Connect with us

NEW AGE DIPLOMACY

Οι ανεπίσημες συμμαχίες και ο ρόλος του IBSA

Published

on

Ο εικοστός πρώτος αιώνας χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των χωρών να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα, αναγνώριση της περιφερειακής τους επιρροής και τη θέλησή τους για ισότιμο καθεστώς στο πλαίσιο των επίσημων και ανεπίσημων διεθνών οργανισμών.

Μέσα από αυτά τα ανεπίσημα δίκτυα διαλόγου, οι αναδυόμενες χώρες μπορούν να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, καθώς και περισσότερη δύναμη επιρροής άλλων κρατών σε διεθνές επίπεδο. Στην ουσία μέσα από αυτούς τους συνασπισμούς, ο διάλογος μετατρέπεται σε πραγματική δράση και οι αναδυόμενες χώρες μπορούν ανεξάρτητες να σχεδιάσουν και να προωθήσουν συντονισμένες πολιτικές, με βάση τις δικές τους προτεραιότητες.

Η περίπτωση του IBSA

«Ο IBSA (India-Brazil-South Africa Dialogue Forum) είναι ένα μοναδικό μοντέλο διακρατικής συνεργασίας για μια κοινή πολιτική ταυτότητα. Οι τρεις χώρες μας προέρχονται από τρεις διαφορετικές ηπείρους, αλλά μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και φιλοδοξίες». Manmohan Singh.

Το φόρουμ του IBSA συγκεντρώνει τρεις πολυεθνικές αναπτυσσόμενες δημοκρατίες, από τρεις διαφορετικές ηπείρους (Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική), τα οποία έχουν παρόμοια εξωτερική πολιτική. Αν και θεωρείται από την κυβέρνηση της Βραζιλίας ως ένας επιτυχημένος μηχανισμός εξωτερικής πολιτικής, εξακολουθεί να έχει ανεπίσημο χαρακτήρα.

Με αφετηρία τη διακήρυξη της Μπραζίλια το 2003, καλύπτει κυρίως τρεις τομείς δραστηριότητας: τον συντονισμό των πολιτικών, την συνεργασία και το Ταμείο του IBSA.

Ο συντονισμός επιτυγχάνεται με τις ετήσιες συνεδριάσεις της Τριμερούς Επιτροπής, με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των τριών χωρών. Τα αποτελέσματα συχνά προβάλλονται στους πολυμερείς Οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (HRC). Το 2011, οι χώρες του IBSA κατείχαν μη μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καταδεικνύοντας την κοινή τους δράση, η ομάδα αποφάσισε το 2010 να συντονίσει τις ψήφους τους σχετικά με τη Συρία, προωθώντας την παύση των εχθροπραξιών και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Ο IBSA έχει 16 ομάδες εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται η Δημόσια Διοίκηση, Γεωργία, Επιστήμη και Τεχνολογία, Εμπορίου και Επενδύσεων, Παιδεία, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορών, Τουρισμού. Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι χώρες μπορούν να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν μια πιο προβεβλημένη θέση στη διεθνή σκηνή. Συγκεκριμένα παραδείγματα αυτής της συνεργασίας αποτελούν τα διάφορα φόρουμ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, όπως το Φόρουμ για τις μικρές επιχειρήσεις και το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση.

Το Ταμείο, το οποίο ξεκίνησε το 2004, μπορεί να περιγραφεί ως ένας τρόπος επίδειξης της ήπιας ισχύος των τριών χωρών δεδομένου ότι η δραστηριότητά του αφορά αποκλειστικά τη χρηματοδότηση αυτοσυντηρούμενων έργων σε χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις, όπως και φτωχές χώρες, ενώ παράλληλα είναι δεσμευμένο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, που ορίζονται από τον ΟΗΕ. Οι πόροι του προέρχονται από ισόποσες ετήσιες δωρεές κάθε κράτους μέλους (1.000.000$). Η ενίσχυση θέτει ως προτεραιότητες την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο.

Ο IBSA αποδεικνύεται ένας πολύ φιλόδοξος συνασπισμός, τόσο σχετικά με τις δραστηριότητές του, όσο και με τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει και αυτή η πλατφόρμα διαλόγου μπορεί να συνεχίσει να αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη για την προβολή της κάθε χώρας στη διεθνή σκηνή.

