Loading Posts...

Μια σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση, αναγκάζει τα κράτη της Βαλτικής και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να λάβουν πρωτοφανή μέτρα βελτίωσης των αμυντικών ικανοτήτων τους για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης. Η νέα στρατηγική της Λιθουανίας που εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει τις ενέργειες της Ρωσίας μαζί με την τρομοκρατία ως τις κύριες απειλές για την ασφάλεια της χώρας.

Δυστυχώς για τους ειρηνιστές, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία επιδίδονται σε έναν αγώνα επίδειξης της στρατιωτικής τους ισχύος, διεξάγοντας στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και αναπτύσσοντας συνεχώς στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των Ρωσο-Νατοϊκών συνόρων. Τα κράτη της Βαλτικής έχουν βρεθεί στο επίκεντρο.

Η Μόσχα έχει τοποθετήσει εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M -οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές- στο Καλίνινγκραντ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να απειλήσει τις αμερικανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία και γενικότερα να εκφοβίσει τους γείτονές της – τα κράτη της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Frank Gorenc, η διαρκώς ενισχυόμενη ρωσική αεράμυνα εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανησυχεί ιδιαίτερα για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία. «Η Ρωσία ακολουθεί τη στρατηγική του περιορισμού / αποκλεισμού πρόσβασης και αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Η Ρωσική αεράμυνα στο Καλίνινγκραντ απειλεί όλο και περισσότερο την πρόσβαση των Νατοϊκών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο τμημάτων της Ευρώπης».

Η απάντηση σε αυτή τη δραστηριότητα της Μόσχας θα είναι η εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, κάτι που επίσημα δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται. Περισσότερες από 180 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες είναι αποθηκευμένες στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Βέλγιο. Θεωρητικά, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, μπορεί να τα «χρησιμοποιήσει» ως δύναμη αποτροπής έναντι της Ρωσίας. Τα κράτη της Βαλτικής δεν διαθέτουν τέτοια όπλα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Τέτοιου είδους αεροσκάφη εμπλέκονται ήδη στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βαλτικής.

Το ΝΑΤΟ δίνει ιδιαίτερη σημασία στον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών βάσεων των κρατών της Βαλτικής, που αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δαπανήσουν 3 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2017 για την οικοδόμηση χώρου αποθήκευσης πυρομαχικών στην Αεροπορική Βάση του Σιαουλιάι, στη βόρεια Λιθουανία. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αεροπορική βάση θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών; Μάλλον όχι, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα κράτη της Βαλτικής θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι σήμερα.

Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Σε περίπτωση ανάπτυξης πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος των κρατών της Βαλτικής, μπορεί να τα μετατρέψει σε ελκυστικούς στόχους τρομοκρατών.

Μέσα στις αίθουσες του ΝΑΤΟ, το μέλλον των πυρηνικών όπλων είναι ένα ζήτημα που συζητιέται ολοένα και περισσότερο. Παλιά μέλη αλλά και νέοι σύμμαχοι από την Ανατολική Ευρώπη υποστηρίζουν την αυξημένη ετοιμότητα, χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά όπλα ως ένα «μήνυμα» ενάντια σε μια μιλιταριστική Ρωσία. Μια νέα «στρατηγική αντίληψη» που θα αφορά τα πυρηνικά όπλα, φημολογείται ότι θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο. Τα κράτη της Βαλτικής θα πρέπει να αποφασίσουν αν η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός τους μπορεί να προσφέρει λύσεις, ή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

ADOMAS

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Comment