Connect with us

ONE PLANET

H κλιματική αλλαγή και οι χώρες της Nοτιοανατολικής Ασίας

Published

on

Μία ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές των χωρών της Ασίας πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Αθήνα, Benny Bahanadewa, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Στην εκδήλωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συμμετείχαν η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ως κύρια ομιλήτρια, ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Joompol Manaschuang, και η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Tran Thi Ha Phuong.

Παρευρέθησαν επίσης διπλωματικοί απεσταλμένοι από διάφορες Ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένων των: Sheila Tario και Rowena Maria Corpuz από την Πρεσβεία των Φιλιππίνων, Yoko Maejima από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Yoosik Kang από την Πρεσβεία της Κορέας, Yayat Sugiatna, Bayu Novita και Bharata από την Πρεσβεία της Ινδονησίας, Sujan Debnath από την Πρεσβεία του Μπανγκλαντές, Grang Dang από την Πρεσβεία του Βιετνάμ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο‐ινδονησιακής Φιλίας, Γεώργιος Ρούπας.

Ο Πρέσβης της Ινδονησίας, Α.Ε. Benny Bahanadewa, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εξέφρασε τη χαρά του για την διοργάνωση αυτής της σημαντικής συζήτησης. Στην συνέχεια υπογράμμισε τα εξής: «Η σημερινή συζήτηση ελπίζουμε να παρέχει γώνιμο έδαφος για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Με την κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από 175 χώρες τον Απρίλιο του 2016 στη Νέα Υόρκη, η διεθνής κοινότητα έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα αποδεκτό επίπεδο μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου. Οι πολιτικές και οι στρατηγικές της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματική αλλαγής είναι εξαιρετικά σημαντικές για την χώρα μου. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του γεγονότος ότι έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιολογικής ποικιλότητας στον κόσμο, η Ινδονησία παίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές αυτές. Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής δημιουργούν ανησυχία σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν κάνει μία σημαντική δέσμευση για τον μετριασμό της, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες. Πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας σήμερα την Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, τόνισε πως η ίδια εκτιμά ιδιαιτέρως την υποστήριξη του Πρέσβη της Ινδονησίας και τιμά βαθιά την συνεργασία τους. Κατόπιν δήλωσε τα εξής: «Αξιότιμε κύριε Πρέσβη. Με τη συμμετοχή σας στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Τράπεζα της Ελλάδας και μέσα από το ενδιαφέρον σας για τις προσπάθειες της B.I.O, έχετε ανταποκριθεί στην υπεράσπιση των ιδανικών μας. Είναι χαρά να βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε τέτοιους εκλεκτούς φίλους. Η B.I.O. έχει ισχυρούς δεσμούς με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και την Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Jiro Kondo, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για το Περιβάλλον, υπήρξε ταυτόχρονα ένα ηγετικό στέλεχος στις συζητήσεις του Κυότο και ένα επιφανές μέλος του διεθνούς συμβουλίου της Β.Ι.Ο. Θαυμάσιοι φίλοι από όλη την Ασία έχουν επίσης κοινά ιδανικά με εμάς και αισθανόμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί από εσάς ρωτούν συχνά: Τι είναι Βιοπολιτική; Ο στόχος μας – μέσω της πολιτικής, με την Πλατωνική έννοια του όρου – είναι η προστασία του βίου, της ζωή δηλαδή. Η ανθρωπότητα  έχει  δαπανήσει  δισεκατομμύρια  για  να  ανακαλύψουμε  ζωή  σε  άλλους πλανήτες και έχουμε παραμελήσει την πιο σημαντική ευθύνη μας – την προστασίας της ζωής, αυτού του μοναδικού αγαθού που υπάρχει στον δικό μας πλανήτη. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας ότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Καμία οικονομική συναλλαγή δεν θα έχει σημασία αν ο βίος παύσει στον πλανήτη μας. Στην Β.Ι.Ο έχουμε εργαστεί σκληρά για να κάνουμε την παγκόσμια κοινότητα να συνειδητοποιήσει την επείγουσα ανάγκη προστασίας του βίου ώστε να σταματήσει το θέμα να αγνοείται στο όνομα δεικτών όπως το ΑΕΠ. Οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ανανεωθούν οι πρωτογενείς στόχοι της πολιτικής καθώς και να υπάρξουν  νέοι  τρόποι  αξιολόγησης  του  κέρδους,  έτσι  ώστε  να  οικοδομήσουμε μια  νέα ανάπτυξη με βιώσιμο όραμα.

