Connect with us

MONEY

H τιμή του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Published

on

Φαίνεται ότι δε μπορεί να περάσει μια μέρα χωρίς να γίνει κάποια αναφορά στα νέα σχετικά με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου και τις δυνητικές επιπτώσεις αυτής στην αμερικάνικη και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στον κλάδο πετρελαιοειδών και αερίου.

Για να διευκολύνουμε την κατανόηση του μεγάλου όγκου πληροφοριών που έχουμε στην διάθεση μας, αναλύουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στα ακόλουθα θεμελιώδη θέματα.

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου άλλαξαν τόσο ξαφνικά; Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση ή στην αυξημένη προσφορά; Ή μήπως ο συνδυασμός των δύο οδήγησαν στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών τιμών;

Η σωστή απάντηση είναι ο συνδυασμός και των δύο. Οι αυξομειώσεις των τιμών είναι το καθαρό αποτέλεσμα των εξής: της χαμηλότερης από την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ζήτησης και της αξιοσημείωτης αύξησης της προσφοράς.

Από την πλευρά της ζήτησης, τον Ιούλιο του 2014 η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (Energy Information Administration – EIA), ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) και ο Οργανισμός εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (Organization of the Petroleum Exporting Countries-OPEC) προέβλεπαν ότι η αύξηση του πετρελαίου παγκοσμίως για το 2015 θα ήταν κατά μέσο όρο 1,7%. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες μειώθηκαν στο μόλις 1,1% έως το Δεκέμβριο του 2014, παρά του επικρατούντος περιβάλλοντος χαμηλών τιμών που τυπικά θα ευνοούσε την αύξηση της ζήτησης. Ένας λόγος για τη μη μεταβολή της ζήτησης στις χαμηλές τιμές είναι η αυξανόμενη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με άλλα κορυφαία παγκόσμια νομίσματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δείκτης Τιμών του αμερικάνικου δολαρίου έχει αυξηθεί σχεδόν 15% σε 97,4 από τον Ιούλιο του 2014. Ένα δυνατότερο δολάριο κάνει το εκπεφρασμένο σε δολάρια αργό πετρέλαιο ακριβότερο για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν ξένο νόμισμα. Συνεπώς, ενώ οι Η.Π.Α απολαμβάνουν το πλήρες προνόμιο των χαμηλών τιμών, πολλές άλλες χώρες απολαμβάνουν μόνο μέρος της μείωσης των τιμών, δίνοντάς τους μικρότερο λόγο για να καταναλώσουν περισσότερα προϊόντα πετρελαίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, η σταθερή τιμή του πετρελαίου στα 100$/βαρέλι για αρκετά χρόνια οδήγησε σε τεράστια αύξηση της παραγωγής σε πολλές χώρες. Η παραγωγή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής συμπυκνωμένου ακατέργαστου φυσικού αερίου, αυξήθηκε περισσότερο από 2MMbbl/d, από το 2012 ως το 2014.Η αύξηση της εγχώριας προσφοράς αντιστάθμισε τις καθαρές εισαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώνοντάς τις από τα 8,5 MMbbl/d σε λιγότερο από 7 MMbbl/d το 2014. Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία, το Ιράκ και ο Καναδάς προσέθεσαν σχεδόν 1MMbbl/d συνολικά κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου των δύο αυτών χρόνων.

Συνολικά το 2014, η αύξηση της παραγωγής ύψους 1,9% ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης του 1%, οδηγώντας σε συσσώρευση αποθέματος 500 χιλιάδων bbl/d με πρόβλεψη για επιπλέον 400 χιλιάδες bbl/d για το 2015.

Είναι ο OPEC διατεθειμένος να περιμένει μέχρι οι παραγωγοί υψηλού κόστους να απομακρυνθούν; Ή θα περικόψει την παραγωγή;

Όταν οι τιμές πετρελαίου πρωτοξεκίνησαν να πέφτουν, πολλοί σκέφτηκαν ότι τα μέλη του OPEC ίσως συμφωνήσουν να περικόψουν την παραγωγή για να υποστηρίξουν τις τιμές. Ωστόσο, τα μέλη απέρριψαν αυτή την ιδέα στην προγραμματισμένη τους συνάντηση το Νοέμβριο του 2014, αφήνοντας τον επίσημο στόχο του OPEC για την παραγωγή του αργού πετρελαίου αμετάβλητο στα 30 MMbbl/d. Εξαιτίας αυτού, η αγορά απάντησε με άμεση μείωση 10% στην τιμή του WTI αργού πετρελαίου.

Γιατί δε θα μπορούσαν τα μέλη του OPEC να συμφωνήσουν σε μία στρατηγική απάντηση παρόλο το επείγον της κατάστασης; Οι αντιτιθέμενες απόψεις δύο διαφορετικών παραγόντων είναι αυτές που χωρίζουν το στρατόπεδο.

