Loading Posts...

Η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Υπάρχει και εφαρμόζεται από την αρχαιότητα.

Οι κρίσεις που προκλήθηκαν από τον βίαιο εξτρεμισμό αποκάλυψαν μια συγκλονιστική τάση της σεξουαλικής βίας που χρησιμοποιείται ως τρομοκρατική τακτική από τις ριζοσπαστικές οργανώσεις. Περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις και έχουν διαπραχθεί από εξτρεμιστικές ομάδες, επιθέσεις σεξουαλικής βίας είναι το Ιράκ, το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, της σεξουαλικής δουλείας, τον καταναγκαστικό γάμο, καταναγκαστική εγκυμοσύνη και καταναγκαστική άμβλωση, μεταξύ άλλων και ως μια μορφή θρησκευτικών και εθνοτικών διώξεων. Περιοχές που χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή, είναι η Λιβύη και η Υεμένη.

Η ανάλυση αυτών των φρικιαστικών υποθέσεων, αποδεικνύει ότι η σεξουαλική βία δεν είναι τυχαία, αλλά αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τους στρατηγικούς στόχους, την ιδεολογία και τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών ομάδων. Χρησιμοποιείται για να προωθήσει στρατηγικές τακτικές όπως η στρατολόγηση, η τρομοκράτηση των πληθυσμών, η εκτόπιση κοινοτήτων, η δημιουργία εσόδων μέσω σωματεμπορίας, το δουλεμπόριο, τα λύτρα, οι λεηλασίες και ο έλεγχος των φυσικών πόρων, τα βασανιστήρια για να αποσπάσουν πληροφορίες, μεταστροφή και κατήχηση μέσω του εξαναγκασμού σε γάμο, καθώς και να τροποποιήσει ή να διαλύσει συγγενικούς δεσμούς που συνδέουν τις κοινότητες.

Η ιδεολογία και οι στόχοι που ωθούν την Boko Haram να απαγάγουν γυναίκες και νεαρά κορίτσια στη Νιγηρία ωθεί επίσης το DAESH να υποδουλώνουν γυναίκες και κορίτσια στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από το DAESH, επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή με τις μη μουσουλμάνες σκλάβες, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών κοριτσιών, όπως επίσης επιτρέπεται επίσης να τις χτυπούν ή να τις εμπορεύονται.

Αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες, τρέφουν φιλοδοξίες για τη δημιουργία κρατικών δομών, έτσι ο έλεγχος της αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση του έθνους, όπως εκείνοι το φαντάζονται. Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί «γραφεία γάμων» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του DAESH, με σκοπό να ενθαρρύνει τις γυναίκες να παντρεύονται μαχητές. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας των επικοινωνιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετατρέποντας την βαρβαρότητα σε μια μορφή προπαγάνδας για να υποκινήσουν, να ριζοσπαστικοποιήσουν και να στρατολογήσουν νέα μέλη.

Η καταπολέμηση του εξτρεμισμού πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθειες για την ενδυνάμωση των γυναικών για να αντιμετωπίσουν το φάσμα των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας που διαδίδουν οι εξτρεμιστικές ομάδες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ηγετών, να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή που περιβάλλει τη σεξουαλική βία, να καταρρίψει τις όποιες θρησκευτικές δικαιολογίες για τη βία και να στρέψει την ντροπή και το στίγμα προς τους δράστες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε το ψήφισμα 2178 (2014), με το οποίο ζήτησε την ενδυνάμωση της «νεολαίας, των οικογενειών και των γυναικών», ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την πρόληψη της εξάπλωσης της τρομοκρατίας. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εμβαθύνει σχετικά με τη φύση, το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους της σεξουαλικής βίας που διεξάγεται από τις ριζοσπαστικές ομάδες, προκειμένου να καθοριστούν τα κατάλληλα μέτρα, σε συνεννόηση με τις γυναίκες και τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Ταυτόχρονα, τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τις κυβερνήσεις, τις δυνάμεις ασφαλείας και τους συμμάχους, πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα κράτη για να σταματήσουν τη σεξουαλική βία. Επίσης, να αναγνωρίσουν ότι η σεξουαλική βία δεν χρησιμοποιείται μόνο ως τακτική πολέμου, όπως σημειώνεται στην απόφαση 1820 (2008), αλλά είναι επίσης μια τρομοκρατική τακτική. Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας θα πρέπει να είναι προσεκτικά και στρατηγικά ευθυγραμμισμένη με τις προσπάθειες για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.

Λόγω του γεγονότος ότι, η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται και ως τακτική για εκτοπισμό πληθυσμών, οι γυναίκες που αποτελούν το ήμισυ των 59.500.000 εκτοπισμένων διά της βίας πληθυσμών (19,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, 1,8 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και 38.2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων) είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη συγκρούσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία ως μορφή δίωξης, ώστε να τους αναγνωρίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα.

Έτσι, στη σύγχρονη εποχή ο κόσμος βιώνει την σεξουαλική και σεξιστική βία όχι μόνο ως πολεμική στρατηγική, αλλά και ως κεντρική τρομοκρατική τακτική. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στην εφηβεία σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να στηριχθεί η επανένταξη των ατόμων που απελευθερώνονται σε περιπτώσεις απαγωγών, αναγκαστικών γάμων, εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής δουλείας, καθώς τα θύματα και οι οικογένειές τους συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση.

Επιπλέον, η αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού και του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισής του, δεν αναιρεί την ανάγκη για διαρκή αποφασιστικότητα και πόρους για την καταπολέμηση των παρατεταμένων συγκρούσεων που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία. Το θετικό είναι ότι η εποχή της σιωπής έχει αντικατασταθεί από τη διεθνή αναγνώριση του γεγονότος ότι η ντροπή της σεξουαλικής βίας δεν βρίσκεται στα θύματα αλλά στους δράστες, όπως επίσης και σε κάθε πλευρά που παραβλέπει ή αποκρύπτει τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, όλες αυτές οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες, δεν έχουν ακόμα μετατραπεί σε επαρκείς αλλαγές για την βελτίωση της θέσης της Γυναίκας στον κόσμο.

Najiba Mustafayeva

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Comment