθησαν επίσης διπλωματικοί απεσταλμένοι από διάφορες Ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένων των: Sheila Tario και Rowena Maria Corpuz από την Πρεσβεία των Φιλιππίνων, Yoko Maejima από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Yoosik Kang από την Πρεσβεία της Κορέας, Yayat Sugiatna, Bayu Novita και Bharata από την Πρεσβεία της Ινδονησίας, Sujan Debnath από την Πρεσβεία του Μπανγκλαντές, Grang Dang από την Πρεσβεία του Βιετνάμ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο‐ινδονησιακής Φιλίας, Γεώργιος Ρούπας.

Ο Πρέσβης της Ινδονησίας, Α.Ε. Benny Bahanadewa, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εξέφρασε τη χαρά του για την διοργάνωση αυτής της σημαντικής συζήτησης. Στην συνέχεια υπογράμμισε τα εξής: «Η σημερινή συζήτηση ελπίζουμε να παρέχει γώνιμο έδαφος για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Με την κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από 175 χώρες τον Απρίλιο του 2016 στη Νέα Υόρκη, η διεθνής κοινότητα έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα αποδεκτό επίπεδο μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου. Οι πολιτικές και οι στρατηγικές της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματική αλλαγής είναι εξαιρετικά σημαντικές για την χώρα μου. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του γεγονότος ότι έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιολογικής ποικιλότητας στον κόσμο, η Ινδονησία παίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές αυτές. Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής δημιουργούν ανησυχία σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν κάνει μία σημαντική δέσμευση για τον μετριασμό της, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες. Πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας σήμερα την Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, τόνισε πως η ίδια εκτιμά ιδιαιτέρως την υποστήριξη του Πρέσβη της Ινδονησίας και τιμά βαθιά την συνεργασία τους. Κατόπιν δήλωσε τα εξής: «Αξιότιμε κύριε Πρέσβη. Με τη συμμετοχή σας στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Τράπεζα της Ελλάδας και μέσα από το ενδιαφέρον σας για τις προσπάθειες της B.I.O, έχετε ανταποκριθεί στην υπεράσπιση των ιδανικών μας. Είναι χαρά να βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε τέτοιους εκλεκτούς φίλους. Η B.I.O. έχει ισχυρούς δεσμούς με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και την Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Jiro Kondo, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για το Περιβάλλον, υπήρξε ταυτόχρονα ένα ηγετικό στέλεχος στις συζητήσεις του Κυότο και ένα επιφανές μέλος του διεθνούς συμβουλίου της Β.Ι.Ο. Θαυμάσιοι φίλοι από όλη την Ασία έχουν επίσης κοινά ιδανικά με εμάς και αισθανόμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί από εσάς ρωτούν συχνά: Τι είναι Βιοπολιτική; Ο στόχος μας – μέσω της πολιτικής, με την Πλατωνική έννοια του όρου – είναι η προστασία του βίου, της ζωή δηλαδή. Η ανθρωπότητα  έχει  δαπανήσει  δισεκατομμύρια  για  να  ανακαλύψουμε  ζωή  σε  άλλους πλανήτες και έχουμε παραμελήσει την πιο σημαντική ευθύνη μας – την προστασίας της ζωής, αυτού του μοναδικού αγαθού που υπάρχει στον δικό μας πλανήτη. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας ότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Καμία οικονομική συναλλαγή δεν θα έχει σημασία αν ο βίος παύσει στον πλανήτη μας. Στην Β.Ι.Ο έχουμε εργαστεί σκληρά για να κάνουμε την παγκόσμια κοινότητα να συνειδητοποιήσει την επείγουσα ανάγκη προστασίας του βίου ώστε να σταματήσει το θέμα να αγνοείται στο όνομα δεικτών όπως το ΑΕΠ. Οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ανανεωθούν οι πρωτογενείς στόχοι της πολιτικής καθώς και να υπάρξουν  νέοι  τρόποι  αξιολόγησης  του  κέρδους,  έτσι  ώστε  να  οικοδομήσουμε μια  νέα ανάπτυξη με βιώσιμο όραμα.

