close
537eafaab0a4c0a227d88cc02e4492cf_L

Η ενίσχυση της Ρωσοπερσικής συμμαχίας στη Συρία, μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της θέσης της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή και τη διατάραξη των ισορροπιών σε διάφορα κράτη του Κόλπου.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις της συνεργασίας και του συντονισμού πολιτικοστρατιωτικών δράσεων μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, που δείχνουν την ενίσχυση της θέσης της Τεχεράνης στην περιοχή και την χρήση της από τη Μόσχα, για την υπονόμευση της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τη σταθερότητα στον Κόλπο. Η επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, που προκλήθηκε από την Ουκρανική κρίση, ανάγκασε την Μόσχα να επιστρέψει σε ψυχροπολεμικές μεθόδους. Η Ρωσική ηγεσία υποθέτει ότι η εντατικοποίηση των παρεμβάσεών της σε συγκρούσεις στο εξωτερικό, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανανέωση της συνεργασίας της με τη Δύση, την άρση των κυρώσεων, αλλά και της συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τις γεωπολιτικές σφαίρες επιρροής.

Τα ιρανικά στρατεύματα καταφτάνουν στη Συρία μέσω του διεθνούς αερολιμένα Bassel al-Assad στην επαρχία Λατάκια, την ώρα που ο συριακός στρατός ξεκινά μια μεγάλη επίθεση βόρεια της στρατηγικής πόλης Χομς και υποστηρίζεται από ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο έχει γίνει ένας κοινός κόμβος για τις Ιρανικές και τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών. Ορισμένες πληροφορίες διοχετεύονται στη Μόσχα μέσω Τεχεράνης από τις δυνάμεις της Χεζμπολά. Στις 13 Οκτωβρίου, το Ιράκ ξεκίνησε βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, με την υποστήριξη ενός νέου κέντρου πληροφοριών που λειτουργεί από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία.

Η βαθύτερη σύγκλιση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης για τη Συρία, έγινε σαφής τον περασμένο Απρίλιο, μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Ιράν Alaeddin Boroujerdi στη Μόσχα. Επίσης, η ιρανική στρατιωτική υποστήριξη στη Συρία ξεκίνησε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής της Συρίας στη Δαμασκό. Το θέμα της συζήτησης ήταν η κοινή επιχείρηση εναντίον των μαχητών της αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία.

Η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει το Ιράν στην αντιπαράθεσή του με τη Σαουδική Αραβία και να χρησιμοποιήσει τις φιλοιρανικές κοινότητες Σιιτών για να αποσταθεροποιήσει αρκετά κράτη του Κόλπου. Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel Jubair δήλωσε ότι το βασίλειο είναι αντίθετο σε κάθε ιρανική παρέμβαση στον αραβικό κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει επεκτείνει την στρατιωτική του παρουσία γύρω από την Σαουδική Αραβία: στα βόρεια του Ιράκ, και στο νότιο γείτονά της Σαουδικής Αραβίας την Υεμένη, ενώ οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν δρουν προς τα ανατολικά. Το Ιράν επενδύει άφθονο ανθρώπινο δυναμικό και τα απαιτούμενα κεφάλαια σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να πολιορκήσει τις χώρες του Κόλπου. Υπάρχει μια έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στη Συρία, καθώς δυνάμεις από Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης, οδηγούν πολιτοφυλακές από το Ιράκ, το Λίβανο και το Αφγανιστάν στη μάχη υποστηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ.

Η Ρωσία μπορεί να ενθαρρύνει την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει τις φιλοιρανικές πολιτικές ομάδες των Σιιτών, όπως τις Islahiyyah και Hezbollah Al-Hejaz και τους μαχητές στις περιοχές Al-Ahsa και Qatif στην ανατολική επαρχία, για να ταρακουνήσει την ακεραιότητα του Βασιλείου. Οι ίδιες δράσεις θα μπορούσαν να δρομολογηθούν στο Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενδεχομένως στο Κουβέιτ. Αυτό το σενάριο θα προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Πολωνία να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους, διατηρώντας τη ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά. Η δημιουργία φιλοιρανικών κυβερνήσεων στα κράτη του Κόλπου θα δημιουργήσει εντελώς νέα γεωπολιτικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία επίσης μπορεί να ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της θέσης του Ιράν στο Τατζικιστάν, το οποίο είναι σημείο εισόδου ισλαμιστών από το Αφγανιστάν (που υποστηρίζονται από ορισμένους κύκλους του Περσικού Κόλπου) και αποτελεί σημαντική απειλή για τη Ρωσία από το Νότο. Η Ρωσία είναι ευάλωτη στο νότο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης δυνάμεων του ISIS στην Κεντρική Ασία, πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια, το Τατζικιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, με την Τεχεράνη να αποκτά πρόσφατα το «πάνω χέρι».

Η ενίσχυση της Ρωσοπερσικής συμμαχίας είναι αρνητικός παράγοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικότερα, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι τοπικών συγκρούσεων και εσωτερικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά και την παγκόσμια οικονομία.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις φιλοδοξίες του Ιράν για να υπονομεύσει τις θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, να ισχυροποιηθεί στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να συμπεριλάβει τον Σιιτικό άξονα των χωρών στη ρωσική γεωπολιτική επιρροή, ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Tags : ΓεωπολιτικήΔιπλωματίαΕνέργειαΙράνκεντρικη ασιαΜέση ΑνατολήΡωσίαΣαουδική Αραβία
ANATOLIIBARONIN

The author ANATOLIIBARONIN