Connect with us

PEACE & SECURITY

Σύγκρουση ιδεολογιών

Published

on

Στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης αντιμετωπίζουμε κρίσιμες προκλήσεις.  Υπάρχει ένας μεγάλος διαχωρισμός.  Κατ’αρχήν, για να σημειώσουμε το προφανές – ο μισός πλανήτης βρίσκεται σε ειρήνη ενώ ο άλλος μισός βιώνει πολέμους και συγκρούσεις.
Ο ανεπτυγμένος κόσμος ευημερεί, σπάζοντας συνεχώς φραγμούς σε τομείς όπως είναι η υψηλή τεχνολογία, καθιστώντας την ζωή μας όλο και ευκολότερη. Ταυτόχρονα όμως πολλοί από τους συνανθρώπους μας στον πλανήτη ζουν σε περιοχές που μαστίζονται από την υπανάπτυξη, σε αποτελματωμένες οικονομίες, με προβλήματα υποσιτισμού και αναλφαβητισμού.  Τα θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου μας επηρεάζουν όλους, αποδεικνύοντας τελικά όταν κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξεφύγει από την οργή του Θεού.  Όμως διαδραματίζεται και μια ιδεολογική σύγκρουση, μεταξύ μιας μετριοπαθούς και μίας ακραίας κοσμοθεωρίας.  Η σύγκρουση μεταξύ των μετριοπαθών ομάδων και των εξτρεμιστών δεν λαμβάνει χώρα μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά έχει μετατραπεί και σε έναν πόλεμο προπαγάνδας, καθώς τα δύο στρατόπεδα ανταγωνίζονται για να κερδίσουν προσοχή και επιρροή στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα  του ιδεολογικού πολέμου μεταξύ των οπαδών της μετριοπαθούς και της ακραίας κοσμοθεωρίας είναι η Μέση Ανατολή.  Στην περιοχή μου βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.  Πρόκειται για μία περίοδο που θα καθορίσει το μέλλον μας, και όχι μόνο το δικό μας αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Η Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης ή σε προπύργιο εξτρεμισμού. Δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών όπως λανθασμένα ισχυρίζεται ο καθηγητής Σάμουελ Χάντιγκτον. Διαδραματίζεται μία διαμάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού, μεταξύ των εξτρεμιστών και των μετριοπαθών στοιχείων στην περιοχή μας.  Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ εθνικοτήτων αλλά μία σύγκρουση ιδεολογιών.

Ακόμα και οι μετριοπαθείς αραβικές χώρες αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν είναι το Ισραήλ, αλλά τα ριζοσπαστικά καθεστώτα και οι σύμμαχοί τους , όπως είναι το Ιράν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις που κάνουν ότι μπορούν για να υπονομεύσουν την οποιαδήποτε προοπτική ειρήνευσης.

Υπάρχει μόνο μία λύση για την Ισραηλο – Παλαιστινιακή σύγκρουση: δύο κράτη- το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος, τα οποία θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια.  Το Ισραήλ και οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι όπως ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, συμφωνούν επ’ αυτής της βασικής αρχής.  Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να προβεί στις αναγκαίες παραχώρησης για να γίνει πραγματικότητα η ειρήνη.  Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει ότι και οι Παλαιστίνιοι θα εκπληρώσουν την δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τα ακραία στοιχεία στην δική τους πλευρά. Πρέπει επίσης να προβούν στους δικούς τους «συμβιβασμούς» και να αντιληφθούν ότι δεν θα επιτρέψει κανείς σε εκατομμύρια Παλαιστινίους πρόσφυγες να εισχωρήσουν στο Ισραήλ διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την διάλυση του κράτους. Όμως έχουμε ανανεώσει τον διάλογό μας και βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.  Συζητάμε για τα κύρια ζητήματα όπως είναι η Ιερουσαλήμ, οι οικισμοί, τα σύνορα, οι πρόσφυγες, κλπ.  Ας μιλήσουμε για χιλιάδες ώρες χωρίς να ριφθεί ούτε μία σφαίρα και θα βρούμε την λύση.

Η Σύνοδος της Αννάπολης τον περασμένο Νοέμβριο απέδειξε ότι οι μετριοπαθείς αραβικές χώρες μοιράζονται τώρα το όραμα των δύο κρατών. Κατάλαβαν ότι υπάρχουν πολλοί σοβαρότεροι κίνδυνοι στην περιοχή που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως το Ιράν, και ότι ο παλιός πόλεμος της προπαγάνδας στις πλάτες του Παλαιστινιακού λαού δεν θα μας οδηγήσει πουθενά.

