Loading Posts...

Αν και ακόμα σε συγκριτικά χαμηλό επίπεδο και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη Βραζιλία, ο εξερχόμενος τουρισμός της Βραζιλίας αντιπροσωπεύει θετική προοπτική για την Ελλάδα, κυρίως δεδομένου ότι αφορά ταξιδιώτες υψηλής κατανάλωσης, που έχουν μεν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά όχι ακόμα καθοριστικά.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το 2013 καταγράφηκαν 8,7 εκ. διεθνείς αναχωρήσεις από τη Βραζιλία, δηλαδή μόλις το 4% του πληθυσμού ταξίδεψε στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ 2010 και 2013 ο εξερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 10%.

Όσον αφορά τους προορισμούς, οι βραζιλιανοί ταξιδεύουν πρώτα στο Μπουένος Άιρες και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, κυρίως Μαϊάμι, Disneyland και Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια επιλέγουν την Ευρώπη και δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι οι Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα είναι γνωστός προορισμός για τους βραζιλιανούς και μεγάλα πρακτορεία προσφέρουν ταξίδια στη χώρα μας, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με την Τουρκία, που παραμένει δημοφιλής και διαθέτει απευθείας πτήση από το Sao Paulo μέσω της Turkish Airlines. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις βραζιλιανών στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2013 και 2014, αντιπροσωπεύοντας όμως πάντα μόλις το 0,2% του συνόλου των διεθνών αφίξεων. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2015, αν και μένει να αποδειχθεί αν η τάση διατηρείται τα επόμενα τρίμηνα.

Προτιμήσεις

Συνήθεις μήνες διακοπών για τους βραζιλιανούς είναι ο Ιούλιος (σχολικές διακοπές) και από το Δεκέμβριο μέχρι το καρναβάλι. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, οι βραζιλιανοί ταξιδεύουν στην Ευρώπη για τους εξής λόγους:

  • Για να αναβαθμίσουν το κύρος και την κοινωνική τους εικόνα, καθώς η Ευρώπη θεωρείται εκλεπτυσμένος και κομψός προορισμός.
  • Για να αναζητήσουν τις ρίζες τους και τις ρίζες του βραζιλιανού πολιτισμού.
  • Για τη δυνατότητα να επισκεφθούν αρκετές χώρες στο χρόνο και με τα χρήματα που διαθέτουν.
  • Για να επισκεφθούν το κέντρο του καθολικισμού.
  • Για να απολαύσουν την ευρωπαϊκή γαστρονομία, τοπικές κουζίνες, να επισκεφθούν αμπελώνες, κλπ.
  • Για να επισκεφθούν την έδρα μερικών από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου.
  • Οι νέοι κυρίως, για να απολαύσουν την ελευθερία και τη χαλαρότητα που θεωρούν ότι προσφέρουν ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί.

Τα παραπάνω συνιστούν και τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης για τους βραζιλιάνους ταξιδιώτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι τους αρέσει να ταξιδεύουν στην ήπειρο γιατί είναι κομψός προορισμός, για τη γαστρονομία, γιατί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερους πολιτισμούς σε ένα μόνο ταξίδι, για τα καλά διατηρημένα αξιοθέατα και για τις ιδιαιτερότητες της ηπείρου σε αρχιτεκτονική, γλώσσα και τέχνη.

Στα προβλήματα που περισσότερο αναφέρθηκαν στην έρευνα, περιλαμβάνονται διαδικασίες θεωρήσεων εισόδου και ελέγχου συνόρων, υψηλές τιμές, ποιότητα ξενοδοχείων χαμηλότερη από τη διαφημιζόμενη, συνωστισμός στα αξιοθέατα, προβλήματα γλώσσας και επικοινωνίας, κλειστά αξιοθέατα, βραζιλιανές πιστωτικές κάρτες μη ευρέως αποδεκτές, πολιτισμικά εμπόδια και ασυμβατότητα συνηθειών, καθώς και ακύρωση αναχωρήσεων.

Προώθηση

Με δεδομένα την ελκυστικότητα της βραζιλιάνικης αγοράς τουρισμού, τον ανταγωνισμό, αλλά και την αρνητική δημοσιότητα που έχει υποστεί η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σκόπιμη η ανάληψη δράσεων προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τόσο προς τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και απευθείας στους τελικούς καταναλωτές – χρήστες, προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθηση οικειότητας και εμπιστοσύνης για το προσφερόμενο προϊόν και άρα να ενισχυθεί η ζήτησή του. Σημειώνεται επίσης, ότι οι βραζιλιάνοι όλο και περισσότερο προτιμούν την έρευνα, την αγορά τουριστικών πακέτων ή και την ανεξάρτητη σύνθεση του ταξιδιού τους μέσω internet, παρά μέσω φυσικών ταξιδιωτικών γραφείων. Βασικό κοινό των φυσικών ταξιδιωτικών γραφείων, θεωρούνται πλέον η μεσαία και οι χαμηλότερες τάξεις.

Η προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μπορεί να γίνει σε διάφορα επίπεδα: από την ανάπτυξη των ιστοσελίδων των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στην πορτογαλική γλώσσα (η αγγλική δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα) και τη διαφήμισή τους σε βραζιλιάνικες μηχανές αναζήτησης, την ανάπτυξη προφίλ στην πορτογαλική σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στη Βραζιλία, τις καταχωρήσεις σε δημοφιλή τοπικά έντυπα, ή ακόμα, το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων προωθητικών ενεργειών.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με έρευνα του IBOPE στις αρχές του 2015, το 53% του πληθυσμού είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, τουλάχιστον μία φορά κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι η μεσαία τάξη C αντιπροσωπεύει το 52% των χρηστών, οι ανώτερες τάξεις Α και Β το 4% και 34% αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορά χρήστες των τάξεων D και Ε.

Η χώρα είναι επίσης 4η στον κόσμο σε αριθμό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επίσης 4η στο ρυθμό αύξησης των χρηστών του Facebook. Από έρευνα της Γραμματείας Κοινωνικής Επικοινωνίας της Προεδρίας για τη χρήση του διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2013 μεταξύ ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω, όλων των οικονομικών τάξεων, που κατοικούν σε αστικές και μη περιοχές σε όλη τη χώρα, προέκυψε ότι το site που περισσότερο επισκέπτονται οι βραζιλιανοί είναι το Facebook (54% το αναφέρει ως πρώτη απάντηση στα sites που επισκέπτεται τις καθημερινές και 60% το Σαββατοκύριακο). Ακολουθούν Youtube (4%), διάφορα ειδησεογραφικά sites και συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Twitter και Instagram (από 1%).

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Comment