Έχουμε εργαστεί σκληρά για να ευαισθητοποιήσουμε τους ηγέτες στο Κυότο και στην Κοπεγχάγη για να κάνουν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της Κλιματικής Αλλαγής. Ευτυχώς η συνδιάσκεψη στο Παρίσι έφερε αποτελέσματα γι’ αυτό και η σημερινή μας συνάντηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ευαισθητοποίηση γύρω από την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων με ένα όραμα διεθνούς συνεργασίας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής υπήρξε εντυπωσιακή. Ωστόσο μια οριζόντια εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές  προκλήσεις.  Χρειαζόμαστε  σίγουρα  βαθύτερες  ρίζες  για  να  χτίσουμε  ένα καλύτερο μέλλον. Ο πολιτισμός και η τεχνολογία πρέπει να βαδίσουν χέρι‐χέρι και να επωφεληθούμε από την απεριόριστη έμπνευση που παρέχει ο βίος. Ο πολιτισμός, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ασία, μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα για την συνέχιση του αγαθού του βίου και για τις μελλοντικές γενιές. Στην Β.Ι.Ο στοχεύουμε στην ενεργό συμμετοχή των τεχνών στην εξερεύνηση και κατανόηση του μικρόκοσμου μέσα από μια συνολική εκστρατεία που περιλαμβάνει κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί στο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το 1990, η B.I.O. ίδρυσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο‐ Περιβάλλον (I.U.B.E.), προκειμένου να θέσει την προστασία του περιβάλλοντος στον πυρήνα της  εκπαίδευσης.  Το  I.U.B.E.  έχει  ξεκινήσει  ένα  εκτεταμένο  πρόγραμμα  διαδυκτυακής μάθησης  (e‐learning)  με  τη  συμμετοχή  139  χωρών.  Προσφέρουμε  μαθήματα,  εντελώς δωρεάν, που αφορούν θέματα όπως οι πράσινες θέσεις εργασίας, οι πόλεις με μηδενική ρύπανση, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, και η βιώσιμη γεωργία. Τα νέα μαθήματά μας θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό σε παραδείγματα από διάφορες περιοχές, και σας προσκαλώ όλους να υποβάλετε πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής της  κλιματικής των  χωρών σας.  Προκειμένου να  επωφεληθούν ολοένα και περισσότεροι από το έργο μας, θα ήθελα επίσης να σας προσκαλέσω να ενημερώσετε για αυτό το πρόγραμμα ιδρύματα και φορείς που μπορούν να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την B.I.O.

Το όραμα της Β.Ι.Ο για μια κοινωνία ελπίδας βασίζεται στην έννοια της βιο‐διπλωματίας. Η διαφοροποίηση – στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στη θρησκεία – είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τις ανάγκες μας και πρέπει να διατηρηθεί. Η διαφορετικότητα και η αλληλεξάρτηση είναι ο πλούτος της ανθρωπότητας και ο πλούτος του βίου. Η συνεργασία των διαφόρων τομέων απαιτείται για την αρμονική συνύπαρξή μας στον πλανήτη. Όταν ένα μέρος του σώματος μας πονάει, ολόκληρο το σώμα υποφέρει. Ομοίως, ολόκληρο το σώμα του βίου υποφέρει όταν τμήματά του καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή. Οι περιφερειακές και οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής οφείλουν να οδηγήσουν στην μεταξύ μας συνεργασία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλληλεξάρτησή μας και να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή και να προωθήσουμε μία κοινωνία ελπίδας και αρμονίας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τους Πρέσβεις της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, καθώς και σύντομα σχόλια από τους εκπροσώπους των Πρεσβειών της Κορέας, της Ιαπωνίας, των Φιλιππινών και του Μπαγκλαντές.

Ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Α.Ε. Joompol Manaschuang, επεσήμανε ότι κάθε χώρα πρέπει να λάβει   μέτρα   για   την   αναχαίτιση   της   κλιματικής   αλλαγής,   δηλώνοντας   τα   εξής:   «Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική ευθύνη μόνο των χωρών με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ταϊλάνδη συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναδείξει την ανάγκης της προσαρμογής και του μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής. Η Ταϊλάνδη δεν είναι ούτε φτωχή, ούτε πλούσια χώρα, ωστόσο έχει συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής υποβάλλοντας ένα νέο σχέδιο δράσης για το κλίμα στην Σύμβαση‐Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και υπογράφοντας την Συμφωνία του Παρισιού.

Η χώρα μου συμμορφώνεται πλήρως με το έργο των διεθνών οργανισμών στον τομέα της μείωσης των ρύπων, αλλά έχει επίσης δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εγχώριων πολιτικών. Επιπλέον έχουμε δεσμευτεί με την εφαρμογή εθελοντικών πολιτικών σε συμφωνία πάντα με την UNFCCC. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν μέσα από ένα ενεργειακό σχέδιο ανανεώσιμων πηγών που θα παρακινήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν θέση ευθύνης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2015, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε το Κεντρικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή για τα έτη 2015‐2050 με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θέσης της Ταϊλάνδης στην παγκόσμια Κλιματική πολιτική μέχρι το 2020».

Η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Α.Ε. Tran Thi Phuong Ha, διακήρυξε ότι είναι πρωταρχικό καθήκον κάθε χώρας να ασχοληθεί με την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. «Κάθε χρόνο, εκατοντάδες βιολογικά είδη χάνονται και, για τον λόγο αυτό, στο Βιετνάμ είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το περιβάλλον. Οι αδυναμίες του Πρωτοκόλλου του Κυότο και της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ότι δεν τα έχουν υπογράψει όλες οι βιομηχανικές χώρες, και αυτός είναι ο κύριος λόγος πιστεύω για τη συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μικρές χώρες όπως το Βιετνάμ πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και να συμβάλουν σε διεθνείς συναντήσεις και στην οργάνωση περιφερειακών διασκέψεων, όπως αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε συνεργασία με το Λάος και την Καμπότζη. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες που είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Οι μικρότερες χώρες είναι επίσης μέρος του προβλήματος μέσα από πρακτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασών και η κατασκευή φραγμάτων. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Στην συνέχεια, ο Yoosik Kang, από την Πρεσβεία της Κορέας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για  την  πρόσκλησή του  και  εξήγησε  ότι  η  Κορεατική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το θέμα και συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή. «Η Κορέα έχει υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας μιας  νέας  στρατηγικής για  την  πράσινη  ανάπτυξη για  να  μετατρέψει την οικονομία σε μια πράσινη οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Σεούλ είναι επίσης η έδρα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πράσινης Ανάπτυξης και του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, δύο οργανώσεις πλήρως αφιερωμένες στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής».

Η   Yoko   Maejima,   Υπεύθυνη   Πολιτικών   Υποθέσεων   στην   Πρεσβεία   της   Ιαπωνίας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για την πρόσκληση και ανέφερε ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για την πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια. «Η παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσει η κλιματική αλλαγή δεν έχει υπάρξει αρκετά αποτελεσματική. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να ευαισθητοποιήσουμε κάθε άτομο στον πλανήτη για τον επείγοντα χαρακτήρα του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής».

Η Sheila Tario, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Φιλιππίνων, συμφώνησε πλήρως με την Πρόεδρο της B.I.O. αναφορικά με  τη σημασία της διασύνδεσης και της αλληλεξάρτησης. Τόνισε ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μόνο μίας χώρας. «Οι Φιλιππίνες είναι ένας εταίρος στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής που έχει ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς επίσης και μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Τέλος, ο Δεύτερος Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές, Sujan Debnath, μετέφερε του χαιρετισμούς του Πρέσβη και ανέφερε ότι το Μπαγκλαντές είναι μια πολύ δραστήρια χώρα που καταπιάνεται με περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε επίσης ότι ενδιαφέρεται προσωπικά να παρακολουθήσει τα διαδικτυακά μαθήματα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής σε αυτό πεδίο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή ενός τιμητικού διπλώματος από την κα. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη στον Πρέσβη Benny Bahanadewa, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στον αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του βίου.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 PRESSCODE