Το δημοσιονομικό εξισορροπητικό κόστος είναι η τιμή που οι παραγωγοί του OPEC θα πρέπει να λάβουν για το πετρέλαιό τους έτσι ώστε να εξισορροπήσουν τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι βασίζονται ιδιαιτέρως στα έσοδα από το πετρέλαιο. Όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από το δημοσιονομικό εξισορροπητικό κόστος, οι οικονομίες που εξάγουν πετρέλαιο πρέπει να καλύπτουν το έλλειμμα αποσύροντας ταμειακά διαθέσιμα ή μειώνοντας δαπάνες. Χώρες όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία έχουν υψηλά κοινωνικά κόστη και χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου δεν τις θέτει μόνο κάτω από οικονομική πίεση αλλά επίσης, δυνητικά απειλεί τη σταθερότητα των κυβερνήσεών τους, εάν δε μπορούν να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Αυτοί οι φόβοι τις κάνουν περισσότερο διαλλακτικές στο «να αποδεχθούν την ήττα τους» και να περικόψουν την παραγωγή για να αυξήσουν τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, άλλα μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν ένα έλλειμμα για πολλούς μήνες. Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική κατάρρευση, αλλά η μακροπρόθεσμη απώλεια του μεριδίου της αγοράς.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, έχουν λειτουργήσει εις βάρος τους σε κάποιες περιπτώσεις . Οι τιμές της τάξης των $100/bbl έχουν συμβάλει στη μεγάλη ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική. Σήμερα, ο αυξημένος όγκος της ασυνήθους παραγωγής στις Η.Π.Α. και στον Καναδά αλλάζει τη δυναμική εισαγωγών/εξαγωγών και μειώνει την εμπιστοσύνη των δυτικών χωρών στους παραγωγούς του OPEC.

Αντί να ενεργούν προς υπεράσπιση των τιμών, οι παραγωγοί-μέλη του οργανισμού από τον Περσικό κόλπο, με οδηγό τη Σαουδική Αραβία, προσπαθούν να υπερασπιστούν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς τους. Στοιχηματίζουν ότι επειδή είναι οι χαμηλότερου κόστους παραγωγοί και μέλη του OPEC, τελικά θα κυριαρχήσουν έναντι των παραγωγών υψηλότερου κόστους. Πράγματι, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi έχει δηλώσει ότι το βασίλειο δε θα παρέμβει για να υποστηρίξει τις τιμές. «Εάν η τιμή πέσει στα 20$, 40$, 50$, 60$, αυτό είναι άσχετο… Δεν συμφέρει τους παραγωγούς -μέλη του OPEC να μειώσουν την παραγωγή τους όποια και αν είναι η τιμή».

Ωστόσο, η ανάπτυξη στον τομέα του συμβατικού πετρελαίου γενικά απαιτεί πολλά χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής προτού τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου παραχθούν. Οι σημερινές χαμηλές τιμές μπορεί να μην αρκούν για να περιορίσουν τα πολυάριθμα έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι συμβαίνει στην Κίνα, τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια ανάπτυξη; Εξισορροπεί την οικονομία της ή έχει ξεκινήσει μια οδυνηρή διόρθωση;

Το 2014, η οικονομία της Κίνας είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, σημειώνοντας περαιτέρω μείωση από το 7,7% που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που είχε τα τελευταία 24 χρόνια. Το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η οικονομία είχε αυξηθεί από τον προηγούμενο χρόνο κατά 7,3%, το οποίο ήταν ελαφρώς καλύτερο από αυτό που περίμεναν οι επενδυτές, αλλά ωστόσο ενδεικτικό της συνεχιζόμενης ύφεσης. Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα πέσει κάτω από το 7% το 2015.

Αυτό εγείρει ερωτήσεις για την μελλοντική ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα. Στο παρελθόν, η Κίνα εστίαζε στην υποδομή και σε επενδυτικά σχέδια, γεγονός που την κατέστησε τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς εισήγαγε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην τιμή της αγοράς – όσο υψηλή και αν ήταν αυτή. Η μετάβασή της όμως σε μια οικονομία περισσότερο προσανατολισμένη στον καταναλωτή μπορεί να την καταστήσει περισσότερο ευάλωτη στις τιμές στο μέλλον. Ανεξάρτητα από αυτό, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου πρέπει να παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα, καθώς σε αυτήν αποδίδεται το 55% της συνολικής ανάπτυξης στην κατανάλωση πετρελαίου διεθνώς από το 2005 έως το 2013.

Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά το 2015 και το 2016;

Το 2014, τα καινούργια έργα από χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC (που παρήγαγαν 25 χιλ bbl/d το καθένα) συνολικά αύξησαν την προσφορά κατά 2,3 ΜΜbbl/d. Αυτές οι προσπάθειες επεκτάθηκαν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και σε τρόπους παραγωγής, από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της Βραζιλίας στις περιοχές Roncandor, Parque, Iracema Sapinhoa μέχρι το Μεξικό, την Ρωσία και τον Καναδά. Αυτές οι αυξήσεις στην προσφορά απέκλεισαν τα πολυάριθμα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ .Ο OPEC επίσης συνέβαλε στην αύξηση της προσφοράς προσθέτοντας ακόμα 1,4 ΜΜbbl/d καινούργιας παραγωγής πετρελαίου το 2014.