Ωραία, τότε ποιο είναι το πρόβλημα;  Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μία διεθνής συμμαχία εξτρεμιστών που αντιτίθεται στην λύση των δύο κρατών.  Αναφέρομαι στο Ιράν και τους συμμάχους του, δηλαδή τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Συρία έχει αποφασίσει να παίξει τον ρόλο του πρόθυμου συνενόχου του Ιράν στην προσπάθεια του να εξάγει τη ριζοσπαστική ιδεολογία του.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, ο κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει απειλήσει επανειλημμένως να εξαφανίσει το Ισραήλ από τον χάρτη.  Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα στον ΟΗΕ που απειλεί ανοικτά να εξαφανίσει τους γείτονές του από προσώπου γης.  Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έχει αρνηθεί επανειλημμένως το Ολοκαύτωμα στο πλαίσιο ενός αυτοαποκαλούμενου «ακαδημαϊκού διαλόγου», ωσάν η άρνηση της δολοφονίας έξι εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων μπορεί να χαρακτηριστεί  ως «επιστημονική συζήτηση.»  Ο κ. Αχμαντινετζάντ έφτασε στο σημείο να οργανώσει και συνέδριο για την άρνηση του Ολοκαυτώματος στην Τεχεράνη το 2006 με την συμμετοχή «διακεκριμένων προσωπικοτήτων» όπως τον διαβόητο αρχηγό της Κου Κλούξ Κλαν.   Όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας παρέμεινε σιωπηλό.  Γιατί;

Δυστυχώς το Ιράν δεν περιορίζεται στην ρητορική. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.  Διαθέτει ήδη πυραύλους με βεληνεκές που ξεπερνά κατά πολύ τα 1000 χιλιόμετρα, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να φτάσουν το Ισραήλ, ακόμα και κάποιες χώρες της Ευρώπης.  Το Ιράν έχει αρνηθεί να αποκαλύψει το ακριβές μέγεθος του πυρηνικού προγράμματός του, σε ένα παιχνίδι υπεκφυγών με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, και έχει αγνοήσει όλα τα κίνητρα που του έχει προσφέρει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.  Τώρα θέλω να θέσω τέλος σε έναν μύθο.  Διάφοροι ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (National Intelligence Estimate) αποδεικνύει ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.  Όμως η έκθεση δεν λέει κάτι τέτοιο.  Η έκθεση αναφέρει ότι το Ιράν είχε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003, ενώ η Τεχεράνη ισχυρίζεται πως αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου περιφρονώντας τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι αυτό που θα παράγει το υλικό που χρειάζεται η Τεχεράνη για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.  Οπότε ας αφήσουμε τους μύθους.  Μόνο μια ενιαία στάση της διεθνούς κοινότητας και σκληρότερες κυρώσεις θα σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.  Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα παραμένει κάπως διχασμένη.

To Ιράν υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η Χαμάς είναι μία οργάνωση που απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ.  Η Χαμάς έχει αγνοήσει την απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τις προηγούμενες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, ενώ αρνείται να αποκηρύξει την τρομοκρατία.  Αντίθετα, έχει οδηγήσει τον λαό της στην Γάζα, στην πολιτική και οικονομική απομόνωση.  Ερωτηθείς για τα σύνορα της Παλαιστίνης, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ, δήλωσε ότι ξεκινούν από τον «Ιορδάνη Ποταμό και καταλήγουν στην θάλασσα.»  Αυτό σημαίνει ότι για αυτόν τον Ισραήλ δεν υπάρχει.  Επιπλέον, η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την Λωρίδα της Γάζας, δολοφονώντας τα αδέρφια της στην Φάταχ και έδιωξε τους διεθνείς παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ εκκένωσε τελείως την Λωρίδα της Γάζας το 2005, θέτοντας τέλος στην κατοχή εκεί.  Διεθνείς Εβραίοι δωρητές από όλο τον κόσμο αγόρασαν θερμοκήπια αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δόθηκαν στους Παλαιστινίους στη Γάζα για την ανάπτυξή τους.  Τα θερμοκήπια αυτά μπορούσαν να απασχολήσουν μέχρι 12.000 Παλαιστινίους.  Όμως, τα θερμοκήπια αυτά καταστράφηκαν κάτω από την επίβλεψη της Χαμάς και χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ.  Η Χαμάς έχει εξαπολύσει πάνω από 1500 ρουκέτες από την Γάζα εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών στο Ισραήλ, κάτι που μας έχει αναγκάσει να αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.  Μετά η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για την καταστροφή που έχει επιφέρει η ίδια στον λαό της.

Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 2006 στοχεύοντας Ισραηλινούς πολίτες με τις ρουκέτες της, ενώ απήγαγε τους στρατιώτες μας.  Το αποτέλεσμα ήταν μία καταστροφική σύγκρουση τόσο για τον Λίβανο, όσο και για το Ισραήλ, με αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Η Χεζμπολάχ δεν κέρδισε, αλλά δυστυχώς ο Λίβανος έχασε.  Τον τελευταίο χρόνο, η Χεζμπολάχ έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση του Λιβάνου.

Δυστυχώς, η Συρία προσφέρει βοήθεια στο Ιράν στην προσπάθειά του να εξάγει την ριζοσπαστική ισλαμική επανάστασή του.  Υποστηρίζει την Χαμάς, λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις, φιλοξενώντας τα αρχηγεία τους στη Δαμασκό.  Παρέχει τεχνική υποστήριξη στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, επιτρέποντας την διέλευση όπλων ιρανικής κατασκευής από το έδαφός της προκειμένου να φτάσουν στην οργάνωση, παρά της Αποφάσεις του ΟΗΕ που απαγορεύουν αυτή την δραστηριότητα.  Επιπλέον, η Συρία επιδίδεται σε έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον ανθρώπων που αντιτίθενται σε αυτήν στο Λίβανο και σύμφωνα με τις ενδείξεις, βρίσκεται πίσω από τον δολοφονία αρκετών πολιτικών και δημοσιογράφων στην χώρα, μεταξύ των όποιων και του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Αλ Χαρίρι.  Με λίγα λόγια, η Συρία φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί πρόθυμα στην στρατηγική των «εγκεφάλων της τρομοκρατίας» στην Τεχεράνη.

Πολλοί μας ρωτούν γιατί δεν προχωράμε σε διαπραγματεύσεις με οργανώσεις σαν την Χαμάς και την Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι κάνεις ειρήνη με τους εχθρούς σου και όχι τους φίλους σου.  Η προφανής απάντηση είναι ότι είναι αδύνατον να διαπραγματευτείς με κάποιον που απορρίπτει την ίδια την ύπαρξή σου. Αλλά υπάρχει μία άλλη βαθύτερη αιτία.  Οι οργανώσεις σαν την Χαμάς και την Χεζμπολάχ βλέπουν την διάσταση από μία ακραία θρησκευτική σκοπιά.  Είναι αδύνατον για αυτές τις οργανώσεις να συμβιβαστούν διότι βλέπουν το θέμα σε μία μεταφυσική διάσταση.  Η «Παλαιστίνη» για αυτούς δεν είναι ένα πραγματικό μέρος, αλλά είναι ένα θρησκευτικό σύμβολο σε μία άλλη διάσταση.   Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να μην αναμειγνύεται η θρησκεία με την πολιτική, διότι όταν η σύγκρουση λάβει έναν μεταφυσικό χαρακτήρα θα είναι αδύνατον να επιλυθεί.  Είναι δηλητήριο να μπερδεύεις την πολιτική με την θρησκεία.

Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα για να απομονώσουμε τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές – εκείνους που εκμεταλλεύονται την θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς.  ‘Ένα σημαντικό όπλα σε αυτή την προσπάθεια είναι ο διαθρησκευτικός διάλογος.   Εγώ προσωπικά έχω συνδιοργανώσει αρκετές σημαντικές συναντήσεις μεταξύ Χριστιανών ηγετών, ιμάμηδων και ραββίνων.  Αυτές οι συναντήσεις μας υπενθυμίζουν ότι οι τρεις κύριες μονοθεϊστικές θρησκείες στην μεγάλη οικογένεια του Αβραάμ, μοιράζονται τις ίδιες βασικές αρχές. Δημιουργηθήκαμε όλοι κατ’ εικόνα του Θεού, ή είμαστε «το μεγαλύτερο δημιούργημα του Θεού,» όπως το χαρακτηρίζει η δική μου πίστη, το Ισλάμ, με τις ίδιες αξίες της αγάπης, της συμπόνιας, τον σεβασμό για την ζωή και τους συνανθρώπους μας. Αποτελούμε ουσιαστικά ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων, τα οποία είναι διάφορα μονοπάτια στην σχέση μας με τον Δημιουργό μας.   Και η σχέση μας με τον Θεό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.  Μην αφήσετε τους εξτρεμιστές να σας παραπλανήσουν.