NEW AGE DIPLOMACY

Η εποχή της διπλωματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Adnan Z. Amin

Published

on

Η ενέργεια διαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας -από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τους G7 και G20. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υπουργεία εξωτερικών σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικής σκέψης σε θέματα ενέργειας και στην καθοδήγηση της διεθνούς ενεργειακής συνεργασίας.

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2030, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αντανακλώντας μια διευρυνόμενη παγκόσμια οικονομία, ταχεία εκβιομηχάνιση, αύξηση του πληθυσμού, αστικοποίηση και βελτιωμένη πρόσβαση στην ενέργεια. Ταυτόχρονα, όλοι εντάσσονται στην κοινή παγκόσμια πρόκληση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει την ανάπτυξη βιώσιμων πηγών ενέργειας μια πιεστική παγκόσμια προτεραιότητα.

Όλα συντείνουν για την ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν βρεθεί στο κέντρο του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου: η ταχεία τεχνολογική πρόοδος και η μείωση του κόστους σε συνδυασμό με καινοτόμες πολιτικές και μηχανισμούς χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 2016 ήταν η ισχυρότερη χρονιά ανάπτυξης για τις ΑΠΕ – η τέταρτη στη σειρά, ξεπερνώντας τα 2,000 GW, ενώ οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος σταθερά μειώνεται, με τιμή ρεκόρ 2,42 σεντς / kWh σε ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα στο Αμπού Ντάμπι, πράγμα που σημαίνει ότι παίρνουμε περισσότερη ενέργεια για κάθε δολάριο που επενδύθηκε.

Αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις σημειώθηκαν σε λιγότερο από μια δεκαετία και πολλά ακόμα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού σχετικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, «αρκετά κάτω από τους 2 ° C», αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πρωτογενή ενεργειακό εφοδιασμό θα πρέπει να αυξηθεί από 15% που είναι σήμερα, στο 65% μέχρι το 2050.

Αυτό θα απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις, ιδίως για τον μετασχηματισμό τομέων τελικής χρήσης όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η βιομηχανία. Αλλά αυτές οι επενδύσεις θα αντισταθμιστούν από τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά περίπου 0,8 τοις εκατό το 2050, ισοδύναμο σχεδόν 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ του σήμερα και του 2050. Οι θέσεις εργασίας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φθάσουν τα 26 εκατομμύρια μέχρι το 2050, από 9,8 εκατομμύρια σήμερα. Εν τω μεταξύ, η εκτιμώμενη αξία της βελτίωσης της ανθρώπινης ευημερίας ως συνέπεια της αποφυγής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής θα υπερέβαινε το κόστος της μετάβασης κατά ένα συντελεστή από τέσσερα σε δεκαπέντε.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μια εποχή που οι διπλωμάτες αναζητούν τρόπους επίτευξης των στόχων της Ατζέντας 2030 που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι καθοριστικές για την υλοποίηση των περισσότερων στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, (Στόχος 7 σχετικά με την προσιτή και καθαρή ενέργεια).

Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετατρέπει τον ενεργειακό τομέα, αλλά η φύση και η έκταση των επιπτώσεών τους στο γεωπολιτικό τοπίο δεν έχουν ακόμη πλήρως κατανοηθεί. Οι διπλωμάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να σκέφτονται δημιουργικά και κριτικά σχετικά με την παγκόσμια μετάβαση στην ενέργεια και πώς θα αποκομίσουν οφέλη για τις χώρες τους.

Πρώτον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες συσχετίζονται στον τομέα της ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άφθονες σε παγκόσμιο επίπεδο και, εάν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, έχουν την δύναμη να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών τα οποία επί του παρόντος βασίζονται σημαντικά στις εισαγωγές. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες χώρες που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Χιλή και το Μαρόκο, παραδοσιακά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας. Το Μαρόκο σκοπεύει πλέον να έχει το 52% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Όμως, όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι οι ίδιες – οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια απαιτούν ευέλικτα συστήματα ισχύος ικανά να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αυξανόμενο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας εξοικονομεί από 2,5 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας νέες ενεργειακές σχέσεις μέσω μιας νέας μορφής αλληλεξάρτησης.

