close
16265796
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental το The World in 2017 Athens Gala Dinner   του The Economist όπου και το  παρακολούθησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, πολιτικοί, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι από ΜΜΕ έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. Το Modern Diplomacy συμμετείχε  στο The World in 2017 Athens Gala Dinner και κατέγραψε τις ομιλίες  των υψηλών προσκεκλημένων του και τις συζητήσεις που ακολούθησαν.

Ο Daniel Franklin executed editor του The Economist και editor της έκδοσης The World in 2017 υποδέχθηκε τον διεθνούς φήμης καθηγητή και συγγραφέα Francis Fukuyama, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου , τον chief operating officer της Henley & Partners Juerg Steffen και τον κοσμήτορα και καθηγητή Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής του Alba Graduate Business School Κωνσταντίνο Αξάρλογλου.

Ο οικοδεσπότης  Daniel Franklin  και οι διακεκριμένοι ομιλητές σχολίασαν με το δικό τους τρόπο τις σημαντικές διεθνείς εξελίξεις καθώς και τις  οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας. Ο Daniel Franklιn σκιαγράφησε το προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ, του ανθρώπου που «θα επηρεάσει την υφήλιο το 2017» χαρακτηρίζοντας τον μη συμβατικό, απρόβλεπτο και κάνει τον κόσμο να αισθάνεται άβολα. Παράλληλα μεταξύ άλλων επεσήμανε τις οικονομικές επιδόσεις, τις διακυμάνσεις της λίρας και του πληθωρισμού, την παρουσία των μεγάλων ξένων επενδυτών και τα νούμερα στη μετανάστευση ως μερικούς από τους βασικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση του Brexit. Αναφέρθηκε και στις εκλογικές αναμετρήσεις με σημαντικότερες εκείνες της Γαλλίας, καθώς στην περίπτωση που επικρατήσει η Μαρίν Λεπέν και υλοποιήσει την ιδέα ενός Frexit, τότε «η ΕΕ δεν θα έχει πλέον νόημα».

Ο Francis Fukuyama από την πλευρά του επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς πόσο έξυπνος και στρατηγικός είναι o Nτόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βάλει τους αμερικανούς εργαζόμενους μπροστά σε κάθε απόφαση που θα λάβει. Εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος δεν έχει εκτιμήσει επαρκώς το γεγονός ότι το φιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο σύστημα βασιζόταν έως σήμερα στον αμερικανικό παράγοντα και τόνισε   ότι θα κρίνει πολλά στη διακυβέρνηση Τραμπ η στάση που θα τηρήσει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, τις αρχές του οποίου «δεν αντιπροσωπεύει» ο νέος αμερικανός πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές δεν θα προκαλέσουν αστάθεια στην Ελλάδα, «πρώτον, διότι θα τις κερδίσουμε, δεύτερον διότι έχουμε αξιόπιστη ατζέντα» και χαρακτήρισε αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες. Επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία οι λαϊκιστές ανέλαβαν την εξουσία», μιλώντας για επιπτώσεις στην οικονομία και τους θεσμούς της χώρας. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί ζημιά στη διεθνή της αξιοπιστία και στην ικανότητά της να διαπραγματεύεται τις υποθέσεις της.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επισήμανε από την πλευρά του ότι η  ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντική, ωστόσο, δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα. Υποστήριξε ότι από το γ’ τρίμηνο του 2016, καταγράφεται αντιστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Tags : ΕλλάδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠολιτική
mdstaff

The author mdstaff