Το 2015, σύμφωνα με την ανάλυση της Deloitte «Deloitte MarketPoint Analysis» νέα έργα θα μπορούσαν να αποφέρουν 1,835MMbbl/d σε καινούργια προσφορά. (1,2MMbbl/d από τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του OPEC και 0,635MMbbl/d από τα μέλη του OPEC) Αυτά τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι απίθανο να σταματήσουν ακόμα και στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών τιμών. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ανάλυση προβλέπει επιπλέον παραγωγή 2,676-3,434 MMbbl/d από παραγωγούς που δεν είναι μέλη του OPEC και 0,759 MMbbl/d από μέλη του OPEC το 2016.

Τα τελευταία 2 χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό περίπου 1MMbbl/d. Αυτή η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί το 2015, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Παρόλο που η πρόσφατη μείωση στην τιμή του αργού πετρελαίου έχει συρρικνώσει τους κεφαλαιακούς προϋπολογισμούς των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, κάποιοι έχουν καταφέρει να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη κάτω από $40/bbl μέσω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και καλύτερης οικονομίας στα έργα σχιστόλιθου. Κατά συνέπεια, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα παρά τις χαμηλές τιμές, και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Μονολότι δεν υπάρχει ομοφωνία για τον βαθμό με τον οποίο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, πολλοί αναλυτές αναμένουν μείωση της τάξης των 300-500 χιλ bbl/ d σε σχέση με το 2014.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο υπάρχει 4%-5% απώλεια στην παραγωγή από φυσική εξάντληση του πετρελαίου. Επομένως, η προστιθεμένη παραγωγή πρέπει να ισούται με αυτό το ποσό εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο, χωρίς δηλαδή να υπάρξει καθόλου επιπλέον ανάπτυξη.

Θα σταθεροποιηθεί ο κλάδος μετά το 2016;

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, από το 2016 η ζήτηση θα αυξηθεί πιο γρήγορα από την προσφορά. Οι χαμηλές τιμές τα επόμενα χρόνια πιθανόν να αναστείλουν την επένδυση σε νέα έργα – ειδικά στα έργα εκείνα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια συζήτησης ή στο στάδιο σχεδιασμού. Επίσης, αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση, εξαιτίας της ελαστικότητας της τιμής, περισσότερο από ότι αναμένεται.

Πώς θα είναι το μέλλον το 2020;

Λαμβάνοντας υπόψη το πώς οι μεταβλητές που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες της αγοράς, το μοντέλο για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου (Deloitte MarketPoint World Oil Model) παρέχει μια εικόνα για το πού θα κατευθυνθούν οι τιμές. Τα ευρήματα από το μοντέλο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Βάσει των εκτιμήσεων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας , η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να υπερβαίνει τη ζήτηση το 2015 κατά περίπου 400 χιλ/bbd. Αυτή η υπόθεση προέρχεται από την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής το πρώτο μισό του 2015, καθώς πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν έργα σκεπτόμενοι ότι είναι αργά για αλλαγή πορείας και επειδή τα αντισταθμιστικά συμβόλαια που βρίσκονται κοντά στην λήξη, τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την παραγωγή παρά τις μη κερδοφόρες συνθήκες της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα $40bbl.Υπήρχαν πολλά χρονικά διαστήματα τα τελευταία 25 χρόνια κατά τα οποία οι τιμές είχαν μειωθεί πολύ περισσότερο από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, στη σημερινή αγορά, κάποιες από τις πολύ χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν είναι απίθανο να επανεμφανιστούν, τουλάχιστον σε σταθερή βάση. Εφόσον οι αγορές πετρελαίου έχουν την τάση αυτοδιόρθωσης, οι δυνάμεις της αγοράς θα κατευθύνουν σε μια προσαρμογή, κυρίως μέσα από χαμηλές τιμές, που θα προκαλέσουν περισσότερη ζήτηση, θα μειώσουν την οριακή και υψηλού κόστους προσφορά και θα ενθαρρύνουν την εξάντληση της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστορικά χαμηλές τιμές δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν για περισσότερο από 3 έως 12 μήνες, απουσία άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ζήτηση.

Εάν αυτό το περιβάλλον χαμηλών τιμών διατηρηθεί, όπως αναμένεται, και τους πρώτους 6 μήνες του 2015, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση από πλευράς ζήτησης που θα γίνει αισθητή τους επόμενους 6 μήνες του 2015. Αυτή είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία οι περικοπές στον αριθμό των έργων γεώτρησης σχιστόλιθου, τα αντισταθμιστικά συμβόλαια που λήγουν και άλλες ασφυκτικές συνθήκες σε σχέση με την παραγωγή θα αρχίσουν να έχουν μια πιο εμφανή επίδραση στην ανάπτυξη της παραγωγής και στην αντίληψη της αγοράς.

