Connect with us

PASSPORT

Οι νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ένα ψυχροπολεμικό απομεινάρι και οι μηχανισμοί του ξεπερασμένοι στο σημερινό πολυπολικό κόσμο; Η Najiba Mustafayeva, υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, αναλύτρια στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (SAM), υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, μίλησε στο Modern Diplomacy και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητα του Διεθνούς Οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Επίσης εξηγεί τη συμβολή του Αζερμπαϊτζάν στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Πιστεύετε πως είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας;

Οι σύγχρονες διεθνείς σχέσεις μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν χαρακτηριστεί από τον αυξανόμενο ρόλο των διεθνών οργανισμών που ενεργούν ως μηχανισμοί ρύθμισης των διεθνών υποθέσεων. Όντας το πιο αντιπροσωπευτικό φόρουμ είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που δεν κατέχει απλά μια κεντρική θέση στο σύστημα των διεθνών οργανισμών, αλλά διαδραματίζει παράλληλα ένα κρίσιμο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο καταστατικός χάρτης είναι το θεμέλιο του σύγχρονου διεθνούς δικαίου, ένα είδος παγκοσμίως αποδεκτού κώδικα δεοντολογίας των μελών και τις σχέσεών τους.

Ο κόσμος αλλάζει, και ο ΟΗΕ έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν τη βελτίωση των παλαιών και τη δημιουργία νέων μηχανισμών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο ΟΗΕ δεν υφίσταται ως ένα στατικό μνημείο των προσδοκιών μιας άλλης εποχής, αλλά μπορεί να αλλάζει και να βελτιώνεται, αν και ατελής όπως όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Η προσαρμογή στο διεθνές πολιτικό τοπίο γίνεται αίτημα της εποχής. Εννοιολογικά ερωτήματα όπως ποιές θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του Οργανισμού στη σύγχρονη εποχή, εκ των οποίων οι λειτουργίες που μπορούν να ανατεθούν σε περιφερειακούς οργανισμούς ή συνασπισμούς κρατών, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα όρια της παρέμβασης του ΟΗΕ στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, κ.λπ. γίνονται επίκαιρα. Με άλλα λόγια, όλα αυτά σημαίνουν την ανάγκη για μια δραματική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

Η δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου και ως εκ τούτου, ξεπερασμένη. Θα ήθελα την γνώμη σας.

Διεθνείς πολιτικοί αναλυτές χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη λέξη αναφερόμενοι στην απουσία δραστηριότητας και εναρμονισμού στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο ρόλος του ΟΗΕ, ως ο μόνος διεθνής οργανισμός ικανός να επιλύσει τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας σε έναν πολυπολικό κόσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί. Η αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Επιπλέον, επί του παρόντος, δεν υπάρχει πραγματικά εναλλακτική λύση -οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί δρουν συμπληρωματικά.

Η μεταρρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, ειδικά σήμερα, με την επιδείνωση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων διεθνών συγκρούσεων, την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, την ενδυνάμωση της Αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

373185bΠροφανώς ο κύριος στόχος αυτής της αναμόρφωσης θα πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή η αύξηση των μόνιμων μελών, η βελτίωση των μεθόδων και των μηχανισμών που χρησιμοποιεί το Συμβούλιο και ο τρόπος επιβολής κυρώσεων. Ένας από τους κύριους λόγους αναποτελεσματικότητας του Συμβουλίου, έγκειται στην αδυναμία και την απροθυμία -σε ορισμένες περιπτώσεις- να διασφαλίσει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κρίση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε 4 ψηφίσματα (ΝΝ 822, 853, 874, 884) αντιδρώντας στην ένοπλη κατάληψη των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτά τα ψηφίσματα επαναβεβαιώθηκε η κυριότητα της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στις κατοικίες τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι οι ενέργειες της Αρμενίας θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών (άρθρα 25, 48 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών). Είναι οριστικά και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι Αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν τήρησαν τα εν λόγω ψηφίσματα και συνεχίζουν την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι τα Ηνωμένα Έθνη ένα φόρουμ αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων ή ένα φόρουμ συνεργασίας;

Αυτό που είναι σημαντικό και χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, είναι ότι αποδεικνύει τη σημασία της επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων μέσω της πολυμερούς διπλωματίας. Και αυτό είναι απολύτως φυσικό, διότι οι απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές μπορεί να είναι κοινές. Μόνο αυτή η προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε μια στέρεη βάση του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ ως παγκόσμια οργάνωση σε όλους τους τομείς της διεθνούς ζωής.