Βεβαίως όλοι οι διαθρησκευτικοί διάλογοι και όλες οι συμφωνίες ειρήνης στον κόσμο δεν πρόκειται να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας και της έλλειψης παιδείας σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής.  Υπάρχουν 67 εκατομμύρια αγράμματοι άνθρωποι στην περιοχή (το 40% του πληθυσμού πάνω από 15 ετών) και ο μέσος όρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κατά κεφαλήν έχει μειωθεί από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.  Πρόκειται για την μοναδική περιοχή στον κόσμου όπου αυτό έχει συμβεί.  Λιγότερα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε όλο τον αραβικό κόσμο από ότι στην Ελλάδα.  Είναι προφανές ότι η οικονομική υπανάπτυξη, ο αναλφαβητισμός, και ο αυταρχισμός αποτελούν ένα επικίνδυνο εκκολαπτήριο για τον εξτρεμισμό.  Εκτός από την καταπολέμηση των τρομοκρατών με όλη μας την δύναμη, είναι σαφές ότι για να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να αναπτυχθούν οικονομικά και για να γίνει μία πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου τους στους πολίτες τους.

Πρέπει επίσης να προσφέρουμε την εκπαίδευση στη νέα γενιά για να της παράσχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του κόσμου της παγκοσμιοποίησης.  Το σημαντικότερο είναι να διδάξουμε την ανοχή στα παιδιά μας διότι η νέα γενιά είναι εκείνη που θα έχει την ευθύνη για την διατήρηση της ειρήνης στην οποία εμείς θα συμφωνήσουμε.

Είναι σαφές ότι ένα μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η απειλή του εξτρεμισμού.  Σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα για να απομονώσουμε τα ακραία στοιχεία.  Αυτό προϋποθέτει την αποτροπή των ριζοσπαστικών καθεστώτων όπως είναι το Ιράν και οι σύμμαχοί του, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υποστηρίξουμε τις μετριοπαθείς δυνάμεις.  Σε ότι αφορά το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την λύση δύο κρατών πρέπει να ενισχυθούν, ενώ οι ακραίες ομάδες, όπως είναι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσουν.  Καθώς επιδιώκουμε την ειρήνη πρέπει να κρατήσουμε μακριά την θρησκεία από την πολιτική και να ενισχύσουμε τον διαθρησκευτικό διάλογο.  Η επίτευξη της ειρήνης προϋποθέτει και την αντιμετώπιση κάποιων βασικών αιτιών του εξτρεμισμού όπως είναι η υπανάπτυξη και ο αναλφαβητισμός.  Η ειρήνη είναι ο μοναδικός δρόμος.  Την οφείλουμε σε εμάς και τα παιδιά μας.  Τα παιδιά μας γεννήθηκαν για να ζήσουν, όχι για να πεθάνουν.

PEACE & SECURITY

Βία στα χρόνια της εικόνας και των fake news

Στην εποχή των fake news, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται

Published

on

By

Παραπληροφόρηση, χειραγώγηση της κοινής γνώμης, λαϊκισμός. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα- συμπάθειας και οργής, σε μια κοινωνία που καταναλώνει άκριτα εικόνες και παρά την άγνοιά της, προχωρά σε εύκολα συμπεράσματα. Στην εποχή των fake news, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η διεθνολόγος, κυρία Δέσποινα Πρίνια , μίλησε στο Modern Diplomacy για τα πρόσφατα γεγονότα.

Στη διάρκεια του Καταλονικού Δημοψηφίσματος εικόνες βίας έκαναν το γύρο του διαδικτύου που πάγωσαν την Ευρώπη. Σαν διεθνολόγος με ειδικότητα στην πολιτιστική διπλωματία εσείς πως θα το ερμηνεύατε; Βιώνει η Ευρώπη μια διάσπαση;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Το θέμα της Καταλονίας είναι μια περίπλοκη εξίσωση με πολλά επίπεδα. Καταρχήν σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με παρόμοια αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη, όπως π.χ. το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Όταν εξετάζουμε τόσο σοβαρά και βίαια γεγονότα, έχουμε καταρχήν πάντα στο μυαλό μας τη θεσμική ή μη νομιμοποίησή τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όσο και το δημοψήφισμα καθεαυτό δεν είχαν τη νομιμοποίηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο λοιπόν δεν υπάρχει καταρχήν πολιτική νομιμοποίηση. Η ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης και η Ένωση ας θυμίσουμε ότι ξεκίνησε μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο καταρχήν ως ένωση δυνάμεων της καθημαγμένης από το φασισμό Ευρώπης, με στόχο να μην ξαναζήσει ποτέ ξανά το φόβο της βίας, της απολυταρχίας  και ενός παράλογου πολέμου. Η Ένωση λοιπόν ξεκίνησε καταρχήν ως διπλωματική ένωση, για να εξελιχθεί στη συνέχεια ως οικονομική και εμπορική συμμαχία της Ενωμένης Ευρώπης. Οπως και στο Δημοψήφισμα της Σκωτίας προ Brexit, στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης, μια περιοχή που συγκεντρώνει το 30/100 των παραγωγικών πηγών της χώρας (όπως και η Σκωτία) είναι όπως αντιλαμβάνεστε και Ευρωπαϊκή υπόθεση.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το κομμάτι της βίας και μάλιστα σε μια ταραγμένη για την Ευρώπη στιγμή, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις και τα χτυπήματα κατά πολιτών της Ευρώπης έχουν διαταράξει ότι νομίζαμε πως γνωρίζουμε για την ασφάλεια. Οι προτεραιότητες είναι σαφώς διαφορετικές και επικίνδυνα  εθνικιστικά κινήματα βρίσκουν πολιτικό έδαφος, ενώ το τέλος της μέρας βρίσκει την Ευρώπη πιο διαιρεμένη από ποτέ. Η βία δημιουργεί βία και είναι πλέον σαφής η ανάγκη μιας κοινής πολιτικής άμυνας της Ευρώπης. Μια δύσκολη εξίσωση, όπως ίσως παρατηρήσατε στις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές αλλά και στη μετά Brexit εποχή στη Βρετανία. Τα γεγονότα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Όλα αυτά συνδέονται όπως αντιλαμβάνεστε.