Κατά συνέπεια, η ανάλυση της Deloitte MarketPoint προβλέπει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα αυξηθούν το δεύτερο μισό του 2015, αυξάνοντας την μέση ετήσια τιμή πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, προβλέπει ότι η μέση τιμή WTI το 2015 θα φτάσει τα $62/bbl και θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια μέχρι να φτάσει ένα καινούργιο σταθερό εύρος $75-$80/bbl (συνδυαστικά WTI και Brent παγκόσμια τιμή αργού πετρελαίου) το 2018. Αυτή η καινούργια τιμή ισορροπίας είναι περίπου $20/bbl χαμηλότερη από το σημείο σταθερής κατάστασης που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια επειδή αντανακλά 2 νέες καταστάσεις στην αγορά.

Πριν την «επανάσταση του σχιστόλιθου», υπήρχε ένα πριμ 10-20$/bb λόγω χαμηλών προσβάσιμων αποθεμάτων. Με την πρωτόγνωρη αφθονία πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη στις ΗΠΑ και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές διεθνώς, αυτό το πριμ έχει μειωθεί λόγω σπανιότητας.

Οι παραγωγοί σε περιοχές υψηλού κόστους, όπως τα Καναδικά αμμώδη πεδία και συγκεκριμένα αμερικάνικα πεδία πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη, έχουν συνεχίσει να βελτιώνουν τα περιθώρια κέρδους τους μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες. Παρόλο που τα περιθώρια τους θα είναι χαμηλότερα στο νέο περιβάλλον ισορροπίας της τιμής, θα είναι ικανοί να λειτουργούν με κέρδος.

Η πρόβλεψη του μοντέλου Deloitte MarketPoint World Oil Model αποτελεί μόνο μια πιθανότητα ανάμεσα σε πολλά πιθανά ενδεχόμενα. Αλλαγές στις υποθέσεις όπως το μέγεθος της ανταπόκρισης της ζήτησης, καθώς και στην τροχιά της ανάπτυξης της παραγωγής πετρελαίου είτε σχιστολιθικού είτε εγκλωβισμένου σε αμμώδη εδάφη θα άλλαζε σημαντικά αυτή την εικόνα. Με αμελητέες αλλαγές στη ζήτηση ή στην παραγωγή τους επόμενους 12 με 18 μήνες, η μέση τιμή μπορεί να ήταν χαμηλότερη και η ανάκαμψη θα μπορούσε να πάρει σχήμα «U» ενισχύοντας τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου μέσω τιμής να μειώσουν την παραγωγή.

Δυνάμεις που πιθανόν να οδηγήσουν την τιμή σε άνοδο περιλαμβάνουν απροσδόκητα γεγονότα που επηρεάζουν την προσφορά ή η αντίληψη ότι υπάρχουν χαμηλά αποθέματα. Ωστόσο, καθώς οι αγορές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα κυκλικές, τείνουν να κάνουν υπερβάσεις ή να υποβαθμιστούν από τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές. Το σημερινό ύψος τιμών έχει ή σύντομα θα έχει περιορίσει πολλά σχέδια ανάπτυξης. Αυτά θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν στο μέλλον μόλις οι τιμές γίνουν πιο ευνοϊκές, ωστόσο η καθυστέρηση τους μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε μια νοοτροπία ύπαρξης χαμηλων αποθεμάτων πολύ πιο σύντομα από ότι αναμένεται.

Ιστορικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ανθεκτικός. Οι τιμές του πετρελαίου σπάνια είναι σταθερές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ο κλάδος έχει δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται και να ευημερεί στις αλλαγές. Ακόμη και μετά την ανάλυση των βασικών αρχών της αγοράς καθώς και άλλων συνισταμένων, το ερώτημα παραμένει: θα συνεχίσει η ζήτηση να είναι ίδια ή θα αυξηθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου; Θα γίνουν οι εταιρείες πιο αποδοτικές οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές ισορροπίας για τα αμερικανικά σχιστολιθικά πεδία; Πώς θα αλλάξουν οι διεθνείς/πολιτικές συνθήκες;

Παρόλο που οι προβλέψεις μπορούν να μας διευκολύνουν στο να σκεφτούμε τα διαφορετικά ενδεχόμενα, το μέλλον δεν είναι ποτέ προβλέψιμο. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι: πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα χρειαστεί να κάνουν περικοπές και να καθορίσουν το πώς μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Οι πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν αυτό τον χρόνο για να βελτιωθούν συνεχίζοντας να εστιάζουν σε:

  • Αυξημένη απόδοση και αποτελεσματικότητα μέσω της επιχειρηματικής διαδικασίας ή/ και την βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Στρατηγικές και λειτουργικές βελτιώσεις
  • Μειωμένες ή/ και αναθεωρημένες κεφαλαιακές δαπάνες
  • Αναβαθμίσεις χαρτοφυλακίου μέσω εξαγορών ή/ και εκποιήσεις
  • Επένδυση σε εξειδικευμένο προσωπικό