Οπωσδήποτε όμως, οι προτάσεις για τη βελτίωση των μηχανισμών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του βέτο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν εγκαταλείψουν την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών που επικρατούν σήμερα στις διεθνείς σχέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΟΗΕ θα υποβαθμιστεί σε ρόλο παρατηρητή- βοηθού των μεγάλων δυνάμεων που επιβάλουν λύσεις σε παγκόσμια κλίμακα, με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα και τα οφέλη που προκύπτουν. Σε περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των μοχλών της παγκόσμιας διακυβέρνησης, και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και απειλές του 21ου αιώνα.

Το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για τη σταθερότητα στην Κεντρική Ασία. Ποια είναι η συμβολή του στην περιφερειακή ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη;

Όπως γνωρίζετε, την τελευταία δεκαετία έγιναν σημαντικές αλλαγές στο Αζερμπαϊτζάν, που γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, όπως και η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου στο σύνολό της. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 υπήρχε ένα περιορισμένο ενδιαφέρον για το Αζερμπαϊτζάν και την ευρύτερη περιοχή, και αφορούσε κυρίως το πετρέλαιο, τις συγκρούσεις και την οικονομική κατάρρευση.

Ωστόσο, αρχής γενομένης από την προεδρία του εθνικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Αλίγιεφ, αυτή η κατάσταση άλλαξε. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και χάρη στις κολοσσιαίες προσπάθειες και την επιδέξια πολιτική του, το Αζερμπαϊτζάν μετατράπηκε από μια άγνωστη μετα-σοβιετική χώρα με κατεστραμμένη οικονομία σε έναν αξιόπιστο και επιθυμητό εταίρο για τις περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση σταθεροποιήθηκε, αποκαταστάθηκε το κράτους δικαίου, ξεκίνησε μια κοινωνική, πολιτική και οικονομική διαδικασία εκσυγχρονισμού και τέθηκαν γερά θεμέλια για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

Στην τρέχουσα περίοδο υπό την ηγεσία του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος συνέχισε τη στρατηγική που δρομολόγησε ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ, το Αζερμπαϊτζάν γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής. Τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής αυτής ήταν η ανάπτυξη ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και της κοινωνικής-οικονομικής προόδου για τη διασφάλιση της ευημερίας του λαού του Αζερμπαϊτζάν, μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελείς διαδικασίες για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Παρά την εντυπωσιακή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τις επιδόσεις της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν, η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, παραμένει η συνεχιζόμενη κατοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γειτονικών περιοχών -το 20% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους του Αζερμπαϊτζάν – που έχει δημιουργήσει περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους Αζέρους πολίτες. Η Αρμενία συνεχίζει να αγνοεί όλα τα διεθνή έγγραφα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής. Παρά τη στρατιωτική ικανότητα και ετοιμότητα που επιτρέπει στη χώρα να αποκαταστήσει μονομερώς την εδαφική της ακεραιότητα, το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να προσβλέπει σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και προσφέρει στην αρμενική κοινότητα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την υψηλότερη δυνατή αυτονομία εντός των κρατικών συνόρων του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενική επιθετικότητα είναι η πιο σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο, ενώ οι εδαφικές της διεκδικήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά αφορούν περιοχές της Τουρκίας και της Γεωργίας. Αν η Αρμενία δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια εποικοδομητική στάση στις σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη, η περιφερειακή ολοκλήρωση παραμένει αδύνατη. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι αδύνατο για οποιοδήποτε κράτος η επίτευξη της ευημερίας, ενώ παραμένει στην απομόνωση.