Αυτές οι διασυνδέσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό μέσο για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, την ώρα που αναπτύσσονται διάδρομοι καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη την Αφρική και την Κεντρική Αμερική. Εάν αυτοί διαχειριστούν σωστά, αυτές οι σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό όμως θα απαιτήσει από τους διπλωμάτες, μαζί με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, να δημιουργήσουν τα πλαίσια συνεργασίας που θα επιτρέψουν την ελεύθερη ροή ηλεκτρικής ενέργειας σε καλά ρυθμισμένες και διαφανείς αγορές.

Δεύτερον, οι χώρες που παράγουν σήμερα μεγάλα μερίδια ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα νέο ενεργειακό πρότυπο. Μπορούμε ήδη να δούμε αυτό να συμβαίνει. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, αναζητούν όλο και περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέσο οικονομικής διαφοροποίησης και πηγή βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατέστησαν από καιρό σαφές ότι τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία για το μέλλον και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη διαφοροποίηση της οικονομίας των ΗΑΕ. Το Masdar City, το οποίο ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και όπου εδρεύει η IRENA, είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει ένα τολμηρό όραμα για το μέλλον.

Μέσα από την ενεργειακή στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υιοθετήθηκε πέρυσι, η κυβέρνηση συνέχισε να επιδεικνύει υψηλές φιλοδοξίες, με στόχο να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας στο 44% μέχρι το 2050. Αναγνώρισε επίσης την ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καταπολεμήσουν τη λειψυδρία, τόσο ως πηγή ενέργειας με χαμηλή ζήτηση νερού όσο και ως τρόπος βιώσιμης τροφοδοσίας εγκαταστάσεων αφαλάτωσης υψηλής έντασης ενέργειας.

Είναι σημαντικό το όραμα των ΗΑΕ όπου εργάστηκαν για να επεκτείνουν την ηγετική θέση της χώρας στο σημερινό ενεργειακό πρότυπο στο επόμενο. Ενώ η ενεργειακή διπλωματία θα μετασχηματιστεί, τα ΗΑΕ δείχνουν πώς να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του σήμερα για να καταλάβουν αυτά του αύριο. Τρίτον, κάθε ενεργειακό πρότυπο έρχεται με τις δικές του ευκαιρίες και κινδύνους, όπως συμβαίνει στην εποχή των ΑΠΕ. Ενώ οι προκλήσεις όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν είναι νέες για τους διπλωμάτες και ασφαλώς δεν προέρχονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενδέχεται να δημιουργήσουν συγκεκριμένους κινδύνους καθώς οι χώρες βασίζονται όλο και περισσότερο σε αυτές. Θα είναι σημαντικό τα υπουργεία εξωτερικών να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας.

Αλλά τελικά, οι ευκαιρίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων. Το δυναμικό των ΑΠΕ για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ενέργεια, την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης όπου χρειάζονται περισσότερο, σημαίνει ότι ένα αειφόρο ενεργειακό μέλλον δεν είναι μόνο μια αναγκαιότητα, αλλά μια κοινή πορεία προς την ειρήνη και την ευημερία. Αυτή θα είναι η δουλειά των σημερινών και των μελλοντικών γενεών διπλωματών και εμείς στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να καταστήσουμε αυτό το μέλλον πραγματικότητα μέσω της διεθνούς συνεργασίας.

Μετάφραση στα ελληνικά από τη διεθνή έκδοση του Modern Diplomacy

Continue Reading

NEW AGE DIPLOMACY

Βιο-διπλωματία: Η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα αναπόσπαστες διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης

Published

on

Η επικοινωνία σε όλο τον κόσμο γίνεται ολοένα ταχύτερη και πιο αξιόπιστη, παρέχοντας μία διαφορετική προοπτική του χρόνου και του χώρου. Έχουμε την δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουμε το βιβλίο της γνώσης με πρωτοφανείς ταχύτητες, ενώ το διαδίκτυο οδηγεί στην κοινωνική και πολιτιστική διεθνοποίηση και παγκοσμιοποίηση καθιστώντας όλο και πιο εύκολη την ροή πληροφοριών και ιδεών.

Οι νέες αυτές δυνατότητες οδηγούν και σε νέες προκλήσεις, δημιουργώντας έντονες διαφωνίες ως προς το αν η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στην ενότητα και την συνοχή ή έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ατομικής και εθνικής ταυτότητας. Το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί εάν όλοι εκτιμήσουν την αξία της διαφοροποίησης και της αλληλεξάρτησης.

