close
MONEY

Η «τέχνη του πολέμου» στις επιχειρήσεις

72e066d9abc6a10033f6a9299f47248a_L
Το βιβλίο του Sun Tzu «Η Τέχνη του Πολέμου» αποτελεί σημείο αναφοράς για στρατιωτικούς, ιστορικούς και ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η ανάγνωσή του περιλαμβάνεται στην βασική εκπαίδευση των αμερικανών πεζοναυτών. Ένα εγχειρίδιο που παραμένει επίκαιρο και λειτουργικό, 2.500 χρόνια από την συγγραφή του. Ο Sun Tzu μπορεί να αναφέρεται σε στρατηγικές πολέμου, όμως οι συμβουλές του μπορούν να εφαρμοστούν το ίδιο αποτελεσματικά στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στην καθημερινότητά μας. Ας μεταφράσουμε κάποιες από αυτές τις αρχές στο καθημερινό επιχειρηματικό πεδίο:

Προσωπική Ευθύνη

Sun Tzu: «Αν οι εντολές της διοίκησης δεν είναι σαφείς, ή πλήρως κατανοητές, τότε το σφάλμα είναι του στρατηγού».

Μήνυμα: Εάν η επικοινωνία σας είναι αναποτελεσματική, τα προβλήματα προκύπτουν από τις δικές σας ασαφείς εντολές και προτάσεις. Βεβαιωθείτε πως γίνεστε κατανοητός σε κάθε συζήτηση και σε κάθε email που στέλνετε. Επίσης σημαντική είναι η συνέχεια: «Αν όμως οι διαταγές είναι σαφείς και παρ ‘όλα αυτά οι στρατιώτες δεν πειθαρχούν, τότε ευθύνονται οι αξιωματικοί τους». Εάν αυτοί που έχετε ορίσει ως επικεφαλής αποτελούν τροχοπέδη για την παραγωγικότητά σας, οφείλετε να αναλάβετε αποφασιστικά μέτρα.

Διατηρώντας την ψυχραιμία σας

Sun Tzu: Να παραμένεις πειθαρχημένος και ήρεμος και θα δεις να εμφανίζεται η αναταραχή στις τάξεις του εχθρού. Αυτή είναι η τέχνη της διατήρησης της αυτοκυριαρχίας.

Μήνυμα: Ο πιο γρήγορος τρόπος για να χάσετε την παραγωγικότητά σας, είναι να χάσετε την ψυχραιμία σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, και σκεφτείτε πριν να ενεργήσετε απερίσκεπτα. Εάν μπορείτε να έχετε καθαρό μυαλό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αυτό θα μετατραπεί σε μεγάλο πλεονέκτημα. Ένα σημαντικό απόσπασμα που συνδέεται: «Μην καταπίνετε το δόλωμα που σας ρίχνει ο αντίπαλος. Μην συγκρούεστε με έναν στρατό που υποχωρεί». Παραμείνετε επαγγελματίας και παραγωγικός και ποτέ μη χάνετε την ψυχραιμία σας με συναδέλφους ή ανωτέρους.

Να είστε προετοιμασμένοι

Sun Tzu: «Η τέχνη του πολέμου, μας διδάσκει πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στη μικρή πιθανότητα να δεχθούμε επίθεση, αλλά στην ετοιμότητά μας για αποτελεσματική άμυνα. Πρέπει να εστιάζουμε στο γεγονός πως οι θέσεις μας είναι ακαταμάχητες και γι αυτό ο εχθρός δεν επιτίθεται».

Μήνυμα: Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, γιατί είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να πάει κάτι στραβά. Αν έχετε ασφυκτικές προθεσμίες, δουλέψτε με τέτοιο τρόπο που να αποκτήσετε δυο μέρες προβάδισμα. Πάρτε πρωτοβουλίες για καθημερινό έλεγχο στο τμήμα σας, ώστε όταν ο διευθυντής σας ζητήσει μια αναφορά να την έχετε έτοιμη. Σκεφτείτε όλες τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν και επεξεργαστείτε το σχέδιο που θα εφαρμόσετε όταν προκύψει η κρίση.

Κόπος και ανταμοιβή

Sun Tzu: «Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε»

Μήνυμα: Η επιχείρηση χρειάζεται εθελοντές που θα μείνουν μέχρι αργά για να ολοκληρώσουν ένα project; Μείνε. Η επιχείρηση χρειάζεται έναν ομιλητή για να την εκπροσωπήσει σε μια ημερίδα; Πήγαινε. Όσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτάτε, τόσο εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας και τον κύκλο των επαφών σας. Να είστε προσεκτικοί με αυτά που αναλαμβάνετε και τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις πρωτοβουλίες σας.

Επεκτείνετε το κοινωνικό σας δίκτυο

Sun Tzu: «Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα»

Μήνυμα: Διατηρήστε επαφή με πρώην συναδέλφους, συνεργάτες, ακόμα και με τους διευθυντές σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε ένας πρώην συνάδελφος θα σας προτείνει για μια νέα θέση. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να έχετε σχέδιο για το πώς θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις επαφές σας.

Να είστε ανιδιοτελής

Sun Tzu: «Ο στρατηγός που προελαύνει, χωρίς να έχει φήμη άπληστου, και υποχωρεί , χωρίς να φοβάται ότι θα ντροπιαστεί, που η μόνη του σκέψη είναι να προστατεύει τη χώρα του να προσφέρει καλές υπηρεσίες στον ηγεμόνα του, αυτός είναι στολίδι του βασιλείου».

Μήνυμα: Κανείς δεν θέλει κάποιον που «έχει καβαλήσει το καλάμι». Απλά κάνε ότι μπορείς καλύτερο για την επιχείρηση και να είσαι σίγουρος πως αυτό οδηγεί στο να κάνεις ότι καλύτερο και για σένα. Διατήρησε χαμηλό προφίλ, ακόμα και μετά από επιτυχίες και επαίνους και θα αποκτήσεις περισσότερους φίλους (συμμάχους).

Βασιστείτε στις δυνάμεις σας

Sun Tzu: Αν γνωρίζετε τους εχθρούς σας και γνωρίζετε και τον εαυτό σας, δεν θα κινδυνεύσετε ούτε σε εκατό μάχες. Αν γνωρίζετε τους εχθρούς σας, αλλά δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας, θα κερδίζετε μια μάχη και θα χάνετε την επόμενη. Αν δεν γνωρίζετε ούτε τους εχθρούς ούτε τον εαυτό σας, κινδυνεύετε σε κάθε μάχη».

Μήνυμα: Αν μπορείτε να βασίζεστε πάντα στις δικές σας δυνάμεις σας και γνωρίζετε πότε και σε ποια σημεία μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα, θα είστε πάντα επιτυχημένος στον τομέα σας. Να παρακολουθείτε πάντα τις εξελίξεις και να ενημερώνεστε για να βελτιώνετε τις ικανότητές σας.

Tags : insightinspireleadership