Σαν σημειολόγος των γεγονότων, δώστε μου τη δική σας εκδοχή για την «εικόνα» αυτή

Στην εποχή της πληροφορίας και της εικόνας, όπου perception is reality, βιώνουμε δυστυχώς και τον πολιτικό λόγο και την εικόνα στην εποχή του Post truth. Αυτό που συνηθίσαμε να λέμε fake news. Αυτό είναι μια virtual βία, που καταλήγει πραγματική, αφού είναι μερικές φορές κατασκευασμένη από ψευδείς και «χειραγωγημένες» εικόνες. Δυστυχώς το ζούμε και στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, με στόχο τη χειραγώγηση τόσο της κοινής γνώμης όσο και της ενημέρωσης. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο σύνδρομο, που αγγίζει συνταγματικές ελευθερίες και Ευρωπαϊκά κεκτημένα. Προτού λοιπόν βιαστεί να βγάλει κανείς βιαστικά συμπεράσματα, ας αναζητήσει την αλήθεια των στοιχείων στις ειδήσεις. Στην περίπτωση της Καταλονίας για παράδειγμα, στις συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και υποστηρικτών της ανεξαρτησίας μερικές σκηνές βίας που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες μέρες είναι «χειραγωγημένες» εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία λόγου είτε είναι ετεροχρονισμένες…
Για παράδειγμα, ένα βίντεο που μοιράστηκε χιλιάδες φορές στο Twitter δείχνει ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε πολλά άτομα στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού άνδρα και μιας νεαρής γυναίκας. Οι εικόνες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017. Στην πραγματικότητα χρονολογούνται από τις 14 Νοεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας στην Ταραγόνα (Καταλονία), όπου οι συμμετέχοντες απωθήθηκαν από την περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας.

Στην πολιτιστική διπλωματία, τα soft politics που τα τελευταία χρόνια εκτός από τη συντήρηση των σχέσεων εξωτερικής πολιτικής αλλά και τη συντήρηση αυτού που ονομάζουμε «παγκόσμιο διάλογο», τείνουν να αντικαταστήσουν μέρος της άσκησης γεωπολιτικής, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αντίστοιχης ιστορικής «σημειολογίας».

Αν δίπλα σ’ αυτή την εικόνα των σημερινών ταραχών, προσθέσω για παράδειγμα την εικόνα από πίνακα του 1300, που απεικονίζει τις αγριότητες των Καταλονών στα Ελληνικά και Βυζαντινά εδάφη, που δημιούργησαν το υπέδαφος για την Τουρκική κατοχή, ενδεχομένως η αντίληψή σας ή ο βαθμός συμπάθειάς σας για την Καταλονία ν’ αλλάξει ιστορικά. Αν αντίστοιχα σας αναφέρω ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της περιοχής της Καταλανίας με πρωτοβουλία του Κάρλες Ντουάρτε επέδειξε αυξημένη πολιτισμική ανθρωπιστική και ιστορική ευαισθησία, χρηματοδοτώντας το 2004 την αναστήλωση της Μονής Βατοπαιδίου προσδοκώντας με αυτή την χειρονομία να εξιλεωθεί 700 χρόνια μετά για τις ανήκουστες καταστροφές που προκάλεσαν στον Ελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος οι πρόγονοι τους, ενδεχομένως να σας δώσω άλλη μια γωνία των γεγονότων και να το δείτε αλλιώς.

