close
GEO+POLITICS

Ποιος είναι ο στόχος της νέας ισλαμικής στρατιωτικής συμμαχίας;

8d49e1f42a25f39552b52fa6de90477e_L
Στις 14 Δεκεμβρίου, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας ισλαμικής στρατιωτικής συμμαχίας 34 κρατών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είπε: «Σήμερα, κάθε ισλαμική χώρα πολεμά την τρομοκρατία χωριστά …. Η νέα συμμαχία προέρχεται από τον ενθουσιασμό του μουσουλμανικού κόσμου για την καταπολέμηση αυτής της νόσου, η οποία επηρέασε πρώτα τον ισλαμικό κόσμο, πριν από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της».

Σύμφωνα με τον Τύπο, η έδρα και ένα κοινό κέντρο διοίκησης θα βασίζεται στο Ριάντ. Σκοπός του θα είναι να συντονίσει και να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανάπτυξη απαραίτητων προγραμμάτων και μηχανισμών για την υποστήριξη των προσπαθειών αυτών.

Ο νέος συνασπισμός αποτελείται από 34 χώρες και καθοδηγείται από τη Σαουδική Αραβία. Τα 34 κράτη είναι η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, το Μπενίν, την Τουρκία, Τσαντ, Τόγκο, Τυνησία, το Τζιμπουτί, η Σενεγάλη, το Σουδάν, τη Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, τη Γκαμπόν, τη Γουινέα, την Παλαιστίνη, τα Κομόρες, το Κατάρ, η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, τη Λιβύη, Μαλδίβες, Μάλι, τη Μαλαισία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, Νίγηρα, Νιγηρία και την Υεμένη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «Ο σχηματισμός συνασπισμού συμπίπτει με την απόφαση του Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών βασιλιά Salman bin Abdulaziz και του προέδρου της Υεμένης Abd Rabbu Mansur Hadi για μια επταήμερη κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα, η οποία σηματοδοτεί την αρχή των συνομιλιών για τον τερματισμό της κρίσης στην Υεμένη».

Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη θέση της ως ηγέτη του σουνιτικού ισλαμικού κόσμου. Οι Σαουδάραβες προφανώς έχουν κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να φέρει στον συνασπισμό όλες αυτές τις μουσουλμανικές χώρες.

Ενώ ο στόχος της νέας συμμαχίας είναι η τρομοκρατία, οι τρομοκράτες δεν προσδιορίστηκαν. Ένας από τους πιο προφανείς και άμεσους στόχους θα ήταν οι μαχητές του Σινά, που συνεχίζουν να επιχειρούν, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του αιγυπτιακού στρατού από τον Ιούνιο του 2014 όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος al-Sisi.

Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι οι ηγέτες των περισσότερων κρατών μελών θα συμφωνήσουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μερικές φορές ακόμα και αυτό δεν είναι σαφές. Οι περισσότεροι, επίσης, θα δέχονταν ότι η Αλ Κάιντα ή τουλάχιστον μερικά από τα παρακλάδια της δεν είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάποιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους ενάντια στην Παλαιστίνη.

Ο σχηματισμός του Σουνιτικού στρατιωτικού συνασπισμού θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια έγκαιρη προετοιμασία για μια ενδεχόμενη αναμέτρηση με τους Ιρανούς ή ενδεχομένως ακόμα και με το Ισραήλ. Οι Σαουδάραβες και τα κράτη του Κόλπου, επίσης, έχουν αγοράσει όπλα για τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις και για την Αίγυπτο, που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά με τον εμπλουτισμό των συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων τους για ένα γενικό πόλεμο.

Το Ισραήλ θα είναι εξαιρετικά καχύποπτο και προσεκτικό σχετικά με αυτό το νέο στρατιωτικό συνασπισμό. Ένα από τα εφιαλτικά σενάρια για το Ισραήλ ήταν πάντα η πιθανότητα ότι η μουσουλμάνοι εχθροί του θα ξεπεράσουν τις χρόνιες διαμάχες τους και θα σχηματίσουν ένα ενιαίο, αποτελεσματικό πανισλαμικό στρατό.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να κρίνουμε την κατεύθυνση ή την αποτελεσματικότητα του νέου συνασπισμού, αλλά ο συνασπισμός των χωρών που επιχειρούν στην Υεμένη υπό την Σαουδαραβική ηγεσία, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Στο πλαίσιο του νέου συνασπισμού, αυτός της Υεμένης λειτουργεί ως πρόβα για τη διαχείριση ενός πολύ μεγαλύτερου συνασπισμού για μια πολύ μεγαλύτερη μάχη.

Σαν δευτερεύουσα σημείωση, η περιγραφή του Σαουδαραβικού Τύπου για τον Πρόεδρο της Υεμένης, αναφορικά με την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, αναδείχθηκε ως μια παράκληση που έγινε αποδεκτή.

Tags : DAESHΑμυναΘρησκειαΙσλαμΙσραηλΜέση ΑνατολήΣαουδική ΑραβίαΤρομοκρατίαυεμενη
Elena M.

The author Elena M.