Loading Posts...

Την πρώτη συνάντηση μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, είχαν ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην Αβάνα και υπέγραψαν κοινή δήλωση επτά σελίδων που περιλαμβάνει 30 παραγράφους.

Η καθολική εκκλησία έχει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς, ενώ η Ορθόδοξη εκκλησία έχει περίπου 300 εκατομμύρια πιστούς με 14 αυτοκέφαλες εκκλησίες, πλήρως ανεξάρτητες διοικητικά. Αυτή η συνάντηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο εκκλησιών, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα αξιοσημείωτα γεγονότα που θα πρέπει να προσέξουμε.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος (69 ετών) επιθυμεί να αποκτήσει ένα σημαντικό ρόλο στην Ορθοδοξία και μια συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα βοηθούσε αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι βέβαιο πως ο Πρόεδρος Πούτιν είχε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου –ας μην ξεχνάμε πως είχε ήδη συναντήσει στο Βατικανό τον Πάπα (2014). Πολλοί εμφανίζουν τον Πούτιν ως τον προστάτη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι ούτε το Βατικανό, ούτε οι άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν οι διώξεις και οι εκτελέσεις των Χριστιανών στην περιοχή από εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Κυρίλλου, Αλεξάντερ Βολκόφ «η συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική».

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει λάβουμε υπόψη μας, είναι η στήριξη που προσέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος στον Πούτιν στις εκλογές του 2012, όταν τον αποκάλεσε «ένα θαύμα από τον Θεό». Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με το κράτος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος (79 ετών) με καταγωγή από την Αργεντινή προέλευσης, δεν έχει προσωπικές μνήμες από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα από τις ενέργειες της ΕΣΣΔ στα ανατολικά της Ευρώπης. Αυτό ευνόησε την υιοθέτηση μιας ευνοϊκής στάσης προς τις επιθυμίες του Κρεμλίνου για διπλωματική προσέγγιση με το Βατικανό. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τον τόπο και τον χρόνο που αποφασίστηκε. Η Κούβα είναι μια κατά κύριο λόγο Καθολική χώρα, αλλά πολιτικά κοντά στη Ρωσία. Μετά την Κούβα, ο Πάπας ταξίδεψε στο Μεξικό και ο Πατριάρχης Κύριλλος πήγε στην Παραγουάη.

Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν από κοινού οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες, (παράγραφοι 8,9,10) αναφέρονται στην κατάσταση των Χριστιανών που έχουν πέσει θύματα συστηματικών διωγμών «σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ολόκληρες οικογένειες, χωριά και πόλεις που ζούσαν αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, έχουν εξαλειφθεί» και ζήτησαν την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αποτραπεί η συνεχής εκδίωξη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Επίσης, δήλωσαν πως συμπάσχουν με τους ανθρώπους όλων των θρησκειών, που έχουν υποστεί τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου, του χάους και την τρομοκρατική βία.

Η παράγραφος 16 αναφέρεται στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ γίνεται σαφής μνεία στον κίνδυνο της μουσουλμανικής μετανάστευσης αναφέροντας πως «παραμένοντας ανοιχτοί στη συμβολή και άλλων θρησκειών στον πολιτισμό μας, είναι πεποίθησή μας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην χριστιανικές της ρίζες. Ζητάμε από τους χριστιανούς σε Ανατολή και Δύση της Ευρώπης να ενωθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη να διατηρήσει το πνεύμα της, το οποίο έχει οικοδομηθεί πάνω σε δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανικών παραδόσεων».

Επίσης, στις παραγράφους 19 και 20, αναφέρουν πως «η οικογένεια βασίζεται στον γάμο, μια ελεύθερη συγκατάθεση αγάπης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Η οικογένεια είναι ο φυσικός πυρήνας της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας».

Η συνάντηση ήταν επίσης μια καλή ευκαιρία για τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία να ξεχωρίσει, δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2016, έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Κρήτη μια ιστορική συνάντηση όλων των ορθοδόξων εκκλησιών. Η συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη με τον Πάπα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ρωσική εκκλησία να ενισχύσει το ρόλο της έναντι των άλλων Ορθοδόξων εκκλησιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της στην Ουκρανία και η ενότητα της Ορθοδοξίας έχει ακόμα πολύ δρόμο. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στην κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, όπου η ρωσική εκκλησία προσπαθεί και έχει επιτύχει να διατηρήσει τη θέση της, αν και έχει χάσει τον πλήρη έλεγχο των Ορθοδόξων Χριστιανών σε αυτή τη χώρα. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος στην συνάντηση μεταξύ Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Κύριλλου.

Corneliu Pivariu

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Comment