Το ολίσθημα από το ρεαλισμό στο λαϊκισμό ή την επικίνδυνη προπαγάνδα είναι πια μια εικόνα δρόμος. Γι αυτό και ο τρόπος διαχείρισης της πληροφορίας και της εικόνας στην εποχή του διαδικτύου ενέχει κοινωνική και πολιτική ευθύνη και  πρέπει σε τέτοιες εποχές να είμαστε διπλά προσεκτικοί και υποψιασμένοι  όταν αναφερόμαστε σε κρίσιμα γεγονότα. Το μεγαλύτερο σοκ στις μέρες μας είναι η αλήθεια και η νηφαλιότητα μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας. Ίσως αυτά αποτελούν και τα πραγματικά υπερ-όπλα της γενιάς μας σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

(*) Η Δέσποινα Πρίνια www.despinaprinia.com είναι Διεθνολόγος και Καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και του SCG-Université de Strasbourg https://scg.edu.gr/diethneis-sxeseis/

Continue Reading

PEACE & SECURITY

Ο νεομακαρθισμός και η επίθεση στη Συρία

Published

on

Σε μια περίεργη επίθεση με χημικά στη Συρία, βρίσκουν το θάνατο 72 άτομα, ανάμεσά τους και 11 παιδιά. Περισσότεροι από 550 άνθρωποι τραυματίζονται στην επίθεση. «Όμορφα μωρά σφαγιάστηκαν. Αυτό είναι απαράδεκτο» δηλώνει ο Τράμπ. Αμέσως ξεκινά μια επίθεση στη Συρία ως απάντηση ενάντια στο καθεστώς που χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης; Εννέα πολίτες νεκροί και τέσσερα παιδιά. Ποιος θα λυπηθεί για αυτά τα παιδιά, ή τα συγκεκριμένα δεν ήταν «όμορφα»;

Πρώτα απ ‘όλα, πώς συμπέρανε ο Τράμπ ότι ο Άσαντ ήταν ο δράστης αυτής της χημικής επίθεσης; Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρασχεθεί αποδείξεις ούτε στον αμερικανικό λαό ούτε στο Κογκρέσο. Ωστόσο, όλοι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι με την επίθεση του Τράμπ στη Συρία. Είναι πεπεισμένοι για την ενοχή του Άσαντ, παρά την έλλειψη αποδείξεων. Όσον αφορά την επίθεση, υπάρχουν τρία σενάρια:

Σενάριο 1

Ο Ασαντ δεν πραγματοποίησε την επίθεση. Δεν είχε κίνητρο για κάτι τέτοιο. Ο Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο. Ανέκτησε πολλά εδάφη από τους αντάρτες και το κυριότερο, οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου δήλωναν πως η ανατροπή του Άσαντ δεν ήταν πλέον ο στόχος. Γιατί λοιπόν να ήθελε να διακινδυνεύσει τα πάντα διατάσσοντας μια επίθεση με χημικά όπλα;

Θα μπορούσε να είναι μια προβοκάτσια; Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι αντάρτες είχαν ήδη χρησιμοποιήσει Σαρίν κατά το παρελθόν. Είχαν κίνητρο για να διαπράξουν μια τέτοια επίθεση. Έχαναν τον πόλεμο. Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος, Ρωσία και Αμερική είχαν συμφωνήσει και η παραμονή του Άσαντ ήταν αποδεκτή από αυτούς. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν μια προβοκάτσια και παράλληλα να ρίξουν την ευθύνη στον Άσαντ.

Σενάριο 2

Αυτό ήταν το πρώτο σενάριο. Ας δούμε τώρα το δεύτερο. Επειδή οι αντάρτες κατέχουν χημικά όπλα δεν σημαίνει ότι ο Άσαντ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επίθεση. Υπάρχουν αντιφάσεις στις δηλώσεις της Ρωσίας και του Ασαντ. Αρχικά, η Ρωσία ισχυρίστηκε πως η επιδρομή πραγματοποιήθηκε από συριακά αεροσκάφη, τα οποία έπληξαν αποθήκη χημικών που κατείχαν οι τρομοκράτες. Αργότερα ο Άσαντ υποστήριξε πως δεν υπήρξε καν τέτοια επίθεση και αμφέβαλλε αν το βίντεο ήταν γνήσιο.

Σενάριο 3

Αν και τα δύο σενάρια είναι ψευδή; Ίσως υπάρχει και ένα τρίτο. Αν κάποιος αξιωματικός του καθεστώτος Άσαντ δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση, την Αμερική ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πραγματοποίησε την επίθεση χωρίς την έγκριση του Άσαντ; Σε αυτό το σενάριο, η άρνηση της επίθεσης είναι μονόδρομος, τόσο γιατί αυτό θα σήμαινε πως εξακολουθεί να κατέχει χημικά όπλα, όσο και την παραδοχή πως δεν ελέγχει πλέον τον στρατό του. Αξίζει να σημειωθεί η έντονη αντίδραση και άρνηση οποιασδήποτε ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στο Χαλέπι, σε αντίθεση με την κάπως χλιαρή άρνηση απέναντι στη χημική επίθεση.

Όλοι μιλάνε για τα κίνητρα του Άσαντ, αλλά κανείς δεν μιλάει για τα κίνητρα του Τράμπ. Η ευαισθητοποίηση από τις τρομακτικές εικόνες των θυμάτων να πεθαίνουν αργά και οδυνηρά μπορεί να είναι αλήθεια. Αναμφίβολα συγκλονίζουν κάθε ανθρώπινο όν, όμως ποτέ δεν θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια ξένη χώρα με βάση μόνο αυτές τις εικόνες. Χωρίς μια ενδελεχή έρευνα από μια ανεξάρτητη Αρχή όπως ο ΟΗΕ ή ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Είναι προφανές ότι υπάρχουν δύο κίνητρα. Με βάση τον παρορμητικό χαρακτήρα του προέδρου των ΗΠΑ και τις άμεσες απαντήσεις που συνηθίζει να δίνει σε κάθε δήλωση που θεωρεί προσβλητική, πεπεισμένος και από τα γεράκια στην Ουάσινγκτον για την ενοχή του Άσαντ. Θα ήταν σίγουρα προσβλητικό, λίγες μέρες μετά την έμμεση δήλωσή του περί παραμονής του Άσαντ στην εξουσία, να συμβαίνει μια τέτοια επίθεση.

Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, ο Τράμπ ήταν αδύναμος. Οι ισχυρισμοί σχετικά με τις υποτιθέμενες σχέσεις μελών της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Μόσχα, απασχολούν όλα τα ΜΜΕ. Ο Michael Flynn αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Υπήρχαν ισχυρισμοί εναντίον του Jeff Sessions. Διεξήχθησαν έρευνες αριστερά, δεξιά και επικεντρώθηκαν στις εικαζόμενες συνδέσεις του Τράμπ με τη Ρωσία. Πώς θα μπορούσε να ξεφύγει από όλα αυτά; Χρησιμοποίησε τους βομβαρδισμούς της Συρίας για να αλλάξει την ατζέντα και αυτό φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα.

Τι γίνεται με τον βομβαρδισμό στο Χαλέπι λίγες μέρες μετά τη χημική επίθεση; Περίπου 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 70 παιδιών. Αυτή η επίθεση, κατά πάσα πιθανότητα, πραγματοποιήθηκε από τους αντάρτες. Ήταν μια δειλή επίθεση, επειδή έγινε κατά τη διάρκεια της εξόδου των αμάχων. Περίπου 70 παιδιά πέθαναν. Ωστόσο, η Ιβανκα Τράμπ δεν είπε “Ω μπαμπά, είναι φρικτή επίθεση. Πρέπει να κάνεις κάτι!” Ο Ντόναλντ Τράμπ δεν έκανε δηλώσεις για τα όμορφα μωρά που πεθαίνουν. Ενώ όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης εστίασαν στις πυραυλικές επιθέσεις του Τράμπ στη Συρία, σχεδόν κανείς δεν ανέφερε τη βομβιστική επίθεση κατά των αμάχων. Αυτό συνέβη επειδή οι αντάρτες είχαν την ευθύνη και όχι ο Άσαντ.

Είναι γεγονός πως το όραμα του Τράμπ ήταν να δει μια βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, κάτι που θα ωφελούσε κυρίως τις ΗΠΑ. Δυστυχώς, δεν είχε το θάρρος να το εφαρμόσει.

Μέχρι να προκύψουν σαφή στοιχεία για τη χημική επίθεση, πρέπει να θυμηθούμε τι συμβαίνει στη Συρία: δεν είναι μια μάχη μεταξύ του καλού, του κακού και του άσχημου. Αυτό που συμβαίνει είναι ένας αγώνας μεταξύ του κακού, του χειρότερου (Αλ Κάιντα) και του σατανικού (DAESH) και δεν πρέπει με τίποτα να επικρατήσουν οι τελευταίοι «για μια χούφτα δολάρια».

Continue Reading

PEACE & SECURITY

Ο Ερντογάν και οι fault lines της τουρκικής κοινωνίας

ΓΙΩΡΓΟΣ Ξ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

Published

on

H Toυρκία εγκαταλείπει μετά από σχεδόν έναν αιώνα το σύστημα διακυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε μια οριακή νίκη στο δημοψήφισμα (51,3% υπέρ – 48,7% κατά) για τις προεδρικές υπερεξουσίες. Το αποτέλεσμά εμφάνισε μια χώρα έντονα διχασμένη και ανέδειξε τις ήδη υφιστάμενες πολιτικό – ιδεολογικές, κοινωνικές και οικονομικές διαφορές.

