close
nato
Παραδόξως, και παρά την έντονη πολιτική τους αντιπαράθεση, οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πολλά κοινά. Πολύ συχνά συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, με κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους, τις συνήθεις απειλές προς την αυτονομία των μικρότερων κρατών, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ιδιότητα του «υπερκράτους».

Σήμερα, ο κόσμος είναι όμηρος των πολιτικών και των αποφάσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αυτή η ομηρία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ευρώπη, η οποία εγκατέλειψε τις παραδοσιακές της αξίες, επανεξέτασε τις πολιτικές της- ακόμη και τα σχέδιά της για περαιτέρω ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, η Ρωσία πέρυσι αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 7,5% στα 66,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν στην κορυφή αντιπροσωπεύοντας το 36% του συνόλου των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Το 2015, η Ουάσιγκτον αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά 2,4% στα 596 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν αντίστοιχα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει την αλληλεξάρτηση των δυο υπερδυνάμεων, είναι η μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, που πραγματοποιήθηκε για την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος και τις νέες δυνατότητες άμυνας της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ, δεν έμειναν πίσω: με ένα κομβόι από 400 οχήματα και πάνω από 1400 στρατιώτες, πιστοποιούν τη «δυναμική παρουσία» τους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Dragoon Ride II- μια διαδρομή 2.200 χιλιομέτρων από τη Γερμανία προς την Εσθονία, μέσω της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Αυτές οι αμερικανικές μονάδες θα λάβουν μέρος στην προσεχή άσκηση του ΝΑΤΟ «Saber Strike» στη Βαλτική. Μέσα από τον καπνό και τη σκόνη των τεθωρακισμένων, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν στη Ρωσία τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέτοιες επιδείξεις ανωτερότητας και στρατιωτικής υπεροχής μπορεί να διχάσει τους Ευρωπαίους, ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής και σε εκείνους που αντιτίθενται σθεναρά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αντινατοϊκές διαδηλώσεις έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος κάθε μεγάλης εκδήλωσης του ΝΑΤΟ, όπως η αντιρωσική ρητορική συνοδεύει οποιεσδήποτε ενέργειες της Μόσχας. Στην Τσεχία όπου παρέλασαν οι αμερικανικές δυνάμεις το σαββατοκύριακο, πολλοί χαρακτήρισαν τους αμερικανούς στρατιώτες  ως «θύτες, δολοφόνους και κατακτητές». Ομοίως, και η Ρωσία επικρίθηκε από τα ΜΜΕ για υπερβολική επιθετικότητα.

Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ των δύο πλευρών και καμία δεν δείχνει τη διάθεση να υποχωρήσει. Παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις μικρότερες χώρες, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των άλλων κρατών. Μικρότερες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και άλλοι, βλέπουν τη στρατιωτική επιδρομή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σαν κάτι φυσιολογικό. Ενώ η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι πρώτα απ ‘όλα θέμα των ίδιων των Ευρωπαίων.

Ρωσία και ΗΠΑ αγνοούν κάθε διαφορετική άποψη, επιμένοντας στην τακτική τους, θεωρώντας την ως τη μόνη ενδεδειγμένη και δεν αφήνουν σε άλλες χώρες την ευκαιρία να επιλέξουν τη δική τους πορεία.

Tags : NATOΑμυναΑνατολική ΕυρώπηΒαλτικήΓεωπολιτικήΔιπλωματίαΕυρώπηΗνωμένες ΠολιτείεςΡωσία
ADOMAS ABROMAITIS

The author ADOMAS ABROMAITIS