Loading Posts...

Τι κοινό έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με σχεδόν όλες τις άλλες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία; Το Μολενμπέκ. Αυτή η μικρή συνοικία στο Βέλγιο έχει αποκτήσει τη φήμη της πόλης των περισσοτέρων τρομοκρατών της Ευρώπης. Τι συμβαίνει στο Μολενμπέκ και έχει μετατραπεί σε «εργοστάσιο παραγωγής τρομοκρατών»;

Κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός των μεταναστών στο Μολενμπέκ έχει αυξηθεί εκθετικά. Η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες. Η έλλειψη του κατάλληλου μηχανισμού για την ενσωμάτωση αυτών των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία είναι ξένη για πολλούς από αυτούς, ήταν μια σημαντική αβλεψία των Βέλγων. Παρ ‘όλα αυτά, η πλειοψηφία αυτών των μεταναστών μπόρεσε να εγκλιματισθεί στη νέα κοινωνία και τους νόμους της. Όμως, μια μικρή μερίδα αισθάνθηκαν πως περιθωριοποιούνται από τη βελγική κοινωνία. Χωρίς τη σωστή ενσωμάτωση στις κοινότητές τους, αισθάνθηκαν ένα κενό στην ταυτότητά τους. Αυτό το συναίσθημα έγινε εντονότερο καθώς συνδυάστηκε με την πεποίθηση ότι ο λόγος της απόρριψης ήταν η πίστη τους. Ο συνδυασμός κοινωνικών διακρίσεων με την έλλειψη μιας συστηματικής διαδικασίας ενσωμάτωσης, δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον ριζοσπαστικοποίησης.

Ο παράγοντας των σαλαφιστών

Η πολιτισμικά απομονωμένη νεολαία του Μολενμπέκ αναζητούσε μια διέξοδο. Τα τζαμιά των σαλαφιστών, παρέλαβαν αυτή την απελπισμένη και χαμένη νεολαία και κατάφεραν μέσω της πλύσης εγκεφάλου να τους εμφυτεύσουν την ακραία ιδεολογία και ερμηνεία του Ισλάμ. Όλα ξεκινούν με το Μεγάλο Τζαμί των Βρυξελλών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκόσμιο Μουσουλμανικό Σύνδεσμο (MWL). Το MWL είναι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία. Το τζαμί χτίστηκε τη δεκαετία του 1960, όταν οι Βέλγοι χρειάστηκαν πρόσβαση σε φθηνό πετρέλαιο. Σε αντάλλαγμα για το φθηνό πετρέλαιο, οι Σαουδάραβες σύναψαν σύμβαση μίσθωσης 99 χρόνων του Oriental Pavilion. Οι Σαουδάραβες χρησιμοποίησαν την περιοχή για να χτίσουν ένα τζαμί και να βοηθήσουν τους αφρικανούς και τούρκους μετανάστες που κατέφθαναν στο Βέλγιο.

Οι Σαουδάραβες είχαν επίσης τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν τους ιμάμηδες σύμφωνα με την ιδεολογία των σαλαφιστών. Το τζαμί έγινε το κέντρο για τη διάδοση της σαλαφιστικής ιδεολογίας, η οποία βοήθησε στην πλύση εγκεφάλου της νεολαίας του Μολενμπέκ. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές καθώς το Βέλγιο έχει το μεγαλύτερο αριθμό μαχητών της DAESH ανά κάτοικο. Επιπλέον, αυτό που βοήθησε στην άνοδο της δημοτικότητας των σαλαφιστών την τελευταία δεκαετία, είναι η παρέμβαση στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Οι στρατολόγοι των σαλαφιστών, χρησιμοποιούν τις προφανείς αποτυχίες αυτών των παρεμβάσεων για την προώθηση της προπαγάνδας τους, κάνοντας πλύση εγκεφάλου σε αυτές τις απελπισμένες ψυχές, ώστε να ακολουθούν τυφλά τους σκοπούς τους.

Το Μολενμπέκ είναι η επιτομή –έστω και αν είναι μια ακραία περίπτωση- των οδυνηρών συνεπειών μιας κοινωνίας, όταν αποτυγχάνει να ενσωματώσει και να αφομοιώσει όλα τα μέλη της. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να οδηγεί τη μάχη ενάντια στην DAESH σε ένα νέο επίπεδο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις πηγές που βοηθούν στην καλλιέργεια της τζιχαντιστικής ιδεολογίας: Τον Σαλαφισμό και στην διάδοσή του από τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, παράλληλα με τις μουσουλμανικές κοινότητες σε αυτές τις χώρες, ώστε να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης αυτής της ακραίας ερμηνείας του Ισλάμ. Ακόμα κι αν η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στο Μολενμπέκ και το Βέλγιο δεν υποστηρίζουν αυτήν την ακραία ερμηνεία του Ισλάμ, το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή ομάδα για να φέρει τον φόβο και τον τρόμο σε μια κοινότητα.

Luis Durani

The author didnt add any Information to his profile yet