Υπάρχουν κάποιοι «παγωμένες» συγκρούσεις στον κόσμο. Θα μπορούσε η διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να χαρακτηριστεί ως τέτοια;

Παρά το γεγονός ότι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί αναφέρονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως «παγωμένη σύγκρουση», δεδομένου ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ισχύει από το 1994, από καιρό σε καιρό αυτή η συμφωνία έχει παραβιαστεί βάναυσα από τις αρμενικές δυνάμεις κατοχής οδηγώντας σε απώλειες και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Με άλλα λόγια, αν και δεν υπάρχουν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις και κατοχή νέων εδαφών η σύγκρουση δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παγωμένη».

PASSPORT

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την εύφλεκτη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Editorial Team

Published

on

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα στρατηγική της για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπου παραθέτει τις προτεραιότητες και τους τομείς κοινής ενισχυμένης συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και σχέσεις καλής γειτονίας. Η αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα  η πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία η οποία εξαρτάται από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα κάθε επιμέρους χώρας.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έξι πρωτοβουλίες – συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα αναλάβει η ΕΕ κατά τα επόμενα έτη για τη στήριξη των προσπαθειών μετασχηματισμού των Δυτικών Βαλκανίων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δράσεις αυτές λαμβάνουν τη μορφή πρωτοβουλιών για την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης μέσω κοινών ομάδων έρευνας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την επέκταση της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ή τη μείωση των τελών περιαγωγής και την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων στην περιοχή. Η Στρατηγική υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η ΕΕ να είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη, μόλις αυτά εκπληρώσουν τα κριτήρια.

Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν σταθερή δέσμευση, με λόγια και με πράξεις, να αφήσουν πίσω τους την κληρονομιά του παρελθόντος, να επιτύχουν τη συμφιλίωση και την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων, ιδίως των διασυνοριακών διαφορών, πολύ πριν από την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, νομικά δεσμευτική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ούτως ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία τους.

Οι έξι πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία της ΕΕ σε πολλούς τομείς και θα στηρίξουν τη διεργασία μετασχηματισμού στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι εν λόγω  πρωτοβουλίες εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος: το κράτος δικαίου, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, το ψηφιακό θεματολόγιο, τη συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένες δράσεις προβλέπονται στα πεδία αυτά μεταξύ του 2018 και του 2020 Για την επιτυχία της στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη στήριξη της απρόσκοπτης μετάβασης προς την προσχώρηση, είναι απαραίτητη επαρκής χρηματοδότηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) μέχρι το 2020, εφόσον το επιτρέψουν οι ανακατανομές εντός του υφιστάμενου κονδυλίου. Μόνο το 2018, προβλέπονται ήδη 1,07 δισ. ευρώ προενταξιακής βοήθειας για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιπλέον των σχεδόν 9 δισ. ευρώ από την περίοδο2007-2017.

Η στρατηγική εξηγεί τα διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προσχώρησης έως το 2025• ενώ άλλες χώρες θα μπορούσαν να προφθάσουν ή να προσπεράσουν η μία την άλλη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι μόνες δύο χώρες με τις οποίες ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί τελικά από την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, την υλοποίηση πραγματικών και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και την οριστική επίλυση των διαφορών με γειτονικές χώρες. Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν την ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία τους. Η Επιτροπή αξιολογεί όλες τις χώρες με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο βάσει των επιδόσεών τους και με ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται πρόοδος.

Η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημειώνουν σημαντική πρόοδο στην πορεία τους προς την Ευρώπη και η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποβάλει συστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη βάση προϋποθέσεων που πληρούνται. Η Επιτροπή θα αρχίσει να συντάσσει γνωμοδότηση σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά την παραλαβή λεπτομερών και ολοκληρωμένων απαντήσεων στο ερωτηματολόγιό της. Με συνεχή προσπάθεια και δέσμευση, Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε να καταστεί υποψήφια για προσχώρηση. Το Κοσσυφοπέδιο έχει μια ευκαιρία να σημειώσει βιώσιμη πρόοδο με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή του πορεία εφόσον το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες.

Continue Reading

PASSPORT

Ο μακρύς δρόμος για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ

Published

on

Στις 14-15 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Το ΝΑΤΟ αποτελείται από 29 κράτη μέλη, αλλά 22 από αυτά είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΕΕ. Σε γενικές γραμμές, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΝΑΤΟ δεσμεύουν την ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες –μέσω του ΝΑΤΟ και η Ευρώπη, έχουν συχνά διαφορετικές προτεραιότητες. Τα ενδιαφέροντά τους και ακόμη και οι απόψεις τους για τους τρόπους επίτευξης της ασφάλειας δεν είναι πάντα οι ίδιοι. Ακόμα περισσότερες διαφορές υπάρχουν εντός της ΕΕ.

Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ευρώπης έχουν αυξηθεί. Η απόφαση για τη θέσπιση αμυντικού Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα (PESCO) στο τέλος του προηγούμενου έτους, ανέδειξε αυτήν την τάση. Είναι η πρώτη πραγματική προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ανεξάρτητη άμυνα της ΕΕ μακριά από το ΝΑΤΟ.

Αν και τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ενεργά την ιδέα της στενότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, δεν συμφωνούν πάντοτε για το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλα τα κράτη έτοιμα να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα- ακόμη και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ που απαιτεί τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία (που εγκατέλειψε την ΕΕ), η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία πληρούσαν αυτό το κριτήριο το 2017.

Άλλες χώρες πιθανότατα θα ήθελαν να ενισχύσουν την άμυνά τους, αλλά δεν μπορούν ή ακόμη δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ένα νέο στρατιωτικό σχέδιο της ΕΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο οι χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη στήριξη του ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορούν στηριχθούν στις δικές τους δυνατότητες δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα ή είναι έτοιμες να το αυξήσουν (Λετονία, Λιθουανία).

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι έτοιμα να «ηγηθούν της διαδικασίας» χωρίς αύξηση των εισφορών. Έχουν υψηλότερο επίπεδο στρατηγικής ανεξαρτησίας από τα κράτη της Βαλτικής ή από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Για παράδειγμα, το γαλλικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι ικανό να παράγει όλα τα είδη σύγχρονων όπλων – από όπλα πεζικού έως βαλλιστικούς πυραύλους, πυρηνικά υποβρύχια και υπερηχητικά αεροσκάφη. Ακόμα, η Γαλλία διατηρεί σταθερές διπλωματικές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή και τα αφρικανικά κράτη. Έχει επίσης τη φήμη του μακρόχρονου εταίρου της Ρωσίας και είναι σε θέση να βρει μια κοινή γλώσσα με τη Μόσχα σε καταστάσεις κρίσης. Δίνει μεγάλη προσοχή στα εθνικά συμφέροντα πέρα από τα όριά της.

Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόσφατα το Παρίσι παρουσίασε το πιο λεπτομερές σχέδιο δημιουργίας πανευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, μέχρι το 2020, κυρίως για χρήση σε εκστρατευτικές επιχειρήσεις για την επιβολή της ειρήνης στην Αφρική. Η στρατιωτική πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Macron περιλαμβάνει 17 σημεία με στόχο τη βελτίωση της κατάρτισης των στρατευμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, το γαλλικό σχέδιο δεν θα γίνει μέρος των υφιστάμενων θεσμών, αλλά θα εφαρμοστεί παράλληλα με τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία προτίθεται να «προωθήσει» το σχέδιο μεταξύ των άλλων συμμάχων της στην ΕΕ.

Τα συμφέροντα των άλλων κρατών μελών της ΕΕ δεν είναι τόσο παγκόσμια. Η πολιτική τους αφορά την ασφάλεια και την άμυνα των χωρών τους. Μπορούν να προσφέρουν μόνο λίγα στρατεύματα. Τα συμφέροντά τους δεν εκτείνονται πέρα από τα σύνορά τους και δεν ενδιαφέρονται για μακρινές αποστολές, για παράδειγμα στην Αφρική.

Η ηγεσία της ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την έννοια της στρατιωτικής ολοκλήρωσης, η αρχή της οποίας δόθηκε μετά την έγκριση της απόφασης για τη δημιουργία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Federica Mogherini προτείνει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την τόνωση της στενότερης ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού στρατιωτικού σχεδιασμού, της προμήθειας και της ανάπτυξης, καθώς και την ενσωμάτωση των διπλωματικών και αμυντικών λειτουργιών. Μια τόσο αργή διαδικασία, ικανοποιεί τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ανησυχούν από το επαναστατικό γαλλικό σχέδιο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg προειδοποίησε τους Γάλλους ομολόγους του, να μην κάνουν βιαστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική ολοκλήρωση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττή αλληλεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων της συμμαχίας και να δημιουργήσει ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών όπλων (Γαλλία, Γερμανία).