Η αποκωδικοποίηση των αποτελεσμάτων εγείρει το ερώτημα αν και κατά πόσο οι fault lines της τουρκικής κοινωνίας ενδέχεται να εξελιχθούν σε «αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν. Η κοινωνία χαρακτηρίζεται από μια πόλωση που θα κλιμακωθεί περαιτέρω από τις συνήθεις πρακτικές του Ερντογάν (ισλαμική- εθνικιστική ρητορική, εκφοβισμός, βία και δημιουργία εσωτερικών εχθρών).

Η πλειοψηφία των μεγάλων πόλεων της δυτικής Τουρκίας καθώς και τα Αδανα και η Αττάλεια ψήφισαν κατά του προεδρικού συστήματος ενώ οι πόλεις της Ανατολίας ψήφισαν υπέρ. Τις προεδρικές υπερεξουσίες απέρριψαν οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του φίλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καθώς και το μορφωμένο αστικό εκλογικό σώμα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που αγνόησε τις εντολές της ηγεσίας του.

Οι αλαζονικές πολιτικές του Ερντογάν στρέφουν εναντίον του και τη θρησκευόμενη νεανική μεσοαστική τάξη που αναπτύχθηκε υπό τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά παραμένει προσανατολισμένη προς την Ευρώπη. Δεν επιθυμεί να τεθεί κάτω ένα αυταρχικό σύστημα εξουσίας που θα της στερήσει τις ελευθερίες της. Ταυτόχρονα σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν από τις εκτεταμένες διώξεις στον επιχειρηματικό κόσμο και οι αποκαλούμενες «Τίγρεις της Ανατολίας» που ευνοήθηκαν και υποστηρίχτηκαν από την κυβέρνηση του AKP. Εκατοντάδες επιχειρηματίες έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της συνομωσίας και περίπου 800 εταιρείες συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κατασχεθεί.

Η κουρδική μειονότητα αποτελεί ένα άλλο «καυτό» πρόβλημα που εντάσσεται στο πλαίσιο των fault lines. Το κουρδικό πρόβλημα αν και βολεύει κατά περιόδους τον Ερντογάν (ισλαμιστική – εθνικιστική ρητορική ) εντούτοις μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη απειλή με τραγικές επιπτώσεις πάνω στην τουρκική επικράτεια. Η δράση του PKK συνδέεται άμεσα και με τους σύριους Κούρδους που έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια αυτόνομη περιοχή μέσα στη βόρεια Συρία. Η κυβέρνηση της Άγκυρας φοβάται ότι ένα συριακό αυτόνομο κρατίδιο θα ενισχύσει το αίσθημα των τούρκων Κούρδων για απόσχιση και δημιουργία ενός δικού τους κρατιδίου. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα Ουάσιγκτον και Μόσχας, σε τι τους είναι και πόσο θα τους είναι χρήσιμος ο Ερντογάν και το πως χειρίζονται το κουρδικό πρόβλημα ως μοχλό πίεσης.

Η φίμωση και ο έλεγχος διάφορων ΜΜΕ τονίζει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φίλο-ερντογανικών και αντιφρονούντων διανοούμενων και δημοσιογράφων. Οι φυλακίσεις και ο εκφοβισμός εκατοντάδων δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και από ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ελεύθερη και ερευνητική δημοσιογραφία καταργείται αν οι αποκαλύψεις και το ρεπορτάζ δεν συμφωνούν με την ιδεολογία και την πολιτική του Ερντογάν.

Οι fault lines της τουρκικής κοινωνίας αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονες από τον αυταρχισμό του πρόεδρου Ερντογάν ο οποίος απόκτησε πλέον τις υπερεξουσίες που επιθυμούσε και δείχνει να θέλει να γίνει «πατέρας» μόνων των «δικών του παιδιών». Η ευημερία των πολιτών έσβηνε κάπως τις fault lines και δεν τις άφηνε να γίνουν έντονες αλλά η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική. Ενδέχεται να είναι αυτές που θα καθορίσουν και το μέλλον του Ερντογάν αν η τουρκική οικονομία δεν παρουσιαστεί ανθεκτική στην πτωτική πορεία που τη χαρακτηρίζει. Ο Ερντογάν έπεσε θύμα της δημογραφικής αλλαγής που ο ίδιος προώθησε. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εκατομμύρια τούρκοι πολίτες μετακόμισαν από την ύπαιθρο στις πόλεις και επωφελήθηκαν από την οικονομική ανάπτυξη.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 PRESSCODE