close
EDITORIAL

Το Καζακστάν φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας

88b3960361835836e444d41321daf95e_L
Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Akhmetzhan Yessimov, ένας πολιτικός με μεγάλη οικονομική και διπλωματική εμπειρία και πρώην Δήμαρχος του Αλμάτι, διορίστηκε πρόεδρος της Astana EXPO 2017 από τον Πρόεδρο του Καζακστάν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα, αφού θα διατηρήσει το Καζακστάν στο διεθνές προσκήνιο για όλο το 2017. Ο κ Yessimov σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη διεθνή έκδοση του Modern Diplomacy, αναπτύσσει το προσωπικό του όραμα για την EXPO 2017, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η διεθνής έκθεση θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του Καζακστάν.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την EXPO 2017 και πώς μπορεί να συνδυαστεί με την ανάπτυξη των υποδομών στην Αστάνα;

Το Καζακστάν είναι η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση της έκθεσης. Αυτό θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, την επιστήμη και την βιομηχανία. Αναμένουμε να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, όλες οι καινοτόμες και προοδευτικές ιδέες του πλανήτη. Περιμένουμε ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, καθώς το θέμα «Ενέργεια του Μέλλοντος» συνδυάζει δύο από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα, την οικολογία και τις παραδοσιακές δράσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επί του παρόντος, 51 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας και επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην έκθεση. Περιμένουμε περισσότερες από εκατό χώρες. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την EXPO 2017. Έντεκα διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το UNDP, η UNESCO, η ΙΑΕΑ και άλλοι, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει καινοτόμες εταιρείες από την Silicon Valley όπως οι Google Earth, Stanford Global Thermostat, Obscura Digital, και η Planet Labs.

Η διοργάνωση της EXPO συμπίπτει με άλλες δυο ιστορικές επετείους για το Καζακστάν, την 25η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν και την 20η επέτειο από την ανακήρυξη της Αστάνα ως πρωτεύουσα.

Λόγω των υφιστάμενης εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, η στροφή προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι αναπόφευκτη. Ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται εξίσου «πράσινες» τεχνολογίες. Η EXPO θα εξοικειώσει τον κόσμο με πιο ευέλικτες, οικονομικές και αποτελεσματικές πηγές ενέργειας. Κατά την 70η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρότεινε να καταστεί η χώρα ένα παγκόσμιο κέντρο για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών, ενώ δεσμεύθηκε να υποστηρίξει πλήρως την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών “Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους».

Έχουμε προετοιμάσει και βελτιστοποιήσει τις απαραίτητες υποδομές για την πλήρη και άρτια εξυπηρέτηση του μεγάλου ρεύματος των επισκεπτών που αναμένονται στην πόλη. Στόχος μας είναι να αποσβεστούν τα κεφάλαια που επενδύονται αλλά και να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις υποδομές βελτιώνοντας την καθημερινότητα της πόλης μετά την έκθεση.

Με ποιους τρόπους θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του Καζακστάν η Astana EXPO 2017; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε την έκθεση και να προσελκύσετε συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο;

Το Καζακστάν έχει τεράστιες τουριστικές δυνατότητες. Όταν διοργανώσαμε τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες το 2011 ήμουν δήμαρχος του Αλμάτι και είμαι εξοικειωμένος με τη διαχείριση σημαντικών γεγονότων. Μετά το τέλος της διοργάνωσης αυξήθηκε κατακόρυφα το ρεύμα των ξένων τουριστών. Η έκθεση θα δεχθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες και θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκταση των τουριστικών δυνατοτήτων των περιφερειών του Καζακστάν.

Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις με τους μεγαλύτερους παγκοσμίως tour operators, συμπεριλαμβανομένων των Skyway International Travels, STIC Travel Group, και των CITS, ενώ έχουμε στόχο να συνεργαστούμε επίσης με τον Όμιλο της TUI και άλλους. Οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να επισκεφθούν την έκθεση, αλλά και να ανακαλύψουν τις τουριστικές δυνατότητες του Καζακστάν, μέσα από ειδικά προγράμματα ξενάγησης και υπηρεσιών. Το περίπτερο του Καζακστάν στο Μιλάνο (EXPO 2015) ήταν μεταξύ των τριών πρώτων σε επισκέπτες και αποτελούσε την πεμπτουσία των εθνικών παραδόσεων και των σύγχρονων επιτευγμάτων της χώρας.

Πόσο σημαντική είναι η προώθηση της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής για την Astana EXPO 2017 και για τη διεθνή αναγνώριση του Καζακστάν;

Το Καζακστάν είναι από τους σημαντικούς παγκόσμιους προμηθευτές πρώτων υλών και ενέργειας. Παρά τα πλεονεκτήματα, μακροπρόθεσμα η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες θα οδηγήσει σε σταδιακή στασιμότητα της οικονομίας. Οι σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση μια σειρά από χώρες. Η προοπτική της στροφής σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας απασχολεί όλο και περισσότερες χώρες.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας έγιναν πηγές για την πρόκληση παγκόσμιων κρίσεων. Οι νέες μορφές ενέργειας ενδιαφέρουν τις χώρες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Η οικολογική πτυχή είναι επίσης σημαντική. Επί του παρόντος, ο στόχος μας είναι να συγκεραστεί η βιομηχανική ανάπτυξη με την προστασία της φύσης. Επίσης η επέκταση της χρήσης των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ανακύκλωσης.

Το Καζακστάν έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, η οποία μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την οικονομία του μέλλοντος.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κτίρια και οι υποδομές μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης;

Η ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων στην αρχιτεκτονική και την οικονομία της πόλης, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι ένα δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο πρόβλημα. Έχουμε μελετήσει οργανωτικά λάθη προηγούμενων διοργανωτών ώστε να τα αποφύγουμε. Οι υποδομές που κατασκευάζονται για την EXPO 2017 έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μελλοντικών χρήσεων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα κτίρια και οι υποδομές της έκθεσης θα ενσωματωθούν σχεδόν πλήρως στις υποδομές της πόλης. Η Αστάνα είναι ένα νέο και σύγχρονο κέντρο, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται και απαιτούνται νέες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν και οι υποδομές της έκθεσης.

Tags : EXPO 2017ΕνέργειαΚαζακστάνκεντρικη ασιαΟικονομίαπρασινη οικονομιαΣυνεντευξηΤουρισμος