Έχουμε εργαστεί σκληρά για να ευαισθητοποιήσουμε τους ηγέτες στο Κυότο και στην Κοπεγχάγη για να κάνουν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της Κλιματικής Αλλαγής. Ευτυχώς η συνδιάσκεψη στο Παρίσι έφερε αποτελέσματα γι’ αυτό και η σημερινή μας συνάντηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ευαισθητοποίηση γύρω από την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων με ένα όραμα διεθνούς συνεργασίας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής υπήρξε εντυπωσιακή. Ωστόσο μια οριζόντια εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές  προκλήσεις.  Χρειαζόμαστε  σίγουρα  βαθύτερες  ρίζες  για  να  χτίσουμε  ένα καλύτερο μέλλον. Ο πολιτισμός και η τεχνολογία πρέπει να βαδίσουν χέρι‐χέρι και να επωφεληθούμε από την απεριόριστη έμπνευση που παρέχει ο βίος. Ο πολιτισμός, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ασία, μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα για την συνέχιση του αγαθού του βίου και για τις μελλοντικές γενιές. Στην Β.Ι.Ο στοχεύουμε στην ενεργό συμμετοχή των τεχνών στην εξερεύνηση και κατανόηση του μικρόκοσμου μέσα από μια συνολική εκστρατεία που περιλαμβάνει κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί στο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το 1990, η B.I.O. ίδρυσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Βιο‐ Περιβάλλον (I.U.B.E.), προκειμένου να θέσει την προστασία του περιβάλλοντος στον πυρήνα της  εκπαίδευσης.  Το  I.U.B.E.  έχει  ξεκινήσει  ένα  εκτεταμένο  πρόγραμμα  διαδυκτυακής μάθησης  (e‐learning)  με  τη  συμμετοχή  139  χωρών.  Προσφέρουμε  μαθήματα,  εντελώς δωρεάν, που αφορούν θέματα όπως οι πράσινες θέσεις εργασίας, οι πόλεις με μηδενική ρύπανση, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, και η βιώσιμη γεωργία. Τα νέα μαθήματά μας θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό σε παραδείγματα από διάφορες περιοχές, και σας προσκαλώ όλους να υποβάλετε πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής της  κλιματικής των  χωρών σας.  Προκειμένου να  επωφεληθούν ολοένα και περισσότεροι από το έργο μας, θα ήθελα επίσης να σας προσκαλέσω να ενημερώσετε για αυτό το πρόγραμμα ιδρύματα και φορείς που μπορούν να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την B.I.O.

Το όραμα της Β.Ι.Ο για μια κοινωνία ελπίδας βασίζεται στην έννοια της βιο‐διπλωματίας. Η διαφοροποίηση – στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στη θρησκεία – είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τις ανάγκες μας και πρέπει να διατηρηθεί. Η διαφορετικότητα και η αλληλεξάρτηση είναι ο πλούτος της ανθρωπότητας και ο πλούτος του βίου. Η συνεργασία των διαφόρων τομέων απαιτείται για την αρμονική συνύπαρξή μας στον πλανήτη. Όταν ένα μέρος του σώματος μας πονάει, ολόκληρο το σώμα υποφέρει. Ομοίως, ολόκληρο το σώμα του βίου υποφέρει όταν τμήματά του καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή. Οι περιφερειακές και οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής οφείλουν να οδηγήσουν στην μεταξύ μας συνεργασία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλληλεξάρτησή μας και να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή και να προωθήσουμε μία κοινωνία ελπίδας και αρμονίας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τους Πρέσβεις της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, καθώς και σύντομα σχόλια από τους εκπροσώπους των Πρεσβειών της Κορέας, της Ιαπωνίας, των Φιλιππινών και του Μπαγκλαντές.

Ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης, Α.Ε. Joompol Manaschuang, επεσήμανε ότι κάθε χώρα πρέπει να λάβει   μέτρα   για   την   αναχαίτιση   της   κλιματικής   αλλαγής,   δηλώνοντας   τα   εξής:   «Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική ευθύνη μόνο των χωρών με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ταϊλάνδη συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναδείξει την ανάγκης της προσαρμογής και του μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής. Η Ταϊλάνδη δεν είναι ούτε φτωχή, ούτε πλούσια χώρα, ωστόσο έχει συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής υποβάλλοντας ένα νέο σχέδιο δράσης για το κλίμα στην Σύμβαση‐Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και υπογράφοντας την Συμφωνία του Παρισιού.

Η χώρα μου συμμορφώνεται πλήρως με το έργο των διεθνών οργανισμών στον τομέα της μείωσης των ρύπων, αλλά έχει επίσης δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εγχώριων πολιτικών. Επιπλέον έχουμε δεσμευτεί με την εφαρμογή εθελοντικών πολιτικών σε συμφωνία πάντα με την UNFCCC. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν μέσα από ένα ενεργειακό σχέδιο ανανεώσιμων πηγών που θα παρακινήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν θέση ευθύνης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2015, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε το Κεντρικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή για τα έτη 2015‐2050 με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θέσης της Ταϊλάνδης στην παγκόσμια Κλιματική πολιτική μέχρι το 2020».

Η Πρέσβειρα του Βιετνάμ, Α.Ε. Tran Thi Phuong Ha, διακήρυξε ότι είναι πρωταρχικό καθήκον κάθε χώρας να ασχοληθεί με την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. «Κάθε χρόνο, εκατοντάδες βιολογικά είδη χάνονται και, για τον λόγο αυτό, στο Βιετνάμ είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το περιβάλλον. Οι αδυναμίες του Πρωτοκόλλου του Κυότο και της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ότι δεν τα έχουν υπογράψει όλες οι βιομηχανικές χώρες, και αυτός είναι ο κύριος λόγος πιστεύω για τη συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μικρές χώρες όπως το Βιετνάμ πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και να συμβάλουν σε διεθνείς συναντήσεις και στην οργάνωση περιφερειακών διασκέψεων, όπως αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε συνεργασία με το Λάος και την Καμπότζη. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες που είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Οι μικρότερες χώρες είναι επίσης μέρος του προβλήματος μέσα από πρακτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασών και η κατασκευή φραγμάτων. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Στην συνέχεια, ο Yoosik Kang, από την Πρεσβεία της Κορέας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για  την  πρόσκλησή του  και  εξήγησε  ότι  η  Κορεατική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το θέμα και συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή. «Η Κορέα έχει υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας μιας  νέας  στρατηγικής για  την  πράσινη  ανάπτυξη για  να  μετατρέψει την οικονομία σε μια πράσινη οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Σεούλ είναι επίσης η έδρα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πράσινης Ανάπτυξης και του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, δύο οργανώσεις πλήρως αφιερωμένες στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής».

Η   Yoko   Maejima,   Υπεύθυνη   Πολιτικών   Υποθέσεων   στην   Πρεσβεία   της   Ιαπωνίας, ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ινδονησίας για την πρόσκληση και ανέφερε ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για την πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια. «Η παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσει η κλιματική αλλαγή δεν έχει υπάρξει αρκετά αποτελεσματική. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να ευαισθητοποιήσουμε κάθε άτομο στον πλανήτη για τον επείγοντα χαρακτήρα του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής».