BUSINESS ETHICS

Βέλτιστες μέθοδοι για την επιλογή και την ανάπτυξη των αυριανών Ηγετών

Published

on

Οι κύριες τέσσερις δεξιότητες ηγεσίας είναι η ακεραιότητα, η κρίση, η επιχειρηματική δεινότητα και το όραμα. Ο Dr. Robert Hogan εστιάζει στο ρόλο της προσωπικότητας στην επιλογή και ανάπτυξη των μελλοντικών ηγετών και καταδεικνύει πως η προβλεπτική της εγκυρότητα είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Στα πλαίσια εσπερίδας Ανωτάτων Στελεχών με θέμα «Helping Leaders to manage their Dark Side», που διοργάνωσε ο Τομέας People Solutions της ICAP ADVISORY SA, έδωσε το δικό του ορισμό της ηγεσίας και αναφέρθηκε εκτενώς στην αναποτελεσματικότητα των managers.  Παρουσίασε την αλυσίδα αξίας της ηγεσίας μέσα από τρεις κύριους άξονες, τη συμπεριφορά, τις αξίες και τις αποφάσεις, καθώς και τα τρία επηρεάζουν τη δέσμευση των εργαζομένων και κατά συνέπεια την κερδοφορία της επιχείρησης.

Κατόπιν αναφέρθηκε στη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας ως παράγοντες που προβλέπουν την απόδοση του ηγέτη και ανάπτυξε ιδιαίτερα τις διαστάσεις της σκοτεινής πλευράς καθώς την υπονομεύουν καίρια. Τέλος αφού έδειξε ότι η δημιουργία πλεονάσματος ηγετικής συνεισφοράς (idiosyncrasy credit) μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις σκοτεινές συμπεριφορές, είπε ότι αυτές αντιμετωπίζονται με την καλλιέργεια αυτογνωσίας, τον εντοπισμό των κύριων προβληματικών συμπεριφορών, τον εντοπισμό των καταστάσεων που τις πυροδοτούν και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση τους.

Στην ορθή επιλογή των στελεχών υψηλού δυναμικού (High Potential) σε αντίθεση  με την επιλογή που στηρίζεται στην εντύπωση (hype) αναφέρθηκε ο Scott Gregory, Vice President Consulting, Hogan Assessments. Όρισε την ηγεσία ως την ικανότητα δημιουργίας ομάδων που μπορούν να ανταγωνίζονται επιτυχημένα. Έδειξε ότι πολλά παραδοσιακά συστήματα διαδοχής που σχεδιάζονται με γνώμονα την πολιτική,  παρουσιάζουν αδυναμίες. Κατόπιν ανέπτυξε ένα πλαίσιο επιλογής και ανάπτυξης στελεχών υψηλού δυναμικού, που αποτελείται από  εννέα δεξιότητες που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, συγκεκριμένα, θεμελιώδεις, ανάδειξης ηγεσίας και αποτελεσματικότητας ηγεσίας. Το πλαίσιο αυτό προέρχεται από διετή έρευνα της Hogan πάνω στις στοιχειώδεις ηγετικές δεξιότητες. Οι δεξιότητες αυτές μπορούν να μετρηθούν από σχετικά ψυχομετρικά εργαλεία και η έκθεση που παράγεται παρέχει σαφή πληροφόρηση που επιτρέπει στο στέλεχος να εστιάσει την ανάπτυξη του εκεί όπου πραγματικά έχει ανάγκη.

Στη συνέχεια,  ο Κώστας Ζούλιας, Director, Human Capital Consulting συντόνισε μια άσκηση επιλογής και ανάπτυξης για συγκεκριμένη θέση εργασίας με βάση σχετικό εργαλείο και οι ομάδες των συμμετεχόντων επιχειρηματολόγησαν για τον ιδανικό υποψήφιο  και τις περιοχές προς βελτίωση όλων των υποψηφίων.

Ακολούθησε πάνελ με θέμα: «Η διαδοχή προς τις θέσεις επιπέδου C’» με συντονιστή τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group & Πρόεδρος ΕΑΣΕ και συμμετέχοντες τους Γιάννη Καντώρο, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican, Αλέξανδρο Καραφυλλίδη, Διευθύνων Σύμβουλος, Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα A.E., Δημήτρη Κουτσόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδας.

Ακούστηκαν προσωπικές εμπειρίες σε σχέση με την ανέλιξη των στελεχών σε ηγετικές θέσεις, η δυσκολία που υπάρχει για την αντικειμενική επιλογή των διαδόχων, και οι διαδικασίες που διαθέτει η κάθε εταιρεία για να την διαχειρίζεται . Επίσης αναφέρθηκε η σημαντικότητα των μεθόδων ανάπτυξης όπως coaching, mentoring και job rotation, όπως και η σημασία του χρόνου  ως παράγοντα ωρίμασης του στελέχους. Τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης σχετικής διαδικασίας η οποία να εξασφαλίζει αντικειμενικότητα και διαφάνεια αλλά και της ύπαρξης κινήτρων για τα στελέχη που αποτελούν τη δεξαμενή μελλοντικών ηγετών. Τέλος τονίστηκε ότι είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη να επιλέγει τον διάδοχο του, αλλά ο χρόνος μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της διαδοχής.

Στη συνέχεια η κυρία Φραγκίσκη Μελίσσα Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Vodafone-Panafon S.A. παρουσίασε τις διαδικασίες επιλογής μελλοντικών στελεχών στην επιχείρηση, εκθέτοντας και σχετικές μαρτυρίες επιτυχημένων στελεχών με αξιοσημείωτη ανέλιξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κυρία Μελίσσα τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών στην πράξη όπου οι καθημερινές προτεραιότητες συχνά εξουδετερώνουν και τις πιο οργανωμένες διαδικασίες.

Ακολούθησε η κυρία Βίκυ Μπουζούκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών,  Όμιλοs Εταιρειών ΑΝΤΕΝΝΑ, η οποία κατέδειξε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδοχή σε ένα ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης όπου η σπανιότητα των ειδικευμένων στελεχών καθιστά τη διαδικασία  μια δύσκολη άσκηση ανεύρεσης. Για αυτό το λόγο η επιχείρηση εισήγαγε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης απόδοσης με έμφαση στην ανάπτυξη νέων στελεχών.

Στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου ο Γιώργος Χάρος, Executive Director People Solutions  παρουσίασε την ανανεωμένη έρευνα της ICAP για το Brain Drain: «Πως μπορούν τα ταλέντα που έχουν φύγει  να βοηθήσουν την χώρα»,  η οποία είχε αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι κατά 48% και έδειξε ότι έχουν αυξηθεί οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό καθαρά για εργασία και όχι για σπουδές (σε ποσοστό 55%) και έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών που σκοπεύουν να επιστρέψουν στο εγγύς μέλλον. Επιβεβαιώθηκε το υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ τους και η αντιπροσώπευση μεγάλου αριθμού κλάδων και ειδικοτήτων. Η διαφθορά, η έλλειψη προοπτικών και  οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα, μαζί φυσικά με την κρίση εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες εξόδου.

Τα αποτελέσματα αυτά σχολίασε ο Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director, Endeavor Greece ο οποίος αφού εντόπισε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει συνεχώς αυξάνεται φθάνοντας τις 500.000 και τόνισε τη δυσκολία επιστροφής, πρόσθεσε τη θετική πλευρά που είναι η ανάπτυξη ενός ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό με ότι έμμεσα οφέλη προσφέρει αυτό στη χώρα. Επίσης σχολίασε ο Γεώργιος Στείρης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε ιστορικά στη δυναμική του Ελληνισμού έξω από τα σύνορα της χώρας, και είδε το φαινόμενο υπό το πρίσμα της αναγέννησης ενός παγκοσμιοποιημένου, κοσμοπολίτικου ελληνισμού.

Continue Reading

BUSINESS ETHICS

Πρακτικές στήριξης επιχειρήσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Published

on

By

Η μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Μεταμόρφωσης σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ΕΚΕ και γενικότερα την έμπρακτη συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου. Η ανάδειξη της παρουσίας των επιχειρηματιών στον κοινωνικό και οικονομικό χάρτη της πόλης και η επιβράβευση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που έχει επιδειχθεί μέσα από το τοπικό δίκτυο εταιρικής υπευθυνότητας του δήμου αποτέλεσε και τη βάση γι αυτή τη διοργάνωση.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του Δημάρχου Μεταμόρφωση Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα για την ενίσχυση, ανάπτυξη και προσέλκυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό στην οικονομική ζώνη του Δήμου, με απώτερο σκοπό την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση των επενδύσεων.

Οι συμμετέχοντες, επιφανείς επιχειρηματίες, μέτοχοι και ανώτατα στελέχη γνωστών ελληνικών εταιρειών που έχουν έδρα στη Μεταμόρφωση,  διατύπωσαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία  και εξέφρασαν  τη διάθεση να συμμετέχουν ενεργά και συντονισμένα σε δράσεις ΕΚΕ του Δήμου. Παρουσίασαν τις δράσεις τους και τις απόψεις τους, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική γνωριμία τους με τις τοπικές αρχές αλλά και στη μεταξύ τους  δικτύωση και την ανταλλαγή πρακτικών, θέσεων, υπηρεσιών και προϊόντων.

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην τοπική κοινότητα συζητήθηκε, αναπτύχθηκε και προτάθηκαν λύσεις από εκπροσώπους και φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας και την ομάδα εργασίας ΕΚΕ του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Ι. Καρπέτας στη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε: «Η διοργάνωση της ημερίδας με θέμα  “Επιχειρηματικότητα και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” από το Δήμο μας, εντάσσεται σε μια ξεκάθαρη αντίληψη και επιλογή: Την ενθάρρυνση, στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η επιλογή αυτή απορρέει και βασίζεται σε ειδικούς και γενικούς λόγους:

Η πολύ σημαντική οικονομική ζώνη που φιλοξενείται στα όρια του Δήμου και το αναξιοποίητο δυναμικό που υπάρχει, ο μεγαλύτερος οδικός κόμβος της χώρας -(Αττική Οδός -Ε.Ο. Αθήνας- Θεσ/νίκης)- που επιβαρύνει την πόλη αλλά δίνει πλεονέκτημα προσβασιμότητας στις επιχειρήσεις,  η διαμόρφωση ιστορικά  και η κοινωνική συγκρότηση της πόλης, σε συνδυασμό με τις λοιπές προϋποθέσεις και δυνατότητές της, καθιστούν ολοφάνερο ότι το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, είναι αναμφίβολα  αξιοποίηση της οικονομικής ζώνης, που μόνο μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιλεχθεί ..

Οι γενικοί λόγοι  αφορούν τη χώρα και την κατάστασή της. Τώρα πια  δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες και ψευδαισθήσεις: Αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της, βρίσκεται στην απόκτηση  ισχυρής παραγωγικής βάσης και την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Προφανώς, ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός των άλλων προϋποθέσεων,  απαιτεί καθαρούς κανόνες, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και πολιτικές αρχών, μακριά και έξω από νοοτροπίες, συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, με επίγνωση της πραγματικότητας και των δυσκολιών της,  είναι αποφασισμένος  να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου και  να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες αλλά με αρχές και κανόνες.

Φυσικός εταίρος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η τοπική επιχειρηματική  κοινότητα, στην οποία απευθύνεται  πρόσκληση δημιουργικής συνεργασίας.»

Ο Γεώργιος Κ. Γιαννούλας,  ΜSc/ MScRes, Πιστοποιημένος Σύμβουλος επιμόρφωσης ενηλίκων & ανάπτυξης φυσικών δικτύων με διεθνή εμπειρία στο χρηματοοικονομικό τομέα έδωσε μία συνολική εικόνα για τη λειτουργία και τα οφέλη της ΕΚΕ, τη συνέδεσε με τις πωλήσεις και την πρόταξε ως μέθοδο ολιστικής αντιμετώπισης κρίσεων.

Αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, βρίσκεται στην απόκτηση  ισχυρής παραγωγικής βάσης και την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων

Ο Νικόλαος Ι. Πέντσας, ΜSc/ΜΒΑ/ ΜSc , Σύμβουλος Επιχειρηματικής Στρατηγικής  με εμπειρία στο διεθνές μάρκετινγκ και τη διεθνή διπλωματία παρουσίασε τη σύγχρονη ΕΚΕ, παρουσίασε πληθώρα case studies από το εξωτερικό και εστίασε στο ρόλο των stakeholders και την επίδρασή τους στη φήμη της εταιρείας.

Η Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη, πρόεδρος της APSON ΕΚΕ και υπεύθυνη του Τοπικού Δικτύου Εταιρικής Υπευθυνότητας,  συντόνισε την διαδραστική αυτή ημερίδα, τονίζοντας ότι η ΕΚΕ του Δήμου Μεταμόρφωσης μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για κάθε  εταιρεία,  προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στρατηγικοί της στόχοι και πραγματοποίησε ένα βιωματικό workshop για το stakeholders analysis, με πολύ καλή ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες διατηρώντας ζωηρό το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος.

Οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τις ευχαριστίες τους για την πρόσκληση και αφού έδωσαν συγχαρητήρια για αυτή την καινοτομία πρωτοβουλία, εξέφρασαν την επιθυμία να χτίσουν σχέσεις με  τις τοπικές αρχές, να έχουν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας  με το Δήμο, καθώς ταυτίζονταν οι απόψεις  και θέσεις του Δημάρχου για την επιχειρηματικότητα με την αντίληψη  των επιχειρήσεων.  Αυτή η εποικοδομητική  συνάντηση, αποτέλεσε το έναυσμα ώστε  να δικτυωθούν μεταξύ τους οι εταιρείες που έχουν έδρα στη Μεταμόρφωση αλλά και να ξεκινήσουν όλες μαζί συντονισμένα  ένα πρόγραμμα ΕΚΕ, με άξονα  την τοπική κοινωνία και σε συνεργασία με το τοπικό δίκτυο εταιρικής υπευθυνότητας του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Continue Reading

MONEY

Ο ρόλος των Social Media στη πολιτική

ΓΙΩΡΓΟΣ Ξ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

Published

on

Τα social media  δίνουν την ευκαιρία στους πολιτικούς να διασυνδεθούν με τους χρήστες τους για να προβάλλουν και να ενισχύσουν το προφίλ τους, να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους και να τους παρουσιάσουν την πολιτική τους εκστρατεία μέσω των πλεονεκτημάτων που τους προσφέρει η ιδιαιτερότητα της κάθε πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτικότερα :

Το Facebook: τους επιτρέπει να βάζουν φωτογραφίες, να προσθέτουν βίντεο, να στέλνουν μαζικά μηνύματα, να επικοινωνούν δημόσια πάνω στους «τοίχους» και πολλά άλλα για την προώθησης της προεκλογικής τους καμπάνιας,

Το Twitter: είναι για μικρά μηνύματα, ενημερώσεις εκδηλώσεων έκτακτες ειδήσεις, προώθηση blog posts. Τους επιτρέπει να στείλουν άμεσα ένα συνοπτικό μήνυμα σε μια ομάδα 1.000 ατόμων, και τους δίνει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούν με άλλους ανθρώπους με έναν one-on-one τρόπο.