Η συνεχής εμφάνιση νέων αβεβαιωτήτων στην διεθνή σκηνή καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την επίτευξη ενότητας και συνοχής. Στον αντίποδα, μια ολική αποδέσμευση από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το πραγματικό δίλημμα για την πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών σήμερα είναι πώς θα συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από την παγκοσμιοποίηση ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. Το πολιτικό στοίχημα είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος, με θέση, αντίθεση και σύνθεση νέων αξιών, ο οποίος να συμβάλει στην μετατροπή αυτής της πρωτοφανούς πρόκλησης σε μια μεγάλη ευκαιρία.

Η κρίση αξιών που βιώνουμε διεθνώς έχει οδηγήσει σε ταραχώδη κύματα, δημιουργώντας ανισορροπίες στην κοινωνία καθώς και προβλήματα που υπερβαίνουν τα στενά εθνικά πλαίσια, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, οι ασθένειες, η ανεργία και η μετανάστευση. Τα προβλήματα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, με προεκτάσεις οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να εκτυλίσσονται. Παράλληλα, ο εξτρεμισμός και ο φανατισμός έχουν αποκτήσει διαστάσεις παγκόσμιας απειλής.

Ο απομονωτισμός δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην παγκοσμιοποίηση. Αλλά τα σταθερά σημεία αναφοράς όπως το έθνος, η φυλή, η γλώσσα και η θρησκεία, τα οποία συνθέτουν την ομορφιά και τον πλούτο της ανθρωπότητας, μπορούν να δώσουν ώθηση σ’ένα νέο όραμα, βασισμένο στην αλληλεξάρτηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Το πολύτιμο αγαθό του βίου είναι ένα ισχυρό αντίβαρο στην κρίση αξιών. Η Γη δεν είναι παρά μία μικρή κουκίδα στο σύμπαν. Αντί να θεωρούμε κάθε γείτονα ως απειλή και να προσπαθούμε να εξαλείψουμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία της διαφορετικότητας, αναγνωρίζοντας τις μοναδικές ιδιότητες όλων των πολιτισμών. Η κοινή απειλή της κλιματικής αλλαγής, μας δίνει την ευκαιρία για κοινή δράση, επιτρέποντας παράλληλα την άνθηση της βιο-διπλωματίας, δηλαδή της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η βιο-διπλωματία κινητοποιεί όλα τα κράτη να δεσμευτούν για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και επιδιώκει μέσα από τα ΜΜΕ και την εκπαίδευση να εμπλέξει κάθε άτομο στον πλανήτη σ’αυτή την παγκόσμια εκστρατεία.

Η βιο-διπλωματία προωθεί την αλληλεξάρτηση και την συνεργασία και επικεντρώνεται στην αξία της διαφοροποίησης. Ακριβώς όπως όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος πρέπει να λειτουργούν μαζί με αρμονικό συντονισμό για να διατηρήσουν ένα υγιές άτομο, η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται την συνεργασία όλων των μελών της, το καθένα με ξεχωριστό και διαφοροποιημένο ρόλο, για να εξασφαλίσει ένα αρμονικό και ειρηνικό μέλλον.

Δεν χρειάζεται η παγκοσμιοποίηση να καταργήσει το μέλλον τον εθνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων. Μπορούν να λειτουργήσουν ως έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την διαφοροποίηση και την αλληλεξάρτηση, ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι εθνικές πολιτισμικές εμπειρίες εμπλουτίζουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτές. Παράλληλα, η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης μας φέρνει κοντά τόσο στις διαφορές όσο και στις μεγάλες ομοιότητες που μας περιβάλλουν. Η βιο-διπλωματία μπορεί να προστατέψει την κοινωνική συνοχή από διχαστικές τάσεις, δημιουργώντας μία διεθνή πολιτική προσφοράς και αλληλεγγύης. Aντλώντας έμπνευση από τις διαφορές και τις ομοιότητές μας, μπορούμε να οικοδομήσουμε μία κοινωνία ελπίδας.