Η Sheila Tario, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Φιλιππίνων, συμφώνησε πλήρως με την Πρόεδρο της B.I.O. αναφορικά με  τη σημασία της διασύνδεσης και της αλληλεξάρτησης. Τόνισε ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής δεν θα πρέπει να είναι η προσπάθεια μόνο μίας χώρας. «Οι Φιλιππίνες είναι ένας εταίρος στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής που έχει ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς επίσης και μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Τέλος, ο Δεύτερος Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές, Sujan Debnath, μετέφερε του χαιρετισμούς του Πρέσβη και ανέφερε ότι το Μπαγκλαντές είναι μια πολύ δραστήρια χώρα που καταπιάνεται με περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε επίσης ότι ενδιαφέρεται προσωπικά να παρακολουθήσει τα διαδικτυακά μαθήματα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής σε αυτό πεδίο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή ενός τιμητικού διπλώματος από την κα. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη στον Πρέσβη Benny Bahanadewa, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στον αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του βίου.

ONE PLANET

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Editorial Team

Published

on

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στη Μαλαισία, σε απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των τριών δεσμεύσεων που ανέλαβαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι εταίροι της πριν από 15 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο πλαίσιο των τριών δεσμεύσεων αφότου αναλήφθηκαν στη διάσκεψη Habitat III των Ηνωμένων Εθνών, τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο να αξιοποιηθεί η δύναμη που προσφέρει η ταχεία αστικοποίηση. Η συνεργασία μεταξύ των πόλεων ανθεί τώρα σε όλες τις ηπείρους, σημαντικά βήματα έχουν γίνει για την κατάρτιση ενός ενιαίου ορισμού των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο και η ΕΕ δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο τον δρόμο προς τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με την υλοποίηση του αστικού θεματολογίου της για την ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας από το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στη Μαλαισία, η κ. Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε τα εξής: «Όπως ακριβώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ είναι και εδώ έτοιμη να ανοίξει τον δρόμο προς καθαρές, ασφαλείς και ευημερούσες πόλεις παντού στον κόσμο». Η Ευρώπη και οι εταίροι της υλοποιούν με ταχείς ρυθμούς τις τρεις αυτές συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πόλεων του μέλλοντος.»

Οι τρεις δεσμεύσεις συμβάλλουν στην υλοποίηση της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και της συμφωνίας του Παρισιού. Αποτελούν μέρος του νέου αστικού θεματολογίου, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε πριν από 15 μήνες. Κάθε μία από τις δεσμεύσεις αυτές έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής, αναμενόμενα επιτεύγματα και προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στη συνέχεια παρατίθενται τα όσα έχουν επιτευχθεί από το τέλος του 2016:

Δέσμευση για την υλοποίηση του νέου αστικού θεματολογίου μέσω του αστικού θεματολογίου της ΕΕ

Έχουν ήδη καταρτιστεί, στο πλαίσιο του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ  τα 3 από τα 12 σχέδια δράσης, τα οποία αφορούν την αστική φτώχεια, την ένταξη των μεταναστών και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα εν λόγω σχέδια δράσης περιλαμβάνουν συστάσεις πολιτικής, ορθές πρακτικές και έργα που πρέπει να αναπαραχθούν στο σύνολο της ΕΕ και παγκοσμίως. Όλα τα σχέδια δράσης αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2018.

Πέραν των θεματικών σχεδίων δράσης, η ίδια η μεθοδολογία του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ μπορεί να εμπνεύσει μεταρρυθμίσεις στον τρόπο διακυβέρνησης των πόλεων σε όλο τον κόσμο· τοποθετεί σε βάση ισότητας τις πόλεις, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τους εκπροσώπους των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων, για μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Δέσμευση για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου, εναρμονισμένου ορισμού των πόλεων

Για να διευκολύνονται η παρακολούθηση, η συγκριτική αξιολόγηση και, τελικά, η χάραξη πολιτικής, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται παγκοσμίως ο ίδιος ορισμός για τις πόλεις. Η ΕΕ προσπαθεί να καταρτίσει έναν τέτοιο ορισμό ο οποίος θα υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο του 2019, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Παγκόσμια Τράπεζα,

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει συλλέξει εκτιμήσεις όσον αφορά τον βαθμό αστικοποίησης κάθε χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα διευκολύνοντας τη σύγκριση με τους εθνικούς ορισμούς. Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ, η Επιτροπή δημοσιεύει, μέσω του Κοινού Κέντρου Ερευνών, την παγκόσμια βάση δεδομένων για τα κέντρα των πόλεων· αυτή περιέχει στοιχεία και για τα 10.000 αστικά κέντρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τις πόλεις που έχει ποτέ δημοσιευθεί.

Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε 20 χώρες ώστε να συλλεχθούν σχόλια σχετικά με τον παγκόσμιο ορισμό των πόλεων. Σε 12 χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη πιλοτικά έργα για τη σύγκριση του παγκόσμιου ορισμού με τους εθνικούς ορισμούς και την αξιολόγηση των διαφορών. Κατά τη διάρκεια του 2018 η Επιτροπή και οι εταίροι της θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο που θα βοηθήσει τις χώρες να δοκιμάσουν τον εν λόγω ορισμό στην επικράτειά τους.

Δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη διεθνή αστική συνεργασία ξεκίνησε το 2016 με σκοπό τη στήριξη της δέσμευσης αυτής και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο.

Τη στιγμή αυτή έχουν πραγματοποιηθεί 35 συνδέσεις πόλεων στο πλαίσιο του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 70 πόλεις (35 από την ΕΕ και 35 εκτός της ΕΕ). Σε αυτές συγκαταλέγονται η Φρανκφούρτη (Γερμανία) και η Γιοκοχάμα (Ιαπωνία)· η Μπολόνια (Ιταλία) και το Όστιν (ΗΠΑ), η Αλμάδα (Πορτογαλία) και το Μπελ Οριζόντε (Βραζιλία). Όλες οι συμπράξεις προωθούν σχέδια τοπικής δράσης που αφορούν κοινές προτεραιότητες για τις αστικές περιοχές, όπως η πρόσβαση στο νερό, στις μεταφορές και στην υγεία, χρησιμοποιώντας την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την επίτευξη των κοινών τους στόχων.

Continue Reading

ONE PLANET

Νέα στρατηγική για τις ανάγκες της αστικοποίησης του 21ου αιώνα

Editorial Team

Published

on

Οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι πόλεις δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην προστασία του  περιβάλλοντος. Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Πόρων, την αποτελεσματικότητα των πόρων με εξίσου σημαντικό τρόπο όπως κάνουν με τη διαμόρφωση πολιτικής για το κλίμα  για να μπορέσουν να προχωρήσουν προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Η 25η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Πόρων συντάχθηκε από μια διακεκριμένη μάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρει διαπιστώσεις, προβλέψεις και προτάσεις για το πως οι νέες πόλεις μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους και να γίνουν περισσότερος αποδοτικές. Αναλυτικότερα:

Το Βάρος των Πόλεων: οι προϋποθέσεις των πόρων για μελλοντική αστικοποίηση απαιτούν μια νέα στρατηγική για την κάλυψη των αναγκών της αστικοποίησης του 21ου αιώνα, που θα έχει ως αποτέλεσμα πόλεις χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, και επαρκής πόρους που θα εγγυώνται την υγιεινή διαβίωση των κατοίκων

Εάν οι αστικές περιοχές του κόσμου δεν κάνουν τη βέλτιστη χρήση των πόρων τους, οι πόλεις σύντομα θα απαιτήσουν πολύ περισσότερους πόρους από ότι μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης με βιώσιμο τρόπο με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί σοβαρά η γεωργία, η ενέργεια, η βιομηχανία και οι μεταφορές. Υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια περίπου 2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μετακινηθούν σε αστικές περιοχές, αυξάνοντας το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που διαμένει σε πόλεις στο 66% μέχρι το 2050.

Ο ετήσιος όγκος των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται από αστικές περιοχές θα μπορούσε να αυξηθεί από 40 δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών που ήταν το2010 σε 90 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050, δηλαδή εκτιμάται αύξηση κατά 125%εάν δεν γίνουν αλλαγές στον τρόπο οικοδόμησης και σχεδιασμού των πόλεων.

Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο της αστικής ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει από τρεις χώρες: την Ινδία (αναμένεται να συνεισφέρει 404 εκατομμύρια για νέες πόλεις – κατοίκους), την Κίνα (292 εκατομμύρια) και τη Νιγηρία (212 εκατομμύρια). Ταυτόχρονα, ένας στους τρεις κατοίκους των αστικών περιοχών ζει σε παραγκουπόλεις ή ανεπίσημους οικισμούς, συχνά χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση ή βασικές υπηρεσίες.

Η αύξηση του αστικού πληθυσμού θα απαιτήσει την κατασκευή νέων πόλεων και την επέκταση των υφιστάμενων. Η οικοδόμηση και η λειτουργία αυτών των νέων πόλεων και η στήριξη του αστικού τρόπου ζωής των κατοίκων τους απαιτούν δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών, όπως ορυκτά καύσιμα, άμμο, χαλίκια, σιδηρομεταλλεύματα, ξύλα καθώς και τρόφιμα.

Με βάση τη μελέτη των ιστορικών καταγραφών, οι υπάρχουσες πόλεις εξαπλώνονται με ρυθμό σε 2% ετησίως, αυξάνοντας την παγκόσμια χρήση της αστικής γης μόλις κάτω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικό χιλιόμετρο που εκτιμάται ότι ανέλθει σε 2.5 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και θα θέσει σε κίνδυνο τη γεωργική γη και την προσφορά τροφίμων.

Σύμφωνα με την 25 Έκθεση για να επιτευχθεί η μετάβαση σε πόλεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αποδοτικές από άποψη πόρων και κοινωνικά δίκαιες απαιτούνται:

Παρακολούθηση της ροής των πόρων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις πόλεις για να κατανοήσουν την τοπική κατάσταση και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών αποδοτικής χρήσης πόρων.

Συμπαγής ανάπτυξη, για να αποφευχθεί η αστική εξάπλωση και να εξοικονομηθούν τα τετραγωνικά χιλιόμετρα της ασφάλτου, το σκυρόδεμα, ο ηλεκτρισμός και το νερό που σπαταλάτε σε διασκορπισμένες πόλεις.

Καλύτερες συνδέσεις με αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες (π.χ. σιδηροδρομικές γραμμές, άμεση διακίνηση λεωφορείων).

Βιώσιμες γειτονιές, όπου ο σχεδιασμός θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατούν ή να γυρίζουν.

Ενεργειακά αποδοτικές σε πόρους με κοινή χρήση αυτοκινήτων, ηλεκτρικά οχήματα και δίκτυα σημείων χρέωσης, αποδοτική ενέργεια, αποδοτικά συστήματα αποβλήτων και υδάτων, έξυπνα δίκτυα, ποδηλατοδρόμοι, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού κ.λπ.

Υποδομές για δια-τομεακή απόδοση, όπως η χρήση θερμότητας από τη βιομηχανία στα περιφερειακά ενεργειακά συστήματα και η χρήση των βιομηχανικών απόβλητων για κατασκευές, όπως τούβλα πτητικής τέφρας.

Δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και πολιτικής της πόλης που θα υποστηρίζει τις ευρηματικές επιχειρηματικές προτάσεις και πειραματισμούς.

Continue Reading

ONE PLANET

Δικαίωμα στο πόσιμο νερό για όλους τους ευρωπαίους

Editorial Team

Published

on

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ το δικαίωμα για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας, όπως είναι η ύδρευση. Η νομοθετική πρόταση αποσκοπεί στην κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού και, ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στην πρώτη επιτυχή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών με τίτλο «Right2Water» (Δικαίωμα στο νερό) η οποία συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές για την υποστήριξη της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.

Επιπλέον, η παρούσα πρόταση επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση των καταναλωτών εξασφαλίζοντας ότι οι φορείς ύδρευσης παρέχουν στους καταναλωτές σαφέστερη ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση του νερού, τη διάρθρωση του κόστους, καθώς και την τιμή ανά λίτρο επιτρέποντας έτσι τη σύγκριση με την τιμή του εμφιαλωμένου νερού. Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων για τη μείωση της άσκοπης χρήσης πλαστικών υλικών και τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της ΕΕ, καθώς και στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της ΕΕ διαθέτουν πολύ καλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου νομοθετικού έργου της ΕΕ για την προστασία των Ευρωπαίων που διασφαλίζει την πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας. Η Επιτροπή επιθυμεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της υψηλής αυτής ποιότητας μακροπρόθεσμα. Οι κανόνες που προτείνει να επικαιροποιήσει σήμερα η Επιτροπή θα βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού χάρη στην προσθήκη νέων και αναδυόμενων ουσιών στον κατάλογο των κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ποιότητας του νερού (όπως η Legionella και τα χλωρικά άλατα). Οι προσθήκες αυτές λαμβάνουν υπόψη τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση για όλους τους πολίτες, ιδίως για τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες που επί του παρόντος έχουν δύσκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει εγκαταστάσεις για πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε δημόσιους χώρους, εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του τοπικού νερού και ενθάρρυνση των διοικήσεων και των δημόσιων κτιρίων να παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία θα προσφέρει στο κοινό εύκολη, φιλική προς τον χρήστη — μεταξύ άλλων και μέσω του διαδικτύου — πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την παροχή πόσιμου ύδατος στον τόπο που ζουν ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα νέα μέτρα θα μειώσουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το πόσιμο νερό από 4 % σε λιγότερο από 1 %.

Η μικρότερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί επιπλέον να βοηθήσει τα νοικοκυριά στην Ευρώπη να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν οι πολίτες αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης θα συμβάλουν και στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων που συνδέονται με το εμφιαλωμένο νερό, καθώς και των θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα συνηθέστερα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που απαντώνται στις ευρωπαϊκές ακτές. Με την επικαιροποίηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, η Επιτροπή κάνει ένα σημαντικό νομοθετικό βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τις πλαστικές ύλες που ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίου.

Η καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού από την πλευρά των κρατών μελών θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή των άσκοπων απωλειών νερού και θα συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος CO2. Επομένως, η εν λόγω πρόταση θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη (στόχος 6) και των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η νέα προσέγγιση με βάση τους κινδύνους για την ασφάλεια θα βοηθήσει στη διενέργεια ελέγχων στοχεύοντας ιδιαίτερα εκεί όπου οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι. Παράλληλα, η Επιτροπή θα επιταχύνει τις εργασίες για την τυποποίηση, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα κατασκευαστικά υλικά στον τομέα της ύδρευσης σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά της ΕΕ, όπως τα υλικά για την κατασκευή δεξαμενών και σωληνώσεων, δεν μολύνουν το πόσιμο νερό.

Continue Reading

Latest

INSIGHTS2 hours ago

Bitcoin: Θα μπορούσε να γίνει το μέλλον των Μικρών Επιχειρήσεων;

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή νέους κανονισμούς σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα...

TECH21 hours ago

Aλλαγές στα Social Media για μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών

Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης (SocialMedia)πρέπει να πάρουν και άλλα μέτρα για να ανταποκριθούν στα αιτήματα που τους υπέβαλαν τον Μάρτιο...

ONE PLANET21 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στη Μαλαισία, σε απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των τριών δεσμεύσεων...

BUSINESS TODAY1 day ago

Η Schneider Electric ξεκινά συνεργασία με την Πρωτοβουλία ‘Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους’

Με την Πρωτοβουλία ‘Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους’ (SEforALL) η Schneider Electric υιοθετεί τον 7ο στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που...

ONE PLANET2 days ago

Νέα στρατηγική για τις ανάγκες της αστικοποίησης του 21ου αιώνα

Οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι πόλεις δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην προστασία...

INSIGHTS2 days ago

Οι 500 πιο αναπτυσσόμενες γαλλικές επιχειρήσεις

Την κατάταξη των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων γαλλικών επιχειρήσεων δημοσίευσε η έγκριτη οικονομική εφημερίδα LesEchos, την οποία κατάρτησε σε συνεργασία με...

ARTS & LIVING2 days ago

Shaolin: The Legend

Πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους...

NEWSDESK2 days ago

Χειμερινό Σχολείο «Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE