Connect with us

GREEN PLANET

Το Καζακστάν φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Akhmetzhan Yessimov, ένας πολιτικός με μεγάλη οικονομική και διπλωματική εμπειρία και πρώην Δήμαρχος του Αλμάτι, διορίστηκε πρόεδρος της Astana EXPO 2017 από τον Πρόεδρο του Καζακστάν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα, αφού θα διατηρήσει το Καζακστάν στο διεθνές προσκήνιο για όλο το 2017. Ο κ Yessimov σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη διεθνή έκδοση του Modern Diplomacy, αναπτύσσει το προσωπικό του όραμα για την EXPO 2017, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η διεθνής έκθεση θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του Καζακστάν.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την EXPO 2017 και πώς μπορεί να συνδυαστεί με την ανάπτυξη των υποδομών στην Αστάνα;

Το Καζακστάν είναι η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση της έκθεσης. Αυτό θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, την επιστήμη και την βιομηχανία. Αναμένουμε να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, όλες οι καινοτόμες και προοδευτικές ιδέες του πλανήτη. Περιμένουμε ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, καθώς το θέμα «Ενέργεια του Μέλλοντος» συνδυάζει δύο από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα, την οικολογία και τις παραδοσιακές δράσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επί του παρόντος, 51 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας και επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην έκθεση. Περιμένουμε περισσότερες από εκατό χώρες. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την EXPO 2017. Έντεκα διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το UNDP, η UNESCO, η ΙΑΕΑ και άλλοι, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει καινοτόμες εταιρείες από την Silicon Valley όπως οι Google Earth, Stanford Global Thermostat, Obscura Digital, και η Planet Labs.

Η διοργάνωση της EXPO συμπίπτει με άλλες δυο ιστορικές επετείους για το Καζακστάν, την 25η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν και την 20η επέτειο από την ανακήρυξη της Αστάνα ως πρωτεύουσα.

Λόγω των υφιστάμενης εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, η στροφή προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι αναπόφευκτη. Ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται εξίσου «πράσινες» τεχνολογίες. Η EXPO θα εξοικειώσει τον κόσμο με πιο ευέλικτες, οικονομικές και αποτελεσματικές πηγές ενέργειας. Κατά την 70η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρότεινε να καταστεί η χώρα ένα παγκόσμιο κέντρο για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών, ενώ δεσμεύθηκε να υποστηρίξει πλήρως την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών “Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους».

Έχουμε προετοιμάσει και βελτιστοποιήσει τις απαραίτητες υποδομές για την πλήρη και άρτια εξυπηρέτηση του μεγάλου ρεύματος των επισκεπτών που αναμένονται στην πόλη. Στόχος μας είναι να αποσβεστούν τα κεφάλαια που επενδύονται αλλά και να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις υποδομές βελτιώνοντας την καθημερινότητα της πόλης μετά την έκθεση.

Με ποιους τρόπους θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του Καζακστάν η Astana EXPO 2017; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε την έκθεση και να προσελκύσετε συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο;

Το Καζακστάν έχει τεράστιες τουριστικές δυνατότητες. Όταν διοργανώσαμε τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες το 2011 ήμουν δήμαρχος του Αλμάτι και είμαι εξοικειωμένος με τη διαχείριση σημαντικών γεγονότων. Μετά το τέλος της διοργάνωσης αυξήθηκε κατακόρυφα το ρεύμα των ξένων τουριστών. Η έκθεση θα δεχθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες και θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκταση των τουριστικών δυνατοτήτων των περιφερειών του Καζακστάν.

Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις με τους μεγαλύτερους παγκοσμίως tour operators, συμπεριλαμβανομένων των Skyway International Travels, STIC Travel Group, και των CITS, ενώ έχουμε στόχο να συνεργαστούμε επίσης με τον Όμιλο της TUI και άλλους. Οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να επισκεφθούν την έκθεση, αλλά και να ανακαλύψουν τις τουριστικές δυνατότητες του Καζακστάν, μέσα από ειδικά προγράμματα ξενάγησης και υπηρεσιών. Το περίπτερο του Καζακστάν στο Μιλάνο (EXPO 2015) ήταν μεταξύ των τριών πρώτων σε επισκέπτες και αποτελούσε την πεμπτουσία των εθνικών παραδόσεων και των σύγχρονων επιτευγμάτων της χώρας.

Πόσο σημαντική είναι η προώθηση της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής για την Astana EXPO 2017 και για τη διεθνή αναγνώριση του Καζακστάν;

Το Καζακστάν είναι από τους σημαντικούς παγκόσμιους προμηθευτές πρώτων υλών και ενέργειας. Παρά τα πλεονεκτήματα, μακροπρόθεσμα η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες θα οδηγήσει σε σταδιακή στασιμότητα της οικονομίας. Οι σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση μια σειρά από χώρες. Η προοπτική της στροφής σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας απασχολεί όλο και περισσότερες χώρες.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας έγιναν πηγές για την πρόκληση παγκόσμιων κρίσεων. Οι νέες μορφές ενέργειας ενδιαφέρουν τις χώρες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Η οικολογική πτυχή είναι επίσης σημαντική. Επί του παρόντος, ο στόχος μας είναι να συγκεραστεί η βιομηχανική ανάπτυξη με την προστασία της φύσης. Επίσης η επέκταση της χρήσης των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ανακύκλωσης.

Το Καζακστάν έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, η οποία μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την οικονομία του μέλλοντος.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κτίρια και οι υποδομές μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης;

Η ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων στην αρχιτεκτονική και την οικονομία της πόλης, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι ένα δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο πρόβλημα. Έχουμε μελετήσει οργανωτικά λάθη προηγούμενων διοργανωτών ώστε να τα αποφύγουμε. Οι υποδομές που κατασκευάζονται για την EXPO 2017 έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μελλοντικών χρήσεων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα κτίρια και οι υποδομές της έκθεσης θα ενσωματωθούν σχεδόν πλήρως στις υποδομές της πόλης. Η Αστάνα είναι ένα νέο και σύγχρονο κέντρο, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται και απαιτούνται νέες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν και οι υποδομές της έκθεσης.

GREEN PLANET

ClimateLaunchpad 2017 – Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης

Published

on

By

Το ClimateLaunchpad, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης παγκοσμίως, επιστρέφει και φέτος ψάχνοντας για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και καινοτομίας. Όσοι ονειρεύονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ιδέες τους μέχρι τις 10 Μαΐου, 2017 μέσω της ιστοσελίδας  http://climatelaunchpad.org/application-form/.

Ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad διεξάγεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή, και έχει ως στόχο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Κύπρο και Ελλάδα είναι για ακόμη μια φορά η Chysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περσινός τελικός στο Ταλίν της Εσθονίας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική ομάδα Cryotap συγκαταλέχθηκε στις 10 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Για να φτάσει μια ομάδα στον Παγκόσμιο Τελικό και να εκπροσωπήσει τη χώρα της, θα πρέπει πρώτα να περάσει από μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι η ίδια για όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, θα επιλεγούν μέχρι και 10 συμμετοχές από την κάθε χώρα, οι οποίες θα περάσουν από ένα εντατικό διήμερο “bootcamp”. Οι τρεις κορυφαίοι φιναλίστ θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στον Παγκόσμιο Τελικό, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Λεμεσό. Εκεί θα συμμετάσχουν πάνω από 100 ομάδες, από 35 και πλέον χώρες, παρουσιάζοντας την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής.

Οι 10 καλύτερες ομάδες που θα επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των πράσινων startups, και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Η καλύτερη ιδέα του Παγκόσμιου Τελικού θα λάβει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000 και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει €2.500. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC: Αστικές Αειφόρες Μεταλλάξεις, Αειφόρος Χρήση Γης, Αειφόρος Παραγωγή και Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Χρηματοδότηση.

Continue Reading

GREEN PLANET

Η ξηρασία σκοτώνει στην Ανατολική Αφρική

Published

on

By

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945. Η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική καταστρέφει τη μια σοδιά μετά την άλλη και έχει φέρει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας. Οι κάτοικοι της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Νοτίου Σουδάν κινδυνεύουν. Η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει δράση στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και με προγράμματα προστασίας.

«Φοβάμαι για το αύριο… Αν δεν έρθει βοήθεια σύντομα, μπορεί να πεθάνουμε από την πείνα» λέει η 35χρονη Chepochemuna Raphael, που ζει με τα 8 παιδιά της στο χωριό Simatwa, στο Δυτικό Ποκότ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Κένυας. Οι γυναίκες του χωριού ψάχνουν άγρια φρούτα και λαχανικά για να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ η Chepochemuna μαζεύει καυσόξυλα και πλένει ρούχα για λίγα χρήματα, ώστε να εξασφαλίσει τα δίδακτρα για τα παιδιά της που πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς εκεί τουλάχιστον τρώνε ένα γεύμα την ημέρα.

Η 35χρονη Nimo από το Gabiley της περιοχής Σομάλιλαντ αναγκάστηκε να αφήσει το δίχρονο παιδί της σε μακρινούς συγγενείς και να ξεκινήσει με τον 4χρονο γιο της και το 6μηνο μωρό της για να βρει νερό. Μετά από 8 ημέρες, δεν είχε βρει παρά μόνο κουφάρια ζώων. «Θηλάζω το μωρό μου, αλλά δεν έχω αρκετό γάλα γιατί δεν τρώω αρκετά», λέει.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν ασφαλές καθαρό νερό να πιούν στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία το 2017. Επιπλέον, περίπου 600.000 παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 59 μηνών θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό μέσα στο έτος και αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί.

Στη Σομαλία, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντος βοήθεια. Στη Σομάλιλαντ, όπου έχουν πεθάνει το 80% των ζώων, η ActionAid έχει αναφορές ότι γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν καθώς μητέρες τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και παιδιά ψάχνουν μόνα τους για τροφή.

Στην Κένυα, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας της ξηρασίας. Η ActionAid έχει καταγράψει ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο ένα φτωχό γεύμα την ημέρα, τα κορίτσια και οι γυναίκες περπατούν μέχρι και 70% πιο μακριά για να βρουν νερό, ενώ παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν για να βρουν τροφή.

Στην Αιθιοπία, περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντος επισιτιστική βοήθεια και 3 εκατομμύρια μητέρες και παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν εξαιρετικά υποσιτισμένοι.

Η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει να διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, τροφή και νερό σε Αιθιοπία, Κένυα και Σομαλία και επιπλέον, στην Κένυα ανακατασκευάζει πηγές και πηγάδια, στη Σομάλιλαντ, στηρίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Στηρίξτε κι εσείς την επείγουσα έκκληση της ActionAid, κάνοντας μια δωρεά. 50 ευρώ μπορούν να βοηθήσουν μια οικογένεια να έχει αρκετή τροφή για ένα μήνα: www.actionaid.gr/stirixe-ti-drasi-mas!/?e=2

Continue Reading

GREEN PLANET

Ατμοσφαιρική ρύπανση – οι παγκόσμιες στατιστικές σοκάρουν

Published

on

Κάθε χρόνο, 6,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των θυμάτων του HIV/AIDS, της ελονοσίας, της φυματίωσης και των τροχαίων ατυχημάτων. Τα μικροσκοπικά σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων, και ειδικότερα του άνθρακα, ευθύνονται για μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων οδηγεί σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου για το μαγείρεμα ή την θέρμανση χρησιμοποιούνται στερεά καύσιμα, κηροζίνη ή ακατάλληλες ύλες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται πλέον η πιο επικίνδυνη μορφή ρύπανσης και αποτελεί την τέταρτη αιτία πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη πρόκληση που απειλεί την ανθρώπινη ευημερία, ζημιώνει το φυσικό κεφάλαιο και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Όμως, θα μπορούσε να προληφθεί.

Περισσότερο ευάλωτα είναι τα υπερήλικα άτομα και μάλιστα εκείνα που πάσχουν από πνευμονικά και καρδιακά νοσήματα. Επίσης, ιδιαίτερες επιπτώσεις παρουσιάζονται στις παιδικές ηλικίες, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας όπως και την εκδήλωση χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών και άσθματος. Αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και παιδικού καρκίνου, απειλώντας 1,5 εκατομμύριο παιδιά ετησίως.

Πλήγμα για την οικονομία

Το 92% του πληθυσμού της Γης ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας. Οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία ισοδυναμούν με απώλειες εισοδήματος και τεράστιες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέτοντας εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη. Πολλοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Παγκόσμια Τράπεζα επιχειρούν να υπολογίσουν το κόστος από τους πρόωρους θανάτους με οικονομικές παραμέτρους, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής να διαθέσουν πόρους για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας για να μειωθούν οι επικίνδυνες εκπομπές ρύπων, να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή και, το σημαντικότερο, να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι, το 2013, το συνολικό κόστος των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι θάνατοι αντρών και γυναικών παραγωγικής ηλικίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες εργατοώρες. Ειδικότερα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας υπολογίζεται ότι κοστίζει στη Βρετανία 7,6 δισ. δολάρια ετησίως, στις Η.Π.Α. 45 δισ. δολάρια και στην Γερμανία 18 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), σχεδόν όλοι οι θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττουν χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι πρόωροι θάνατοι έχουν μειωθεί στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., αλλά έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Το 2012, οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανήλθαν σε 1.000.000 στην Κίνα και σε πάνω από 600.000 στην Ινδία, όπου βρίσκονται 13 από τις 20 πόλεις με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο. Στην κατάταξη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), η Γεωργία βρίσκεται στην κορυφή, με περίπου 300 θανάτους ανά 100.000 άτομα, η Βουλγαρία έρχεται στην τέταρτη θέση, ενώ η Κίνα κατατάσσεται έκτη, με 150 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Επιδοτήσεις 10 εκατομμύριων δολαρίων το λεπτό για τα ορυκτά καύσιμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, έως 5,3 τρις δολάρια ετησίως ανέρχονται οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Υπολογίζεται ότι η διακοπή τους θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, ένα τεράστιο βήμα προς την αντιστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η διακοπή των επιδοτήσεων θα αποτρέψει επίσης 1,6 εκατομμύρια πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προωθήσουν την οικονομική αναπτυξη και τη μείωση της φτώχειας, αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης σε πολλες χώρες.

Κλειδί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΜπροστά στους σημαντικούς περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι στο κέντρο της ενεργειακής στρατηγικής που χαράσσει και η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας, διαμορφώνεται ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον όπου οι επενδύσεις για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων ΑΠΕ κερδίζουν ολοένα έδαφος.Η αξιοποίηση των ΑΠΕ εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, λόγω της μείωσης των ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 20-20-20 προβλέπει ότι, μέχρι το 2020, πρέπει να υπάρξει 20% μείωση των εκπομπών, 20% παραγωγή της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ και 20% εξοικονόμηση ενέργειας για όλα τα κράτη μέλη. Στη βάση ενός συντονισμένου μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, η Ελλάδα ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες στην ενεργειακή πολιτική, μέσα από ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης εκπομπών ρύπων, το οποίο επικαιροποιήθηκε και αποτέλεσε τον πρώτο Οδικό Χάρτη για την ενέργεια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, με ποσοτικοποιημένες, κοστολογημένες και περιβαλλοντικά απόλυτα συμβατές δράσεις.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 PRESSCODE