close
4f7dbdd44aa0eb775edc47c7dd3ca4f2_L
Ρωσία και ΝΑΤΟ προχωρούν με ξέφρενους ρυθμούς σε ένα ψυχροπολεμικό δρόμο, παρά τις προσπάθειες διπλωματών και στρατιωτικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ζήτημα της διατήρησης μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης, χωρίς αυτή να προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Ρωσία, απασχόλησε την πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς και την συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία της στα ανατολικά σύνορα και η τελική απόφαση αναμένεται να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας τον προσεχή Ιούλιο. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα κράτη της Βαλτικής, τα οποία μαζί με την Πολωνία, έχουν ζητήσει επανειλημμένα την ανάπτυξη μόνιμων Νατοϊκών δυνάμεων στο έδαφός τους, καθώς θεωρούν πως αυτό είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή της Ρωσίας. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski υποστήριξε ότι η Συμμαχία δεν έχει καμία υποχρέωση να τηρήσει την δέσμευση του 1997, διότι αντιμετωπίζει «μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» και «μια εντελώς διαφορετική Ρωσία».

Μερικές φορές φαίνεται πως οι κυβερνήσεις των κρατών της Βαλτικής και η Πολωνία δεν βλέπουν την κατάσταση στο σύνολό της, και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση μόνο των δικών τους συμφερόντων. Προφανώς, από στρατηγικής απόψεως, οι συνέπειες αυτών των κινήσεων που προκαλούν την Ρωσία, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές για την περιοχή της Βαλτικής και ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αθέτηση της πολιτικής συμφωνίας του 1997 που απαγορεύει τη μόνιμη στάθμευση ισχυρών Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, απλά θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης, καθώς αυτή είναι μία από τις λίγες υπάρχουσες συμφωνίες που υποστηρίζουν την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλαγή στάσης του ΝΑΤΟ είναι ένα δύσκολο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους.

Σε πολιτικό επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη διαφωνία εντός των αιθουσών του ΝΑΤΟ πάνω στη φύση της σχέσης της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Ορισμένες χώρες, και η Γερμανία ανάμεσά τους, παραμένουν προσηλωμένες στο γράμμα της συμφωνίας. Τα κράτη της Βαλτικής θα συνεχίσουν να πιέζουν για μόνιμη ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους, ανεξάρτητα από τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2004, αποκτώντας προστασία στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας του άρθρου 5 της Συμμαχίας. Αυτή η πεποίθηση των τριών μικρών χωρών είναι τόσο ισχυρή, που αποκλείουν κάθε πιθανότητα αδυναμίας του ΝΑΤΟ να προστατεύσει τα κράτη της Βαλτικής. Όμως σύμφωνα με τους αναλυτές David A. Shlapak και Michael Johnson, από την πλευρά του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η απειλή για τις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής που συνορεύουν με την Ρωσία, είναι η πιο προβληματική περίπτωση τώρα.

Η επιμονή για ανάπτυξη μόνιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους, οδηγεί αυτές τις χώρες σε αδιέξοδο, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία ίσως σκεφθεί να απογοητεύσει ορισμένα από τα νεότερα μέλη της προκειμένου να ηρεμήσει τη Ρωσία και να αποτρέψει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Tags : NATOΑμυναΑνατολική ΕυρώπηΒαλτικήΕσθονιαΗνωμένες ΠολιτείεςλετονιαΛιθουανίαπολωνιαΡωσία
ADOMAS ABROMAITIS

The author ADOMAS ABROMAITIS