Το YouTube: αποτελεί ένα εργαλείο προβολής ενός μικρού βίντεο, αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί διότι είναι μια μηχανή αναζήτησης που έρχεται δεύτερη σε χρήση μετά το Google.

Το Flickr: χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση φωτογραφιών των δραστηριοτήτων του πολιτικού. Με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια εικόνες και πάνω από 30 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες, αποτελεί σημαντικό δίκτυο προώθησης και ενημέρωσης.

Τα social media είναι κοινά αποδεχτό από πολιτικούς επικοινωνιολόγους ότι αποτελούν μια σημαντικότατη παράμετρος επικοινωνίας διότι περιλαμβάνουν:

Επέκταση: βοηθούν τους πολιτικούς να προσεγγίσουν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Συμμετοχή: διασυνδέουν ενεργά τους πολιτικούς με τους υποψήφιους ψηφοφόρους, σε αντίθεση με την τηλεόραση, το ράδιο, τα μηνύματα και την αποστολή ηλεκτρονικών ταχυδρομείων,

Ιδέες και Στόχοι: δίνουν τη δυνατότητα στους πολιτικούς να μοιραστούν άμεσα με τους ψηφοφόρους τις πεποιθήσεις, τους στόχους και τα επιτεύγματά τους κάνοντας τους να έχουν την εντύπωση ότι εμπλέκονται και εκείνοι ενεργά στη διεξαγωγή της εκστρατείας.

Παρασκήνιο: επιτρέπουν στους πολιτικούς να δώσουν στους υποστηρικτές τους, μια προβολή από τα παρασκήνια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ψηφιακοί ακόλουθοι γίνονται ψηφοφόροι: Διαφορετικό πράγμα είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφιακών ακολούθων και διαφορετικό να μετατρέψουμε αυτή σε ψήφους.

Επεξεργασία Δεδομένων: παρέχουν στους σχεδιαστές των πολιτικών εκστρατειών τη δυνατότητα να παρακολουθούν το πώς εξελίσσεται η εκστρατεία μέσω δεδομένων που περιέχουν όλες τις αναφορές καθώς και συναισθήματα των αναφορών.

Οι πολιτικοί ενσωματώνουν τα κοινωνικά δίκτυα στις πολιτικές εκστρατείες τους για να προσεγγίσουν τους νεαρούς ενήλικες οι οποίοι έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα.  Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στις εκλογικές αναμετρήσεις έχει μελετηθεί εκτενώς για την επιρροή τους στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και το πόσο σημαντικός είναι το αποκαλύπτουν τα στοιχεία. Η επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην πολιτική διαφαίνεται και από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 με τίτλο «A 61-Million-Person Experiment in Social Influence and Political Mobilization» που βασίστηκε στη μελέτη μηνυμάτων για πολιτική κινητοποίηση που παραδόθηκαν σε 61 εκατομμύρια χρήστες του Facebook κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων εκλογών του 2010 για την ανάδειξη των νέων αντιπροσώπων στο Κογκρέσο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μηνύματα αυξήσαν την προσέλευση των ψηφοφόρων κατά 340.000 άτομα.

Μια άλλη έρευνα που έγινε από την εταιρεία Ipsos Mori το 2015 με τίτλο «A third of young people think social media will influence their vote» έδειξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πιο μεγάλη επίδραση στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. Το περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) αυτής της ηλικιακής ομάδας ανέφερε ότι η ψήφος τους μπορεί επηρεαστεί όταν διαβάζουν για πολιτική από τα κοινωνικά δίκτυα και σε δεύτερο βαθμό από τις τηλεοπτικές συζητήσεις. Η διαπίστωση αυτή ωθεί τους υποψήφιους να αυξάνουν τους προϋπολογισμούς των δαπανών για διαφήμισή σε κοινωνικά δίκτυα. Μια ακόμα έρευνα με τίτλο «New Media and Youth Political Action» του 2011 διαπίστωσε ότι το 41% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών είχαν συμμετάσχει σε κάποιο είδος πολιτικής συζήτησης ή δραστηριότητας στο διαδίκτυο.

H ολοένα και αυξανόμενη δομική αναξιοπιστία των παραδοσιακών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) στην ενημέρωση παροτρύνει τους χρήστες του διαδικτύου να στρέφονται στα social media καθώς έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν πέρα από το όριο του μονόλογου των παραδοσιακών ΜΜΕ και να τον μετατρέψουν σε ένα ευρύτερο πολιτικό διάλογο προσφέροντας παράλληλα και διαδραστικότητα.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 PRESSCODE