Έτσι, υποστηρίζοντας την ιδέα της στενότερης συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν κοινή στρατηγική. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επέλθει ο συμβιβασμός και η ισορροπία για τη δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού συστήματος της ΕΕ, το οποίο θα συμπληρώσει την υπάρχουσα δομή του ΝΑΤΟ και δεν θα συγκρουστεί με αυτό. Μια μακρά πορεία προς την ευρύτερη συνεννόηση, σημαίνει ένας μακρύς δρόμος για να αποκτήσει η Ευρώπη δική της άμυνα.

Copyright (c) Modern Diplomacy. Αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα με το presscode.gr

Continue Reading

PASSPORT

Η Ελλάδα με τα «μάτια» του Economist: Ο Κόσμος το 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ Ξ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

Published

on

Η ελληνική έκδοση «Ο Κόσμος το 2018» του περιοδικού Economist μόλις κυκλοφόρησε με διεισδυτικές αναλύσεις και προβλέψεις για τις επικείμενες εξελίξεις σε όλη την υφήλιο.Ο διευθυντής της έκδοσης Ντάνιελ Φράνκλιν προβλέπει ότι το 2018 υπόσχεται μια χρονιά για γερά νεύρα και προϊδεάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο της.

Η ελληνική έκδοση του Economist«Ο Κόσμος το 2018» για την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 8 Φεβρουαρίου 2018 στοGala Dinner Athens στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso που διοργάνωσαν οι HAZLIS & RIVAS The Economist Events. Οικοδεσπότης ήταν ο Ντάνιελ Φράνκλιν και συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί Ευρωπαίος Επίτροπος, η Έφη Αχτσιόγλου υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Το presscode που με συνέπεια συμμετέχει στα The Economist Events παρακολούθησε την εκδήλωση. Ο Ντάνιελ Φράνκλιν από το βήμα του Gala Dinner Athensεπέλεξε να αναφερθεί σε γεγονότα που θα ξεχωρίσει μέσα στο 2018 όπως: δώδεκα ηγέτες που αποσύρονται, έντεκα επετείους – σταθμούς, δέκα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, εννέα εκπλήξεις, οκτώ εκλογικές διαδικασίες, επτά «θαύματα», τέσσερις μεγάλες συμφωνίες και μια τεράστια απόφαση.

Ηελληνική έκδοση περιλαμβάνει δυο ένθετα για την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου εκφράζονται και οι απόψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του επανεκλεγέντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το Economist Intelligence Unit προβλέπει στην έκδοση με άρθρο της περιφερειακής του διευθύντριας Τζόαν Χοι ότι η Ελλάδα ενδέχεται να έχει μια μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2018 στο 1.6%. Η πρόβλεψη προϋποθέτει μέση τριμηνιαία αύξηση το 2018 κατά 0.5% με βάση τα ισχύοντα πρότυπα. Επιπλέον επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα αξιολόγησηςτον Αύγουστο του 2018 αλλα υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Η Ελλάδα δεν θα είναι απαλλαγμένη από τους όρους του πιστωτή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Hπορεία της ελληνική οικονομίας σχολιάστηκε στο Gala Dinner Athensκαι από τον Πιέρ Μοσκοβισίόπου δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα, και φυσικά καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».Παράλληλα ο Επίτροπος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό. «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί», όμως, «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, μίλησε και για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οι μεταρρυθμίσεις σχολιάζονται και από την Τζόαν Χοι όπου επισημαίνει στο άρθρο της ότι η ελληνική κυβέρνηση υποφέρει από μεταρρυθμιστική κόπωση και ενδέχεται να μην έχει την ενέργεια από άποψη πολιτικής να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Σχετικά με τις επόμενες εκλογές αναφέρει ότι ενδέχεται να περιοριστεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια φυσική βάση στήριξης, το δημόσιο τομέα.

Ο υπόλοιπος κόσμος

Η έκδοση όπως κάθε χρόνο αναλύει τις σημαντικές εξελίξεις σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία,Αφρική και κάνεικαι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία. Η Ευρώπη αναμένεται να κάνει μικρά άλματα μετά από τις πολλαπλές κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας αλλάτο ποσό θα διαρκέσουν εξαρτώνται από την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων του γαλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.Η Γερμανία από την πλευρά της φαίνεται να προετοιμάζεται για τη μετά Άνγκελα Μέρκελ εποχή καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ενδέχεται να αποσυρθεί νωρίτερα από την προεδρία του κόμματος της.

Ξεφυλλίζοντας την έκδοση διαβάζουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει πλώρη προς την τελευταία του θητεία και ότι οι ίντριγκες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας. Η Βρετανία αποτελεί ένα ενδιαφέρον θέμα με τον Economistνα επισημαίνει ότι η βρετανική πολιτική το 2018 θα έχει μόνο δυο ταχύτητες: prestissimo (πολύ γρήγορα) και lento (αργά). Η Βρετανία θα περιμένει να δεί και εάν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιηθεί ομαλά

Οι πολιτικές του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ που αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς ισορροπίες έχουν και αυτές τη θεματική τους. Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να περιμένει άλλον έναν ταραχώδη χρόνο αλλά και μια νίκη στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα το 2018 φέρνει και μια αλλαγή γενιάς στην ηγεσία της Κούβας καθώς για πρώτη φορά με την επανάσταση του 1959 δεν θα έχει ηγέτη με το όνομα Κάστρο. Ο Ραούλ Κάστρο σχεδιάζει να αποσυρθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2018.

Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας προμηνύουν για το 2018 ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύΟυάσιγκτον καιΠιονγιάνγκ. Ο αμερικανός ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει, σύμφωνα με τον Economist, να είναι ακόμα πιο ευερέθιστος από εκείνον. Η γειτονική Κίνα μπαίνει στην εποχή του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ καθώς το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας του μεταβίβασε έναν ασυνήθιστο μεγάλο βαθμό ιδεολογικής εξουσίας αναθεωρώντας το καταστατικό του κόμματος. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται δεν θα είναι κατά τα δυτικάπρότυπα.

Παράλληλα η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα περίοδο μετά την εδαφική ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Όμως σε πολλά μέρη της ευρύτερης περιοχής θα υπάρχουν νέες συγκρούσεις που θα προκληθούν από ένοπλές ομάδες που θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές της εξουσίας.

Τέλος η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συμβαδίσει με αξιοσέβαστο ρυθμό εκτός εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες τον παρεμποδίσουν με υπέρμετρες αυξήσεις επιτοκίων. Ταυτόχρονα ο επιχειρηματικός κόσμος θα νιώσει όλο και περισσότερο την έλξη της πολιτικής, ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας.

Continue Reading

Latest

INSIGHTS2 hours ago

Bitcoin: Θα μπορούσε να γίνει το μέλλον των Μικρών Επιχειρήσεων;

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή νέους κανονισμούς σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα...

TECH21 hours ago

Aλλαγές στα Social Media για μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών

Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης (SocialMedia)πρέπει να πάρουν και άλλα μέτρα για να ανταποκριθούν στα αιτήματα που τους υπέβαλαν τον Μάρτιο...

ONE PLANET21 hours ago

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στη Μαλαισία, σε απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των τριών δεσμεύσεων...

BUSINESS TODAY1 day ago

Η Schneider Electric ξεκινά συνεργασία με την Πρωτοβουλία ‘Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους’

Με την Πρωτοβουλία ‘Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους’ (SEforALL) η Schneider Electric υιοθετεί τον 7ο στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που...

ONE PLANET2 days ago

Νέα στρατηγική για τις ανάγκες της αστικοποίησης του 21ου αιώνα

Οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι πόλεις δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην προστασία...

INSIGHTS2 days ago

Οι 500 πιο αναπτυσσόμενες γαλλικές επιχειρήσεις

Την κατάταξη των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων γαλλικών επιχειρήσεων δημοσίευσε η έγκριτη οικονομική εφημερίδα LesEchos, την οποία κατάρτησε σε συνεργασία με...

ARTS & LIVING2 days ago

Shaolin: The Legend

Πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους...

NEWSDESK2 days ago

Χειμερινό Σχολείο «Ατζέντα 2030: Προς μια Βιωσιμότητα για Όλους»

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης...

Presscode Newsletter

Facebook

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE