Loading Posts...

Ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση θα προέλθει από την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία πλούτου και νέων θέσεων απασχόλησης. Η προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που θα λειτουργεί με σταθερότητα, διαφάνεια και κανόνες δικαίου, είναι η προτεραιότητα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Human Capital, Employability, Competitiveness: A triple win from working together».

Στόχο του συνεδρίου αποτέλεσε η ανάδειξη και η προτροπή σε επιτυχημένα διεθνή εργαλεία και πολιτικές που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μία στροφή προς την ενίσχυση και αξιοποίηση των ταλέντων και της αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης μεταξύ εργαζομένου και επιχείρησης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης, κα Βενετία Κουσία “Είναι πολλές οι χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν την διπλή πρόκληση να ανακάμψουν από την οικονομική ύφεση και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους νέο-εισερχόμενους. Για την Ελλάδα αυτή η πρόκληση είναι πραγματικά ηράκλειος άθλος όταν από τις 138 χώρες που περιλαμβάνονται στη διαμόρφωση του διεθνούς δείκτη ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην 124η ως προς τη διατήρηση του ταλέντου της στη χώρα”. Επιπλέον έκανε έκκληση σε όλους τους παίκτες της αγοράς (πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικαστές, ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές)  να δεσμευτούν επί της ουσίας, ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Μια κοινή δέσμευση που θα επέτρεπε να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, να μετριέται το αποτέλεσμα τους και να τροποποιούνται αν δεν έφερναν αποτέλεσμα καλύτερο από την προηγούμενη κατάσταση.

Ο Gregory De Castro, Policy Assistant to the Director responsible for Skills, Directorate General for Employment, Social Affairs & Inclusion, European Commission επικεντρώθηκε στις βασικές ικανότητες και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού αναφέροντας: “Με τις κατάλληλες δεξιότητες, οι άνθρωποι εξοπλίζονται για θέσεις εργασίας με καλές αποδοχές. Σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, οι δεξιότητες σε ένα  μεγάλο βαθμό θα καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα που θα οδηγεί στην καινοτομία. Οι δεξιότητες αποτελούν παράγοντα έλξης επενδύσεων και θεμέλιο λίθο στην δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης”.

Ο Mark Keese, Head of the Skills & Employability Division in the Directorate for Employment, Labor & Social Affairs, OECD τόνισε ότι οι  διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας απαιτούν μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση η οποία θα δώσει ώθηση και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και εκείνους που βρίσκονται στην αναζήτηση νέας εργασίας να απασχοληθούν στους νέους αναδυόμενους επαγγελματικούς κλάδους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των ισορροπημένων θεσμών της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δεξιοτήτων, την προστασία της απασχόλησης και των στρατηγικών ενεργοποίησης που ενθαρρύνουν την κινητικότητα, ενώ θα παρέχεται επαρκή ασφάλεια της απασχόλησης για τους εργαζόμενους”.

Η Διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθ. Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: “Ο ΟΑΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης με στόχο να γίνει ένας σύγχρονος δημόσιος φορέας απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ το 2016 βελτίωσε την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, προχώρησε στην ενεργοποίηση των εργασιακών συμβούλων (ανέργων και εργοδοτών), προχώρησε σε δράσεις εξωστρέφειας (μονάδα μεγάλων εργοδοτών, στρατηγική προσέγγιση εργοδοτών), μέτρησης ικανοποίησης των πολιτών και εκπαίδευσης του προσωπικού του. Το 2017 ο Οργανισμός αυξάνει την αξιοπιστία του αλλάζοντας οργανωτικά, ακολουθώντας αποτελεσματικές πρακτικές στην εξυπηρέτηση των χρηστών του ενώ επανακαταρτίζει και εκπαιδεύει συνεχώς τους εργαζόμενους του προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις”.

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, N.Δ., τ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν την κρίση και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014. Αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια προβλήματα της αγοράς όπως η πολυνομία, υπουργικό βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρίας και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. Επίτροπος ΕΕ & πρ. Υπουργός, κα. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: “Υπάρχει σοβαρή ανάγκη εκσυγχρονισμού της σύνδεσης προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική αγορά εργασίας”. Η ύφεση που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ κακός οιωνός για την έτσι και αλλιώς πολύ μεγάλη ανεργία ανέφερε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να σχολιάσει επίσης στην έρευνα της Endeavor Greece που παρουσιάζει αθροιστικά από το 2008 – 2016 τους Έλληνες του BrainDrain να έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δις ευρώ ΑΕΠ στις νέες πατρίδες τους.

Την ανάγκη ανάπτυξης των ΙΤ δεξιοτήτων ήδη από το Δημοτικό και την έλλειψη γυναικών στον κλάδο της Πληροφορικήςτόνισε στην παρουσίασή της η Ελένη Τσιπά, PR& CSR Specialist GCMM cluster της Oracle Ελλάς, ενώ παρουσίασε τους τομείς της Πληροφορικής που θα προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας τα επόμενα 3 χρόνια και τις αντίστοιχες δεξιότητες που απαιτούνται.

ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

The author didnt add any Information to his profile yet