Loading Posts...

Αναμφίβολα, οι σχέσεις Πακιστάν-Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν σημαντικές, ωστόσο συνήθως χαρακτηρίζονται ως εκδηλωτικές, απρόβλεπτες, παθιασμένες, ως και βαθύτατα εσφαλμένες. Το πρόσφατο ζήτημα που κυριαρχεί και αφορά την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Πακιστάν, επανέφερε στη μνήμη την πικρή αλήθεια για την ποιότητα αυτών των σχέσεων, καθώς και αναμνήσεις προδοσίας του πρόσφατου παρελθόντος.

Από το 1950 το Πακιστάν έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσφέροντας τις υπηρεσίες του κάθε φορά που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ, όμως οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών παραμένουν προβληματικές. Οι αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει κατ επανάληψη αυτή τη σχέση για να εξυπηρετήσουν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους στην περιοχή, ενώ όταν το Πακιστάν χρειάστηκε την υποστήριξή τους, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν την προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού κατά τη διάρκεια των πολέμων του 1965 και 1971, όταν βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αντιμετωπίζοντας μια πανίσχυρη Ινδία. Παρέμειναν σιωπηλοί όταν η Ινδία απέκτησε «ειρηνικές» πυρηνικές δυνατότητες το 1974, αλλά άρχισαν τις διαμαρτυρίες και τον εκφοβισμό, όταν το Πακιστάν απέκτησε τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά του Πακιστάν το 1979, το 1990 και το 1998. Σήμερα, που το Πακιστάν διεξάγει μια τεράστια μάχη κατά της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πώληση των F-16 με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι πίσω από αυτή την άρνηση του Κογκρέσου. Πρώτος –και προφανής- λόγος είναι ο πρώην πρέσβης του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον Χακάνι, ο οποίος προωθεί μια καμπάνια ενάντια σε αυτή τη συμφωνία. Δεύτερος, η Ινδία, που ασκεί –όπως ήταν αναμενόμενο- την επιρροή της και τρίτος λόγος, η εχθρότητα του Αφγανιστάν προς το Πακιστάν. Πρόσφατα, ένας εξέχων Αφγανός βουλευτής ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν κάθε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν, καθώς και την πώληση των F-16, και να του επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις, λέγοντας ότι η πακιστανική κυβέρνηση παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες. Έτσι ξαφνικά, το Αφγανιστάν έγινε αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, παραμερίζοντας το Πακιστάν μετά από όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας. Κάτι λάθος συμβαίνει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS, ο πρώην Πρέσβης του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη Abdullah Hussain Haroon σχολιάζοντας τις σχέσεις ΗΠΑ- Πακιστάν, τόνισε: «Κανείς δεν θέλει να εμπλακεί στο Αφγανιστάν. Μόνο μια χώρα και αυτή βρίσκεται στο πλευρό σας και κοιτάξτε πως μας αντιμετωπίζετε. Είμαι λυπημένος και αγανακτισμένος. Μην τιμωρείτε το Πακιστάν ξανά και ξανά, το έχετε ήδη κάνει για πολύ καιρό. Η 11/9 ωχριά σε σύγκριση με τους αριθμούς των θυμάτων στο Πακιστάν. Έχουμε πληρώσει το τίμημα στεκόμενοι στο πλευρό σας. Και δεν μπορείτε να το αναγνωρίσετε. Τι κρίμα!»

Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν θα πρέπει να υπολογίζουν στο Πακιστάν. Αλλά η υπόθεση είναι αρκετά διαφορετική καθώς οι ΗΠΑ παίζουν το ινδικό χαρτί, αδιαφορώντας για τα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια του Πακιστάν στην περιοχή.

Αυτή η εύνοια προς την Ινδία αφορά τη σκέψη πως όταν χρειαστεί, αυτή θα είναι η χώρα που θα αντιμετωπίσει την Κίνα. Αυτό φυσικά δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί, καθώς η Ινδία δεν έχει την ισχύ ή τη στρατηγική για να αναμετρηθεί με την Κίνα, ή τον άλλο μεγάλο αντίπαλο των ΗΠΑ, τη Ρωσία. Αυτές οι κινήσεις απλά δημιουργούν περαιτέρω προκλήσεις για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και την περιφερειακή σταθερότητα της Νότιας Ασίας και του Ειρηνικού.

Το Πακιστάν είναι η πύλη προς τις περιοχές που οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν αντέχουν οικονομικά να χάσουν. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν τη συνεργασία και τη βοήθεια του Πακιστάν, ιδιαίτερα στη στρατηγική εξόδου τους από το Αφγανιστάν, θα πρέπει να ανταποδώσουν με κινήσεις καλής θέλησης προς το Πακιστάν και να εγκαταλείψουν πρακτικές μονομέρειας, έπαρσης και εξαπάτησης.

Anaya Shahid

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Comment