Continue Reading

NEW AGE DIPLOMACY

UNESCO: Η παγκόσμια συνείδηση χρειάζεται άμεσα rebranding

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Διπλωμάτης, διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το Κατάρ τον Μάρτιο του 2016, πολλές χώρες από την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους. Πιστεύει πως η UNESCO χρειάζεται rebranding, μια νέα αρχή που θα της δώσει και πάλι τη χαμένη της αίγλη, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Μπορεί ο Δρ Al-Kawari να γίνει ο πρώτος Άραβας ηγέτης της UNESCO; Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Modern Diplomacy, μιλάει για το όραμα, τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, αν εκλεγεί γενικός διευθυντής στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πόσο σημαντική είναι η ηγεσία της UNESCO για το Κατάρ;

Η UNESCO ενσαρκώνει την παγκόσμια συνείδηση ​​, εστιάζοντας στα ζητήματα τα οποία μέσω της παιδείας, του πολιτισμού και της επιστήμης έχουν διαμορφώσει το παρελθόν, την τρέχουσα και τη μελλοντική πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Εξίσου σημαντικοί είναι και οι άλλοι τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO, όπως η ισότητα των φύλων, η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, η ανάπτυξη προγραμμάτων για τη νεολαία, η συνεχής εστίαση στο περιβάλλον σε όλες τις διαστάσεις και η διαφύλαξη της ανθρώπινης μνήμης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος του Κατάρ επιδιώκει να υπηρετήσει αυτούς τους ανθρωπιστικούς στόχους. Από τότε που έγινε μέλος της UNESCO, το Κατάρ έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τον οργανισμό όσον αφορά την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Educate a Child), προγράμματα προστασίας της κληρονομιάς καθώς και άλλα προγράμματα, για να μην αναφέρουμε την οικονομική υποστήριξη που έχει προσφέρει, σε πολλά διαφορετικά κρίσιμα στάδια.

Αναμφίβολα, η παρουσία ενός από τους υπηκόους του Κατάρ στην ηγεσία του Οργανισμού θα καταστήσει τη χώρα και τα αδελφικά κράτη, ακόμα πιο πρόθυμα να παράσχουν όλη την υποστήριξη που θα χρειαστεί για να πετύχει στην αποστολή του και να βοηθήσει τον Οργανισμό να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει.

Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειές σας, ως Γενικός Διευθυντής; Θα θέλατε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτεραιότητες;

Υπάρχουν πολλές ευθυγραμμισμένες και αλληλένδετες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την UNESCO. Ο απώτερος σκοπός τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και να τον βοηθήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να μπορέσει να επιτύχει το στόχο των ιδρυτών.

Ωστόσο, η UNESCO χρειάζεται επανασχεδιασμό, καθώς δεν έχει πλέον την εικόνα που είχε. Καθώς πραγματοποιούσα τις επισκέψεις μου στις διάφορες ηπείρους, διαπίστωσα ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τη θέση της UNESCO ούτε είναι εξοικειωμένοι με τα πεδία αρμοδιοτήτων της. Μερικοί μάλιστα την συγχέουν με άλλους Οργανισμούς. Το rebranding της UNESCO και η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διάδοσης των ευγενών στόχων της θα συμβάλουν σίγουρα στην εξασφάλιση περισσότερης υποστήριξης από όλους.

Μεταξύ άλλων εφικτών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να προβληθούν είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Μικρών Έργων το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των χωρών για ανάλογα έργα. Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, εξετάστηκε η κατάσταση και προβλέπονται πιθανές ενέργειες σε συνεργασία με ανώτερους υπαλλήλους, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Γενικής Διάσκεψης.

Ο Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari με τον πρωθυπουργό της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Ποια άλλα θέματα νομίζετε ότι είναι υψίστης σημασίας;

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως είναι η πολιτική διάσταση της κρίσης της UNESCO. Κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης των υποψηφίων που διεξήχθη στο τέλος του Απριλίου στο Παρίσι, ήμουν ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πάγωσαν την καταβολή του μεριδίου τους στον προϋπολογισμό της UNESCO από το 2011 μετά την είσοδο της Παλαιστίνης στην UNESCO. Από τότε, η κρίση έχει βαθύνει. Ο Γενικός Διευθυντής διαδραματίζει ζωτικό και αποτελεσματικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των θεμάτων όποτε και όπου κρίνεται σκόπιμο, καθώς και στην έναρξη διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Να κλείνουμε τα μάτια στην πολιτική πτυχή ενός σημαντικού ζητήματος, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εποικοδομητική προσέγγιση.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο και χρησιμοποιείται ως «όμηρος» από τρομοκρατικές ομάδες όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (DAESH). Μπορεί να αποφευχθεί αυτή η απειλή;

Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες αποσκοπούν στην καταστροφή όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και της συνείδησης του κόσμου, του παρελθόντος, του πολιτισμού και της ιστορίας του, εν συντομία, την κληρονομιά του.

Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως το Ταμείο Υποστήριξης Κληρονομιάς που ιδρύθηκε στο Αμπού Ντάμπι και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της.

Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα τέλη Απριλίου, τόνισα το σύνθημα “Αφήστε την UNESCO να είναι το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού”. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της εκστρατείας μου, υπέβαλα συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, εστιάζοντας στον βασικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της τρομοκρατίας. Η εξάλειψη των χρηματοοικονομικών της ριζών από μόνη της δεν αρκεί Για να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην ποιοτική εκπαίδευση μέσω κοινών ανθρώπινων αξιών όπως η ανεκτικότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός των πολιτισμών και η καταπολέμηση της φτώχειας.

Σύμφωνα με αυτό, ζήτησα μια παγκόσμια πολιτιστική ημέρα να αφιερωθεί στην προώθηση του ρόλου του πολιτισμού και της κουλτούρας της ειρήνης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Στην πραγματικότητα, η UNESCO και τα προγράμματά της είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η χρήση στρατιωτικών μέσων.

Πόσο ικανοποιητικός είναι ο σημερινός Προϋπολογισμός για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του Οργανισμού;

Περιττό να πούμε ότι για τη βέλτιστη απόδοση του έργου, απαιτούνται περισσότεροι οικονομικοί πόροι. Η Διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι και το Ταμείο Υποστήριξης Κληρονομιάς είναι σημαντικά, αλλά το έργο είναι τεράστιο, ειδικά μετά τις πράξεις σαμποτάζ που διαπράττουν οι τρομοκράτες. Έχοντας ανακηρυχθεί ως «άνθρωπος της αραβικής κληρονομιάς» για το 2016, και λαμβάνοντας υπόψη το αμετάβλητο ενδιαφέρον μου για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τη διατήρησή της, αυτό θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς μου ως Γενικού Διευθυντή, μόλις εκλεγώ.

Κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να συνεργάζονται περισσότερο και με άλλους τρόπους;

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στον κόσμο, δηλαδή στην Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, έχω συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος έχει πίστη στη σημασία της UNESCO και γνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει μια πραγματική πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τέτοιοι κίνδυνοι και να κατευθυνθεί η UNESCO προς την επιτυχή πορεία που ακολούθησε.

Οι στόχοι της UNESCO είναι ευγενείς, όμως χρειάζεται έναν συνήγορο που να πιστεύει σε αυτήν, ο οποίος θα έχει πλήρη επίγνωση των περίπλοκων συνεπειών αυτών των στόχων, την απαιτούμενη ικανότητα, εμπειρία, όραμα, δημόσιες σχέσεις, διεθνές δίκτυο και φίλους που θα του επιτρέψουν να αναλάβει την απαραίτητη επιχείρηση διάσωσης. Μόνο τότε αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Ο Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari είναι διπλωμάτης και πολιτικός. Σύμβουλος στο Amiri Diwan (Βασιλικό Παλάτι του Κατάρ) και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ (2008-2016). Διετέλεσε Πρέσβης του Κατάρ στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την UNESCO και τον ΟΗΕ. Ο κ. Al-Kawari είναι υποψήφιος Γενικός Διευθυντής της UNESCO, στις εκλογές του φθινόπωρο του 2017. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Continue Reading

Latest

NEW AGE DIPLOMACY1 week ago

Η εποχή της διπλωματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ενέργεια διαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας...

GREEN PLANET2 months ago

Πως συνδέονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την περιβαλλοντική ασφάλεια

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται άμεσα με την περιβαλλοντική ασφάλεια. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι φυσικοί πόροι και η δίκαιη διανομή...

ΕΥΡΩΠΗ4 months ago

Βία στα χρόνια της εικόνας και των fake news

Στην εποχή των fake news, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται

NEW AGE DIPLOMACY6 months ago

Βιο-διπλωματία: Η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα αναπόσπαστες διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης

Η επικοινωνία σε όλο τον κόσμο γίνεται ολοένα ταχύτερη και πιο αξιόπιστη, παρέχοντας μία διαφορετική προοπτική του χρόνου και του...

NEW AGE DIPLOMACY8 months ago

UNESCO: Η παγκόσμια συνείδηση χρειάζεται άμεσα rebranding

Διπλωμάτης, διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το Κατάρ τον Μάρτιο του 2016, πολλές χώρες...

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE