Loading Posts...

Το ISIS και η ανάγκη για μια αμερικανορωσική συνεργασία

Η κόλαση σας περιμένει. Η Ευρώπη τρέμει, η Ρωσία πεθαίνει». Αυτό ήταν το μήνυμα σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, προβάλλοντας ένα νέο όραμα για την ιδεολογία του ISIS.

Με αυτή τη δήλωση το ISIS υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Κρεμλίνο με οποιοδήποτε βίαιο μέσο κριθεί απαραίτητο. Οι πόλεμοι δεν διεξάγονται πλέον όπως παλιά, αλλά μέσω του επηρεασμού των ατόμων με ισχυρή θρησκευτική ταυτότητα και ακραίες ιδεολογίες. Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κατά την τελευταία δεκαετία, οι πέντε χώρες της Κασπίας παρέμειναν έξω από αυτή τη λογική. Αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει πλέον και θα απαιτηθούν νέες στρατηγικές συνεργασίες.

Από τα πέντε κράτη της Κασπίας, η Ρωσία έχει την μικρότερη μουσουλμανική μειονότητα συνολικά: το 75% των Ρώσων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, 11% μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 14% αποτελείται από Χριστιανούς καθολικούς, προτεστάντες ή άτομα χωρίς θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αυτή η δημογραφική ανάλυση δείχνει πως πολιτισμικά, η Ρωσία δεν έχει πολλά κοινά στοιχεία με τους γείτονές της στην περιοχή της Κασπίας. Στο Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Το Ιράν έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ISIS λόγω της σιιτικής πλειοψηφίας και καθώς θεωρούνται αιρετικοί θα πρέπει να εξαλειφθούν. Στο Καζακστάν το 63% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι με ένα 25% να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η Ρωσία επομένως δείχνει απομονωμένη από τις άλλες χώρες της περιοχής –υπό το θρησκευτικό πρίσμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα μειονέκτημα, όμως θέτει ορισμένα στρατηγικά εμπόδια.

Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησαν οι Ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία, η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας απέρριψε αυτή την κίνηση, θεωρώντας πως το Κρεμλίνο προσπαθεί απλά να διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία και να ανακτήσει τη χαμένη ισχύ του στη διεθνή σκακιέρα. Εγώ οφείλω να επιδοκιμάσω την ανάληψη δράσης ενάντια σε αυτή την άθλια εξτρεμιστική οργάνωση, όμως πρέπει να τονίσω πως στρατηγικά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας επαρκής συντονισμός με τις υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS. Η Ρωσία για να επικρατήσει θα πρέπει να συνεργαστεί και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της μακρόχρονης δέσμευσής τους στο αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Οι αεροπορικές επιδρομές είναι η νέα τάση για την κήρυξη πολέμου κατά τον 21ο αιώνα, όμως μια στρατηγική που βασίζεται μόνο σε αυτές χωρίς το συνδυασμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η στρατηγική δεν δρα προληπτικά και αποτελεσματικά και αποτελεί μια πρόσκαιρη αντίδραση, όπως οι βομβαρδισμοί που διεξήγαγε η ιορδανική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Ιανουάριο και η Γαλλία πριν λίγες εβδομάδες.

Τον Οκτώβριο του 2015 μαχητές στη Χερσόνησο του Σινά ανατίναξαν ένα ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος, σκοτώνοντας τους 224 επιβάτες. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχθηκε η Ρωσία μετά την εμπλοκή της στην κρίση στη Συρία. Η Ρωσία είναι ένα περήφανο έθνος και πιστεύω ότι θα διαθέσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις στον αγώνα, εντείνοντας τα χτυπήματα κατά των εξτρεμιστών, αλλά ταυτόχρονα θα θέλει να μην δείξει σημάδια αδυναμίας μετά από αυτή την τραγωδία.

Μπορεί ο συντονισμός των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων με τια άλλες χώρες να είναι «χτύπημα» για την Ρωσική υπερηφάνεια, μια ήττα στη Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ πιο επιζήμια για την ρωσική ισχύ τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο και στο εσωτερικό της χώρας με ανεπιθύμητες κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις. Το Κρεμλίνο έχει πλέον δεχθεί σαφείς απειλές και έχει περισσότερα να χάσει αν δεν υιοθετήσει μια άμεση συνεργασία, όχι μόνο λόγω του αυξημένου κινδύνου διάχυσης των επιθέσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω της επέκτασης του εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Το Τουρκμενιστάν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις νέες προκλήσεις ασφάλειας, ενώ τις ίδιες ανησυχίες μοιράζεται και το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: θα μπορούσε μια αμερικανορωσική στρατιωτική συνεργασία να ηγηθεί και να εμπνεύσει τον κόσμο, ώστε να εξαλειφθεί η αυξανόμενη απειλή του βίαιου θρησκευτικού εξτρεμισμού; Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να αποκτήσει μια δυναμική, μόνο αν ξεπεραστεί η παραδοσιακή αντιπαλότητα και καχυποψία. Πολεμώντας μόνοι, κανείς δεν εγγυάται τη νίκη, ενώ το ενδεχόμενο της ήττας θα ήταν καταστροφικό για όλους. Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να νικηθούν, μόνο αν συνεργαστούν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Andy Deahn

The author didnt add any Information to his profile yet